Ferţu şi Nagy elimină Politehnica din Cupa României în a doua repriză de prelungiri, 2-0 în turul 2, dar CS Phoenix Buziaş intră pe bună dreptate fumegând în şedinţă

CS Phoenix Buziaş a răspuns pe teren miercuri după-amiază, prin joc, unul victorios în reprizele de prelungiri, aberantei hotărâri federale de a restructura peste vară într-un mod defectuos componenţa seriilor 7 şi 8 din noul campionat al Ligii 3, decizie anunţată oficial în dimineaţa întâlnirilor eliminatorii, o decizie neavând absolut nimic de-a face cu „criteriile geografice” pe care FRF le invocă mincinos în pofida oricăror evidenţe contrarii şi care n-are absolut nimic de-a face nici cu inadecvata strategie federală din 2020 de-a fărămiţa grupele eşalonului terţ la nu numai puţin de 10 serii cu câte doar 10 cluburi fiecare tocmai în ideea restrângerii ariei geografice de deplasare la meciuri, aspect invocat dar cât se poate de clar trecut şi acesta acum cu vederea, din moment ce clubul timişean, care-şi organizează meciurile acasă într-o localitate la nord de Timişoara, spre judeţul Arad, nu va activa în seria arădeană, ci în una cu echipe doljene din Craiova şi Filiaşi. Pus în faţa faptului împlinit, CS Phoenix a reacţionat mai întâi fotbalistic pe terenul neutru al Lugojului, prin a elimina din Cupa României o dublu retrogradată succesiv din Liga 2 cu care ar fi trebuit în mod normal să se întâlnească în Liga 3 în sezonul trecut, Politehnica Timişoara, iar apoi prin a se sfătui într-o şedinţă de seară cum s-o scoată la capăt la bătăile de cap create de FRF, griji şi calcule în locul savurării calificării în turul 3, cu vedere spre faza play-off din 30 august, premergătoare celei a grupelor în concursul eliminatoriu, o altă găselniţă a tot mai derapantei Federaţii Române de Fotbal, un „pericol public” pentru sportul pe care destructiv îl administrează.   

FRF este cel mai probabil cât se poate de încântată de calitatea activităţii pe care o prestează întru gestionarea fotbalului intern, având aşadar o responsabilitate cât se poate de mare, pentru a nu mai pomeni despre onoarea şi privilegiul de care astfel beneficiază, dar nu trece însă săptămână care să nu demonstreze nepriceperea sau eventual chiar reaua voinţă a acestor trecători „înşurubaţi” în roluri ce-i depăşesc în raport cu ceea ce-ar trebui cu-adevărat să întreprindă în slujba fotbalului autohton, din contră, adoptând hotărâri detrimentale dezvoltării fireşti a sportului în 11 carpatin.

Pe teren, CS Phoenix Buziaş a trecut peste amarul veştii matinale şi a scos-o din cursă pe „Poli”, pe care n-o va întâlni nici pentru al doilea sezon la rând în Liga 3, cum ar fi fost firesc încă din toamna trecută, „violeţii” retrogradaţi fiind feriţi de FRF în leagănul cu facilităţi al Seriei 8, a se citi deplasări în ziua jocului, poate cu excepţia ieşirii în Bihor, pe când galben-albaştrii vor vizita până şi Craiova. În apropiere au călătorit poliştii şi pentru startul lor oficial în noul sezon, la Lugoj, însă speranţele le-au eşuat la prima strigare în Timiş, eliminare din Cupa României, semnată mai întâi de optarul lui Comin Petruescu.

Care Cosmin Petruescu a mai remarcat în trecut, într-o notă echilibrată, că nu trebuie făcută “nuntă dintr-o victorie”, dat nici măcar nota meritorie de satisfacţie a reuşitei eliminării ex-secund divizionarei Politehnica n-a putut atenua miercuri seară, chiar după calificarea celor de la Phoenix Buziaş, amarul celor din conducerea clubului din oraşul staţiune balneoclimaterică vizavi de împărţirea efectuată de FRF absolut anapoda a grupărilor divizionare C din această parte de ţară în seriile noului campionat al Ligii 3.

Vestea încurcării borcanelor de către FRF a căzut ca un trăznet pentru două cluburi timişene, din Buziaş şi Ghiroda, chiar în dimineaţa întâlnirilor eliminatorii din turul 2 al Cupei României, iar cei de la CS Phoenix, decidenţi, director, antrenor, în loc să se poată bucura odată calificarea adjudecată de buzieşeni pe terenul neutru al Lugojului împotriva Politehnicii, au fost de fapt nevoiţi să recurgă la un sfat de seară pentru a-şi face calculele, bătăi de cap induse prin nepotrivita decizie federală.

Hotărâre în sensul plasării injuste a celor mai bine clasate două cluburi timişene în trecuta ediţie a Seriei 8 în Liga 3, cel ghirozean pe locul 3 iar CS Phoenix Buziaş pe locul 6, într-o altă grupă pentru noua ediţie a eşalonului terţ, Seria 7, punându-le astfel pe drumuri taman până la Craiova ori Filiaşi, tot în judeţul Dolj, până la Târgu Cărbuneşti şi Turceni în Gorjul vecin Doljului, până la Şimian în Mehedinţiul tot din regiunea Olteniei şi până pe Valea Jiului la Petroşani, deplasări ce nu pot fi efectuate în mod normal în ziua meciului decât dacă s-ar aplica principiile Daciadei ce par a fi în catastiful FRF.

De aici şi necesitatea efectuării calculelor de natură economico-financiară, capetele de acuzare împotriva deciziei FRF fiind în această speţă chiar mai multe din punctul de vedere al publicaţiei Sporttim.

În primul şi în primul rând, prin prisma aspectului că decidenţii federali nu doar că au încurcat rău borcanele în seriile 7 şi 8, dar au mai făcut-o şi într-un stil specific românesc, prin a minţi de îngheaţă apele în sensul că s-ar fi ghidat după criteriile geografice – precizare pe care mai bine n-ar mai fi publicat-o încă din capul locului pe www.frf.ro, la cât de departe de adevăr este, comiţând aşadar injusteţea fără a clipi din ochi şi cu zâmbetul pe buze, ca şi cum nimic rău nu s-ar fi întâmplat, ba din contră, invocând tocmai un criteriu care nu era de fapt aplicat.

E ca şi cum ai pune sare pe rana vătămatului şi i-ai mai şi răsuci cuţitul în rană. Le-a şi făcut în ciudă sau chiar le-a sfidat inteligenţa?

Iar FRF se contrazice făţiş singură prin a plasa în aceeaşi serie cluburi din zona Timişoarei şi a Craiovei, căci atunci de ce oare a mai fărămiţat în asemenea hal Liga 3 în 2020, în 10 serii a câte 10 grupări, dacă nu tocmai pentru a fi mai apropiate geografic, pentru a le mai scuti de unele costuri suplimentare pe fondul “situaţiei de alertă”!?

Decizia anunţată miercuri de FRF, în dimineaţa zilei alocate întâlnirilor turului 2 al Cupei României, dovedeşte crasa incompetenţă a federalilor implicaţi în această injusteţe, şi explică într-un alt fel de ce fotbalul intern şi e unde e. Pentru că hotărâri care afectează nefavorabil cluburi afiliate, cu impact masiv pe durata unui întreg sezon, pot fi luate strict cu picioarele, nu şi cu capul.

Culmea ironiei e că de exemplu Phoenix şi Politehnica ar fi trebuit în mod normal să se întâlnească în Seria 8 a ligii a III-a chiar şi în ediţia trecută de campionat, asta dacă n-ar fi survenit o altă decizie federală, cea de a invita clubul de pe Bega în Liga 2, să continue şi din 2022 tot pe palierul de pe care tocmai căzuse, dar ceea ce nu s-a întâmplat în campania anterioară nu se va întâmpla nici în cea cu startul pe 25 august.

De fapt, Phoenix a dispus miercuri pe terenul neutru al Lugojului de o grupare viola cu care în mod normal şi într-un fotbal curat, nu cel păstorit de FRF, ar fi trebuit să joace şi în ediţia 2022-2023 a Seriei 8 în Liga 3.

Dar FRF, mare, mare amfitrion, lansează invitaţii peste invitaţii, acum pentru ultimele clasate ale respectivei ultime ediţii, cluburi din Ineu şi Cermei care ar fi trebuit în mod normal să continue din această vară în Divizia D Arad, retrogradate din Liga 3 care însă beneficiază şi ele de clemenţă federală, ba mai mult, de ilustrata favorabilă a vizitării Timişoarei şi Oradei, într-o serie cu 6 grupări arădene, 3 din Timiş şi una din Bihor.

Adică tocmai cele mai necompetitive echipe dovedite ale Seriei 8, din Ineu şi Cermei, sunt menţinute pe poziţii, iar două dintre primele sale 6 clasate, din Ghiroda şi Buziaş, aruncate până la Craiova, Filiaşi ori Turceni.

De unde că Socodorul arădean nou-promovat din Divizia D e mai aproape de Timişoara cu a sa Politehnica scutită în 2022-2023 să joace acolo unde-i era locul, în Liga 3, decât Craiova de Buziaş.

Ceea ce a făcut FRF, tare băţoasă de felul ei, a dovedit că stă “drepţi” şi judecă strâmb, în loc să fi judecat drept dintr-un punct potrivit de vedere.

Este dovada perfectă a prejudicierii de către însuşi forul federal a unora dintre propriile-i cluburi afiliate, iar mai mult de-atât chiar n-ar mai fi nimic de zis în privinţa iresponsabilităţii federale, care ar trebui în mod normal să ia deciziile adecvate în sensul sprijinirii şi dezvoltării fenomenului fotbalistic.

Contrastul nici că poate fi mai mare între protejarea nejustificată a Politehnicii Timişoara, care trebuia de fapt să joace şi în campionatul trecut tot în Seria 8, scutită în viitorul sezon de vreo deplasare cu o zi înaintea meciului, poate cel mult la Oradea, şi lovirea unor grupări timişene care chiar compuneau în campania trecută Seria 8, din Ghiroda şi Buziaş, prin a le supune la cel puţin 6 deplasări cu o zi înaintea partidei, spre Dolj, Gorj, judeţul Hunedoara ori Mehedinţi, dacă nu chiar mai multe, căci nici Deva ori Lupac nu sunt tocmai doar la o aruncătură de băţ.

De ce se le “pedepseşti” tocmai pe cele mai competitive două timişene ale Seriei 8 în 2022-2023, separându-le acum de celelalte 3 conjudeţene, CS Avântul Periam, a şaptea la finishul stagiunii trecute în Liga 3, Politehnica – retrogradată din Liga 2 şi CSC Peciu Nou, promovată din Divizia D Timiş?

Ori dacă tot inviţi retrogradatele din Ineu şi Cermei să continue în Liga 3, atunci nu le oferi şi bezele, gen vizite la Timişoara. Sau i s-a dat Politehnicii plocon pe tavă o serie favorabilă şi cu cele mai necompetitive trupe arădene, şi cu grupările timişene din Periam şi Peciu Nou ierarhic vorbind inferioare celor din Ghiroda şi Buziaş?

Tot ce-i posibil, dar “împărţeala” a fost în stil mioritic, injustă, incorectă, nedreaptă şi de-a dreptul scandaloasă.

Şi care-ar fi fost oare în actualele circumstanţe problema comasării fireşti a cluburilor din Arad şi Timiş în Seria 8, şase arădene şi 5 timişene din care doar una să fie separată, de exemplu una dintre “invitate”!? Niciuna.

Prejudiciat cu-atât mai mult CS Phoenix, care a anunţat în prealabil FRF că va organiza şi-n noul campionat meciurile de pe teren propriu la Carani, aşadar, atenţie!, la nord de Timişoara, spre Arad şi în orice caz nu spre sud-vestul asociat Olteniei.

Ori pe harta seriilor 7 şi 8 se poate lesne observa că sunt cluburi timişene, şi anume Politehnica şi cel din Peciu Nou, localizate mai la sud decât timişenele din Ghiroda şi Buziaş – CS Phoenix găzduindu-şi partidele la Carani, dar care polişti şi alb-verzi vor juca în compania unor grupări strict de la nord, din Arad şi Bihor, plus din Periam, în vreme ce la Carani şi Ghiroda vor veni nu mai puţin de 7 formaţii amplasate geografic mai la sud. 

De-aici şi tot sfatul serii de miercuri, şedinţă a celor de la Phoenix Buziaş în căutare de soluţii pe fondul situaţiei în care a fost pus de FRF.

O seară a calificării după reprizele de prelungiri împotriva Politehnicii, pe terenul netru al “Municipalului” lugojan, dar devenită a căutării de soluţii “de criză”.

La fotbal, de la ora 17:30, Phoenix şi-a făcut datoria, eliminând-o pe Politehnica prin golurile lui Bogdan Ferţu şi Alex Nagy din reprizele de prelungiri – cea de-a doua, în minutele 107 şi 119, buzieşenii bifând a doua calificare într-o săptămână pe terenuri timişene, după cea semnată cu 7-1 miercurea trecută la Dudeştii Vechi, două meciuri oficiale victorioase pe final.

Poli” în schimb s-a poticnit încă de la primul hop, la întâia apariţie oficială în noul sezon, eliminată fiind din Cupa României şi, vorba aceea, putându-se concentra de-acum doar pe campionat, în sensul de-a nu se împiedica având ditamai ploconul federal în braţe, acela de-a da o fugă până la Ineul ori Cermeiul retrogradat în “D” dar “invitat” să continue în “C”.

Phoenix – Politehnica a început aidoma unui meci divizionar C din prima decadă din august, în căutarea ritmului şi în încercarea de a se adapta rigorilor competiţiilor oficiale, start însă ratat, un meci băltind în faţa a nici 400 de spectatori, într-o atmosferă… “de Judeţ”, ambianţa fiind oarecum salvată cât de cât de cei aproape 150 de fani viola.

În rest, mai nimic la nimic, tatonare în căutarea loviturii decisive, care n-a fost aplicată de polişti, Curescu fiind inexact în minutul 60 dintr-o favorabilă fază fixă de la doar 17 metri de poartă, Taub pe final, în minutul 89, când n-a ochit colţul lung, deşi scăpat singur la 13 metri.

Se înmulţiseră în schimb doar cartonaşele galbene, unul până la pauză, aplicat lui Nicolescu în minutul 35 pentru faultul asupra lui Radu, împărţite apoi în mai mare măsură de arbitrul secund divizionar George Român, pe fondul tot mai numeroaselor erori şi greşeli din cele două tabere, bântuite de oboseala inerentă racordării la efortul competiţional.

Obosire a fotbalului fără scuturarea plasei porţii, 0-0 şi oboseală suplimentară, în reprizele de prelungiri, ajungându-se chiar la 6-4 la… cartonaşe galbene, şi nu la lovituri de departajare, căci Ferţu şi Nagy au rezolvat ecuaţia calificării, în favoarea elevilor lui Petruescu, ex-antrenor cândva al Politehnicii. Eliminată fără a marca în 120 de minute de joc, aşteptând acum programul din Liga 3, ce va fi stabilit vineri.

Phoenix va mai juca în schimb un meci oficial până la startul în Seria 7, miercurea viitoare în turul 3, cu vedere spre o fază viitoare a Cupei României, la braţ doar cu cei din Ghiroda şi Dumbrăviţa întru reprezentarea fotbalului din Timiş în întrecerea K.O. Cel din Timişoara, muribund şi cu fiorii gropii dându-i târcoale, nu se mai ocupă momentan cu-aşa ceva, “Poli” şi Ripensia fiind eliminate într-o aceeaşi seară din Cupă, precum şi retrogradau la braţ într-o aceeaşi primăvară a anului 2023 din Liga 2.

CS Phoenix a început al doilea meci oficial din noul sezon tot nu la Buziaş sau măcar la Carani în alcătuirea Alessandro Lăpădat (n. 2005) – Claudiu Pamfile (1997), Armin Mada (2005), Paul Nicolescu (1990) – cpt., Cristian Mitre (2000), Alex Nagy (2001), Cristian Grancea (2004), Bogdan Ferţu (2000), Sergiu Românu (2002), Alex Bădăuţă (1990), Cristian Pădurariu (1997).

Polişti eliminaţi cu ex-polişti, Mada chiar şi în sezonul trecut, Phoenix mai avându-i pe banca de rezerve la start pe Flonta (2005) – Borca (2001), Chistruga (1999), Mircea (1996), Paleacu (2006), Angheli, Savu şi Murgu, ultimii 3 din generaţia 2004.

Politehnica a început cu Murariu – Radu, Bocşan – cpt., Taub, Vlaicu, Rotariu, Popa, D. Ciurel, Paşcalău, Marincu şi Pureca, rezerve la start fiind Miklos – Oprea, Curescu, Huminic, Roşu, Adam şi Ehling.

O gogomănie nemaiîntâlnită cu începere din sezonul trecut, experimentând pe carcasa fotbalului românesc, noul format competiţional al întrecerii eliminatorii a Cupei României propune din 2022 o fază pe serii în sistem campionat, de „noaptea minţii” şi de râs în viziunea forurilor federale din ţări consolidate, consacrate şi dezvoltate în această ramură, dar care mai adaugă o „bulină neagră” activităţii gestionarilor actuali ai sportului în 11 din Carpaţi, care vor fi văzuţi peste ani nu drept „vizionarii” care se cred a fi, ci purtătorii spre groapă ai decăzutului fotbal mioritic. Burleanu&Co sunt însă imperturbabili în impetuoasa lor nonşalanţă fără margini, fără a-şi autoadresa nici cele mai fireşti întrebări, fără pic de dubii, dubii ca apanaj al celor care exersează bunul simţ şi gândirea critic aprofundată.

Pentru conformitate, faza grupelor propune etapa I în 27 septembrie 2023, iar următoarele runde în 1 noiembrie şi 6 decembrie, după care sferturile de finală în 3 aprilie 2024, semifinalele în 24 aprilie şi finala Cupei României în 15 mai 2024. Faza doct şi impropriu denumită drept „play-off”, din 30 august, poate fi atinsă în baza calificării din turul 3, programat miercurea viitoare, în 16 august.

Ultimele rezultate din primele două ligi ale campionatelor şi programul viitor, pe coloana clasamentelor la zi.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 1 = patru

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: