FOTO. CSC Dumbrăviţa – Ripensia 2-0 (0-0) pe gazonul îngheţat al lui „Dan Păltinişanu”

Păşind astăzi la matineu pe terenul „bocnă” al arenei „Dan Păltinişanu”, din nou „colac de salvare” pentru fotbalul divizionar timişorean, puteai înţelege de ce anul trecut pe vremea asta, până în 13 ale lunii februarie, Ripensia se pregătea vreme de 10 zile în Antalya, iar într-atât de îngheţată a fost suprafaţa de joc de pe vechiul stadion încât a pus în pericol integritatea corporală a colegilor de eşalon din Liga 2, testaţi într-un meci amical cu două săptămâni înaintea reluării campionatului.  

Într-adevăr, anul trecut la ora asta „Ripi” completa în Turcia seria celor 4 partide de verificare din cantonament cu oponente în general din eşaloane inferioare ale fotbalului ex-sovietic, de astă dată puţini dintre cei rămaşi din acel colectiv de 23 convocat de Fabian pentru stagiul de peste mări şi ţări fiind implicaţi în „hocheiul pe gheaţă” de pe „Dan Păltinişanu”, şi anume Ţieranu, Gladun, Stoi, Morariu, Stoica şi David Ciurel, conform 11-lui întâlnirii cu startul întârziat în limita sfertului academic dat fiind condiţiile de joc, iar deznodământul nu le-a fost favorabil, CSC Dumbrăviţa desprinzându-se după pauză cu 2-0 (0-0). 

Desigur, la vremea aceea n-aveai în schimb cum să poţi înţelege absolut deloc opţiunea Ripensiei de a oferi informaţii despre stagiul centralizat de pe litoralul sudic al Turciei prin a anunţa în primul rând hotelul la care era cazat lotul, absurditate din gama „să râdem cu Ripensia” preluată cu aceeaşi nerozie ignorantă de „oficioase” locale susceptibile probabil admirării ordinarului turism all-inclusive de masă – de parcă un asemenea detaliu fără însemnătate ar fi avut mai multă importanţă decât factorii de natură sportivă ai cantonamentului, dar una remarca aşadar pe bună dreptate Sporttim iar atât putea înţelege pe de altă parte din respectiva remarcă vreun „inteligent” care se credea spiritual întrebându-se că ce s-ar fi vrut, ca timişorenii să stea la camping, din partea noastră şi la 7 stele, doar că pe cine interesa cu adevărat amănuntul şi cât putea conta în raport cu priorităţile reale ale prezenţei la faţa locului a bănăţenilor!?

Care au tras probabil singuri concluziile utilităţii „raidului” asiatic în compania unor ex-sovietice, iar acum, oricât de „bocnă” ar fi fost gazonul bătrânului oval de pe Bega, parcă tot mai sigur în Banat decât într-o zonă sudică a Turciei atacată recent nu foarte, foarte departe de Antalya de armele tectonice de distrugere în masă şi omucidere ale jandarmilor lumii, cutremure „naturale” poate pentru spălaţii pe creier condiţionaţi la propaganda vizuală a celor cu „divertismentul” TV pe post de ştiri, trâmbiţe ale diversioniştilor. 

Contează aşadar pe unde şi când îţi plimbi paşii. 

În ceea ce priveşte fotbalul, contează cu cine-l practici în componenţă, iar dacă Ripensia va supravieţui în Liga 2 în actuala alcătuire, Dumitru Mihu ne va sugera probabil c-o fi vreun geniu, ceea ce nu este cazul.

„Dan Păltinişanu” a fost pustiu şi „îngheţat”, fotbal-hochei cu întârziere şi fără a fi periclitate cele două porţi, ba şi fără steagurile de la colţurile dreptunghiului verde, asta poate pentru prima dată la un meci de fotbal asociat nivelului ligii a doua, chit că a fost doar un amical, dar toate au şi un început, amical arbitrat de Florin Pădurean.

O singură fază mai „fierbinte” în prima parte, aceea din minutul 34, în urma unui contraatac, când Sofran a încercat să îl depăşească pe portarul Mikloş, care a respins până la David Ciurel, al cărui şut din afara careului de 16 metri a lovit transversala. Atât.

Pauza a adus mai multe modificări iar repriza secundă golurile Dumbrăviţei, care începea meciul cu Mikloş – Moţiu, Zurbagiu – cpt., Călin Toma, Ghinescu – Martinov, Tănase – Paulevici, Zaluschi, Piftor – Tismonar, pe parcurs mai intrând şi Trifon, Ciui – Niakate, Amariei, Olaru, Luca Bodri, Toma Bodri, Simon, Capătă, Torok şi Bura-Koț, în vreme ce Salhi, Gîsă și Curea au absentat – accidentaţi fiind, iar Grancea menajat.

Ripensia începea cu Flonta – Zamfirescu, Butnăraşu, Ţieranu, Gladun – Stoi, Morariu, Moraru, Stoica, Sofran şi David Ciurel, iar pe parcurs au mai intrat Braşoveanu, Lungu, Bobocea, Baeram, Cândreanu, Ardeiu, Andreaş, Iosu, Zaharia şi Paul Nistor, un mijlocaş lateral, ultima oară la Unirea Dej.

Deschiderea de scor s-a produs în minutul 49, în urma unui corner executat de Călin Toma de pe dreapta, mingea respinsă ajungând la Ionuţ Tănase, care a şutat de la marginea careului de 16 metri în dreapta portarului: 0-1.

În minutul 55 s-au mai conturat nişte amintiri despre viitorul unui fotbal care îşi are juniorii precum îi creşte, valoroşi sau oare petulanţi?, „cocoşelul” David Ciurel sărind la Zaluschi să se răfuiască şi formându-se astfel un meleu, în cele din urmă „calmat” cu ajutorul componenţilor celor două bănci tehnice, nevoiţi să intre pe teren. Antrenorul Iulian Muntean l-a înlocuit imediat pe David Ciurel, trimis la vestiare, dar poate i se şi explică ceva mai în profunzime. În sensul că poartă tricoul unui club multiplu campion naţional, ceea ce obligă de la sine. Tot mai multe sunt derapajele din gama „să râdem cu Ripensia”. 

În fine, în minutul 74, în urma unei pătrunderi în careu a lui Paulevici, care a lăsat mingea pentru Alexandru Capătă, noua achiziţie a şutat de la 12 metri direct la vinclu: 0-2.

Cosmin Stan a spus la final că „încercăm să eliminăm greşelile personale, greșelile individuale, care s-au văzut la cele două jocuri disputate la mijlocul acestei săptămâni. Sigur, și pe fondul lipsei de prospețime, dar vreau să îi țin pe jucători în priză, să încerce să nu mai greșească în jumătatea noastră de teren. Greșelile acestea individuale ne-au costat foarte mult în toamnă. Trebuie să arătăm ca o echipă de Liga a II-a, să nu mai facem atâtea cadouri adversarilor. Ar trebui ca adversarii să se chinuie să ajungă la poarta noastră, nu să le facem noi cadouri. De aceea, încerc să îi capacitez pe jucători, să îi fac să înțeleagă că trebuie eliminate aceste greșeli. Și astăzi am mai greșit, dar de data aceasta nu ne-a taxat adversarul. După o perioadă de cantonament, era clar că în această săptămână vom fi obosiți și vom acuza lipsă de prospețime. De săptămâna viitoare, treptat, încercăm să îi aducem pe jucători într-o formă sportivă de competiție. Săptămâna viitoare, după meciurile cu Ghiroda și cu juniorii noștri U17, voi putea spune 100% dacă suntem în grafic sau nu.”

Iulian Muntean: ”Doamne ajută că nu s-a accidentat niciun jucător! Cea mai importantă concluzie. Nu pot spune că a fost un test foarte concludent, pentru că s-a jucat pe gheață. Și pe gheață nu poţi să-ţi pui în valoare nici măcar ce lucrezi la antrenament. Dacă era astăzi un teren pe care să putem să jucăm, ne-am  fi făcut şi astăzi o părere asupra jocului. Pentru că e diametral opus față de meciul de miercuri. Meciul de miercuri a fost pe teren sintetic, s-a putut pasa, s-a putut juca. Astăzi nu s-a putut juca, din păcate. A fost mai mult un meci de forţă şi cât să-ţi păstrezi echilibrul pe teren. Prima repriză a fost mai echilibrată. Nu a fost echilibrat pe final, când noi am băgat jucători de 2005 şi 2006 în teren. Când au dat ei gol, puteam şi noi să dăm dar am ratat. Noi am avut bara aceea, am avut situaţii, dar nu ne interesa rezultatul astăzi.  Ne-a interesat să ne păstram integritatea fizică. Şi aşa suntem puţini jucători. Dacă se mai accidentau astăzi, era foarte greu să-i recuperăm până la începerea campionatului”.

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la FOTO. CSC Dumbrăviţa – Ripensia 2-0 (0-0) pe gazonul îngheţat al lui „Dan Păltinişanu”

  1. Unualtu spune:

    Si cutremurul o fost facut de oameni? Nu doar vaccinul? Deja e penibil cu orice se intampla e distrugere in masa a omenirii..mai lasati pastilele luate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua + = 17

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: