Ezoterice

Peste o săptămână vom cunoaşte numele viitorului preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal. Oricare ar fi el, îl aşteaptă o muncă ingrată şi va trebui să dea dovadă de mult tact pentru a limpezi lucrurile şi aşa destul de încurcate. Consider că Răzvan Burleanu şi Ionuţ Lupescu au cele mai mari şanse, ceilalţi doi candidaţi fiind pur decorativi. În această rivalitate dintre Burleanu şi Lupescu s-au folosit şi lovituri sub centură, caracteristice pentru o luptă pentru întâietate.

În aşteptarea acestui eveniment ar fi de menţionat relaţia patron (finanţator, creditor) şi antrenor. Cel din urmă este la discreţia patronului, care, chiar dacă nu pricepe nimic din fotbal, poate hotărî soarta unui om. Ultimul exemplu îl constituie înlăturarea lui Eduard Iordănescu de la conducerea tehnică a echipei Astra Giurgiu de către finanţatorul Ioan Nicolae. Nu sunt un admirator al lui Iordănescu jr., dar trebuie să recunosc că a reuşit multe lucruri bune la Giurgiu, ducând o echipă pe care mulţi o vedeau retrogradată la începutul campionatului în play-off.

De fapt, echipele din prima ligă se împart în trei categorii: echipe care au un patron/finanţator, echipe care sunt susţinute de primării într-un cadru mai mult sau mai puţin legal şi echipe ale nimănui, lăsate în voia sorţii. Din această ultimă categorie face parte şi echipa ACS Poli. Principalul obiectiv al conducerii clubului a fost înlăturarea lui Ionuţ Popa de la cârma echipei şi nu soarta echipei. Timpul a dovedit că această mutare nu a adus nici un aport pozitiv, echipa riscând retrogradarea. Evoluţia din ultimele două partide ar trebui să le dea de gândit tuturor.

În competiţia play-off, echipa CFR Cluj lasă impresia că nu o interesează titlul de campioană, permiţându-şi luxul unui rezultat de egalitate pe teren propriu cu Astra Giurgiu. Cele afirmate de mine referitoare la Dan Petrescu se confirmă. Cât despre Cariova, cu o înaintare de pigmei, nu poate emite pretenţii la titlu. Şi uite aşa, FCSB, vrând-nevrând, va câştiga titlul, dându-i motive semidoctului George Becali să-şi dea aere de academician.

Din păcate, Ovidiu Haţegan a mai dat peste cap o partidă din Europa League, presa italiană taxându-l ca atare. Se pare că acesta nu se regăseşte după ce a denaturat scorul partidei Elveţia – Irlanda de Nord.

În liga a doua, UTA a respirat puţin, obţinând trei puncte la masa verde. ASU Poli a reuşit o victorie importantă în faţa unei echipe bune din liga secundă, CS Afumaţi. Se pare că numirea lui Antonio Foale în postul de antrenor principal a fost una inspirată. Ripensia a reuşit un rezultat de egalitate la Clinceni, punct care nu este de lepădat. Cu toate acestea, Radu Suciu i-a cedat postul de antrenor principal lui Ciprian Urican, acest globe-trotter din fotbalul românesc. Saltul de la Victoria Brăneşti la Ripensia Timişoara prezintă o doză de seriozitate.

CS Ghiroda este performera etapei din liga a treia, ea reuşind să învingă Naţional Sebiş, echipă cu pretenţii la promovare, deocamdată la stadiul de bune intenţii.

Cu regret în suflet a trebuit să mă despart de Mihai Junea, de care mă leagă o prietenie de 30 de ani. Miki a fost un bun cunoscător al fenomenului fotbalistic, de care a fost aproape în toţi aceşti ani.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 3 = doisprezece

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: