”Fotbalul lui 272-0”, jucat de la ora 14:30 într-o zi de marți în Cupa României, întrecere conform FRF ”pe modelul viitoarei Champions League, păstrând tradiția fotbalului-spectacol”. Dumbrăvița, cea mai bine clasată bănățeană în România, Iași, cea mai ermetică în Liga 2

În condițiile în care odată cu turul 4 al Cupei României intră în joc chiar și prim-divizionarele, 8 dintre acestea, și în condițiile în care această fază a 16-imilor a fost ridicată de FRF la rang de ”play-off”, premergător noutății introducerii grupelor într-o întrecere eliminatorie, este totuși posibil ca majoritatea întâlnirilor de marți, miercuri și joi să fie programate la ore ale după-amiezii greu accesibile amatorilor sportului, fie și de la 14:30 în cazul partidei de la Dumbrăvița, ceea ce se bate rău de tot cap în cap cu cuvintele însăși Federației Române de Fotbal când cu promovarea competiției K.O., cum că ar fi ”pe modelul viitoarei Champions League, păstrând tradiția fotbalului-spectacol”. Dacă-i într-adevăr spectacol, atunci să fie cât mai ușor accesibil iubitorilor jocului. Sau fotbalul nu se mai practică și pentru spectatorii săi?

Egal la ultima strigare ”schiorilor de fond” și ”săritorilor de la trambulină” ai Finlandei, remiză cu scandinavii care-i blochează pe ”tricolorii” României pe ultimul loc de retrogradare din divizia secundă a Ligii Națiunilor înaintea înfățișării finale acasă cu Bosnia și Herțegovina – cea calificată în ”Liga A”, ”fotbalul lui 272-0” se întoarce marți de la ora 14:30 la oile sale, în competițiile interne, iar ora de start a ”play-off-ului” Cupei României într-o zi ”muncitorească” spune multe despre formele fără fond ale unui domeniu ”de partid și de stat” pe minus, ineficient și păgubos, pur și simplu tocând banii anapoda în lumina raportării la spectatorii contribuabili pe ale căror dări și taxe este proptit dar cărora nu le sunt rezervate ore decente de start ale reprezentațiilor ”spectacol”, FRF având chiar și așa tupeul să facă publicitate Cupei României prin a exagera că ar fi ”pe modelul viitoarei Champions League, păstrând tradiția fotbalului-spectacol”.

Neîndoielnic, ieșenii oaspeți marți ai Dumbrăviței au de prins vreun zbor de întoarcere spre Moldova, de unde și ora vremelnică de start, 14:30, caz aparte, dar oricum, un sfert din întâlnirile turului 4 se joacă de la ora 16, într-o zi peste săptămână. De acord, a venit de vineri toamna și în registrul astronomic, și ar mai putea surveni și reprize de prelungiri și lovituri de departajare, dar atunci să nu pomenească FRF despre ”tradiția fotbalului-spectacol” în Cupa României, căci dacă fotbalul a fost într-adevăr gândit pentru a delecta asistența, spectatorii, atunci acest spectacol este ca și indisponibil marii majorități.

Ori din câte știm, parcă se dorește, cel puțin declarativ din partea FRF, popularizarea competiției și în general a fenomenului fotbalistic. Nu așa însă, cu meciuri programate la ore care pun spectatorii în dilemă. Ai senzația că s-ar bifa cât mai în grabă ceva, să fie înfăptuit, dar ce ne facem cu iubitorii jocului, atâția câți or mai fi!? Căci parcă tocmai ei achită contribuțiile care proptesc majoritatea cluburilor ”de partid și de stat” din fotbalul românesc. Iar tocmai ei, cei cărora li s-ar adresa în principiu evenimentul sportiv, sunt văduviți de acest divertisment. Nu este oare paradoxal? S-ar putea trage și concluzia că domeniul în speță este ținut în priză pentru a mânca și ei o pâine, toți cei din fenomen, în condițiile în care nici vorbă de vreun profit sau venit adus de toate aceste cluburi subzistând din banii oamenilor, fiind vorba despre simple găuri negre.   

Acestea fiind zise, caravana minciunii și ipocriziei se rostogolește în voie până când va face invariabil ”poc!” într-o bună zi, 5 meciuri eliminatorii fiind programate marți, cu uvertura la Dumbrăvița, încă 7 miercuri și 4 joi. De la ora 21:30 cu celălalt duel între secund-divizionare, de la Târgu Jiu, cu Dinamo vizitatoare, primul fiind pe ”Ștefan Dobay”, lângă Pădurea Verde, cu ASCM Politehnica Iași în calitate de oaspete.

Iar tot în Banat se joacă marți și cel de-al doilea meci al ”play-off-ului”, pe Electrica din Timișoara, de la ora 16, Ripensia – FC U Craiova 1948, încă 4 fiind asemenea dispute între cluburi din Liga 2 și SuperLiga, de un alt calibru fiind o confruntare tot din vest, programată marți de la 16:30 la Lipova, Șoimii – Gloria Buzău. Apoi, miercuri de la ora 16 se va juca la Suceava și Petroșani, iar de la 16:30 la Reșița, Ocna Mureș și Bistrița, după care joi de la ora 16 la Brașov iar de la 16:30 la Alexandria.

D-ale ”fotbalului lui 272-0”. Sau altfel zis, și de ce n-avem de fapt fotbal.

Revenind la jocul uvertură de la Dumbrăvița, în cadru apare o formație vizitatoare retrogradată în 2021 din Liga 1, nou-promovata în alb-verde în Liga 2 primind replica ieșenilor cu Claudiu Niculescu din această vară la cârmă.

Formații secund-divizionare care vor juca apoi deja sâmbătă de la ora 11, în campionat, în etapa a VIII-a, ambele acasă, CSC Dumbrăvița tot pe ”Ștefan Dobay” cu Ripensia Timișoara, moldavii cu nou-promovata CS Minaur Baia Mare, iar astfel am amintit două dintre cele 3 partide programate sâmbătă la matineu.

Iar apropo de maramureșeni, Politehnica Iași a pierdut tocmai la Baia Mare în aceeași fază a Cupei României din urmă cu exact un an, ca secund divizionară pe terenul unui club din Liga 3, cu 3-1 în 16-imile ediției 2021/2, în 21 septembrie 2021, eliminare la un scor similar celui înregistrat de moldavi tot anul trecut în ”primăvara Cupei” ediției 2020/1, 3-0 la Ploiești pentru Petrolul în optimile din 9 februarie 2021, după ce în 16-imi ”Poli” cea din Dealul Copou trecea chiar de CFR Cluj în noiembrie 2020, cu 1-0.

De fapt, trupa din Iași era semifinalistă a Cupei României în zodia Stupid-19 din 2020, suferind însă două înfrângeri cu Sepsi, câștigătoare a competiției în actualul 2022, după ce FCSB și Universitatea Craiova cucereau trofeul în 2020 și 2021, cu mențiunea că moldavii treceau pe rând în drumul spre semifinale de Rapid, Metalul Buzău și Universitatea Craiova.

La zi, cu totul altceva în cazul ieșenilor, lotul fiind masiv remaniat după ce Politehnica încheia doar deasupra locului de baraj ocupat de ”violeții” Timișoarei în faza play-out din primăvară a Ligii 2, și încredințat pe mâinile lui Claudiu Niculescu. Într-adevăr, un sezon regulat trecut nesatisfăcător pentru trupa Municipalității capitalei Moldovei, cu bilanțul 11 7 4 8 și la egalitate de puncte cu Ripensia, 4 în plus față de Politehnica Timișoarei, devenite 8 la încheierea grupei a II-a valorice, moldavii pe 4, ”violeții” pe 5, locul de baraj.

Acum se dorește altceva la Iași, ASCM Politehnica fiind clasată pe locul 4 după 7 etape din Liga 2, așadar în zona play-off, și doar la un singur punct în urma liderului, cu un golaveraj, 8-4, care sugerează că ex-vârful Niculescu își clădește echipa din apărare. De fapt, nici o altă echipă n-a primit mai puține goluri în rundele Ligii 2 premergătoare pauzei competiționale tocmai consumate.

Comparativ, gazda CSC Dumbrăvița este situată cu 11 trepte mai jos și cu 7 puncte mai puțin după 7 etape, și totuși drept cea mai bine clasată la zi grupare din Banat în fotbalul românesc, deși nou-promovată, devansându-le pe timișorene. Iar bilanțul ”verzilor” în noul sezon este moderat dar meritoriu, 8 3 1 4 12-16, cu tot cu victoria calificării la Periam din turul 3 al Cupei României, de menționat fiind că elevii lui Cosmin Stan au obținut absolut toate punctele din noul sezon strict și numai în deplasare. Triimfători la Târgu Jiu, Baia Mare și în Timișul rural în Cupa României, egali ai Concordiei în Ilfov.

Și încă o bilă albă pentru alb-verzi, au marcat în noul sezon în toate partidele, cu excepția celei pierdute acasă cu Clubul Sportiv al Armatei, astfel încât numai și numai Unirea Dej și Csikszereda au înscris mai adesea decât CSC Dumbrăvița în primele 7 runde. Pe de altă parte însă, ”verzii” au momentan și cea mai permeabilă apărare a Ligii 2, cu 16 goluri încasate în 7 apariții.

Vor înscrie ”verzii” și altele ermeticilor ieșeni? Dacă o vor face primii, cresc șansele calificării în grupele Cupei României, ținând cont de aspectul că moldavii n-au prea fost în largul lor în fața porții adverse. Drept dovadă, cel mult 3 goluri au marcat o singură dată în noul sezon, și tocmai în Cupa României, în turul 3, vecinilor de la Miroslava, calificare cu 3-1, căci în rest, în majoritatea meciurilor din campionat, băieții lui Niculescu au înscris cel mult un gol, două încheindu-le fără a puncta, două cu un gol în cont. Zgârciți cu spectatorii în fotbalul-spectacol al ”fotbalului lui 272-0”.

Mai exact, 0-0 la Galați în prima deplasare a noii ediții, victorie cu 2-1 la Dej, și din nou 0-0 și cel mai recent, la Slobozia. În schimb doar o înfrângere cu Claudiu Niculescu la timonă, cu 2-1 în Ghencea în 2 septembrie.

Mai dificil pentru ”verzi” pe ”Ștefan Dobay”, adunând deja 3 înfrângeri acasă din 3 apariții în Liga 2 lângă Pădurea Verde, ultimul meci fără eșec pe teren propriu fiind și ultimul fără gol primit acasă, 0-0 la 4 iunie cu CSM Reșița, tot într-un duel eliminatoriu, ce-i drept ca întâlnire tur a unei duble manșe, cea a finalei barajului de promovare, adjudecată la lovituri de departajare.

Lovituri de departajare care le-ar surâde la o adică bănățenilor în lumina izbânzii din Caraș-Severin, dacă n-ar închide favorabil conturile în primele 90 de minute, măcar 120. În orice modalitate, doar un pas înainte să fie pentru timișeni în faza grupelor, în condițiile în care, după cum a specificat și antrenorul principal Cosmin Stan înaintea meciului cu ieșenii, CSC Dumbrăvița a luat în calcul în momentele premergătoare noului sezon un parcurs cât mai lung spre fazele superioare în competiția K.O. Reușită de care Stan nu este străin, atât cu Ripensia cât mai ales cu CS Nouva Mama Mia Becicherecu Mic, pe care o împingea până în fața campioanei Astra, pe ”Dan Păltinișanu”, 0-1 în 16-imi.   

Iar ”verzii” au un tonus bun după ce au legat primele victorii în noul sezon, în aceeași săptămână, în urmă cu două, la ultimele apariții, ambele în deplasare, la Periam și Baia Mare, cu mențiunea că timișenii n-au primit gol în ultima vreme în partida acasă cu reșițenii, la Târgu Jiu și Periam.

În orice caz, va fi primul meci al dumbrăvițenilor în Cupa României de la cel pierdut la 11 august 2021 în turul 2 al sezonului trecut, tot pe ”Ștefan Dobay”, chiar la debutul oficial al lui Stan pe banca ”verzilor”, 0-1 cu pe-atunci colega de eșalon din Lipova, gândurile noului tehnician al Dumbrăviței fiind însă la ora respectivei partide eliminatorii strict la pregătirea și croirea unui drum cât mai prolific în campionatul Ligii 3. Desăvârșit în iunie anul curent. Raportarea la ”Cupă” este acum alta iar promovata va căuta să răstoarne carul mai mare în uvertura ”play-off-ului”. Și cum să nu iubești Federația Română de Fotbal și ”fotbalul lui 272-0”, când îți crează un nou format în care să avansezi din ”play-off” în ”faza grupelor”, vorba FRF, ca în viitoarea Champions League, astfel încât și ”buturugile mici” să se simtă mai ”fotbaliste”!?! Nu așa poate însă dezvolta cu adevărat vânzătoarea de iluzii FRF fotbalul românesc, dar trebuie să mintă și federalii cumva cât mai frumos, poleind și învelind dezastrul în bancnotele asociate calificărilor din partea Betano și Pambac. Pentru chibzuitul cu tâlc din popor s-ar fi numit ”furtul propriei căciuli”, dar acum am ”avansat” la stadiul ”științei” și tehnologiei, și zice-se, conform ”progresiștilor”, că am crede în ele. Timpul le va dovedi invariabil pe toate. 

Până una-alta însă, ”fotbalul-spectacol” al ”fotbalului lui 272-0” se joacă și marți la 14:30.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 + = sase

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: