FOTO. Politehnica se reunește în formulă lărgită iar Andone identifică ”primul pas”. Spre adevăr? Numai adevărul poate elibera un club retrogradat sportiv cu toate „meritele” adiacente

Un sfârșit e un început, iar vântul unei detectabile schimbări în bine bate fără doar și poate din direcția primenirii personalului, fapt valabil în ultimele săptămâni la Politehnica Timișoara. Obligată sub imperiul forțelor picajului în gol, gruparea alb-violet pare măcar a fi rupt-o cât de cât după retrogradarea de sub Tâmpa cu trecutul plin de compromisuri și lipsit de transparență, un trecut al salvării aparențelor și cochetând cu minciuna, care au dus-o rău de tot, spre subsolul Liga 3. O primă treaptă urcată mai la lumină prin despărțirile de Rosenblum ori Iacob – iar fie și numai la acest gând și energiile par a curge mai fluent în ”familia viola”, o altă treaptă în sus – tot spre demisol, prin învestirea ”liantului” Ioan Mera, marea întrebare rămânând totuși în suspensie. Oare o fi învățat așadar ”Poli” ceva din evidentele erori comise la vârf în ultimii 2 ani? Nefiind doar o întrebare retorică, dar un prim moment al adevărului, atât de necesar la un nou început, marcat și prin reunirea lotului în această seară pentru pregătirile de vară, un lot lărgit și cu ”mânji” din propria pepinieră.       

Mai ales la un nou început, dar și prin prisma a ceea ce s-a întâmplat și a luat sfârșit printr-o rușinoasă retrogradare în sezonul ”Centenarului”, platitudinile nu-și mai au nicidecum rostul. Imperativă ar fi o schimbare a ”plăcii”, cu mai mare onestitate, asta dacă se vrea într-adevăr ieșirea și mai mult la lumină, treaptă cu treaptă. La care întrebările se pot ține lanț, dacă de exemplu Politehnica era vreo societate de binefacere și recuperare în numele fotbalului timișorean și al capitalei Banatului în general. Pentru vreun antrenor uns pe filieră politică la ceas de vară în 2021 sau pentru vreun înlocuitor al său astfel reactivat în fenomen prin întrajutorare într-un moment delicat al familiei tehnicianului, în această societate curat-murdară cu împunsături genetico-genocidale și salvatoare certificate pe fals.

Se pot ține lanț pentru că decidenții, care n-au stat drept dar au ales strâmb, constată cât se poate de limpede că alesul din vara lui 2020 n-a putut luna aceasta promova din Liga 3 o cărășeană ”cu buget”, iar că aleșii din 2021-2022 n-au mai fost prezenți pe bancă și sub Tâmpa, la naufragiu, părtași fiind însă picajului. Cei care i-au învestit sunt cel puțin la fel de culpabili.

Nostalgia îi încearcă pe dregătorii poliști, însă poate și constatarea că ASU a urcat cândva pe 7 sub ghidajul lui Bogdan Andone a gâdilat unele sensibilități, de unde și o altă reactivare în fenomen, un șapte suficient de convingător în trecut pentru ca ”mariajul” la a doua încercare să fie semnat înaintea celui de-al șaptelea sezon consecutiv al poliștilor în Liga 2. Știu însă oare deopotrivă Politehnica și Andone pe unde s-a greșit încât primul ”mariaj” s-a frânt din scurt în plin sezon de primăvară, prin demisia ardeleanului, și va fi Mera suficient de puternic ca ”liant” pentru ca pârghiile colectivului sportiv să fie mai bine unse?

Bate într-adevăr un vânt al schimbării în bine, dar acesta trebuie să aibă și suflul îndepărtării batistei de pe țambal. Ce-ați spune, Viorel Aurel Șerban? Suta de ani impune o îndepărtare de metehnele trecutului.

Nu de alta dar – vizionând de exemplu chinurile juniorilor mari ”tricolori” la Euro 2022, lot al României și cu 2 poliști ”viola” în componență, Andrei chiar și în teren, Radu pe bancă, și nu care cumva să fim duși cu preșul de rezultatele mai mult decât mincinoase ale eșecurilor doar cu 2-1 sau de stângul carierei sale în cazul lui Doru Andrei – cert este că ”fotbalul lui 272-0” cu tot cu Politehnica votant în el are mult, mult de transpirat pentru a ieși din subsoluri, nu din vreun con de umbră.

Este un fotbal într-atât de rămas în urmă încât a mai vinde iluzii unor tineri cu care ar trebui în schimb lucrat din plin și din greu, respectiv a mai servi platitudini în sfera totalmente mincinoasă a relațiilor publice ”PR”, echivalează cu aprofundarea inerției, cu continuarea mersului cu turma ”fotbalului lui 272-0”.

La un nou început e nevoie și de altceva în planul mentalității induse de conștiință, generatoare a semințelor bune în sensul cultivării profesionalismului, competitivității și performanței sportive, totul într-un spirit adecvat. Pe de altă parte, slavă Domnului, a avut ”Poli” și bilele sale albe în anul de pomină 2021, iar la tot răul, paradoxal, și cel mai mare bine cu putință, un tânăr colectiv rămas în marea sa majoritate neînțepat – căci despre o așa-zisă ”vaccinare” nici că poate fi vorba conform ”schemei de tratament” a ”pLandemiei” pentru idioții utili, neînțepare pe post de colac de salvare, temelia sportului competițional bazându-se pe însăși starea de sănătate a protagoniștilor.                 

Dacă necompetitivi, atunci măcar cât de cât sănătoși, auspicii sub care a sunat adunarea în această seară de vară pe „Ştiinţa”, și te poți lesne întreba dacă nu cumva săptămânile pregătirilor estivale nu sunt nițel cam numeroase în regim de căldură pentru un start încă îndepărtat. Și chiar așa! Dacă tot s-a reunit lotul joi, nu era oare planificată această dată a reunirii de ceva zile bune!? Ba bine că nu. În orice caz nu de marți pe joi, conform anunțului oficial de alaltăieri în privința învestirii lui Andone și a reunirii efectivului după 48 de ore. Semn că s-a pornit cu o minciună prin omisiune și tăinuire în regim de „temporizare”, Politehnica grăbindu-se brusc a da de știre în privința noului ales și a startului pregătirilor strict abia odată ce îi devensise clar că totul ”transpirase” prin acea parte mai ”de casă” a presei.

Toate vechi și nouă toate, după ce în urmă cu doar câteva luni Politehnica vota și ea la unison în ”fotbalul lui 272-0”. Se poate oare și altfel într-o societate în care se minte și printre sforăiturile somnului, și nu doar când se respiră? Cât despre cuvinte, vorbele din spațiul mioritic sunt sapa de lemn a ceea ce se vede din Muntenegru și Bosnia & Herțegovina și până deunăzi în Slovacia. Iar doar adevărul îi poate elibera. numai și numai adevărul. Altfel, alți și alți colaci de salvare vor tot fi aruncați, ba dinspre Pitești ori Bragadiru, ba dinspre Clinceni sau Mediaș. Trezirea.  

N-am numărat, Politehnica a socotit, 40 de jucători au răspuns prezent la primul antrenament al pregătirilor de vară, mulţi dintre aceștia, jucători tineri din propria pepinieră. Căci au participat la reunire și 15 juniori din centrul de profil al clubului, jucători în Liga Elitelor, centru căruia Politehnica îi spune pompos ”Academie”, și anume Mario Cuzmanovici, Carlos Butar, Ionuţ Spulber, Paul Bălănescu, Narcis Popovici, Dan Pureca și Raul Ţurcaş – toţi născuţi în 2004, Alex Urdeş, Fabian Marincu și Armin Mada din generația 2005, respectiv Patrick Paleacu, Robert Matei, Mario Balica, Denis Boariu şi Răzvan Erceanu din 2006.

Prezenți la reunire, și Rareş Murariu, Claudiu Pamfile, Alin Ignea, Cătălin Oanea, Nicolae Sofran, Alex Iamandache, Balsa Rogosic, Stefan Vukoje, Cristian Bocşan, Ervin Bakoş, Cosmin Huminic, Daniel Olariu, Cosmin Bîrnoi, Silviu Pană – care a semnat azi, Marco Mircea – revenit din împrumutul la Ripensia, Ralf Kuhn, Alexandru Gaşpar – ambii reveniți din împrumutul la Avântul Periam, Rareş Bîrlovean revenit din împrumutul la Ghiroda, Eduard Amariei și Luchian Gologan de la nou-promovata CSC Dumbrăviţa, dar și Dragoş Danciu – un mijlocaş central născut în 2002 de la Aurul Brad, Daniel Benzar, Cristian Grancea – mijlocaşul de 2004 de la cei din Ghiroda și Giarmata Vii, Carol Taub – fost la Concordia, dar şi George Isvoranu, care n-a promovat din Liga 3 cu CS Tunari.

N-au fost prezenți, desigur, Andrei și Radu, încă aflați cu România U19 în Slovacia dar și eliminați înainte de termen din drumul spre semifinale, juniori ”tricolori” aidoma unor școlari în raport cu puternicele Italia și Franța, pur și simplu trestii-n vânt care-au scăpat de corecții severe doar pe tabela de marcaj, fără a fi însă clar dacă și-au însușit lecțiile de fotbal ce le-au fost predate. Mai deloc vina lor, căci în ”fotbalul lui 272-0” nu se lucrează cu adevărat cu ei, nefiindu-le insuflat bagajul necesar, așa încât lecțiile le sunt predate ”pe viu” de către adversari. Doi la unu pentru furtul propriei căciuli, căci handicapul valoric al aleșilor dintre juniorii mari ai României, crema cremelor ”fotbalului lui 272-0”, a fost în zona lui 1 la 5 sau 6 în raport cu peninsularii dar mai ales cu ”Cocoșii”.    

Asta pentru a fi absolut edificați și Andone, și noul director sportiv Mera, și orice antrenor din așa-zisa ”Academie” cât au de lucrat cu junii români. E tare, tare mult până departe, dar măcar nu prea-s înțepați. Destinat ”mânjilor”, un prim amical al verii deja sâmbătă de la ora 11, tot pe „Ştiinţa”, cu Obilici Sânmartinu Sârbesc, nou promovată în liga a V-a de ”Județ”, testare fotbalistică rezervată tinerilor convocați.

Sub bagheta lui Bogdan Andone, la reactivare prin revenirea în alb-violet după peste 4 ani de la demisia sa pe Bega, de astă dată avându-l în stafful tehnic şi pe preparatorul fizic italian Simone Fornari, trecut pe la U Craiova 1948 și prezent la reunire. Și cu mențiunea că există posibilitatea ca poliștii să efectueze un cantonament în Slovenia în 8-16 iulie, iată spusele lui Andone: „Mă bucur foarte mult că am revenit la Poli, ştiţi foarte bine relaţia dintre mine şi club. Şi la meciul inaugural de pe Giuleşti am fost unul dintre cei îmbrăcaţi în vişiniu, care am salutat galeria lui Poli după meci. Lucrurile nu sunt întâmplătoare în viaţă şi cred că era doar o chestiune de timp revenirea mea la Poli. Din păcate e o revenire puţin tristă după ultimul sezon al echipei. Din fericire avem şansa de a juca din nou în Liga 2. Va trebui să schimbăm lucrurile din temelii, în toate compartimentele clubului, la nivelul organizării, la nivelul jocului – al jucătorilor. Tocmai de aceea o să încercăm în acest sezon să facem lucrurile mai bine. O să încercăm să construim o echipă nouă, în care să apară şi jucători tineri şi să putem crea o echipă de viitor, care poate în sezonul următor să atace cu şanse reale promovarea în Liga I. Asta nu înseamnă că ne vom da la o parte. Vom face tot ce ţine de noi. Voi face tot ce ţine de mine şi de staff-ul meu şi voi încerca să dau jucătorilor încrederea de care au nevoie. Să ne batem pentru un obiectiv – locurile 1-10 – pentru că lucrurile trebuie făcute pas cu pas. Dar dacă se iveşte posibilitatea şi echipa va juca cum ne dorim, atât eu, cât şi suporterii, sper să avem şansa să ne batem la play-off… În România e greu să găseşti cluburi care au un proiect, toate se fac de pe o zi pe alta, din păcate. Tocmai de aceea încercăm să clădim o echipă nouă. Cred că azi sunt 20 de jucători din academia proprie, vor fi urmăriţi, vom face câteva jocuri amicale pentru a-i vedea foarte bine. Şi apoi cei care se vor întoarce la grupele lor vor fi urmăriţi în fiecare weekend, pe cât posibil. Atât de mine personal, cât şi de cei din staff. Primul pas e găsirea unor jucători care să ajute la creşterea echipei şi la creşterea jucătorilor din academie, e foarte important să găsim jucători de caracter, jucători de calitate, pentru ca aceşti copii să aibă de la cine să înveţe şi pe lângă cine să crească. Finalitatea ar fi să promovăm în Liga I sezonul viitor”.

Fotografii realizate de Iosif Canea

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 3 = unu

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: