Final de sezon regulat cu oponente din zona 1-6 play-off pentru bănăţene. Dumbrăviţa acasă cu a treia clasată Oţelul, Ripensia cu liderul CSA pe „Electrica” iar Poli în Sectorul 1, la „câinii roşii”

Trioul bănăţean din Liga 2 va încheia duminică începând de la ora 13 sezonul regulat 2022/3 al Ligii 2, de fapt un tur de campionat, înainte de a continua în cele 6 etape din faza play-out a grupei a II-a valorice, timişenele având parte în runda a 19-a de adversare strict dintre primele 6 clasate, două dintre acestea chiar pe podium, în revenire în vestul ţării după apariţiile din toamnă, atunci când actualul lider Clubul Sportiv al Armatei şi nou-promovata Oţelul Galaţi, a treia în ierarhie, se impuneau la zero la Dumbrăviţa respectiv pe „Electrica”. „Rocadă” în privinţa arenelor pe care vor juca în weekend, în vreme ce Politehnica Timişoara descinde în „umbra” Arcului de Triumf”, pe Arena Naţională de Rugby din Sectorul 1 al capitalei. 

Trei dueluri inegale prin prisma clasamentului la zi, trei oportunităţi pentru formaţiile bănăţene de a lăsa o bună impresie la încheierea sezonului regulat, având duminică doar de câştigat din întâlnirile pe care le abordează în dezavantaj ierarhic, al dumbrăviţenilor, de 9 locuri faţă de Oţelul Galaţi – deţinând cu 12 puncte în plus, al Ripensiei, de nu mai puţin de 16 locuri faţă de liderul Clubul Sportiv al Armatei, handicapul la puncte fiind 21, iar al Politehnicii de 13 locuri şi 18 puncte.

Vremea s-a răcit din nou sâmbătă dimineaţă în zona Timişoarei, cu vânt, dar prognoza meteo nu indică măcar precipitaţii la ora partidelor de pe arena „Ştefan Dobay” din Dumbrăviţa şi „de la Gara Mică”, astfel încît e de sperat ca gazoanele „să reziste”, cel al alb-verzilor fiind protejat în limita tuturor posibilităţilor pentru a noua apariţie acasă în campionat a nou-promovaţilor în Liga 2.

Mai mult pe drumuri în acest sezon, dumbrăviţenii pierdeau primele 3 meciuri în eşalonul secund pe propriul teren, 1-2 cu Unirea Dej, 0-3 cu Clubul Sportiv al Armatei şi 2-4 cu Unirea Slobozia, după care au urmat şi primele succese acasă la acest nivel, 1-0 cu Ripensia şi 2-1 cu CSM Slatina, încă un eşec, 0-3 cu ieşenii, fiind urmat de triumfuri pe „Ştefan Dobay”, 2-0 în toamnă cu Unirea Constanţa şi 3-1 luna trecută cu Politehnica Timişoara. 

Care va să zică un bilanţ în balanţă pe teren propriu, 8 4 0 4 11-14 12 puncte, care ar putea trece în premieră „pe plus” dacă Zurbagiu şi compania vor dispune de gălăţenii „Furnicii” Dorinel Munteanu, „tricolor” cu cele mai multe selecţii pentru România. 

Şi care nou-promovaţi actualmente pe locul 3 şi foşti fruntaşi ai podiumului n-au primit niciun gol în ultimele 5 meciuri de campionat, mai exact din 5 noiembrie 2022 la Slobozia, după care au strâns 13 puncte, 1-0 acasă cu Minaur, 1-0 şi pe „Electrica”, 3-0 la Dunăre cu Metaloglobus, 0-0 la Slatina şi 1-0 vinerea trecută cu Csikszereda.  

Pe de altă parte, Oţelul are un bilanţ negativ în deplasările din campionat, 8 2 3 3 5-6 9 puncte din 24 posibile, în ciuda faptului că se impunea în prima ieşire pe teren advers după promovare, 3-1 la Clinceni cu Dinamo, după care însă lega 5 apariţii afară fără victorie, dintre care 4 la rând fără a înscrie, trei pierzându-le succesiv, 1-1 la Râmnicu Vâlcea, 0-0 la Progresul Spartac, 2-0 la Dej pentru Unirea şi 1-0 atât pentru CSA Steaua cât şi pentru ialomiţeni. Abia pe „Electrica” reveneau dunărenii pe căi victorioase în deplasare.  

Dacă spune cumva ceva, în majoritatea deplasărilor în Liga 2 gălăţenii n-au marcat deloc, iar doar în prima, pe 16 august 2022, au înscris mai mult decât un gol în 90 de minute pe teren advers.

Pe de altă parte, nici n-au primit vreunul în meciurile directe cu bănăţenele, 1-0 la Dunăre cu Politehnica, în urma unui corner în debutul jocului, şi tot 1-0 într-o duminică de 27 noiembrie pe „Electrica”.

Va reuşi CSC Dumbrăviţa mai mult în faţa Oţelului? „Verzii” n-au smuls niciun punct pe „Ştefan Dobay” celorlalte 4 vizitatoare din „top 5”, înscriindu-le doar 3 goluri dar încasând 12, aşa cum n-au dispus în deplasare nici de ocupantele locurilor 6-10, aşadar din restul primei jumătăţi a clasamentului, cărora le-au administrat 4 goluri, luându-i un punct Concordiei dar primind în schimb un total de 15.

Timişenii abordează întâlnirea nou-promovatelor ştiind că şi-au agonisit zestrea cu colegele de pluton din a doua jumătate ierarhică, mai exact 22 de puncte din 27 posibile, doar Metaloglobus venindu-le de hac pe sintetic la Bucureşti, însă antrenorul principal Cosmin Stan şi-a pus nădejdea în prefaţarea meciului „să infirmăm această regulă şi să adunăm un punct sau 3 puncte. Cred că ne stă în putinţă acest lucru, deşi întâlnim una dintre cele mai bune şi mai constante echipe ale campionatului. Cred şi acum că noi suntem mai avantajaţi de starea terenului, pentru că îl cunoaştem mai bine. Într-adevăr, Oţelul e o echipă de angajament, care se bazează foarte mult pe duelurile fizice. Acesta a fost principalul lor atu în acest campionat şi, din acest punct de vedere, e o echipă cumva atipică pentru fotbalul românesc. Terenul arăta bine ieri, l-am protejat cât am putut, nici azi nu vom intra pe teren. Mâine şi duminică nu se anunţă ploi şi cred că duminică terenul va fi în condiţii bune.” Iar la centrul terenului Marius Chioran.

Doar nou-promovata din Slatina a primit mai puţine goluri, 10, decât cele 11 încasate de Oţelul lui Munteanu, dar pe de altă parte CSC Dumbrăviţa e plasată în prima jumătate a unei ierarhii a golurilor marcate, cu 23 în 18 etape, pe când gălăţenii, cu numai 20, nu, eficienţi fiind însă a agonisi aidoma „furnicii” atâtea puncte, 35. Altfel, alb-verzii au al doilea cel mai ridicat număr al golurilor încasate.

O altă trupă de podium va juca duminică de la ora 13, la primul fluier al lui Vladimir Nagy, tot în apropierea Pădurii Verzi, chiar liderul Clubul Sportiv al Armatei, care, după ce în vară s-a impus cu 3-0 la Dumbrăviţa, de astă dată va descinde pe terenul unei grupări, Ripensia, de pe primul loc de retrogradare.

CSA a ocupat locul I în majoritatea etapelor sezonului regulat, în 11 dintre cele 18 runde, în permanenţă din 8 octombrie, când dispunea în cea de-a noua reuniune de Politehnica Timişoara, cu 3-1 la Mioveni. Bucureştenii mai erau în frunte şi după etapa a şaptea, când preluau şefia de la dejeni, predând-o apoi pentru numai o rundă Oţelului, după care, în ultimele 10 reuniuni la rând, s-au menţinut în vârf. 

De fapt, numai un sfert dintre echipe au trecut pe primul loc, începând cu Unirea Slobozia, care a contabilizat două şederi în fruntea clasamentului, cei din Şelimbăr 3 iar Unirea Dej şi Oţelul câte una fiecare. CSA, dominantă.

Roş-albaştrii din capitală sunt la egalitate de puncte cu ieşenii, acasă duminică în compania vecinei ierarhice a Ripensiei, nou-promovata Progresul 1944 Spartac, CSA lăudându-se şi cu cele mai multe goluri marcate în Liga 2, 35, singura adică în preajma mediei de 2 goluri înscrise într-un meci.

Bucureştenii înregistrând toată gama rezultatelor în ultimele 3 deplasări în Liga 2 în 8 etape, de la eşecul la Târgu Jiu, cu 4-3, la victoria cu 1-0 la Concordia, şi remiza 2-2 la Slobozia. 

„Ripi” în schimb nu s-a ales cu niciun punct din ultimele 12 posibile, unul singur, 1-1 la Progresul Spartac în ultimele 15 puse în joc, totul în urma depăşirii Politehnicii în prelungiri pe 5 noiembrie, cu 1-0 pe „Electrica”. 

În fine, această penultimă clasată, Politehnica, la rândul ei fără puncte în 2023 şi depăşită în deplasarea din tur la cealaltă „departamentală”, CSA, va juca „afară” şi la Dinamo Bucureşti, dar la fel, nu pe terenul de „baştină” al celor din capitală, ci pe gazonul Arenei Naţionale de Rugby „Arcul de Triumf”, cu casa închisă. 

Dinamoviştii s-au agăţat tocmai etapa trecută de ultimul loc din zona play-off, rod al unui parcurs bun de la mijlocul lui septembrie 2022, în ultimele 11 etape, în care s-au impus de 7 ori, remizând în 4 rânduri, cu un singur eşec, la Iaşi pe 26 noiembrie, iar „câinii roşii” au agonisit în acest timp toate punctele în partide considerate pe teren propriu cu oaspeţii din Banat, 1-0 cu Ripensia şi 4-1 cu CSC Dumbrăviţa. 

„Poli”, echipă cu cele mai puţine goluri marcate în Liga 2, şi numai două succese în 18 etape, unul în cea inaugurală, 1-0 pe „Ştiinţa” cu Unirea Constanţa, şi celălalt la încheierea sezonului de toamnă, când a ciuntit şansele harghitenilor de a reveni în play-off, în care cele două trupe se întâlneau în urmă cu două sezoane, 2-1 în decembrie pe „Ştiinţa” cu Csikszereda, n-a câştigat în schimb deloc pe teren advers, pornind cu şansa a doua pe „Arcul de Triumf”, unde „câinii roşii” vor căuta să-şi apere cuşca dobândită în zona 1-6. 

Rivalii din Ştefan cel Mare ai poliştilor n-au convins până acum după retrogradarea din Liga 1, dar chiar şi aşa, fără a se evidenţia, s-au putut strecura pe turnanta finală spre o potenţială calificare în play-off, mai degrabă pe seama slăbiciunilor adversarelor, într-un campionat slab valoric, necompetitiv.

Octavian Benga, antrenor al „violeţilor”, a estimat vineri în prefaţarea deplasării că o presiune în plus apasă pe umerii bucureştenilor, dat fiind aspiraţiile lor la revenirea în elită, nevoia de puncte fiind însă cel puţin la fel de mare şi pentru Bocşan şi compania. Urmând a avea în faţă în Sectorul 1 o rivală istorică a echipei Poli Timişoara şi a Timişoarei în general. Se întâlnesc două echipe cu obiective diferite. Şi anume, Dinamo, în încercarea de a promova, şi Poli, cu o luptă în subsolul clasamentului. Sper că am reuşit în primul rând să-i fac pe jucătorii noştri, şi am încercat de la începutul săptămânii, să înţeleagă ce înseamnă un meci Poli – Dinamo, ce înseamnă pentru suporterii noştri, suporterii timişoreni, un meci cu Dinamo, pentru toţi timişorenii, şi să încerce să se conecteze, să facă un meci mare şi în general ceea ce am pregătit să pună în practică pentru a reuşi să facem punct sau puncte la București. Nu e niciun jucător suspendat, nu avem accidentări grave. Unul-doi jucători care sunt incerţi, dar probabil îşi vor reveni. În mare parte lotul este complet. Este o presiune foarte mare, în primul rând cred că presiunea mai mare este pe Dinamo. Pentru că e foarte important pentru Dinamo să intre în play-off, e important pentru ei să promoveze, sunt în suferință și ei cu partea financiară și atunci probabil au nevoie de acest aspect. Banii din televiziune, de sponsorizări, etc, toate cele care fac diferența între Liga I și Liga 2. Presiunea mai mare este pe ei. Avem și noi o presiune, pentru că ne dorim foarte mult să, repet – în primul rând pentru suporterii noștri, pentru poliștii noștri, și în al doilea rând, pentru a face puncte. Sper ca arbitrajul să fie unul corect, clar că nu știu dacă este normal sau nu, dar asta hotărăște lumea, Dinamo este dorită în play-off și probabil și-n Liga I și sper ca meciul să se joace doar pe teren, după anumite reguli ale fair-play-ului și ale bunului simț. Așa ar fi cel mai corect și cel mai normal. Cu siguranță ar îmbunătăți foarte mult acest lucru, mai ales că e un meci cu Dinamo, poate cea mai mare rivalitate pentru echipa noastră, și e posibil, dacă se va întâmpla acest lucru, echipa să aibă și un declic, mental jucătorii să progreseze foarte mult, și cu siguranță au de învățat ceva din acest meci. Nu te întâlnești tot timpul cu un meci cu Dinamo și cu un stadion plin și cu o șansă ca, eu știu, să mulțumești proprii fani la maximum. E clar că nu poate să fie șase puncte sau trei puncte pe repriză, să fac o glumă, dar trebuie să fim serioși. Nu am vorbit cu nimeni, sincer, de acel comunicat. Nici nu am întrebat, nici nu mi-a spus nimeni nimic de acest lucru și o spun cu toată sinceritatea. Repet, nu l-am înțeles, dar sper să nu fi fost și o presiune pe jucătorii noștri. Pe mine nu a existat nicio presiune pentru că… am știut în ce loc vin, în ce moment. Mă așteptam să fie o anumită presiune, din mai multe părți. Am acceptat într-un fel și eșecul dinainte, pentru că știam că o să fie și eșecuri. Mi l-am asumat și repet, am făcut-o și o fac în continuare, în primul rând pentru că asta trebuia să fie în mod normal ordinea: pasiunea profesională și iubirea pentru Poli. În momentul de față pot să spun că s-au inversat lucrurile, o mai fac în primul rând pentru pasiunea pentru Poli și în al doilea rând, ce a mai rămas, pentru pasiunea profesională. Doar s-a schimbat ordinea. Datorită multor lucruri pe care le-am întâlnit şi le-am simţit…” Observator de arbitri pe „Arcul de Triumf” va fi localnicul Moise, central fiind vâlceanul Olaru.

Programul complet al etapei a 19-a în Liga 2, pe coloana clasamentelor la zi a secţiunii Fotbal.

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 3 = sase

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: