FOTO. Peluza fotbalului adevăr grăieşte, bastion al „Rezistenţei” din Scoţia până la Konya, cu un român pe teren. Comunicatul „Brigăzii Verzi” a lui Celtic, pe şleau: „Noi, precum şi alţi suporteri din fotbal, avem dreptul de…”

Mai multe întâlniri fotbalistice de campionat din ultimele zile, dintr-un „colţ” în altul al Europei, au fost binevenite scene ale deşertării sufletului suporterilor, iar peluzele tribunelor adevăr grăiesc, conferind în spaţiul public exemple ale atitudinii cu coloană vertebrală şi integritate, pe undeva printre ultimele bastioane ale „Rezistenţei”, „Rezistenţă” la care chiar şi fac referire fanii lui Celtic Glasgow.   

Fiind cât se poate de bine ştiut de decenii, niciun secret şi fără ascunzişuri ori „perdea”, ci dimpotrivă, cu atitudini manifest în spaţiul public, că mulţi, mulţi susţinători ai campioanei Scoţiei sunt de partea firească şi dreaptă a lucrurilor şi susţin făţiş cauza palestiniană, a eliberării Palestinei, „Free Palestine!”, reactivându-şi luarea de poziţie prin a se sesiza vizavi de soarta brusc mult mai înăsprită a celor din fâşia Gaza şi West Bank.

Mai mult, după ce la ultimele două meciuri de campionat au fost prompţi în a desfăşura mai mari ori mai mici steaguri ale Palestinei precum şi afişe cu mesaje de susţinere a cauzei acesteia, un grup al suporterilor alb-verzilor a lansat un apel public tuturor susţinătorilor lui Celtic să ridice steagul Palestinei cu ocazia primirii miercuri seară, pe 25 octombrie, a celor de la Atletico Madrid în faza grupelor din UEFA Champions League, întâlnire cu o mult mai mare expunere mediatică şi vizibilitate la nivel internaţional decât cele din elita scoţiană, tot pe Celtic Park cu Kilmarnock şi astăzi la Edinburgh pe Tynecastle, stadion al lui Heart of Midlothian, unde simpatizanţi ai celebei grupări din Glasgow s-au manifestat făţiş în semn de solidaritate cu Palestina.

Mai întâi în peluza „North Curve” de pe propriul Celtic Park, cu ocazia partidei câştigate cu 3-1 pe 7 octombrie cu Kilmarnock, înaintea căreia ultraşi ai „Green Brigade”, nucleu al „aripii dure” a fanilor alb-verzilor, au desfăşurat mari steaguri roş-negre-alb-verzi ale Palestinei, pe care le-au tot fluturat de-a lungul meciului, plusând cu afişarea a două uriaşe mesaje, „Palestina liberă!” şi „Victorie pentru Rezistenţă!”

Mai mult, „Brigada Verde” a remis şi un comunicat public explicit, în care, stăpânind bine cunoaşterea istoriei, a subliniat printre altele că “trebuie să aplicăm învăţăturile din apartheid-ul Africii de Sud şi să dezintegrăm apartheid-ul Israelului – ori dacă suntem neutri în situaţii de injustiţie, înseamnă că am ales partea opresorului. Ne exprimăm sincera solidaritate şi ne rugăm pentru prietenii din întreaga Palestina în aceste clipe traumatice în care majoritatea comunităţii internaţionale îşi întoarce spatele cu laşitate în timp ce crime de război sunt duse la îndeplinire împotriva unei populaţii fără apărare şi prizonieră.”  Iar întregul comunicat este inserat ceva mai jos.

Apoi, fanii alb-verzilor s-au desfăşurat şi duminică după-amiază în peluza de pe Tynecastle din Edinburgh, unde şi-au susţinut favoriţii în deplasarea la Heart of Midlothian, etalând „o mare” de steaguri ale Palestinei, ridicate la unison deasupra creştetelor într-o masivă manifestare de solidaritate semnalată ca atare şi de publicaţia The Scottish Sun în consemnarea accesibilă la această legătură, oferind inclusiv fotografii de la faţa locului.

Acasă ori în deplasare, simpatizanţii „vărgaţilor” alb-verzi au luat prompt poziţie în peluzele fotbalului scoţian, lansând şi comunicatul public cu îndemnul ca semnele de solidaritate pro-Palestina să fie adoptate miercuri seară de întregul Celtic Park cu ocazia primirii lui Atletico Madrid, iar „Free Palestine!” s-a văzut şi sâmbătă pe un afiş absolut impresionant, desfăşurat în faţa uneia dintre peluzele arenei Buyukşehir Belediye din Konya, în Anatolia Turciei, cu ocazia întâlnirii din etapa a 9-a din Super Lig între Konyaspor şi Pendikspor, cu mesajul „Rămâi tăcut când copiii dorm, nu atunci când mor!”, şi a se vedea fotografia. 

Mai jos, şi traducerea comunicatului „Free Palestine” al fanilor lui Celtic, mai întâi fiind de notat, din punct de vedere strict fotbalistic, că „verzii” neînvinşi în campionat au semnat şi a zecea victorie succesivă în jocurile directe cu Heart of Midlothian, 4-1 (2-0) la Edinburgh prin golurile lui ORiley, Maeda, Furuhashi şi Iwata, liderul laureat reeditând astfel o performanţă neegalată în prima ligă a Scoţiei după ce o atingeau în ediţia 2017-2018, şi tot cu Brendan Rodgers la cârmă, şi anume aceea de a se impune în primele 5 deplasări consecutive dintr-o nouă ediţie a elitei, astăzi prin a primi gol abia la 3-0.

Net mai greu le va fi miercuri de la ora 22 cu madrilenii, după ce Lazio a luat toate cele 3 puncte pe Celtic Park la startul fazei grupelor Ligii Campionilor, rămânând de văzut şi dacă apelul ultraşilor va avea aderenţă în rândul altor spectatori la ora primirii lui Atletico, în condiţiile în care conducerea clubului este „foc şi pară” împotriva luării de poziţie a celor din „Green Brigade”. 

Cât despre meciul din Turcia cu ocazia căruia s-a luat atitudine pe liniile „Palestina Liberă”, Konyaspor a deschis scorul prin Moreno în chiar primele minute după pauză, dar a cedat din nou, formaţia la care „tricolorul” Alexandru Cicâldău este împrumutat de la fruntaşa Galatasaray fiind depăşită cu 1-2 de Pendikspor şi alunecând astfel pe locul 14 din 20 de participante, oaspeţii apropiindu-se în schimb la două puncte în ierarhia Super Lig. Optarul Cicâldău a fost înlocuit de antrenorul Stanojevic după o oră de joc din partida cu ocazia căreia s-a desfăşurat imensul banner, tot atunci Ivo Vieira introducându-l la vizitatori pe Abdoulay Diaby, jucător în vârstă de 32 de ani din Mali care avea a semna victoria în minutul 88.

În continuare, traducerea în limba română, comunicatul în sine al fanilor scoţieni fiind inserat ceva mai jos. Aşadar: „În urma recentului comunicat al Celtic Public Limited Company, am dori să reiterăm crezul nostru de nezdruncinat că noi, precum şi alţi suporteri din fotbal, avem dreptul de a ne exprima viziunile politice în tribune, aşa cum şi alţi cetăţeni de rând procedează la fel în societate. Fotbalul rămâne una dintre puţinele zone ale vieţii publice în care oamenii clasei muncitoare au o veritabilă agendă politică, iar nouă nu ni se va dicta de către o conducere elitistă care în mod repetat şi-a demonstrat dispreţul pentru istoria şi tradiţiile Celtic Football Club.

Celtic s-a născut din foamete şi opresiune, un produs al orânduirii coloniale, cu moarte şi dezrădăcinarea masivă a oamenilor. Ori tocmai datorită acestui istoric fanii lui Celtic sunt recunoscuţi pentru empatia şi solidaritatea pe care o manifestă, luând consistent partea celor oprimaţi şi destituiţi din drepturi. Acest fapt nu-i este străin conducerii Public Limited Company, care cochetează regulat cu ideea, în particular atunci când îi este convenabilă, dar conducerea sare grăbită să condamne atunci când vederile exprimate contravin viziunilor sale despre lume, proclamându-se apoi cu falsitate ca fiind apolitică. Actuala ipocrizie a PLC e din păcate în ton cu majoritatea clasei politice şi mediatice, simbolizată prin prisma exemplului în cazul Ucrainei. Atunci, mesajele politice au fost bine primite pe Celtic Park; acum însă, sunt condamnate. De ce, ar fi întrebarea oricărei minţi rezonabile. De ce sunt mai sacre vieţile ucrainiene decât cele palestiniene? The Green Brigade rămâne fără echivoc în sprijinul poporului Palestinei, aşa cum am tot fost consistent. Am susţinut de-a lungul istoriei noastre varii proiecte palestiniene şi de peste un deceniu am dezvoltat o colaborare cu Campusul de refugiaţi Aida, culminând cu formarea Academiei de fotbal Aida Celtic în Bethlehem. Ne exprimăm sincera solidaritate şi ne rugăm pentru prietenii din întreaga Palestina în aceste clipe traumatice în care majoritatea comunităţii internaţionale îşi întoarce spatele cu laşitate în timp ce crime de război sunt duse la îndeplinire împotriva unei populaţii fără apărare şi prizonieră. Chemăm la apel toată suflarea Celtic – adevăraţii custozi ai Celtic Football Club – să stea de partea dreaptă a istoriei. Noi, în 2016, am ridicat în frondă steagul Palestinei şi-am plătit preţul. Acum, mai mult ca niciodată, poporul Palestinei are nevoie de solidaritatea noastră. Pe 25 octombrie, contra lui Atletico Madrid, îi chemăm pe toţi fanii lui Celtic să ridice steagul Palestinei pe scena Europei şi să arătăm astfel întregii lumi că Celtic Football Club stă de partea celui oprimat, nu a opresorului. Trebuie să aplicăm învăţăturile din apartheid-ul Africii de Sud şi să dezintegrăm apartheid-ul Israelului – ori dacă suntem neutri în situaţii de injustiţie, înseamnă că am ales partea opresorului. În acelaşi timp, îi încurajăm pe fani să doneze către MAP Gaza Emergency Fund”, cu semnătura „Până la ultimul rebel”. 

  

Citiţi şi „Să taci când copii sunt ucişi este COMPLICITATE LA CRIMĂ. Peste 800 de funcţionari UE se revoltă contra complicităţii Comisiei Europene la crimele de război în masă din Gaza”, titrat de ActiveNews.ro – partener Sporttim, articol accesibil aici.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Internațional, Liga 1 și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 − doi =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: