Ex-ripensiştii Golda şi Piftor înscriu în Liga 2, Progresul Spartac smulge primul punct chiar în Banat tocmai înaintea primirii Dumbrăviţei. Mai greu de jucat acasă? Doar 10 succese pe teren propriu, din care jumătate la limită, în primele 44 de meciuri ale noului campionat

Rezultatele primei jumătăţi a întâlnirilor etapei a V-a din sezonul regulat al Ligii 2, cele de sâmbătă, s-au înscris în nota generală a celor înregistrate în noua ediţie de campionat, mai degrabă favorabile oaspeţilor, fără ca gazdele să învingă în vreo partidă dintre cele 5 disputate, nici măcar la Reşiţa, unde vizitatoare a fost retrogradata reinstalată în eşalonul secund Progresul 1944 Spartac Bucureşti, care a smuls primul său punct în 4 apariţii, aşa încât bilanţul celor 44 de meciuri jucate până acum în 2023-2024 consemnează doar 10 victorii ale localnicilor, faţă de cele 18 în deplasare, respectiv 16 remize. 

Nici jumătate dintre secund-divizionare nu s-au impus încă pe propriul teren în noul campionat, ci doar 8 dintre acestea, dintre care 3 nou-promovate, din Hunedoara, Piatra Neamţ şi Reşiţa, însă nici măcar prima care a semnat două triumfuri acasă, şi anume Corvinul 1921, egalată la acest capitol numai şi numai de Gloria Buzău, n-a mai învins şi astăzi pe stadionul „Michael Klein”, deşi în superioritate numerică la scorul de 0-1, favorabil Concordiei, odată ce căpitanul celor din Chiajna, timişoreanul Dorin Codrea, a fost eliminată în minutul 32.

Alb-albaştrii Hunedoarei au răsturnat scorul deschis încă din minutul 4, în urma unei faze fixe, de Bălan, egalând prin Hrezdac în minutul 42 tot după o fază fixă şi preluând conducerea prin Coman în primul minut după pauză, însă ilfovenii au egalat la mijlocul părţii secunde prin fundaşul central Ispas după o altă lovitură liberă, executată de Romario Pires, introdus de Erik Linkar din minutul 34, în locul lui Dulca: 2-2. 

Chiar şi-aşa, tot doar 8 sunt secund-divizionarele care au izbutit să înscrie până acum acasă mai mult decât un gol într-un meci, nou-promovata Corvinul fiind cap de listă, prin a marca în fiecare din cele 3 reprezentaţii pe „Michael Klein” de câte două ori, iar dejenii de câte două ori în două partide pe teren propriu, pe când CS 1599 Comunal Şelimbăr, CSM Reşiţa şi Gloria Buzău în câte o întâlnire, mai multe reuşite într-o dispută acasă reuşind Unirea şi Csikszereda – câte 3 la Slobozia respectiv Miercurea Ciuc, iar Ceahlăul patru la Piatra Neamţ.

Însă, în ansamblu, din totalul celor 44 de meciuri jucate până acum în noul campionat al Ligii 2, în doar un sfert dintre acestea, 11, gazdele au marcat mai mult decât un gol pe meci. 

Mai greu aşadar de jucat pe teren propriu?

Mai dificil dat fiind capacitatea ofensivă limitată, ca neajuns cronic cu care se confruntă în general fotbalul românesc, deficitar la construcţia jocului şi cu lacune tot mai agravante în treimea finală de teren, unde, în plus, ca exacerbare a minusurilor pe atac, inexactitatea şi impreciziile la finalizare alimentează ineficacitatea. 

Mai uşor a respinge atacurile, decât a construi jocul ofensiv, sugestiv fiind şi faptul că jumătate dintre cele numai şi numai 10 victorii acasă de până acum au fost înregistrate la o diferenţă minimă, cel mai adesea 2-1 – de 3 ori, dar şi 1-0 de două ori, alte 3 partide încheindu-se cu câte două goluri avans pentru localnici, de două ori cu 2-0, odată cu 3-1, rezultatele de 3-0 şi 4-0 fiind unicat. 

Iar dacă în runda inaugurală din 5-8 august, şi care se va încheia abia marţi 12 septembrie de la ora 11 cu restanţa reprogramată pe iarba Buftei, Progresul Spartac – CSC Dumbrăviţa, s-au impus acasă doar Corvinul, cu 2-1, şi Unirea Dej cu 1-0, în schimb astăzi, în primele 5 meciuri ale etapei a V-a, nu s-a mai consemnat nici o victorie a localnicilor, dimpotrivă, CSM Slatina învingând la Alexandria, pe terenul nou-promovatei, 0-1 (0-0) prin golul lui Dragu din minutul 47, iar Gloria Buzău răsturnând situaţia în ultimele nici 10 minute la Dej, 2-4 de la 2-0 la pauză, pentru gazda Unirea punctând ex-ripensiştii Golda şi Piftor, primul în minutul 17, cel de-al doilea din lovitură de la 11 metri, în minutul 42.

Şerban, în minutul 63, la numai 10 după ce era introdus în joc, dar şi alte rezerve ale buzoienilor, Dumitrache, Radic şi Pervan, introduşi de Prepeliţă tot după pauză, au marcat pentru Gloria în minutele 82 şi 84 respectiv în prelungiri, 2-4 depăşind astfel cele câte 3 goluri înscrise în deplasare de Concordia (0-3) şi CSM Slatina (1-3) în etapa de debut la Miercurea Ciuc respectiv Tunari. Desigur, recordul de 6 goluri înscrise în deplasare a fost bisat în runda a treia, de Concordia la Progresul Spartac, cu 0-6, respectiv CSA Steaua la Dej, cu 2-6.

În tot cazul, Gloria Buzău a devenit astăzi a 12-a secund-divizionară care se câştige în deplasare în noul campionat al Ligii 2, prima care să atingă cifra celor 3 triumfuri „afară” fiind cea sibiană din Şelimbăr, după ce bifa tot prima şi adjudecarea a două succese pe teren advers, pe-atunci la braţ cu Concordia, tot la „cota 2” ajungând deja astăzi şi CSM Slatina. Şi-au mai învins deja în deplasare, pe rând, cei din Slobozia, Alexandria, Piatra Neamţ, Bucureşti – şi anume CSA Steaua, Dej, Târgovişte, Mioveni şi Hunedoara. 

Pe de altă parte, aproape jumătate dintre succesele repurtate în deplasare, 7 din 16, s-au înregistrat cu 0-1, de câte două ori cu 1-2 respectiv 0-2. 

Cât despre remize, Corvinul – Concordia 2-2 a fost prima din noul campionat care să consemneze un rezultat de egalitate diferit de cele cu 0-0 sau 1-1, majoritatea, 11, fiind cu câte un gol marcat de fiecare formaţie, pe când 6 au fost rezultatele albe.

Se înscrie aşadar cu pipeta, astăzi totuşi de 13 ori în 5 întâlniri, dar şi cu menţiunea că 5 dintre realizări s-au conturat din sau în urma unor faze fixe, dintr-un corner deschizând scorul Csikszereda la Târgu Jiu, în minutul 44, prin Kelemen, 0-1 la pauză, după care gorjenii, deşi fără Acolatse din minutul 72, au egalat înaintea ultimelor 5 prin Gîrbiţă, după un atac implicându-l şi pe Njifakue, fost la CSM Lugoj şi introdus de Călin Cojocaru pentru repriza a II-a: 1-1. 

Nu s-a înscris în schimb deloc la Reşiţa, unde CSM n-a scuturat plasa porţii oaspeţilor pentru a doua oară în noul campionat, 0-1 la redebutul în Liga 2 în faţa Unirii Slobozia, şi astăzi la matineu cu retrogradata reinstalată Progresul Spartac, care se alinia pe arena „Mircea Chivu” fără nici un punct după primele 3 apariţii, dar cu un golaveraj apăsător, 1-11. Bucureştenii n-au mai încasat însă vreun gol, cu zece zile înaintea primirii alb-verzilor Dumbrăviţei în restanţa inadecvat reprogramată de FRF într-o dimineaţă de marţi, de la ora 11 pe 12 septembrie, într-o săptămână în care timişenii vor primi şi vizita nou-promovatei din Tunari, la Ghiroda, în etapa a VI-a. 

Reşiţenii s-au impus aşadar până acum strict doar în unicul meci direct bănăţean din sezonul regulat al Ligii 2, întâlnire aşadar bifată deja, 2-1 (1-1) cu CSC Dumbrăviţa, fără ca roş-negrii preluaţi între timp de Flavius Stoican, care a apelat astăzi la Contra – Cega, Răuţă (minutul 11, Dudea), Rimovecz, Fota – Dolghi, Fr. Cristea – Drăghiceanu – cpt., Velcotă, Al. Negru – Lascu, să înscrie şi pentru a doua oară în Valea Domanului, cărăşeni fără gol marcat în 3 din primele 5 runde. 

Cei din capitală, promovaţi din Liga 3 în 2022, odată cu dumbrăviţenii, dar şi retrogradaţi în primăvară din Liga 2, însă şi reinstalaţi în vară în locul braşovenilor, au smuls primul punct la a patra încercare în componenţa Păun – Leafu, Parfeon – cpt., Alexandrescu, M. Dumitru, Solet, Andr. Grigore, Petcu, M. Preda, Andr. Florescu, Istrătie. 

Alte 4 partide ale etapei, printre care şi cea a timişenilor la Mioveni, cu Adelin Pavel din Osica de Jos la centru, fiind programate duminică de la 11, „verzii” bănăţeni fiind la inaugurarea celor 3 deplasări la retrogradatele din SuperLiga, în continuare şi la Târgovişte în runda a şaptea respectiv Piteşti în cea de-a XV-a, la început de decembrie, dar proxima lor ieşire după cea de duminică este în zona capitalei, la Buftea. Despre deplasarea bănăţenilor puteţi citi aici, cât despre faptul că fotbalul românesc nu mai are deja din august vreun club în noua ediţie a cupelor europene, deşi alte 35 de federaţii deţin reprezentante în faza grupelor, printre care chiar şi din Insulele Feroe, Kosovo, Islanda ori Republica Moldova, puteţi lectura aici. Iar eşecul major extern al fotbalului de club carpatin are o cât se poate de mare relevanţă în contextul mai larg şi general al neajunsurilor arenei interne, sugerate inclusiv sub forma cifrelor care nu mint din dreptul Ligii 2, existând o legătură certă de cauzalitate între tot ceea ce se petrece pe scena mioritică şi oglindirea activităţii acesteia în întrecerile internaţionale, nu doar pure coincidenţe ori simple întâmplări. 

Clasamentul la zi şi programul rundelor 5-6, pe coloana ierarhiilor secţiunii Fotbal. 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


unu − = 0

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: