”Electrica” solicitată, Ripensia – Dunărea Călărași 1-1 (1-0). Pustai: ”Unde a fost Timișoara și unde a ajuns? Uite cum arată un teren de joc pentru o echipă de liga a doua, căreia dacă îi zici numele te ridici în picioare” Pelici: ”Se poate ca pe un teren mai bun noi să fi avut mai mult de suferit” 

Boală cronică, reacutizată, Timișoara șchioapătă într-un picior la capitolul terenuri de fotbal, micuțul ”Electrica” devenind salvator punct de sprijin în zile consecutive pentru a doua respectiv a treia cea mai bine poziționată grupare din capitala Banatului în structura divizionară națională. Vineri a tot plouat iar de la ora 15 ACS Poli a găzduit lângă Gara de Est un meci din Liga 3, sâmbătă a mai plouat iar de la ora 11, așadar după numai 18 ore de la încheierea precedentei partide, și roșu-galbenii au organizat pe același gazon o întâlnire din Liga 2: Ripensia – Dunărea Călărași 1-1 (1-0).   

Inevitabil, la cantitatea de precipitații căzute în ultimele zile, terenul folosit în două dispute divizionare, vineri după-amiază și sâmbătă la matineu, a fost foarte greu la cea de-a doua încercare, ambele formaţii având implicit de suferit.

Realități fără perdea ale fotbalului românesc din Liga 2, altfel mult supralicitat de când cu sezoanele în serie unică, jocul cu balonul rotund fiind însă într-o evidentă suferință la ora unuia dintre cele numai două meciuri disputate sâmbătă de la 11 în eșalonul secund. Realitatea e că Ripensia și Dunărea n-au reuşit să-şi etaleze calităţile, pierdere a fotbalului dar şi pentru cei circa 150 de spectatori, zgribuliți de 7 martie în tribuna fără scaune a ”Electricii”, așadar și ei în picioare la acest joc.

Și când te gândești că în urmă cu nici 18 ani se juca ”peste gard”, pe cochetul UMT, un mult mai calitativ fotbal în elita primei divizii, stadion între timp ras de pe fața pământului, decimare a unui semnificativ patrimoniu sportiv, cu iz istoric. Iar puțini și-ar fi imaginat pe-atunci că două dintre cele 3 cluburi divizionare ale Timișoarei la ceas de 2020 vor fi salvate de dreptunghiul verde de ”peste gard”, al ”verișoarei” mai mici Electrica, gazde în zile consecutive ale unor echipe din Banat respectiv de la Dunăre.

Ale fotbalului valuri, cândva nu demult antrenori în Liga 1, astăzi îndurându-le pe toate cele în preajma ”Rovinelor” Electricii, Pelici și Pustai într-un duel al trupelor din jumătatea inferioară a ierarhiei Ligii 2.

N-a fost frumos, nici pe-atât spectaculos, rezultând un alt 1-1, precum în tur la Dunăre, dar și precum în urmă cu două sezoane în Ciarda Roșie. Servind prea puțin Ripensiei dar și retrogradatei din elită, care în runda viitoare va sta, pe când bănățenii vor juca duminica de la ora 11 la Ploiești.

N-a uitat desprinderea cu Metaloglobus într-un sfert de oră din prima repriză, 3-0, și Ripensia a deschis scorul chiar în minutul 6, la o incursiune a lui Neagu pe flancul drept, de unde a centrat în faţa porţii, Krell respingând în față cu palmele, dar până la Chera, care a recentrat cu capul numărului 13, moldoveanul Valerii Macriţchii şutând de la 13 metri perpendicular pe buturi, sub transversală… 1-0.

Putea fi chiar 2-0 în minutul 38, însă Chera a şutat slab de la 16 metri, fără probleme pentru portarul oaspeţilor, care au ripostat periculos în două șarje, prin ex-ripensistul Zaluschi şi Honciu, de fiecare dată portarul Moldovan ieşindu-le curajos în faţă și reţinând mingea. Zaluschi nu mai apărea și la reluarea partidei…

După pauză, dominarea celor de la Ripensia s-a accentuat dar nu s-a materializat și pe tabela de scor, gazdele ratând din situaţii bune prin Chera și Popovici, iar jocul greșeala așteaptă, Dunărea egalând contrar cursului jocului, prin Honciu, cu un şut de la 16 metri la colţul lung, în dreapta portarului Moldovan… 1-1.

Gazdele luau apoi cu asalt poarta vizitatorilor, fiind pe punctul de a face 2-1 prin noul intrat Ivan Urvanţev, care a prins un şut de la 22 de metri, portarul fiind pe fază și reținând în doi timpi. Apoi, cea mai mare ocazie o avea spre final Denis Golda, intrat și el pentru ultimele zece minute, în 90 şutănd de la 8 metri lateral stânga, însă peste transversală: 1-1.

Un meci din care rămânem cel mai mult și de departe cu remarcile bine punctate ale matematicianului Pustai în privința locului în care s-a mai bifat un biet joc din Liga 2. ”Salvarea” Electrica. 

Rezultatele zilei în Liga 2 și programul rundelor 24-25, pe coloana dreaptă, a clasamentelor.

*

Ripensia Timişoara:  Moldovan – Lungu, Tînc, Apro (cpt.), Andrei  Macriţchii – Călin, Valerii Macriţchii (min. 79, Golda) – Chera, Neagu (min. 55, Stoi), Tudorache (min. 70, Urvanţev) – Popovici.

Antrenori: Alexandru Pelici  (principal), Iulian Muntean şi Călin Mada (secunzi)

Pe bancă: Dobre – Vasluian, Petrişor, Sîrbu, Monea.

Dunărea Călăraşi: Krell – Alexandru, Sîrbu, Şandru (cpt.), Ozcan, Ţenea –  Vereş, Doumbia (min 20, Tudoran) – Raiciu, Zaluschi (min. 46, Lopez), Honciu –  Rusu.

Antrenori: Cristian Pustai (principal), Cristian Todea (secund).

Pe bancă:  Calancea – Toma, Jica, Moise, Bawab.

Au arbitrat: Cristian Codrea – Radu Despa (ambii din Baia Mare) şi Alina Mihoc (Arad). Arbitru de rezervă  Andrei Lucian Ţiţii (Sibiu). Observator de arbitri Ştefan Szilaghi (Satu Mare), delegat de joc Cristian Petrean (Hunedoara).

*

La cald…

Alexandru Pelici (antrenor principal Ripensia): ”Un joc disputat, ambele echipe au jucat fotbal atât cât s-a putut, datorită timpului şi terenului desfundat. Cred că după aspectul joculu am fi putut câştiga acest meci dacă marcam la 1-0 şi făceam 2-0. Probabil meciul s-ar fi decis… Aşa, la una dintre puţinele greşeli pe care le-am făcut, Honciu a speculat şi a avut o execuţie foarte bună. Și a marcat cu un şut de la 16 metri la colţul lung. Iar noi am mai avut situaţii bune de a înscrie, prin Stoi – şut de la 16 metri, şut Chera din situaţie bună, şi la Denis Golda – şut din careu peste transversală la ultima fază. Dar nu am reuşit să înscriem, și e păcat, că am muncit mult şi nu am reuşit… Ne doream să câştigăm acest joc, dar până la urmă e un punct care se pune la zestrea noastră de puncte. Și mergem mai departe în continuare, în lupta asta pentru evitarea retrogradării!”

”Ambele echipe au fost dezavantajate în construcţie pentru că în unele momente de joc nu se putea construi, se preferau pase lungi şi pe a doua, cum e limbajul clasic. Şi Dunărea a încercat să intre în joc când a intrat Bawab, s-a văzut imediat în combinaţii, cu Honciu şi Rusu… Le doresc mult succes! Eu nu pot decât să-i felicit pe jucătorii mei pentru efortul depus, aştept mai multe realizări şi un un plus de la cei care intră în teren.  La ultima fază, poate şi Ivan putea să facă mai mult, dacă prefera un şut, a avut mingea pe 16 metri… Dar mergem înainte, asta e… Aspectul jocului ne dă speranţe că putem să reuşim ceea ce ne-am propus”.

”Se poate să fi fost o măsură mai bună, se poate ca pe un teren mai bun să fi avut noi de suferit mai mult. Dunărea nu a venit să se apere sau să stea în poartă, a jucat, au ieşit la joc, cinste lor, au şi un antrenor care nu e preocupat de aşa ceva, îl cunoaşte toată lumea pe domnul Pustai, că e mai mult preocupat de joc”.

”De marţi au început, toată săptămâna ne-am antrenat aşa, am încercat să facem analize, dar nici nu putem să reproşăm nimic. Bine că se face, se lucrează, cu ciocane în cap şi picamere, asta e… Dar nu avem ce face. Ne pregătim pe terenul doi şi cel sintetic…”

Cristian Pustai (antrenor principal Dunărea): ”A fost un meci echilibrat, cu un teren  greu, pe care jucătorii au făcut mult efort, însă cu realizări fotbalistice puţine. Meci de luptă, terminat până la urmă zic eu echitabil, chiar dacă ambele echipe au trecut pe lângă victorie; trei puncte pentru noi erau importante. La sfârşit rămâne scorul, faptul că a fost un derby, locul 12 cu locul 13, am păstrat aceeaşi distanţă. Eu aşa cred, că echipa noastră a avut ocazii, a abordat jocul la victorie”.

L-aţi schimbat pe Zaluschi după pauză… ”Da, am făcut această schimbare la pauză căci mi-a spus că are întepături la genunchi şi pentru ca să nu risc cu al doilea galben. Și pentru altele. Iar în minutul 68 am riscat, l-am băgat şi pe Bawab, cu un singur închizător, iar dacă terenul era bun, atunci era ceva.  Am înlocuit pentru că era 1-0 pentru echipa gazdă, aveam nevoie de victorie şi nu ne doream să plecăm cu mâna goală. Au fost şi multe faze de ofsaid, eu unul nu comentez niciodată arbitrajul, nu am tras de timp, nu am văzut vreun jucător stând pe jos, unul din ei a avut crampe, poate din această cauză. Eu zic că s-a pierdut un punct, cine l-a pierdut… Se trage linia la sfârşit şi se vede atunci. E foarte greu după retrogradare, dacă nu ne luau punctele cu acea greşeală cu cartonaşele, aveam acum 34 de puncte şi puteam avea mult mai multe…”

Întrebat dacă a observat că se lucrează la tribuna acoperită şi că nu sunt scaune, Pustai a spus: ”Da, am văzut, dar nu ştiu dacă aţi fost în vestiar, sunt cele mai mici vestiare, cred că au fost de copii. Au fost două la un loc, a fost o uşiţă cu un zid, cred că l-au despărţit. E pentru Timişoara, un oraş important al ţării, şi te doare sufletul, vezi şi ce puţină lume e la meci… Unde a fost acest oraş şi unde a ajuns!? Din păcate multe echipe de tradiţie din Ardeal, multe oraşe nu mai au susţinere, bănuiesc că este foarte greu să ţii o echipă de fotbal… Fotbalul e un fenomen social. Bazele ar trebui să le facă primăriile, pentru că sunt efectiv pentru oamenii din oraş. Nu vreau să fac politică, nu mă interesează, dar în alte ţări aproape an de an apare un stadion şi multe altele pentru copii. Noi cerem foarte mult şi noi nu avem terenuri. Uite cum arată un teren de joc pentru o echipă de liga a doua, căreia dacă îi zici numele te ridici în picioare…” 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la ”Electrica” solicitată, Ripensia – Dunărea Călărași 1-1 (1-0). Pustai: ”Unde a fost Timișoara și unde a ajuns? Uite cum arată un teren de joc pentru o echipă de liga a doua, căreia dacă îi zici numele te ridici în picioare” Pelici: ”Se poate ca pe un teren mai bun noi să fi avut mai mult de suferit” 

  1. Romica spune:

    ” Multumim” din nou primarilor care au fost in fruntea orasului „de 4 stele”,care au du Timisoara pe „cele mai inalte culmi ale sportului”! RUSINE sa le fie, de IRESPONSABILI !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt × = 8

 


Alte articole legate de acest subiect: