Forza Juventus: „Sigur ne vom întări pe câteva posturi peste nivelul actual”

Cel mai bun atac din divizie, golaveraj 48-12, şi un singur eşec. Îi calific parcursul drept excelent. „Calculasem în vară chiar un 51-10, adică să atingem o medie de 3 goluri pe meci”, precizează Cosmin Stan, antrenorul de 36 ani al vicecampioanei de toamnă, Juventus Pişchia, aflată la 3 puncte în urma liderei Flacăra Făget, secretul alb-negrilor constând în respectarea indicaţiilor tehnico-tactice şi coeziunea lotului: „Am reuşit 14-15 jocuri foarte bune în planul disciplinei tactice, un fapt remarcabil pentru o echipă care acum 2 ani nu efectua nici un antrenament. E evident că disciplina în joc ne-a adus aici, băieţii ascultându-mi sfaturile”.

Juventus a avut în tur multe momente de bucurie

În perioada precompetiţională, cu 6 săptămâni de antrenamente zilnice, Stan a întărit lotul, punând fundaţiile ascensiunii din toamnă: „Nu-mi venea să-mi cred ochilor că a ales Juventus în detrimentul lui UTA şi a Voinţei Sibiu, sosirea lui Călin Bota conferind nu doar incisivitate atacului dar şi un plus la nivelul staffului tehnic. Îl consider ca pe mâna mea dreaptă şi este reconfortant să vezi un asemenea fotbalist punând atâta suflet la nivelul Diviziei D. Ca antrenor, să tot lucrezi cu jucători cu un asemenea caracter”.

Stan admite că „multe puncte au fost câştigate datorită execuţiilor sale individuale”, paradoxal însă Bota ratând un penalty, pe lângă alte două, fructificate, şi înscriind un singur gol din lovitură liberă, cu stângul, nu piciorul său forte. Pe cât a avut de câştigat atacul, pe atât s-a întărit şi defensiva, prin aducerea fundaşului central Mihai Hromei, investit antrenor secund, într-un cumul de funcţii incluzând postul de profesor de sport în Foeni şi arbitru în ligile a V-a şi a VI-a, plus în campionatul de minifotbal Alborz.

„Pe Hromei îl consider ca pe fratele meu, mi-l doream demult ca secund şi pe unde-mi vor mai urma paşii, îl voi alege din nou”, îmi spune Stan despre fundaşul care intra cândva în vestiarul Electricii, în 1997, ca un junior de 17 ani. „Aşa a fost să fie, ca tocmai pe o greşeală Stan – Hromei să fim egalaţi acasă de Peciu Nou în minutul 80, 1-1, la unica lor fază de poartă”, îşi reproşează tânărul antrenor singurele puncte pe care regretă într-adevăr că Juventus le-a risipit dintre cele 5 remize înregistrate.

Dintre acestea, încă două au fost consemnate acasă, unde între cei circa 50 spectatori se regăsesc „mai degrabă mai mulţi din Timişoara”, pe când a doua zi, duminica, echipa de Campionat Judeţean Pişchia II „strânge mai mulţi oameni ca noi, localnici”, egalurile fiind obţinute de Dumbrăviţa şi lidera din Făget, „echipe bune, care au pus probleme”.

Îl întreb pe Cosmin dacă ierarhia turului e justă. „Să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului. E mare lucru pentru Flacăra că a păstrat neînvinsă şefia, în condiţiile în care se reunise cu doar 10 zile înaintea startului, plusul făgeţenilor, spre deosebire de noi, constând în foarte buna organizare administrativă a clubului. Comparativ, paşii progresului nostru sunt mai mici, aceasta făcând diferenţa”.

Moment în care antrenorul menţionează că „în 20 de ani de fotbal n-am întâlnit om mai dedicat în ceea ce face”. Referirea e la preşedintele Juventusului, Velică Murariu, un investitor în construcţii în vârstă de 49 ani: „Gândurile noastre converg, ideile curg în aceeaşi direcţie”. Este fapt dovedit că un parteneriat armonios preşedinte – antrenor aduce roade clubului, ascensiunea alb-negrilor ţinând atât de implicarea sufletistului conducător, sprijinit de aportul Primăriei cu 4.000 lei lunar, cât şi de iscusinţa lui Stan.

„Sunt nebun după fotbal şi încerc să-mi fac un nume, iar ceea ce n-am reuşit ca jucător sper să izbutesc în antrenorat. Sunt chiar convins!”, spune „Minu” Stan, un avid fan Liverpool FC, al cărei Anfield Road l-a vizitat în acest an, după ce cândva poposise şi la Wembley Stadium, într-o descindere în patria fotbalului în încercarea de a urma un curs de antrenori sub umbrela The F.A., constând în două sesiuni a câte două luni şi finalizate cu un examen: „Necunoaşterea riguroasă a limbii engleze şi costul de 6.000 lire m-au făcut atunci să renunţ la ideea de a prinde o trupă cât de mică în Albion”.

Cosmin Stan n-a ratat ocazia de a vizita Wembley

Visele pot deveni într-adevăr realitate, nimic nu e imposibil, iar Cosmin şi-ar putea estompa marele său regret, „că n-am jucat la Poli, deşi am avut vreo 5-6 tentative şi chiar ajunsesem cândva în pregătiri cu Rubinacci”, avansând în schimb în noua sa carieră managerială. Şi s-ar putea spune managerială, din două motive. Unul, pe care ni l-a destăinuit, că la „nivelul Diviziei D nu poţi fi doar antrenor, ci mai trebuie să te îngrijeşti şi de altele”, iar al doilea, conform cu masterul în Management şi Marketing Sportiv, ca absolvent în 2004 al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport.

Momentan, „Minu” e mai preocupat că Juventus n-a încheiat turul neînvinsă, cum prognozase parcursul echipei, respectiv să menţină disciplina tactică a elevilor săi, însă planurile sale pe 2011 includ şi înscrierea la Licenţa A, o treaptă în plus faţă de licenţa sa UEFA B, cât şi… atacarea promovării: „Am fost deschis în a-mi declara intenţiile. Iar dacă nu în 2011, vom încerca apoi din nou”.

În acest caz, oarece întăriri? „Sigur ne vom întări peste nivelul actual pe câteva posturi”. Până în a doua jumătate din ianuarie, când Juventus se reuneşte, Stan va cântări opţiunile, încercând să repete „recolta” din vară, când pe lângă Bota şi Hromei i-a magnetizat la Pişchia pe Burlacu, ex-ACU şi Liberty, Mihălceanu, de la Giarmata, Ciobriş, un student fundaş central sau lateral dreapta de la Bihorul Beiuş, care şi-a deschis contul golurilor în acel 4-2 din ultima rundă, la Cerneteaz, şi pe nigerianul de 19 ani Emmanuel Odeyeji, un mijlocaş la închidere ori fundaş central pentru care a meritat să insiste cu faxuri de la FRF iniţial fără răspuns din ţara africană. „Emma sigur o să ajungă fotbalist!”, apreciază Stan, adăugând că nu doar divizionare „C” s-au interesat şi de alţi echipieri ai Juventusului, în general timişoreni, cu toţi în câmpul muncii, dar dedicaţi şi celor câte 3 sau două antrenamente săptămânale, „asta doar spre finele turului”. Da, Pişchia nu e întâmplător unde e…

Iar antrenorul? Se mai gândeşte să joace? „Când voi fi 100% convins că nu mai pot, atunci da, mă voi retrage, să nu-mi pun piedici singur. De ce? Pentru că sunt de părere că un antrenor-jucător poate fi cu adevărat de folos echipei doar de la început, ca titular, altfel neavând timp să se încălzească pentru a evolua din postura de înlocuitor, şi asta chiar şi de la pauză, când altele ne sunt priorităţile în vestiar”, explică Stan. Oricum, ambiţia cu care a revenit după cea mai lungă pauză forţată din carieră, vreo 3-4 luni datorate unei hepatite B, „atât de urâtă încât unii m-au considerat terminat”, urmate de câştigarea titlului de golgeter al Electricii şi trecerea după o jumătate de an de la „tramvaişti” taman în Divizia A, peste… gard, la UMT, îi poate călăuzi şi acum paşii recuperării după o accidentare la maleola piciorului stâng.

„N-am avut nici o operaţie, să bat în lemn, ci doar o fractură de metatars tot la piciorul stâng, 6 săptămâni după care reveneam cu gol în chiar primul meci. Aşa că sunt şi-acum optimist… Accidentarea am suferit-o în etapa a 13-a, cu ocazia unicului eşec, într-un duel cu Marişescu la începutul jocului pierdut cu 2-0 la Gottlob. E de fapt unica noastră dezamăgire legată de maniera de arbitraj, Spartak deschizând scorul dintr-o lovitură liberă imaginară iar un henţ al gazdelor fiind mutat înafara careului, la 1-0”, aminteşte Stan şi de runda cu ghinion, în balanţă punând însă şi „punctul pe care opinez că l-am câştigat la contracandidata Şag, în ciuda faptului că ultimele 30 minute jucasem cu 2 oameni în plus”.

Dacă va avea un retur aidoma celui din 2009-2010, cu 11 succese, două remize şi tot atâtea eşecuri, ce-au plasat-o pe Juventus pe locul 6, în urcare de pe 10, graţie şi achiziţiilor din iarnă, Vascko, Florin Bar şi Ciuciu, cedaţi la finele campaniei, când alb-negrii l-au pierdut şi pe Argatu pentru piaţa muncii italiene, de unde s-ar putea totuşi întoarce acum la echipă, atunci Stan va înregistra cu siguranţă o nouă clasare bună. Iar promovarea din Campionatul Judeţean, în 2009, fie şi de pe locul 4, profitând de caruselul mutaţiilor, e o dovadă că Pişchia merită să lupte până în ultima secundă, şi să spere…

Va fi oare Juventus în plasa Flacării şi în etapa a 31-a, când alb-negrii vor vizita Făgetul? În acel caz, Divizia D Timiş va avea parte de un duel pe cinste. Iar Cosmin Stan şi-ar putea răzbuna rateurile la mustaţă din recente meciuri cheie, ambele care pe care, în faza judeţeană a Cupei României. Mai întâi în finala din 2009, pierdută cu 1-0 cu Chişoda, iar apoi în semifinala din 2010, pierdută la penaltyuri în faţa lui Poli 2002 înaintea celei de-a cincea lovituri, în care era desemnat antrenorul, care fost mijlocaş de Divizia A marcase cu capul iar apoi egalase la doi, din lovitură liberă, în reprizele de prelungiri.

Căci da, Stan lăsa cândva de pe-o clipă pe alta plaja litoralului, la telefonul lui Ioan Timofte, în ciuda calmului temperat al pe-atunci preşedintelui executiv umetist, care-l solicita la proaspăta promovată în elită peste abia 3 zile, urcând în schimb în primul tren spre casă şi acumulând ulterior 5 prezenţe în Divizia A, în acel tur 2001-2002. Au fost jocurile mijlocaşului cu 8 ani la Electrica Timişoara ce n-au estompat regretul de a fi ratat evoluţia în alb-violet.

Dar aşa cum speră, Cosmin Stan va răzbi mai bine în antrenorat, cu cât mai multă seriozitate şi disciplină, precum luptă să-şi capaciteze şi talentatul portar Caraiman: „Aş vrea să devină mai serios!”

A.S.JUVENTUS PISCHIA   17  11  5  1  48-12  38pct  +10  (Locul 2)

1.CARAIMAN OVIDIU 29.04.1983, portar: 15 meciuri, 15 ca titular
2.COROEANU COSTEL FLORIN 17.09.1989, portar: 2 / 2
3.ŞOFRONEA VALENTIN 14.08.1987, fundaş: 7 / 3
4.POP CLAUDIU 22.09.1982, fundaş: 15 / 14
5.HROMEI MIHAI 14.07.1980, fundaş: 16 / 16 / 2 goluri
6.MARCU SILVIU 24.12.1985, fundaş: 17 / 14
7.MIHĂLCEANU CLAUDIU 31.10.1986, fundaş: 16 / 15 / 5goluri
8.CIOBRIŞ GEO 29.07.1990, fundaş: 13 / 10 / 1gol
9.MARC ANDREI 24.09.1988, fundaş: 1 / 0
10.IOSOF GABRIEL 21.06.1989, fundaş:  2 / 0
11.MĂRĂNDESCU DANIEL 16.10.1989, fundaş:  9 / 0
12.NISTOR IOAN 30.09.1979, mijlocaş: 17 / 13 / 2 goluri
13.MARTIN VALENTIN 03.06.1989, mijlocaş: 16 / 16 / căpitanul echipei
14.OYEDEJI EMMANUEL 17.04.1991, mijlocaş: 17 / 16 / 2 goluri
15.STAN COSMIN 22.04.1974, mijlocaş: 7 / 6 / 1 gol
16.JURJ GHEORGHE 22.04.1982 mijlocaş: 10 / 0 / viceprimarul comunei
17.BRÂNZAN MARIUS 08.04.1993, mijlocaş: 10 / 0 / 1 gol
18.FARCAŞ CĂTĂLIN 19.09.1993, mijlocaş: nu a jucat deloc
19.BOTA CĂLIN 12.09.1977, atacant: 17 / 17 / 18 goluri
20.BELCIUG ANDREI 17.07.1989, atacant: 16 / 14 / 7 goluri
21.MARIŞ  MIRCEA 04.06.1985, atacant: 15 / 13 / 7 goluri
22.BURLACU ALIN 30.04.1989, atacant: 3 / 2 / 1 gol

Au mai făcut parte din lot în tur (s-a renunţat la serviciile lor):
23.BUJDEI RĂZVAN 30.03.1989, atacant:  4 / 0 / între timp la Chizătău
24.ŢĂRANU CRISTIAN 29.08.1980, atacant: 4 / 2 / 1 gol / între timp la Berzasca
25.VULTURAR ALEXANDRU 25.05.1992, atacant: nu a jucat deloc, între timp la Pişchia II

PREŞEDINTE: MURARIU VELICĂ
VICEPREŞEDINTE: JURJ GHEORGHE (viceprimar)
ORGANIZATOR DE COMPETIŢII: BORCA RAOUL
SECRETAR: GLIGOR IOAN
MEMBRI: SAS IOAN (PRIMAR) şi COMAN IOAN
ANTRENOR PRINCIPAL: STAN COSMIN
ANTRENOR SECUND: HROMEI MIHAIŢĂ
ANTRENOR PORTARI: CARAIMAN OVIDIU
MEDIA DE VÂRSTĂ A ECHIPEI: 24,1 ani

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Divizia D Timiş, Fotbal și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Forza Juventus: „Sigur ne vom întări pe câteva posturi peste nivelul actual”

  1. bugsy spune:

    foarte frumos 🙂

  2. AdiA_TM spune:

    Povestea o cunosc. Sper ca la finalul acestui sezon sa discutam despre sarbatorirea promovarii in divizia C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 2 = sase

 


Ultimele articole din categoria Divizia D Timiş: