Startul întârziat cu vreo 4 săptămâni al Ligii 2 a expus și de pe palierul secund realitatea sumbră a unui fotbal românesc pus la colț în Europa la mijlocul săptămânii prin primele sale două clasate de oponenți din Croația și Georgia. Se resimt deja din plin efectele opririi în martie a campionatului și consecințele marii pauze competiționale din primăvară, caravana eșalonului doi luând-o astăzi din loc, dar de o manieră jalnică și de foarte rău augur. În primul rând, două meciuri amânate din etapa I pe baza unor protocoale absolut aberante și fără fundament științifico-medical, ca urmare a unor teste fără nici cea mai mică relevanță în privința detectării virușilor și cu mențiunea că eventualul ”pozitiv” nu echivalează deloc cu ”infectat”, ci doar un ”caz” la statistică. În al doilea rând, partide disputate fără spectatori dar între normele rigide ale unor impuneri dictatoriale, ”lege” fără justificare argumentată științific, medical, sanitar sau de cercetare. În al treilea rând, debut de campionat cu nu mai puțin de 5 echipe pe tușă în runda inaugurală. Implicit, s-a jucat sâmbătă doar la Buzău, Recea, Slatina, Slobozia și Timișoara, ce mai companie selectă a localităților gazdă de pe harta anticamerei elitei, cât despre ceea ce s-a jucat, nici o formație n-a marcat două goluri, în schimb jumătate dintre protagoniste n-au înscris deloc. Media, un gol pe meci. Niciunul pe ”Știința”, unde s-au auzit doar barele, dar la final nu și declarațiile celor implicați, ”cenzurate” de același protocol cu ”distanțare” al psihopaților de la diverse conduceri fără ceva în comun cu frumosul joc: ASU Politehnica – CS Mioveni 0-0.
Anesteziat și redus la tăcere, parcă smulgându-i-se sufletul, astfel a fost nevoit fotbalul secund divizionar s-o ia cumva din loc abia la sfârșit de august, astfel a fost surghiunită și caravana Ligii 2 să facă un prim pas tras de păr de pe margine. În aceste circumstanțe, nici n-ar fi prea mult de șfichiuit calitatea prestației protagoniștilor, doar o consecință firească a perturbării și bruierii fotbalului competițional vreme de jumătate de an. Oricum nu era prea răsărit, acum cu atât mai mult afectat. Au jucat și ei ce s-a putut, în condiții anormale, fără ”suflul” din spate al suporterilor. Sport? Nu. Ci o altă modalitate subtilă de tortură, o disimulată variantă de ucidere lentă a unui sector dinamic al vieții sociale.
Și știți ceva!? Chiar credeți că, respectându-se la sânge aceste protocoale fără acoperire în plan științific, medical, sanitar sau de cercetare, ca argument străveziu al decidenților în sprijinul ideii revenirii la normalitate, se va ajunge la iluzoria reintrare pe făgașul dorit!? Caz în care chinul ar avea oarecum ceva rost, deși oricum n-ar fi justificat prin metodele adoptate. Hrană artificială cu speranțe deșarte… Așa încât mai cugetați. Deoarece actuala inginerie socială n-a fost croită pentru a combate ”virusarea” populației și nici pentru a se trece înapoi puntea spre ceea ce a fost până prin martie, ci pentru a induce inițiatic lumea în ritualul plin de simboluri al ocultei satanice mondiale de care este posedată pe cale de a fi total condiționată și încorsetată pe fâșia tot mai îngustă a turmei împinse spre prăpastie. Iar la o asemenea amenințare fățișă, resortul instinctului de supraviețuire ar trebui în mod normal să inducă o cu totul altă atitudine colectivă. Ca și inexistentă însă. Drept urmare, se procedează întocmai și de teama repercusiunilor pe liniile grijuliu trasate de ”Fratele cel mare”, știe el ce știe, vrând fără doar și poate binele comun.
Cadru în care e timp înaintea fluierului de start și pentru momente de reculegere în memoria celor răpuși din cauza așa zisei pandemii, o minoritate spre coada clasamentului deceselor, mult mai numeroase din varii alte motive.
Cât despre jocul în sine, prima ocazie avea să fie irosită de alb-violeți în minutul 13, când Popovici a preferat o pasă în lateral în direcția nimănui, de la 8 metri, în loc să şuteze din stânga. Prim şut pe spaţiul porţii care avea să fie expediat din bocancul vizitatorilor implicați luna aceasta în barajul de promovare în Liga 1, Toma trimițând în minutul 18 pe jos de la 16 metri. Junele Borbei prindea fără probleme.
Cea mai controversată fază a meciului s-a petrecut în minutul 39, în urma unei lovituri libere de la 20 de metri, executată bine de Massaro, mingea ricoşând de sub transversală probabil pe linia porţii, pe când goalkeeper-ul timişorean era plasat în fața liniei. ”Roșii” argeșeni au solicitat validarea golului dar arbitrii nu au fost de aceeaşi părere. Jocul avea să continue iar repriza se încheia fără gol…
La reluare, după cinci minute, Munteanu a centrat perfect de pe flancul drept iar Scutaru a reluat cu capul de la 8 metri, peste transversală. Minutul 57 aducea cea mai lungă degajare de portar, a lui Borbei, din propriul careu, omologului său, în careul advers…
Continua dominarea sterilă a gazdelor iar în minutul 60 noua achiziție Pamfile era aproape de gol, şut de la 22 de metri, portarul Popescu deturnând mingea care se ducea spre vinclu…
În minutul 70, noul intrat Plazonja a trimis telefonat de la 12 metri iar mingea a căzut pe plasa din spatele porţii argeșene. După care, în ultimul sfert de oră, fazele de poartă au lipsit cu desăvârşire.
Și totuşi, în minutele de prelungiri, oaspeţii puteau pleca cu toate cele trei puncte spre Muntenia. Lovitură liberă de la 18 metri, şut puternic expediat de Massaro, mingea lovind transversala și fiind respinsă apoi în corner.
Poliștii, feriți de bare la debutul lor acasă în noul campionat, dar nimeni nu e ferit de protocolul dictat de autorități, care va rămâne în istorie din cele mai rele motive.
*
ASU Politehnica: 30. Alexandru Borbei – 15. Nicolae Șofran, 13. Cristian Scutaru, 14. Ioan Mera (cpt.), 18. Claudiu Pamfile – 19. Ionuţ Coadă (min. 80, Vasile Bogdan), 21. Dorin Codrea – 22. Alexandru Munteanu, 24. Alin Ignea, 26. Sergiu Popovici – 9. Mircea Axente (min. 68, 29. Stjepan Plazonja).
Antrenori: Octavian Benga (principal) şi Antonio Foale (secund).
Pe bancă: 1. Rareş Murariu – 3. Călin Jurj, 25. Alexandru Popescu, 11. Andrei Doru, 20. Victor Lolea, 10. Fabian Trip, 5. Denis Radu.
CS Mioveni: 22. Alin Popescu – 5. Robert Cristian Gherghe, 24. Alexandru Iacob, 23. Iopnuţ Giorgian Burnea (min. 68, 4. Andrei Trașcu) 3. Fabrizio Constantin – 8. Szilard Vereș, 19. Daniel Toma – 16. Laurenţiu Rădescu, 20. Laurenţiu Marinescu, 10. Valentin Coșereanu (cpt.) (min. 60, 11. Alexandru Ișfan) – 9. Davide Massaro (min. 60, a preluat banderola de căpitan).
Antrenori: Claudiu Niculescu (principal) şi Cornel Dobre (secund) .
Pe bancă: 1.Valentin Sima – 15. Andrei Tirică, 18. Alin Șerban, 7. Raul Călin, 25. Sebastian George Ivan.
Au arbitrat: Szabolcs Kovacs (Satu Mare) – Cristian Nicolae Lucaci (Baia Mare) și Cristian Daniel Ilinca (Craiova);. Arbitru de rezervă: Marius Omuţ (Satu Mare). Observator de arbitri: Teodora Albon (Cluj-Napoca) iar delegate de joc Antonie Burtea (Reşiţa).
*
Octavian Benga a spus după remiză că “e un 0-0 nemeritat din punctul meu de vedere. Dacă în prima parte jocul a fost echilibrat, consider că meritam azi să câştigăm, am avut patru-cinci situaţii monumentale de a marca, din situaţii de joc, din construcţie, puteam să închidem jocul. Un aspect îmbucurător şi surprinzător pentru mine e că i-am dominat şi fizic pe cei de la Mioveni. Îi felicit pe băieţi, au depus o muncă extraordinară, au dat totul pe teren, îl felicit şi pe Borbei. Am riscat azi, am jucat cu junior în poartă, ca să avem forţă în câmp şi adversarii au avut două ocazii, cele două bare. Dar nu ne-au pus probleme din atac poziţional sau din momente de joc, ci doar din faze fixe au avut oportunităţi. Suntem supăraţi pentru că ocaziile au fost imense şi jucătorii au muncit şi meritau mai mult”.
Pe lângă Claudiu Pamfile, care a debutat într-un joc oficial la alb-violeţi, Politehnica l-a folosit în premieră şi pe croatul Stjepan Plazonja, care l-a înlocuit pe Mircea Axente în repriza secundă. “L-am schimbat pe Axente cu Plazonja pentru că am vrut mai multă prospeţime. Am vrut să joc cu doi atacanţi, să transform sistemul într-un 4-4-2, dar ei jucau 4-3-3, aveau trei mijlocaşi centrali şi era pericol să pierdem mijlocul, mijlocaşii noştri centrali erau şi obosiţi, neavând soluţii de jucători proaspeţi mijlocaşi centrali, ca să ţină doi jucători în pressing, puneam o presiune mare pe ei, dar puteam să pierdem mijlocul şi am ales această variantă. Eu nu cred că a fost neinspirată pentru că Plazonja a avut o ocazie imensă…”, a explicat Octavian Benga.
Claudiu Niculescu, antrenorul principal al CS Mioveni, a spus: „A fost foarte greu, pentru că am întâlnit o echipă cu mare experienţă, cu jucători cu state vechi în Liga I, noi am zis şi înainte de acest joc, suferim din punct de vedere al lotului, nu ne-am întregit lotul, urmează să vină 4-5-6 jucători, sper să vină cât mai repede. În plus, cei care au venit sunt în urmă puţin cu pregătirea fizică. Cu puţin noroc puteam să luăm cele trei puncte, la acele două ocazii mari, barele lui Massaro. Dar la cum a arătat jocul cred că rezultatul a fost echitabil”,