Sfârşit al preliminariilor U19, gazda România ştie cele 7 oaspete la turneul final al „Europenelor” din 13-26 iunie de la Bucureşti, Ploieşti şi Voluntari: laureata Spania, Danemarca, Germania, Muntenegru, Olanda, Norvegia şi Anglia, toate calificate fără eşec

Seară de marţi furnizoare a verdictelor finale în privinţa selecţionatelor cu juniori născuţi de la 1 ianuarie 2006 calificate la cea de-a XXII-a ediţie a Campionatului European sub 19 ani programat a se desfăşura între 13 şi 26 iunie pe stadioanele bucureştene Arcul de Triumf şi Giuleşti respectiv la Ploieşti şi Voluntari.

Cu menţiunea că România devine a doua gazdă bisând în timp organizarea turneului final UEFA Euro U19 după Irlanda de Nord anul trecut. 

De-astă dată calificată din oficiu după ce în urmă cu 3 ani îşi asigura prezenţa pe teren la turneul final din Slovacia, fără a intra şi ulterior în octet în Malta respectiv Irlanda de Nord, România U19 are în această seară sub ochi lista celorlalte 7 participante la turneul final a cărei tragere la sorţi e programată la 15 aprilie la Bucureşti.

Propriu-zis, aşa cum a găzduit de două ori turneul final european de tineret, în 1998 şi-n urmă cu doi ani – U21 recent în co-organizare cu Georgia, la fel a ajuns FRF să aibă în grijă şi a doua oară „Euro” U19, după premiera din 2011, folositoare juniorilor „tricolori” pentru a debuta astfel pe scena unui turneu final al respectivei categorii de vârstă. 

Spania recucerind atunci trofeul după patru ani, ceea ce reprezenta deja al cincilea triumf final al ibericilor la „Europenele” sub 19 ani, un an mai apoi Spania păstrându-şi şi pentru a doua oară trofeul, în Estonia, după „dubla” din 2006-2007, încât deloc de mirare că şi-a adjudecat aproape jumătate dintre ediţii, nouă din 21.

Campioană continentală anul trecut în Irlanda de Nord, detaşată la capitolul trofee cucerite la U19, Franţa urmând-o cu trei izbânzi la nivel continental, dar ultima în urmă deja cu 9 ani, iar Germania, Anglia şi Italia cu câte două fiecare, nemţii pentru ultima oară în urmă cu 11 ani în Ungaria, insularii în 2022 în Slovacia iar peninsularii în 2023 în Malta.

Tot trei fiind şi naţionalele sub 19 ani care au câştigat o dată „Europenele”, Ucraina în 2009 chiar acasă, iar doar Franţa avea a o imita ca gazdă un an mai apoi, ulterior Serbia în 2013 în Lituania iar Portugalia în 2018 în Finlanda.

Comparativ, „tricolorii” FRF n-au depăşit vreodată faza grupelor, motiv pentru care tragerea la sorţi de peste exact 3 săptămâni are o importanţă suplimentară.

„Tineretul tricolor” ştiind deja bineînţeles că va debuta la turneul final „Euro U21” în seara de 11 iunie la Trnava în faţa Italiei din urna imediat superioară valoric – a doua, după care, din trei în trei zile, pe când va fi început deja şi UEFA Euro U19 în sudul României, va mai întâlni la Bratislava capul de serie Spania şi gazda Slovacia.

Iar apropo de Slovacia… 

În iunie 2022, la Dunajska Streda iar în ultimul joc la Trnava, România U19 ceda de fiecare dată la limită, 1-2 (0-0) Italiei pe care o egala în minutul 53 prin Andronache, 1-2 (0-2) şi Franţei căreia i se înclina deja în primele 20 de minute, ripostându-i Coubiş în minutul 82, dar şi cu 1-0 gazdei Slovacia, marcatoare în al cincilea minut de prelungiri. Însă alte naţionale, Anglia şi cea a alb-albaştrilor din Asia Mică, ajungeau a juca finala…

Ce vor reuşi juniorii români pe propriul teren, de urmărit.

Cert fiind aspectul că nemţii, penultimii în urna I valorică, au devenit sâmbătă primii calificaţi în avans din faza „Rundei de Elită”, odată ce căpitanul Noah Darvich – înaltul mijlocaş ofensiv crescut de Freiburg iar din 2023 la Barcelona B, a semnat în minutul 58 golul victoriei cu 2-1 (1-1) în faţa Finlandei, la trei zile după ce deschidea scorul în minutul 4 al debutului parafat deja în minutul 16 de Moerstedt, 2-0 cu Slovenia. 

Marţi, înapoi la Wolfsburg, fiind doar de palmares la finele patrulaterului pe care l-a găzduit, 1-0 (1-0) cu Irlanda tot printr-o deschidere rapidă de scor, asigurată pentru selecţionabilii lui Hanno Balitsch de fundaşul stânga Maximilian Herwerth încă din minutul 6, din cornerul lui Onos.

Iar apropo de linia defensivă a Germaniei U19, umăr la umăr au fost… Reich pe dreapta şi… Odogu în zonă centrală, flancurile ofensive fiind acoperite de El Mala şi Malanga.  Juniorii nemţi, cu punctaj maxim spre România.

*

În Ungaria vecină, la Hajdúszoboszló, s-a decis într-o întâlnire care pe care, Austria – Danemarca, o altă naţională finalistă, dintre foste câştigătoare de grupă în faza I a preliminariilor, dar cea scandinavă din postura de cap de serie la start pe tărâm maghiar.

Câştigătoare de grupe distanţate cu victorii în dauna Islandei şi a gazdelor, trei dintre acestea la două goluri diferenţă iar absolut toate marcate până la pauză – inclusiv ale învinşilor, una singură lăsată pe minutul 66 în triumful nordicilor în dauna dunărenilor prin unicul gol al lui Mikel Gogorza.

Iar danezii lui Lars Stensgaard Jorgensen, deşi încă din minutul 11 fără portarul Breum-Harild, eliminat, înlocuit fiind fundaşul Walker pentru a-i lăsa loc rezervei de goalkeeper Marius Van der Raad, aveau a răsturna scorul fie şi în inferioritate numerică, după ce Yanik Spalt îl deschidea pentru austrieci în minutul 55.

Fundaşul Lukas Larsen egalând în minutul 70 iar acelaşi Gogorza dând lovitura în minutul 74: 2-1 Danemarca. În celălalt joc, de palmares, Ungaria întrecând Islanda cu 1-0.

**

Punctaje maxime înaintea rundei finale de astăzi mai având şi gazda Cehia respectiv Norvegia în patrulaterul din Serbia, însă şi întâlniri tot decisive, care pe care cu Olanda respectiv cu gazdele dunărene.

La Pancevo, Serbia – Norvegia cu goluri în minutele înaintea pauzei, Olderheim pentru scandinavi în minutul 37, Matija Popovic cu egalarea în minutul 43. 

Insuficientă pentru sârbii lui Aleksandar Lukovic, trăgând la victorie dar surprinşi fiind de acelaşi Olderheim în al patrulea minut adiţional, 1-2, încât „vikingii” lui Even Sel vor ajunge peste nici trei luni şi peste… Dunăre.

În celălalt joc fără implicaţii la calificare al rundei finale, Belgia a adăugat remizei 1-1 cu Serbia şi o victorie, 3-2 cu codaşii „albaştri” fără punct din Asia Mică.

***

Olandezii, antrenaţi de Peter Van der Veen, deschizând scorul împotriva gazdei Cehia încă din minutul 7, prin Ayoub Oufkir, în condiţiile în care „portocaliii” aveau doar varianta victoriei. Asigurată de acelaşi stângaci de 1,84 metri crescut de Sparta Rotterdam, „careu” în minutele 70 şi 73, respectiv în prelungiri: 0-4.

Batavii calificându-se cu bilanţul 3 2 1 0 6-1 7 puncte, pe când cehii, fără gol primit în primele două jocuri adjudecate ca gazde, au rămas acasă.

Heerkens, căpitanul Read, Van der Plas, Janse, Dijkstra – Verkuijl, Oufkir, Land – Sliti, Konadu şi Bouziane începând pentru Olanda la Chomutov.

Iar în aceeaşi grupă Croaţia a fost învinsă chiar şi de Luxemburg, care remizase cu Olanda.

****

„Grupa grupelor” derulându-se în „Cizmă” la Cosenza, Crotone şi Catanzaro, Spania – Franţa 2-1 (1-1) deşi cu ibericii în zece şi Italia – Letonia 1-1 (1-0), apoi sâmbătă Franţa – Letonia 2-1 (0-1) decis din penalty în minutul 86 şi Italia – Spania 2-2 (1-1) cu Liberali autor al răsturnării de scor pentru gazde în minutele 27 şi 83 dar şi Cordero al egalării din penalty în minutul 89, Italia – Franţa 2-0 şi Spania – Letonia 4-1 fiind întâlnirile decisive ale după-amiezei de azi.

Când Spania, cu alţi patru marcatori decât cei patru din primele două meciuri, a dispus cu 4-1 (2-0) de balticii rămaşi din minutul 79 în zece prin reuşite în minutele 13 şi 15 respectiv 89 şi 90, calificându-se pentru a-şi apăra trofeul

Paco Gallardo începând cu căpitanul Raul Jimenez – Fort, Martin, Cuenca, Munoz – Marcos, Merino, Monserrate – Dani Diaz, Janneh, Cordero, iar pe parcurs şi la Franados, Pablo Garcia, Aguado, Gonzalo Pastor şi Huestamendia – ultimii 2 şi marcatori.

Italia s-a ales cu prima victorie graţie golurilor lui Camarda şi Ekhator din minutele 24 şi 50, 2-0 în faţa Franţei, însă doar cu 5 puncte, insuficiente, pe când „Cocoşul galic” a rămas cu trei. 

*****

O grupă „încâlcită” în Georgia, Muntenegru – Slovacia 1-1 (1-0) şi Georgia – Polonia 0-3 (0-1), sâmbăta acelaşi Adzic înscriind exact în acelaşi minut 16, Muntenegru – Polonia 1-0, iar gruzinii redresându-se de la mijlocul părţii secunde, 2-0 (0-0) cu Slovacia.

Marţi după-amiază, la Tbilisi, Georgia – Muntenegru 1-3 şi Polonia – Slovacia 2-0, juniorii din spaţiul ex-iugoslav calificându-se cu bilanţul 3 2 1 0 5-2 7 puncte, faţă de cele şase ale balticilor cu golaverajul 5-1. 

Perovic a egalat în minutul 39 pentru selecţionata condusă de Nenad Vukcevic, după ce gruzinii deschideau scorul în minutul 7, iar Camaj şi Kostic au desprins-o în minutele 58 şi 88. 

*

În fine, la o oră mai târzie, ultimul bilet pus la bătaie în completarea octetului din România, adjudecat de Anglia lui Will Antwi.

Portugalia, scutită de turul I preliminar din toamnă şi calificată din oficiu în „Runda de Elită” de zilele trecute, fiind surprinsă de Turcia la debutul miercuri al fazei a II-a.

Martins şi Neto înscriind în minutele 49 şi 80, 2-2 (0-1) de la 0-2 în dreptul „semilunei”, ulterior egală la zero a Angliei în patrulaterul din Ţara Galilor.

Propunând marţi seară întâlnirile decisive Anglia – Portugalia 1-0, între naţionalele cu câte 4 puncte, şi Ţara Galilor – Turcia 3-1 (1-1), cu oaspeţii având două în cont. 

Chris Rigg, unşpearul lui Sunderland, a patra clasată în eşalonul 2 Championship, selecţionat la cinci categorii diferite de vârstă pentru Albion în ultimii 3 ani, a marcat încă din minutul 9 pentru englezii având nevoie de o remiză.

Concluzionând, Danemarca, Germania şi Norvegia s-au calificat cu punctaj maxim din „Turul de Elită” iar Anglia, Muntenegru, Olanda şi campioana en titre Spania cu bilanţul 3 2 1 0, insularii chiar fără a primi nici un gol.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Internațional, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte × = 42

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: