Fotbalul timișean, zig-zag dintr-o extremă în alta sub îndrumarea Asociației Județene de Fotbal. După un 2020 cu o singură etapă jucată – în martie, prima a returului, și un sezon de primăvară în 2021 redus la doar câteva săptămâni în care a fost înghesuită în formă prescurtată întreaga ediție 2020-2021, cu puține cluburi și puține runde disputate la două-trei zile – Daciada Stupid-19 în paranoia psihozei prostești a fugii de covrigul-guvid inexistent dar ”detectat” în farsa absolută a așa-zisei ”testări”, ”Testați-vă! Testați-vă!”, ”Biscuim, Măria Ta Minciună Umană!”, iată că AJF Timiș a sărit la polul opus prin a organiza ediția 2021-2022 a Diviziei D cu nu mai puțin de 20 de grupări și ”maratonul” de 38 de etape încheiat sâmbătă, improvizație experimentală din gama ”recuperarea timpului pierdut”, timpi însă iremediabil pierduți în 2020 și 2021, improvizație experimentală din gama scoaterea pârlelii. Concluzia? ”Nu faceți ca ei”. Dovada în acest sens fiind oferită de soarta ultimelor două clasate, codașa retrasă deja în iarnă fără vreun punct și CS Sânandrei-Carani, cu 10 puncte, la 28 în urma ocupantei locului 17, salvator. Un fotbal puternic, bine structurat, competitiv și performant, și-ar permite poate o competiție cu 20 de cluburi, dar nu unul slab din toate punctele de vedere, balonat din ambițiile vanității unora. Dumnezeii ”atotștiutori” uită pur și simplu că suntem doar muritori și ba pun de-o Daciadă Stupid-19 pe Repede-Înainte în miez de 2021, ba de-o Daciadă post-Stupid-19 Peltea-Curată. Dar hotărâți-vă odată, în afara spectrului Daciada.
Exersată și săptămâna aceasta, ultima a sezonului 2021-2022 în liga a IV-a timișeană, cu încă o etapă intermediară în campania de primăvară și finishul de sâmbătă.
Linie de sosire trecută de campioana reprezentantă a Timișului la barajul de promovare cu mai bine de 10 puncte avans față de cea de-a doua clasată, în ciuda unei înfrângeri ”acasă” la Lugoj de la 2-1, fruntașa CS Phoenix Buziaș înregistrând abia a treia înfrângere în 38 de apariții și lăsând ex-divizionara C CSM Lugoj la 11 ”lungimi” în urmă. Iar ocupantele locurilor 2-4, masate pe-un singur punct, a treia și-a patra – Flacăra Parța și CS Comloșu Mare, încheind de fapt la egalitate de puncte, urmate la încă 4 de campioana de toamnă CSC Peciu Nou. La rândul ei cu 14 puncte avans în fața restului plutonului. Un cvintet desprins tot mai clar în frunte, așa cum ultimele două clasate au rămas complet de căruță. Indiciile unui campionat necompetitiv. Și totuși, în orice caz a fost primul campionat ”plin” tur-retur după 3 sezoane, după cel din 2018-2019.
Dar ce-a fost în ultima etapă a returului?
A adus fruntașei prima înfrângere din 2022 în campionat, nu pe propriul teren, ci pe cel de adopție, la Lugoj, unde Phoenix Buziaș va juca și barajul de promovare în eșalonul trei. Repetiția în fata ocupantei locului patru, CS Comloșu Mare, a eșuat după pauză, oaspeții stricându-i campioanei sărbătoarea laureatei. Revenită pe teren pentru a juca hora și a cânta, bucurie cu trofeul și medaliile de campioni la purtător.
CSC Dumbrăvița a ”evadat” după 4 ani din Eldorado – Liga 3, iar ACS Poli și-a dat sfârșitul, așa încât contingentul timișean în eșalonul terț trebuie împrospătat, Phoenix având acum misiunea de a se alătura la același nivel competițional celor din Ghiroda și Giarmata Vii, Avântului Periam și celor de la Pobeda Star Bîșnov în seria vestică a diviziei a treia. Avântul ajungea acolo după numai 18 etape jucate și fără baraj, Pobeda după Daciada pe Repede-Înainte post-Stupid-19 și depășirea Industriei Galda. Dar Phoenix, după 38 de etape?
Ultima, cu înfrângere. CS Phoenix Buziaş – CS Comloşu Mare 2-3 (2-1).
Au marcat: Răzvan Rus (min. 21) și Alexandru Birău (min. 32), respectiv pentru învingători Andrei Stănilă (min. 26), Tiberiu Matei (min. 61) și Bogdan Costea (min. 90+3, din lovitură de la 11 metri).
De la echipa pregătită de Marius Stanache au lipsit 4 titulari: Marius Toma, Dacian Bîrză, Angelo Olteanu și Florin Oneț.
Cine sunt campionii? Marco Bota, Florin Octavian Rusu, Andrei Rus, Roberto Artimon, Cristian Podină, Răzvan Rus, Andrei Popescu, Alexandru Birău, Florin Nanu, Marian Musteța, Rusu, Denis Borca, Bogdan Ferțu, Brian Filimon, Dan Cristian Șilaghi, Cosmin Loga, Marius Musteta, Andrei Cătălin Horcea, Mădălin Stancu, Caius Marta, Beniamin Dobra și Valentin Grigore. Iar antrenor principal, Sorin Nicolae Tomoș .Director sportiv, Cosmin Petruescu, și delegat al echipei Ioan Vlad Selea (în tur, 0-2).
Victorie a comloșenilor ce-o obliga pe Flacăra Parța să se impună în fața campioanei de toamnă, pentru a-și păstra locul 3. Zis și făcut în ultimele nici 10 minute. CS Flacăra Parţa – CSC Peciu Nou 3-1 (0-1).
Denis Bud a deschis scorul în minutul 14, iar în minutul 45 a fost eliminat pentru că i-a cerut socoteală arbitrului de ce nu a acordat o lovitură de la 11 metri pentru echipa sa.
După pauză, elevii lui Flavius Ion au marcat de trei ori, de la mijlocul reprizei. Ciprian Ștreangă în minutul 65, golgheterul Ioan Făndel spre final, în minutul 83, iar Beniamin Nicolescu în prelungiri (min. 90+4).
Cei din Parța se mândresc cu medalia de bronz dar și cu golgeterul campionatului, Ioan Făndel, cu 38 de goluri. În medie, unul pe meci. În tur 0-1.
În schimb vicecampioana a pierdut, depășită fiind încă din prima repriză. CS Timişul Şag – CSM Lugoj 3-1 (3-1): Alexandar Radovan (min. 20), Loren Stoia (min. 26) și Petru Andreșoiu (min. 37), respectiv Ilyassou Kouraogo (min.31).
Antrenorul Darius Ianoșev a folosit 5 jucători sub 18 ani și 3 jucători U20. Oaspeții au lovit transversala prin Marius Talpă cu cinci minute înainte de final. În tur 0-3.
Scor în întâlnirea vecinelor de pe locurile 6-7: CS Unirea Sânnicolau Mare – Unirea Tomnatic 0-4 (0-2).
Victorie indiscutabilă pentru elevii lui Ștefan Matefi, prin golurile marcate de Alex Baranyi (min. 20), Samuel Timofte (min. 29) și Marian Simon (min. 40 și 55). În tur 0-0.
CS Progresul 1906 Ciacova – AS Avântul Topolovăţu Mare 0-3 (0-1): Robert Balint (min. 44), Daniel Todîrcan (min. 70) și Andrei Tomici (min. 90+3). În tur 1-0.
AS FC Atletico Liebling – CS Progresul Gătaia 3-2 (0-1): Petru Rădulescu (min. 47), Marco Panta (min. 60) și Adrian Bungău (min. 90+3, din lovitură de la 11 metri), respectiv Petru Gîtin (min. 30) și Levente Parvany (min. 70). Din minutul 81, gazdele au rămas în 10 jucători, Petru Rădulescu fiind eliminat pentru două cartonașe galbene. În tur, 0-2.
CSC Millenium Giarmata – ACS Voinţa Maşloc 5-3 (2-3): Marian Bogdan (min. 7), Lucian Oprea (min. 32, din lovitură de la 11 metri, min. 59 și 71 – tot din 11 metri) și Alex Nichiforel (min. 90+4), respectiv Sebastian Lobonea (min. 13 și 16) și Patrick Niță (min. 21).
În minutul 89, Cosmin Saizu a fost eliminat de la oaspeți pentru cumul de cartonașe. În tur, 3-1.
CS Cocoşul Orţişoara – CSO Deta 4-0 (1-0).
Victorie la zero pentru elevii lui Ghiță Chimiuc, prin puncherii: Adrian Dan (min. 27, din lovitură de la 11 metri), Răzvan Popovici (min. 60 și 77) și Andrei Balaci (min. 90). În tur, 2-0.
CSU Universitatea de Vest din Timişoara – ACS Sînandrei-Carani 5-0 (2-0): Denis Băban (min. 7), Mihai Olariu (min. 32), Adrian Boghian (min. 47 și 55) și Valentin Firca (min. 80). În tur 7-1.
AS Unirea Grabaţ – ACS Fortuna Becicherecu Mic nu s-a jucat, 0-3 la ”masa verde”, gazdele retrăgându-se din competiții după sezonul de toamnă. În tur, 2-4.
Fotografiile laureaților și clasamentul golgheterilor, mai jos. Iar pentru conformitate cu realitatea factuală obiectivă, dovada.
- Golgheterul Fândel (Flacăra Parța)
Clasamentul marcatorilor Diviziei D Timiș în ediția 2021-2022 cu minimum trei reușite după ultima etapă a campionatului:
38 de goluri… Ioan Făndel (CS Flacăra Parţa)
34 goluri… Alexandru Baranyi (CS Unirea Tomnatic)
29 de goluri… Dan Silaghi (CS Phoenix Buziaş)
28 goluri… Flavius Tulcan (Unirea Sânnicolau Mare)
27 goluri… Deian Pecarov (Comloşu Mare)
25 goluri… Aleksandar Radovan (CS Timişul Şag).
24 goluri…Alex Birău (ambii CS Phoenix Buziaş)
23 goluri… Valentin Grigore (Buziaș)
22 de goluri… Ionuţ Vucea (Universitatea de Vest din Timişoara)
21 goluri… Marco Giuricici și Ifeany Anagor – ambii CSC Peciu Nou)
20 goluri… Sebastian Lobonea (Voinţa Maşloc, ex-Topolovăţu Mare)
19 goluri… Patrick Nicolae Niţă (Maşloc, ex-Universitatea de Vest din Timişoara)
17 goluri… Alin Florin Gîrz (Becicherecu Mic), Gheorghe Florin Schipor (Peciu Nou), Bogdan Moroşan (Millenium Giarmata; ex-Unirea Sânnicolau Mare)
16 goluri… Alexandru Maier (Lugoj)
15 goluri… Vasile Dzițac (Topolovăţu Mare), Ousmane Gueye (CS Cocoşul Orţişoara)
15 goluri… Răzvan Rus (Buziaş)
14 goluri… Petru Măgulean (CS Unirea Tomnatic), Andrei Cărăbaș (CSM Lugoj).
13 goluri… Florin Călin (Progresul Gătaia), Adrian Vlădic (Peciu Nou, ex-Deta), Levente Parvany (Gătaia), Răzvan Popovici (Cocoşul Orțișoara),
12 goluri… Alexandru Vlăduţi (Millenium Giarmata), Cătălin Crișan (Maşloc), Florin Nanu (Buziaş), Răzvan Piţigoi (Topolovăţu Mare), Alex Nichiforel (Giarmata), Denis Bud (Peciu Nou), Andrei Boghian (Universitatea de Vest din Timişoara)
11 goluri… Ovidiu Semeniuc (Parta), Ionuț Răzvan Onosă (Deta)
10 goluri… Beniamin Dobra (CS Phoenix Buziaş), Bogdan Costea (Comloşu Mare)
9 goluri… Bogdan Ferţu (Buziaş, ex Giarmata), Cosmin Saizu (Mașloc), Andrei Luca (Ciacova)
8 goluri… Marius Lazea (Ciacova), Florin Olariu (Universitatea de Vest din Timişoara), Dacian Bîrză (Comloşu Mare), Dan Raţiu (CSC Deta, ex-Gătaia), Vasilică Bîzău (Unirea Sânnicolau Mare), Mădălin Stancu (CS Phoenix Buzias), Dan Valentin Rațiu (Gătaia), Zoran Radu (Fortuna Becicherecu Mic, ex-Comloşu Mare), Marius Staicu (Becicherecu Mic), Mădălin Ciurariu (Parţa), Mihai Hurdea și Petru Mircea Gâtin (ambii Gătaia), Adrian Dan (Orţişoara), Ilyassou Kovargou (CSM Lugoj), Petru Rădulescu (Atletico Liebling, ex-Timişul Şag)
7 goluri – Flavius Ion (Parţa), Armin Şultz (Şag), Denis Dorobanţu (Deta ex- Parţa), Doru Sabău (Flacăra Parţa), Răzvan Solomon (Cocoșul Orțișoara), Adrian Ungureanu (Becicherecu Mic)
6 goluri – Cristian Daminuţă (Deta). Gabriel Gînju (Orţişoara), Marius Semeniuc (Parţa), Caius Marta (Buziaş), Marian Talpă (Lugoj), Daniel Dragu (Becicherecu Mic), Brian Filimon (Buziaş), Cristian Tăbăcaru (Ciacova), Andrei Lazea (Ciacova), Andrei Daniel Galea (Unirea Sânnicolau Mare), Răzvan Plopeanu (Tomnatic), Alin Pârjol (Maşloc, ex-Universitatea de Vest din Timişoara), Andrei Sabău (Sânandrei-Carani), Marco Muscă (Mașloc), Sergiu Iorgovan (Sânandrei-Carani), Lucian Oprea (Giarmata)
5 goluri – Robert Szalkai (Peciu Nou, ex-Buziaş), Lucian Stoica şi Andrei Raţiu (ambii Lugoj), Andrei Hodiş (Comloşu Mare), Şerban Crişan (Comloşu Mare), Andrei Firan (Comloşu Mare), Andrei Manoliu (Unirea Sânnicolau Mare), Edafee Hamsik (CSM Lugoj), Florin Natanticu (Giarmata), Raul Petiu (Liebling), Pedrian Alin Ghera (Progresul Ciacova, ex -Deta), Tomas Cozma (Unirea Sânnicolau Mare), Marian Musteţa (Buziaş), Angelo Olteanu (Comloşu Mare), Marius Staicu (Becicherecu Mic), Andrei Rus (CS Phoenix Buziaș), Andrei Blenche ((Mașloc), Cătălin Ştefănescu (Ciacova), Cristian Nicolescu (Parţa), Remus Bărburescu (Gătaia), Loren Ronaldhino Stoia (Şag), Samuel Timofte (Tomnatic), Tiberiu Matei (Comloșu Mare), Marco Panta (Atletico Liebling).
4 goluri – Vlad Nicoară (Ciacova), Denis Covaciu (Universitatea de Vest din Timişoara), Miroslav Radak (Lugoj), Adrian Nicolaescu (Şag), Andrei Păianu (Şag), Viorel Socaci (Lugoj), Bogdan Centea (Tomnatic; ex Comloşu Mare), Marius Musteța (Buziaș), Marius Toma (Comloşu Mare), Mario Iakab (Topolovățu Mare), Adrian Sevici (Peciu Nou), Raul Semco (Millenium Giarmata, ex Sînandrei-Carani), Dragoş Cătău (Ciacova), Eric Pascu (Şag), Mihai Olariu (Universitatea de Vest din Timișoara)
3 goluri – Adrian Fiştea (Grabaţ), Cosmin Marina (Maşloc), Laurenţiu Sein (Maşloc), Mirel Rosuş (Deta), George Gurguş (Maşloc), Eduard Codreanu (Cocoşul), Sandu Matei (Gătaia), Cristian Buhăceanu (Sânandrei-Carani), Marius Sîrbu (Unirea Sânnicolau Mare), Silviu Francescu (Giarmata), Bogdan Steop (Ciacova), Raul Duţu (Maşloc, ex- Deta), Valentin Danci (Gătaia), Sorin Coţolan (CSM Lugoj), Lucian Robotă (CS Timişul Şag), Marius Stanciu (CS Comloşu Mare), Cătălin Petri (Parţa), Andrei Cărpinişan (Unirea Sânnicolau Mare), Florin Nohai (Deta), Iulian David (Timișul Șag), Robert Fechete (Topolovățu Mare), Radu Florin Pîrvulescu (Giarmata), Cornel Bud (Peciu Nou), Alexandru Moricz (Orțișoara), Alex Apostol (Liebling), David Periat (Liebling), Marius Oprea (Mașloc), Răzvan Gălan (Șag), Liviu Ungureanu (Becicherecu Mic), Azizz Njifakue (CSM Lugoj), Petrișor Mesterca (Deta), Marian Simon (Tomnatic), Marius Pop (Lugoj) și Robert Balint (Topolovătu Mare).
În ultima etapă au înscris 35 de jucători. Alți 203 de jucători au marcat două goluri respectiv câte unul.
Clasament final
1 CS Phoenix Buziaș 38 30 5 3 158 24 95p
2 CSM Lugoj 38 26 6 6 98 26 84p
3 CS Flacara Parța 38 26 5 7 125 43 83p
4 CS Comloșu Mare 38 26 5 7 96 41 83p
5 CSC Peciu Nou 38 25 4 9 105 49 79p
6 CS Unirea Sannicolau Mare 38 19 8 11 88 56 65p
7 CS Unirea Tomnatic 38 18 8 12 84 55 62p
8 CSC Milenium Giarmata 38 18 8 12 73 53 62p
9 CS Timișul Șag 38 17 9 12 88 61 60p
10 CS Cocoșul Orțișoara 38 16 9 13 76 63 57p
11 AS Progresul 1906 Ciacova 38 15 7 16 68 74 52p
12 CSU U Vest din Timișoara 38 14 7 17 89 80 49p
13 CS Progresul Gaăaia 38 14 3 21 79 88 45p
14 AS Avântul Topolovățu Mare 38 12 7 19 71 79 43p
15 CSO Deta 38 13 4 21 63 107 43p
16 ACS Voința Mașloc 38 11 8 19 74 105 41p
17 ACS Fortuna Becicherecu Mic 38 12 2 24 69 132 38p
18 AS FC Atletico Liebling 38 10 4 24 47 86 34p
19 CS Sinandrei Carani 38 3 1 34 38 204 10p
20 AS Unirea Grabaț 38 0 0 38 19 182 0p