FOTO antrenament. ASU Politehnica joacă ultimul meci în play-off duminică în Harghita. Alexa: ”Pare așa, ilogic. Și mie mi s-a părut ciudat acest criteriu”

ASU Politehnica este singura grupare din play-off care nu mai deține șanse de baraj înaintea rundei finale în zona 1-6 a Ligii 2, programată duminică, ultimele șanse risipindu-se luni seară odată cu remiza acasă cu CS Mioveni, iar ieșirea prematură din cursă este datorată stipulării conform căreia la egalitate de puncte departajarea se efectuează în favoarea clubului mai bine clasat după turul sezonului regular, astfel încât, chiar dacă timișorenii ar învinge în weekend în Harghita iar Dunărea ar pierde la Craiova, ”violeții” egalându-i astfel la 43 pe cei din Călărași, elevii lui Pustai ar avea întâietate în baza celor 34 de puncte în primele 19 apariții din campionat, față de cele 32 ale bănățenilor. Care însă sunt și singurii din play-off fără victorie în deplasare în primele 9 etape din grupa I valorică, pe când gazdele lor din Miercurea Ciuc s-au impus în play-off strict în deplasare, inclusiv luni la Dunăre, menținându-se astfel în extremis în cursă.  

Într-adevăr, ceea ce ASU Politehnica n-a reușit deloc în campionatul Ligii 2 în gestiunea lui Dan Alexa ca antrenor principal, și anume să se impună pe teren advers, AFK Csikszereda a izbutit și luni, în condițiile în care n-avea altă variantă pentru păstrarea șanselor de calificare la baraj, ciucanii lui Valentin Suciu triumfând cu 0-2 (0-0) la contracandidata din Călărași, după ce învingeau la zero și la finele turului în play-off, la Timișoara.

Iar dacă harghitenii vor dispune și în retur de poliști, pe care-i mai depășeau la Miercurea Ciuc și cu 2-0 în perioada cu Octavian Benga la cârma alb-violeților, atunci i-ar putea însoți pe cei de la CS Mioveni la barajul de promovare, cu condiția ca și Dunărea Călărași să piardă la campioana Ligii 2, FC U Craiova 1984. Pe când o remiză a băieților lui Pustai în Bănie ar fi suficientă, indiferent de rezultatul din Harghita, pentru ca Dunărea să dea piept la baraj celor de la FC Voluntari, pe când CS Mioveni o va întâlni pe AFC Hermannstadt.   

Timișorenii în schimb nu-și mai fac calcule, urmărind pe de altă parte ce cluburi vor compune viitoarea ediție a Ligii 2. În orice caz, dacă FRF ar fi adoptat vara trecută varianta sistemului competițional propus de susținătorii alb-violeți, pe serii geografice, ASU Politehnica ar fi avut un oponent redutabil în grupă în roșu-negrii din Harghita, singurii cărora nu le-a marcat deloc în actuala stagiune dintre adversarii întâlniți nu doar o dată.

În prefațarea deplasării, astăzi de la ora 13, la parterul Căminului de lângă arena ”Știinţa”,  Dan Alexa, antrenorul principal al ASU Politehnica, a explicat că „Am fi avut şanse dacă am fi câştigat ultimul meci, cu Mioveniul, mergem însă să lăsăm o ultimă impresie bună. Voi vedea ce prim 11 voi folosi, probabil vor evolua câţiva jucători care au jucat mai puţin şi apoi o să tragem linie şi vedem exact ce a fost bine, ce a fost rău. Vom face un bilanţ şi vom anunţa ce planuri de viitor avem. Cert e că echipa a arătat bine în acest play-off, exceptând meciul de la Mioveni, din păcate nu am reuşit să aducem două-trei puncte în plus, care ne-ar fi dat posibilitatea să ne luptăm acum la Ciuc cu şanse reale pentru baraj. Mergem să respectăm competiţia şi să obţinem maximum din jocul acesta. Întâlnim o echipă care are posibilitatea să joace barajul, depinde şi de rezultatul de la Craiova. Cu siguranţă va fi o echipă foarte motivată, e una dintre echipele bune ale campionatului, au arătat bine în marea majoritate a timpului. E o echipă formată din jucători tineri iar când au avut meciuri cu miză s-a văzut lucrul acesta, au clacat, dar ca joc, ca exprimare, e una dintre cele mai bune echipe din Liga 2.”

– Cum se prezintă lotul? Aveţi indisponibili sau suspendaţi? ”Şi în această ultimă rundă suntem lipsiţi de serviciile lui Otto Hindrich şi Ionuţ Cioinac. În schimb nu avem nici un suspendat.”

Ce părere aveți de criteriul de departajare stabilit pentru această fază? A fost cel al numărului de puncte cu care echipele au intrat în play-off…” „Şi mie mi s-a părut ciudat acest criteriu, la egalitate de puncte cu Călăraşiul am fi avut meciurile directe noi, dar am fost înştiinţaţi la începutul play-off-ului că primul criteriu va fi acesta, cu poziţia în clasament la momentul intrării în play-off. Dar într-adevăr pare aşa, ilogic, nu avem ce să facem acum. Cu atât mai mult avem regrete că am pierdut nişte puncte pe finalul sezonului regular, pe care nu trebuia să le pierdem. Pentru mine ca antrenor e un regret, pentru că unul dintre reproşurile pe care mi le pot face e că echipa a început să joace bine spre foarte bine abia în play-off şi asta ţine şi de mine”, a precizat tehnicianul alb-violeţilor.

Întrebarea e însă care ar fi stipularea sau criteriul chibzuit și potrivit adoptat în fotbalul românesc al ultimilor ani. S-au inventat o grămadă de noi reglementări de la un sezon la altul, pe toate palierele valorice, într-o erupție de improvizație dar și de lipsă de inspirație, 

Plecarea spre Miercurea Ciuc este prevăzută sâmbătă dimineață iar partida AFK Csikszereda – ASU Politehnica Timişoara se dispută duminică 23 mai de la ora 18:30, transmisă fiind de Digi Sport 2, Telekom Sport 2 și Look Sport. Iar de la aceeași oră FC U Craiova 1948 – Dunărea, de la 13:30 jucându-se CS Mioveni – Rapid, între ocupantele locurilor 3 și 2. Ultima întrebare: Dunărea sau Csikszereda la baraj? 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 + cinci =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: