Filip, 4 luni băimărean: „Chiar vreau să fiu pentru jocul cu Poli”

Steliano Filip, şeptarul selecţionatei U17 a României, a semnat într-adevăr o înţelegere pe o perioadă de 4 luni cu nou-promovata în B2 din Baia Mare, unde are mari speranţe să joace, pregătindu-se acum de o nouă convocare la reprezentativa sub 18 ani a „tricolorilor” dar şi aşteptând semnale din partea unor cluburi europene, Manchester City, SL Benfica, FC Porto, cărora agentul de jucători Ioan Timofte le-a înmânat DVD-uri de prezentare ale juniorului, aspecte despre care s-a destăinuit în exclusivitate www.sporttim.ro.

Filip a participat luni la un prim antrenament cu specific fizic cu gruparea divizionară B iar marţi a fost selecţionat de antrenorul Romulus Buia într-un joc de verificare disputat de la ora 17,30 în compania unei selecţionate locale de juniori, în cursul căruia a suferit însă o entorsă la gleznă, joi nu doar participând la punerea la punct a detaliilor împrumutului său pentru această toamnă ci supunându-se şi unui tratament de acupunctură.

„Mi-a spus să stau liniştit, că voi prinde să joc la Baia Mare”

„Chiar domnul preşedinte al clubului băimărean m-a însoţit la tratamentul de acupunctură şi mi-a spus <dacă nu erai acum convocat la lot, sigur jucai titular sâmbătă>. Am mari speranţe să debutez cu proxima ocazie, când voi reveni la echipă, ceilalţi colegi ai mei, Alin Roman şi Flavius Buliga, care au semnat alte înţelegeri, urmând să fie cooptaţi deja pentru partida din week-end. Din câte mi s-a spus deja, eu cred că voi juca pentru FC Baia Mare. Aşa mi-a spus şi Claudiu Bumba, colegul meu de lot naţional cu care schimbam pe aripi, care a trecut şi el pe-aici, că a jucat meci de meci, şi să stau liniştit, căci voi juca, a explicat Filip, referitor la şansele sale de a prinde un tricou de titular la fosta adversară în Cupa Cupelor a Realului madrilen dar şi la jocul din etapa a treia în B2, CS FC Maramureş Universitar Baia Mare – CS Arieşul Turda.

„Nu este exclus să continui şi pe parcursul returului la clubul din Baia Mare, existând şi varianta trecerii din iarnă la Dinamo II, dacă nu se iveşte o ofertă concretă din străinătate. Dar în principiu din iarnă plec <afară>, ceea ce va fi un alt pas, mai greu de făcut la ora actuală. Era mai greu de găsit un club mai cu pretenţii până în iarnă”, ne-a spus astăzi Filip, care şi-a notat în calendar data de 8 octombrie, când, în cadrul etapei a opta, maramureşenii au programat un meci de campionat la Timişoara: „S-ar putea ca la vremea respectivă să fiu la club, şi nu convocat la lot, şi chiar aş vrea să fiu la echipă la ora jocului cu Poli”. Totuşi, programul competiţional se bate cap în cap cu cel al reprezentativei U18, unde pare a prinde trenul, şi care la vremea respectivă va fi implicată în Scandinavia în turneul de calificare la CE 2012…

Filip rămâne la LPS Banatul, prin cei patru… frăţiori ai săi, fotbalişti şi ei

Ca o paranteză, numele Filip rămâne cu certitudine şi pe mai departe în pepiniera LPS Banatul Timişoara, unde se regăsesc şi fraţii mai mici ai juniorului A în vârstă de 17 ani, şi anume gemenii în clasa a VII-a, David, portar, şi Daniel, mijlocaş stânga, precum şi Emanuel, elev în clasa a treia, iar din această toamnă şi Darius, „boboc” în clasa I. Aşadar ştafeta este preluată de frăţiorii mai mici din totalul de opt ai familiei Filip…

„Cel mai important este să fiu sănătos, să pot juca”, a subliniat Steliano Filip în urma perfectării înţelegerii, anticipând deja cea de-a doua convocare la grupa superioară de vârstă a naţionalei, U18, pentru care a debutat recent, intrând la scorul de 0-0 şi oferind lui Gavra pasa de gol pentru 1-0 contra Ucrainei, ce avea să fie finalmente răpusă cu 3-0. „Am început zece minute ca mijlocaş dreapta, apoi am fost trecut pe stânga. Am mai jucat pe ambele flancuri şi la U17, contra Germaniei pe stânga, cu Olanda mijlocaş dreapta. Am avut sarcini de joc mai degrabă la construcţie dar şi cu responsabilităţi în jocul defensiv. Acum domnul Ştefan Iovan se implică mai mult, ne pregăteşte în plan tactic, de aşezare în teren, şi avem multe de învăţat”, a explicat Filip după debutul său la nivelul U18, înlocuindu-l pe un alt produs al LPS Banatul, cu un an mai mare, Sergiu Popovici, aripa stângă a Flacărei Făget.

„Nu sunt dezamăgit, chiar nu sunt dezamăgit cu acest împrumut”

Steliano Filip, care şi-a început anul incluzând o participare la turneul final european U17 din Serbia cu un stagiu de pregătire la Espanyol, mai trecând în această vară şi pe la AS Roma Primavera, a spus că „numai luni i-am văzut pe viitorii colegi de lot de la Baia Mare, şi într-un antrenament numai fizic, iar marţi am jucat împreună numai cu cei care nu erau convocaţi pentru jocul de sâmbătă, aşa încât nu ştiu încă prea multe despre noua mea echipă”. Iar vineri seara juniorul lui CS Avicola Buziaş se va deplasa la Bucureşti, la convocarea lotului U18…

„Am fost primiţi cu atenţie, iar domnul Romulus Buia, care ne ştie bine, şi care ne-a vorbit deseori, ne-a spus să-l contactam pentru orice avem nevoie. Suntem momentan cazaţi la un cămin dar astăzi s-a vorbit deja pentru trecerea noastră zilele viitoare în gazdă la o vilă, pentru Buliga, Roman şi cu mine”, a mai oferit alte detalii Filip, care a amintit două nume ce se bat cap în cap în ceea ce priveşte interesul pentru serviciile sale: „Ştiu că s-a interesat Dinamo dar şi Poli”.

Totuşi, în cele din urmă i s-a găsit un loc sub aripa ex-polistului Romulus Buia, tată al bunului său partener de atac în echipa campioană naţională de juniori B, Darius Buia: Nu sunt dezamăgit, chiar nu sunt dezamăgit de ceea ce ar părea o trecere la o echipă mai mică şi cred că e mai bine aşa. Oricum se prefigurează ceva serios, poate chiar din iarnă şi ar fi cel mai bine în acest fel”.

Filip, conştient că marele pas depinde doar de el: City? Benfica? Porto?

La care Filip a dezvăluit misterul, spunând că în birourile cluburilor Manchester City, FC Porto şi SL Benfica există copii DVD de prezentare, agentul de jucători Ioan Timofte implicându-se pentru promovarea juniorului român. „Este posibil să aibă şi trimişi la faţa locului cu ocazia meciurilor internaţionale de la proximele convocări. Ar fi aceste două variante, spre Anglia sau Portugalia”.

Filip se află înaintea unui prim antrenament cu naţionala U18, sâmbătă după-amiază, urmat de un altul duminică, iar luni primul meci al „dublei” cu Israel U18. „Marţi e pauză iar miercuri, cel de-al doilea meci. Voi fi mezinul lotului dar mai sunt convocaţi juniori de la 1994, Claudiu Bumba, Claudiu Ioniţă, data trecută a fost cooptat şi Schuller, poate va fi convocat şi de această dată. La lot totul e bine, îmi place foarte mult, ne este antrenor şi domnul profesor Brîndescu. Domnul Ovidiu Stângă chiar ne lasă să ne exprimăm în joc, să pasăm, e altceva când te lasă să joci”.

Juniorul A de 17 ani nu resimte că ar fi pierdut ceva din acumulările şi pregătirea de vară, prin numeroasele incursiuni, du-te vino pe la loturi sau în sesiuni de pregătire la AS Roma Primavera dar de exemplu şi Luceafărul Oradea, spunând că, „din contră, mai degrabă m-a ajutat, am căpătat şi mai multă experienţă. Am fost acea săptămână la AS Roma Primavera, unde am avut ocazia să mă pregătesc cu jucători care au câştigat Primavera! E adevărat că am avut o problemă la gleznă şi am stat două săptămâni dar eu zic că am recuperat cu bine…”

U18 are turneul de calificare în 4-12 octombrie, în Suedia, cu gazdele, Italia şi Azerbaidjan


Rămâne de văzut dacă Filip va repeta acele măcar 35 de minute la debut în selecţionata României U18, cu ocazia „dublei” de săptămâna viitoare, ţinând cont de noua problemă ivită la gleznă: „Şi aşa aş putea, doar să nu forţez”. Altfel, despre planurile imediate, post-U18, tânărul ai cărui părinţi sunt de loc din Buzău a relevat că „din câte ştiu, mă întorc la Baia Mare pe 8 septembrie, după care există o perioadă de pregătire a selecţionatei U17, oiar la U18 o altă <dublă>, cu Macedonia. În principiu, nu se suprapun şi deci pot să ajung la amândouă, în funcţie de convocări. Ar mai fi în noiembrie o acţiune a lotului U17, în Olanda, iar această toamnă are mai ales calificările pentru turneul final european, cu U18. România va juca turneul de calificare în Suedia, cu ţara gazdă, Azerbaidjan şi Italia”. Sergiu Popovici, juniorul crescut de LPS şi ajuns în iarnă la Flacăra Făget, ar putea prinde la rândul său acest tren.

Aşadar o toamnă ce se anunţă plină pentru Steliano Filip, împărţită cam jumi-juma între băimăreni şi acţiunile loturilor. Cât despre Poli şi sosirea la Timişoara, aceasta pare a fi într-o capacitate fotbalistică eventual doar pentru data de 8 octombrie, cu maramureşenii, Filip confirmând că a avut un tete-a-tete cu Gheorghe Chivorchian, conducător al Consiliului Director polist, vinerea trecută, la finele amicalului Poli ´93/´94 – LPS Banatul 1994, scor 1-1: „Dumnealui mi-a vorbit la teren, mi-a spus că Poli este interesată, m-a întrebat dacă sunt de acord”.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 × doi =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: