Fățișe

Numai cine nu vrea să accepte, nu observă că fotbalul românesc se află într-un vizibil regres. Pe lângă multitudinea de factori care contribuie la această stare de fapt, FRF ar trebui să asigure un cadru normal de desfășurare a competiției. Contractul dintre LPF și televiziuni a fost prost făcut, deoarece programează partide la ore neacceptabile, alungând astfel spectatorii de pe stadioane, la meciuri asistând 100-200 de oameni. Mai mult, FRF se încăpățânează să prelungească sezonul până în preajma Crăciunului, chiar dacă starea terenurilor este execrabilă. Ca să nu mai vorbim că situația se prezintă și mai rău în liga a doua, terenurile din Ghermănești, Uricani și Motru stând mărturie.

Un alt aspect supărător care se prelungește sine die este calitatea arbitrilor. Din păcate, în ultima vreme, aceștia sunt superficiali, greșind la fiecare pas, chiar dacă se numesc Hațegan, Feșnic, Mladenovici sau Găman. În general, arbitrii români se mulțumesc cu a împărți cartonașe galbene sau roșii și atunci când nu e cazul, mărind astfel bugetul de încasări al Federației.

În acest răstimp s-a desfășurat și o etapă de Cupă, care a bulversat puțin campionatul. În această competiție, ACS Poli a întâlnit-o pe FCSB pe teren propriu și a fost învinsă categoric cu 0 – 3. Pe lângă înfrângerea usturătoare, s-au accidentat și cei doi stoperi, Cânu și Melinte (noroc că acesta și-a revenit), iar arbitrul Hațegan, așa, ca între prieteni, le-a acordat bucureștenilor cu mare larghețe o lovitură de la 11 metri, mai apoi eliminându-l pe Artean.

Campionatul ligii întâi s-a reluat cu o nouă etapă cu rezultate care par a fi normale. Partida Chiajna – Botoșani mi-a adus aminte de partidele din urmă cu 20 – 30 de ani, cele la „două goluri diferență”, chiar dacă Bud a stricat simetria. Cei de la Botoșani au fost de nerecunoscut, evoluând foarte slab, dar acest rezultat nu trebuie să ne mire, deoarece s-au confruntat doi antrenori vechi membri ai cooperativei, Ion Moldovan și Costel Enache.

ACS Poli, pe fondul unor nemulțumiri perpetue, nu a reușit să treacă pe teren propriu de modesta echipă Gaz Metan Mediaș. Această partidă s-a disputat pe 4 decembrie, tocmai când s-au împlinit 96 de ani de la înființarea clubului Politehnica Timișoara, alimentând părerea acelora care susțin vocal faptul că nu ACS este continuatoarea clubului Politehnica.

Partidele din liga a doua s-au disputat pe ninsoare, UTA fiind una dintre puținele beneficiare ale acestor condiții de jos și a învins-o pe teren propriu pe Chindia Târgoviște, o echipă cu pretenții la promovare, ajutând-o poate involuntar pe rivala ASU Politehnica, care s-a apropiat la trei puncte de locul ce duce la baraj. La Suceava, printre nămeți, Ripensia, condusă de Radu Suciu, a reușit o victorie care aduce liniștea la echipă.

În liga a treia s-a disputat ultima etapă a turului, din care s-a distins partida Gloria Cermei – ACS Șirineasa, care, deși s-a încheiat cu scorul de 0 – 0, a avut dramatismul ei, gazdele luptând exemplar în fața unui adversar mult mai rutinat. Interesant este că ambele echipe au depus câte o contestație la începutul partidei, invocând motive puerile. Spun acest lucru deoarece FRF a validat participarea ambelor echipe în campionat, iar contestațiile vin târziu și sunt lipsite de fond.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 − = zero

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: