”Este dureros.” Politehnica pierde acasă jocul direct pentru evitarea barajului cu nou-promovata comunală din Șelimbăr: 1-2. FOTO + declarații Croitoru, Beza

”Violeții” au văzut din nou roșu în fața ochilor astăzi după prânz, nereușind nici pentru a doua oară în acest campionat să treacă la Timișoara de nou-promovata comunală CSC 1599 Șelimbăr, care acum chiar s-a impus pe ”Știința” și a evitat barajul de supraviețuire în Liga 2, lăsându-i pe bănățeni la 9 puncte în urmă: 1-2

Un campionat început cu stângul, 3-0 pentru ”U” la Cluj, a continuat și mai rău pentru alb-violeți, care printre altele nu treceau pe ”Dan Păltinișanu” în turul sezonului regular de nou-promovații din Șelimbăr, egalați atunci doar din penalty, iar un an 2022 început rău, cu nocturna defectată pe vechiul oval, 0-3 la ”masa verde” cu Petrolul, a continuat astăzi cu atât mai rău pe ”Știința”, 1-2 cu gruparea comunală de lângă Sibiu. Din rău în mai rău pentru bănățeni.

Pierzători pentru a doua oară la rând în play-out-ul Ligii 2, învinși pe ”Știința” în luni consecutive de divizionarele secunde ale județului Sibiu, cu același 1-2. O dată la finele sezonului regular, Hermannstadt continuând cursa de revenire în elită, astăzi de la 12:30 de ”roșii” Șelimbărului, triumfători în duelul direct pentru evitarea locului de baraj pentru menținerea în Liga 2.

Sibienii nu mai au pic de emoții în acest sens, timișorenii par a fi condamnați să joace barajul de supraviețuire, tur-retur în compania altor nou-promovați, cei din Brașov, și uite-așa Politehnica e bântuită de frisoanele Ligii 3. 

După ce de la 11, pe ”Electrica”, Ripensia a fost învinsă fără a marca de AS FC Buzău, după prânz alb-violeții s-au văzut conduși cu 0-2 de sibieni, care va să zică divizionarele secunde ale Banatului au cedat în aceeași zi acasă unor oponente nu neapărat valoroase din Liga 2, grupări din Buzău respectiv Șelimbăr, insuccese însumând picajul detectabil al fotbalului de pe Bega: Politehnica Timişoara – CS Comunal 1599 Şelimbăr 1-2 (0-2).

Peste 250 de spectatori au sperat la altceva, dar în zadar, plouați și la propriu, și la figurat, ultimele 10 minute ale partidei desfășurându-se sub un ropot torențial. La final, mâhniți dar și furioși, fani viola i-au convocat ”la vorbitor” pe alb-violeți, însă limitările personalului sportiv sunt evidente, acesta fiind nivelul în contextul actual. Căci, într-o imagine de ansamblu, ar trebui detectat aspectul că unele neajunsuri esențiale au pesemne de-a face cu factorii de decizie, iar făcând o paralelă în susținerea acestei teze, este de reamintit că unicatul 272-0 al realegerii unicului candidat la șefia FRF, fără abțineri și împotriviri, n-a survenit prin votul protagoniștilor ”din iarbă” – tehnicieni sau jucători, ci al păstorilor activității, drept indiciu esențial al direcției dinspre care bate vântul neprielnic al decăderii fotbalului intern. Sămânța rea e prin birouri, iar restul sunt amănunte, raportate resortului cauză – efect. 

Fără a le căuta circumstanțe atenuante jucătorilor și personalului tehnic, Politehnica n-ar putea aspira la prea mult cu un cvartet precum Șerban – Rosenblum – Iacob – Cociu, iar fanii viola pot fi furioși pe ei înșiși că au cedat prea ușor puterea în mâini nu tocmai sigure. Măcar dacă ar fi lăsat-o pe mâini pricepute. Dar ce te faci când pornești o societate pe acțiuni cu o minoritate a reprezentanților sufletiștilor din galeria împingând cândva la greu din spate caravana polistă în suișurile de pe coclaurile ”Județului”, în schimb cu insinuați în septet precum Filipaș? 

Nivelul managementului sportiv la Politehnica și în sportul timișorean în general este atât de limitat, încât efectele nu pot fi altele, iar faptul că și reprezentantul clubului cu istoric centenar la realegerea în unanimitate a marelui nimeni n-a făcut de fapt altceva decât să se alinieze ca la congres turmei ridicând mâna fără abțineri și împotriviri, sugerează clar că neajunsurile grupării ”violet” din birouri sunt generate, peștele de la cap se împute. 

Avem de-a face la urma urmei cu o echipă care a început anul 2022 prin a fi nevoită să piardă acasă fără joc, 0-3 la ”masa verde”, lovitură din plin după o iarnă de pregătire, victimă a neajunsurilor evidente din bătătura fotbalului timișorean. Acest lot nu s-a ales, nu s-a autopropus, ci este rodul gândirii ezitante, pline de ”găuri de cașcaval”, a unor decidenți fără viziune și care implicit nu știu exact ce vor.

O astfel de formație nu poate avea tocmai cel mai bun moral, indiferent de declarațiile cât se poate de optimiste ale celor din sânul colectivului, și deloc de mirare că Politehnica a fost surprinsă pe picior greșit fie chiar și din primul minut, când Alexandru Ciocâlteu a deschis scorul cu un şut de la 25 de metri lateral stânga, la colţul lung, în stânga lui Devenish-Meares, la o pasă primită de la Curtean: 0-1.

”Poli” pornea de la 0-1 duelul decisiv cu ardelenii cu jucători ofensivi ”de abanos”, și a rămas pironită la 6 puncte în urma ieșenilor, unici contracandidați în cursa pentru evitarea barajului. Au mai rămas 3 runde, în care ”violeții” vor juca la Brăila, acasă cu Metaloglobus și tocmai la Iași, iar moldavii acasă cu retrogradata din Călărași, la Miercurea Ciuc și pe teren propriu cu bănățenii. Urmează un baraj al poliștilor cu nou-promovații Brașovului? 

Desigur, nu conducerea clubului a pierdut jocul decisiv, dar toate minusurile din birourile poliste se răsfrâng asupra traiectoriei echipei, reprezentanții galeriei bâjbâind cândva în derută tocmai la ora unor decizii care se doreau a fi în sfârșit cu limpezime, ”urmașii” lor la preluarea hățurilor dovedindu-și limitările evidente. Adică trebuie să fii foarte naiv a crede că lucrurile ar putea lua o turnură bună cu anumiți conducători la butoane, care și-au probat și exersat competențele. Chiar la doar atât se reduce Timișoara fotbalistică? Atunci are o mare problemă. Alo. Priviți în oglindă.

Pe terenul bun al ”Științei”, Poli căuta traseul egalării. În minutul 5, Ursu a șutat din lovitură liberă de la 18 metri pe jos, în stânga portarului, lângă bară, minge deturnată în corner de Gal. Ca apoi acelaşi Ursu, din doar 6 metri, doar cu portarul, să trimită pe lângă bară.

Poliștii au continuat cursa egalării iar în minutul 24 Ignea a şutat de la 24 de metri putin peste transversală, centrarea lui Ursu din minutul 32, de pe flancul drept, fiind reluată cu capul în plasa laterală de același Ignea.

Se putea mai precis? Ocaziile se răzbună iar în minutul 45 ex-polistul Alexandru Curtean a înscris din careu, nemarcat, și 0-2 la pauză. Iar faptul că un alt ex-polist a taxat alb-violetul pentru a doua etapă la rând, cum a fost și cazul lui Ivanovici pentru Csikszereda, nu sugerează decât că opțiunile decidenților timișoreni generează efecte nedorite în timp. Nu-i pură întâmplare, nu-i vreo simplă coincidență. 

La reluare, nervi tot mai încinsi pe teren, cu greu calmați de arbitru, împărțind cartonaşe galbene ambelor tabere. 

Croitoru a apelat și la Zaluschi dar la omul sărac nici boii nu trag, în minutul 67 Nicolae Sofran trimițând în transversală cu un şut din afara careului de 16 metri, iar puțin mai apoi Zaluschi accidentându-se și fiind nevoit să părăsească terenul.

Și totuși, cinci minute mai târziu, Doru Andrei a insistat la o minge în careu, portarul a ezitat iar șutul pe jos în dreapta goalkeeperului a ricosat din bară în plasă: 1-2. Poliştii au presat dar fără eficiență, ultima speranță risipindu-se în prelungiri (minutul 90+4), când Mera putea egala cu capul după cornerul lui Doru Andrei. Mingea a trecut milimetric peste transversală şi s-a fluierat sfârşitul meciului. 

Asta-i măsura decăderii fotbalului timișorean, Politehnica a fi învinsă acasă de a treia reprezentantă a fotbalului sibian în primele două divizii, toate cele 3 cluburi devansând exponentele Banatului ”fruncea” în Liga 2. Alo. Priviți în oglindă. Sunteți praf într-un fotbal praf, fotbalul lui 272 la zero. 

*

Politehnica: Devenish-Meares – Sofran, Mera (cpt.), Bocşan, Pamfile – Radu (min. 46, Gerbi), Ignea (min. 64, Zaluschi; min. 82, Sîntean), Lazăr, Doru Andrei – Ursu, Rogosic (min.77, Bîrnoi).

Antrenor: Nicolae Croitoru.

Pe bancă: Murariu – Oanea, Plumbuitu, Huminic, Bakoş.

CSC 1599 Şelimbăr: . Gal – Monea (cpt.), Telcean, Natea (min. 68, Vişa), Arhirii – Cărăruş, Curtean – Vecerdea (min. 56,  Luca), Ciocâlteu (min. 87, Suciu), Yameogo (min.87, Rotar) – Yazalde (min. 87,  Cîrstean).

Antrenor: Eugen Beza.

Pe bancă: A. Şerban – Mubele, Buzan, Tătar.

*

La cald…

Nicolae Croitoru: „Aveam obiectiv să câştigăm acest joc. Era foarte important să-l câştigăm, din păcate nu am reuşit nici măcar un egal. Ceea ce înseamnă că şansele de a evita locul de baraj sunt aproape nule. Cred că acesta e singurul lucru care contează, rezultatul, restul, ce s-a întâmplat în teren, cum a fost jocul, cred că nu mai are nicio importanţă. Din păcate am început foarte rău jocul, am început de la 0-1, am avut o perioadă destul de grea până pe la jumătatea primei reprize, după care, în final, am primit iarăşi un gol foarte uşor şi cam aşa s-a scris istoria jocului. Sigur, rezultatele sunt ale antrenorului în primul rând, dacă echipa nu a reuşit să câştige, înseamnă că nu am găsit cele mai bune mijloace şi metode să-i determin să câştige (…) Mi-am exprimat părerea şi la conferinţa de presă. Noi suntem cei care suntem datori şi din păcate am rămas datori în continuare (n.r. referitor la reacţia suporterilor la final). A intrat bine în joc, reuşise să ordoneze bine jocul, din păcate pare şi o accidentare destul de serioasă… Este dureros că nu am reuşit să câştigăm. Este dureros că nu am găsit cele mai bune mijloace să ne apropiem victoria. Cred că acesta era lucrul cel mai important, ca noi să demonstrăm că facem ceea ce trebuie şi că putem să ne impunem în terenul de joc…”

Beza (antrenor CSC 1599 Şelimbăr): „E o victorie mare, meritată, am muncit mult… secretul cred că e unitatea grupului. După meciul cu Viitorul Târgu Jiu a fost un moment de cotitură, şansa noastră a fost că s-a şi întrerupt campionatul şi am pus lucrurile la punct plus, cred că în iarnă noi am fost puţin cam adormiţi şi ne-am trezit la realitate. Aveam un complex în meciurile din deplasare. A venit acel meci de la Călăraşi, unde trebuia să câştigăm, pentru că era o echipă de copii, dar a fost un meci de cotitură, pentru că ne-a readus încrederea în noi iar azi aveam teoretic două şanse: a unui rezultat de egalitate, coroborat cu victoria cu Brăila eram salvaţi sau victoria, am venit să jucăm la victoria, s-a văzut, cu un adversar foarte greu, disperat… Cred că a fost decisiv (golul de 0-1) pentru că se simţea tensiunea jucătorilor de la Poli… am avut imediat o ocazie prin Yameogo. Cred că am arătat astăzi forţă şi din păcate a trebuit să ne chinuim puţin, spre final am revenit, pentru că în tur am făcut jocuri senzaţionale cu echipele din faţă. Întotdeauna jocurile cu echipele bune, importante, am reuşit să le tratăm… trebuie să văd eu personal, ca antrenor, de ce nu reuşim la meciuri mai uşoare să capacităm echipa, jucătorii. Eu sunt foarte ataşat de Timişoara, pe suporterii celor de la Poli i-am înţeles azi, am încercat şi cu spectatorii să fiu decent, pentru că e o echipă care mă atrage mult. Sper într-un viitor să ajung să antrenez aici, pentru că e ceva ce mă atrage, la Timişoara. Eu cred că ar trebui să stea liniştiţi, că din informaţiile mele Gaz Metan nici nu-şi depune dosarul de lincenţiere şi atunci nu se pune problema… retrogradării…”.

Au arbitrat: Codrea (Baia Mare) – Suciu (Câmpia Turzii) și Csaba (Cluj); rezervă: Flonta (Cluj). Observator de arbitri: Monea (Aiud), delegat de joc, Lolea (Reşiţa).

Fotografii

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt × 4 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: