FOTO. Semifinalista Cupei României, UTA, trece la Arad fără glorie cu un unic gol pe final de CSC Dumbrăviţa. Stan: „Sunt 100% mulţumit, nu doar mulţumit, căci am jucat cu debutanţi la nivel de seniori”

Stângul lui Andrej Fabry din ultimele faze ale meciului eliminatoriu UTA – CSC Dumbrăviţa a salvat pielea şi onoarea gazdei prim-divizionare semifinaliste a ediţiei trecute a Cupei României, roş-albii Aradului calificându-se joi seară tare chinuit şi lipsit de glorie în faza grupelor competiţiei K.O., graţie unui 1-0 (0-0) tras de păr pe „Francisc Neuman” împotriva secund-divizionarei bănăţene care ieşea drept gazdă a întâlnirii din urna tragerii la sorţi a acestui tur 4, dar care, poveste veche pe seama infrastructurii sportive depăşite şi necorespunzătoare din Timişul „bunului gospodar”, n-a avut cum să organizeze în ditamai judeţul „ciocului vestic” o partidă programată de FRF în nocturnă sub spectrul camerelor de difuzare, avantaj preluat de trupa din SuperLigă învingătoare luni pe acelaşi gazon a celor de la FCSB, pe puncte. 

Triumf nocturn în elită în tumultul căruia antrenorul roş-albilor, Mircea Rednic, a suferit un infarct şi a fost supus ulterior unei intervenţii chirurgicale, infarctul numărându-se între nesfârşitele efecte adverse astfel specificate explicit pe lista producătorilor armelor chimice nano-sintetice bio-robotice de depopulare sau măcar debilitare în masă la nivel global, lansate în acest scop din decembrie 2020, dar tacit omise din propaganda manipulării „naraţiunii oficiale a sistemului” ce o dădea în schimb într-una cu „eficienţa şi siguranţa necesarului vaccin salvator ca unică modalitate de revenire la normalitate”, minciună pe post de furaje aruncate mulţimilor în totala sfidare a inteligenţei opiniei publice. 

Sporttim a derulat încă de la începutul lui 2020 o intensă campanie de prevenire şi avertizare a iubitorilor sportului, iar dacă se putea ca arie de diseminare a informaţiilor, şi a opiniei publice în general, că pLandemia Stupid-19 nu era decât o „sperietoare” înadins prefabricată ca scop în sine al mai facilei inoculări în mentalul colectiv a aşa-zisei „necesităţi” a aşa-zisei „vaccinări” ulterioare, şi nici vorbă despre vreo necesitate, precum nici vorbă despre vreo „vaccinare” în sine, ci despre o armă propriu-zisă, arma având o ţintă precisă ce are de-a face cu vătămarea, însă tocmai FRF s-a alăturat cu inconştienţă şi iresponsabilitate, dar pe de altă parte cu mult sârg, aşa-zisei „campanii de vaccinare”, lansând salve publice în acest sens din februarie 2021, resortul cauză-efect manifestându-se deja pe termen mediu, cu efecte adverse detrimentale sănătăţii inclusiv unor nume grele din fenomenul fotbalistic intern, precum de exemplu arbitrul arădean Haţegan, jurnalistul Ioaniţoaia, conducătorul clujean Varga iar săptămâna aceasta reputatul ex-„tricolor” Mircea Rednic. 

Hunedoreanul a strâns 83 de selecţii în „tricolor” dar, drept dovadă că nici faimoşi membri ai societăţii nu sunt scutiţi de secera genocidului declanşat asupra omenirii, a căzut la rândul său victimă ororii conturate în ultimii peste 3 ani sub perfida mască a bunelor intenţii şi a „grijii” subite a „sistemului” pentru binele cetăţeanului de rând, nefiind şi joi de la ora 20 în spaţiul tehnic de pe marginea gazonului arenei „Francisc Neuman”, şi pentru meciul eliminatoriu, ci pe un pat de spital, la 3 seri după înfrângerea vicecampioanei FCSB.

Ascendent sportiv ca antidot la tristeţea din colectivul roş-albilor vizavi de soarta antrenorului lor, localnicii fiind suficient de motivaţi din nenumărate puncte de vedere pentru a nu se împiedica de „buturuga mică” fără victorie în primele 3 apariţii din Liga 2, şi care în preziua meciului de la Arad a aflat că FRF poate fi capabilă a reprograma într-o dimineaţă de marţi de la ora 11 restanţa din runda I, de la Progresul 1944 Spartac, oră de start la mijloc de săptămână lovind în plex prin contradicţie sloganul federal alipit anticamerei elitei, în sensul că „marea performanţă” ar începe din Liga 2.

Mare fiind contraperformanţa fruntaşelor SuperLigii de a fi eliminate în bloc deja până-n 31 august din noul sezon al cupelor europene, cât acesta nici nu-şi turase bine motoarele, ultimii mohicani cedând în Scandinavia tot în această seară, context mai larg ce trebuie neapărat expus explicit când vine vorba despre devalorizatul fotbal al lui „272-0”, şi în care se găseşte şi scena alterată a Cupei României, una căreia, în disperare de cauză şi pe fondul rătăcirii busolei, FRF i-a ataşat o fază a grupelor şi implicit şi-un play-off de calificare între cele 24 împărţite-n 4 serii, emanaţii federale detrimentale binelui sportului în 11 dar şi conceptului de întrecere eliminatorie, particularitate conform căreia grupele constituie o incompatibilitate.

Dar dacă „sistemul” spune să te înţepi, atunci şi mai toată suflarea ia aminte la poveţele iresponsabile ale dregătorului suprem, cel cu procentajele record în noiembrie 2021 ale aşa-zisei „campanii de vaccinare”, de parcă dădea raportul recoltelor cincinale la ceas autumnal, iar dacă impetuosul for federal emană vreo inepţie de genul actualului sistem competiţional al Cupei României, atunci şi mai toţi votanţii la urne al realesului cu 272-0 se aliniază negreşit pe rând spre play-off.

Mai puţin de joi Mircea Rednic, în absenţa căruia roş-albii au apelat la start la (13) Danylo Kucher – 2. Diogo Rodrigues, 4. Alexandru Benga – cpt., 5. Ivaylo Markov, 18. Aly Abeid, 23. Frederik Holst, 8. Cătălin Carp, 7. Albert Stahl, 21. Cristian Mihai, 16. Raul Stanciu, 17. Aleksandar Vucenovic, pe când jocul eliminatoriu era început ca rezerve de Florin Iacob – Marko Stolnik, Marcelo Freitas, Herald Marku, Denis Dumitraşcu, Rareş Pop, Darius Iurasciuc, Goldberg Cooper şi Andrej Fabry.

Ultimul şi dând lovitura în minutul 88, cu un şut din afara careului, după ce era introdus din minutul 63 drept component al unei duble modificări, o a doua la UTA, după cea efectuată deja la pauză, când intrau Dumitraşcu şi Pop, ca urmare a unei prestaţii şterse a roş-albilor în primele 45 de minute, recul în urma disputei victorioase cu bucureştenii, de la începutul săptămânii. 

Atunci când acelaşi decar Fabry era exact şi de la punctul cu var, egalând în minutul 18, în condiţiile în care se număra printre titulari, doar 4 dintre respectivii 11 fiind menţinuţi şi astăzi în formula de start, majoritar fundaşi, Rodrigues, Markov şi Abeid, plus Stahl, permutări şi cu gândul la deplasarea de luni la Sfântu Gheorghe. 

UTA a renunţat aşadar la 7 titulari utilizaţi cu 3 seri înainte, însă pe unii i-a introdus treptat de la pauză, de nevoie, începând cu Pop, odată ce nu s-a putut desprinde la timp de dumbrăviţeni, riscând implicit nedoritele reprize de prelungiri la mijloc de săptămână, între întâlniri pe puncte în campionat. Fabry şi Cooper intrând în consecinţă pentru ultima aproape o jumătate de oră de joc, şi ei titulari luni seară, iar pentru ultimele 12 minute şi Freitas, şi acesta la start contra roş-albaştrilor.

Opt dintre titularii contra trupei lui Becali, şi împotriva dumbrăviţenilor. Şi n-ar fi de uitat, ba din contră, de reamintit, apropo de introducerea lui Rareş Pop de la pauză, că anul 2023 provoacă sumbre constatări în rândul suflării roş-albe, în sensul că jucători sau antrenori din cu totul alte generaţii, adolescenţi aspiranţi dar şi sexagenari din spaţiul tehnic, sfârşesc rău deşi prezenţi pe „Francisc Neuman” pentru a împărtăşi bucuria jocului cu iubitorii fotbalului, de la bal la spital, în pericol de pe urma inoculării din dozele „sigure şi eficiente”. Aviz amatorilor de senzaţii tari la ruleta rusească.  

Iar insistenţa arădeană a dat în cele din urmă roade, evitând jumătatea de oră adiţională şi emoţiile pentru cele câteva mii de spectatori, fără a înlătura însă senzaţia unei reuşite a calificării fără glorie.

Alb-verzii lui Cosmin Stan, la rândul lor cu propriile griji, nu de alta dar proximul oponent din Liga 2, tot gazdă, CS Mioveni, scăpa de complicaţiile Cupei României încă de miercuri după-amiază, şi tocmai pe propriul teren, de mâna botoşănenilor, handicap pentru CSC Dumbrăviţa, având în program şi o călătorie spre Argeş până la ora partidei de duminică de la ora 11, deja a patra oficială în deplasare în noul sezon pentru cei de pe „Ştefan Dobay”, prima însă ceva mai la distanţă, după ieşiri la Ghiroda, Reşiţa şi Arad.

E mult? E puţin? 

E foarte mult când eşti constrâns pe ultima sută de metri să începi sezonul cu întârziere, prin a fi nevoit să-ţi dai planurile peste cap, c-aşa-i în „fotbalul lui 272-0”, cu scandaluri gen FC Braşov.   

Drept urmare, fidel spuselor sale vizavi de schimbarea strategiei după cele constatate cu ocazia primului hop în Cupa României la mijloc de săptămână între partide de campionat, deplasarea la Reşiţa având atunci de suferit după acel 4-0 victorios la Ghiroda, antrenorul timişenilor, Cosmin Stan, a modificat mai bine de jumătate de echipă de la un meci la altul, de sâmbătă, 1-1 cu gorjenii la Ghiroda, pe joi, apelând la 6 noi titulari, în frunte cu junele portar Toroc, dar şi la alţi juni în defensivă, precum Băluţoiu ori Moţiu, totodată la Lalic, Ristin şi Nortey, în vreme ce Tismonar, dintre cei menţinuţi în 11, alături de Ţieranu, Gladun, Plokhotnyuk şi Cibi, a fost învestit cu rolul de căpitan, tânăr din generaţia 2002 împins circumstanţial în avanposturi.

Menajându-şi jucători cu experienţă precum ex-utistul Zaluschi, căpitanul Zurbagiu, Ghinescu ori Paulevici. Drept urmare, „veterani” au fost străini slavi din generaţia 1999, aduşi în vară la echipă, Lalic şi Plokhotnyuk, căci în rest, au fost titularizaţi în faţa lui UTA câte 3 tineri din generaţia 2005, tot atâţia născuţi în 2004, alţi 2 din 2002 şi unul din anul mileniului, 2000.

Bănăţenii au excelat prin tinereţe în fief-ul ex-Bătrânei Doamne, cu debutanţi la seniori tocmai în faţa unei prim-divizionare, şi-au apelat şi la jucători cooptaţi dinspre malurile Mureşului, ţinând-o pe UTA în şah fără a fi foarte periclitaţi până la pauză, cu Toroc la post, ba chiar întinzându-l spre finele reprizei pe căpitanul Benga, deviere în corner a şuutului lui Tismonar, odată ce oaspeţii, ieşiţi din corzi, echilibraseră binişor jocul.  

De unde şi dubla modificare efectuată de Sorin Rădoi pentru partea secundă, una fiind nevoit să facă şi Stan în primul sfert de oră după pauză, la accidentarea portarului Toroc, în continuare nepericlitat, şuturile prim-divizionarilor fiind imprecise.

Ceea ce-a dat curaj timişenilor ale căror precedente două apariţii în Cupa României erau încununate cu victorii cu 4-0 în deplasare, ora de joc aducând lovitură liberă expediată de Gladun cu pământul în faţa lui Kucher, care a deviat cu mari emoţii în corner, şi acesta cu tresăriri pentru arădeni la execuţia lui Tismonar, balonul „dansând” în faţa liniei porţii, prelungit de ex-utistul Cibi spre bara a doua, la o săptămână după ce triumfa cu România U19 în amicalul de la Telki cu Ungaria, pericol totuşi înlăturat de Holst. 

Localnicilor nu le plăcea ceea ce vedeau, titulari de luni fiind ridicaţi de pe bancă, Fabry şi Cooper, cu sarcini ofensive precise, minutele începând a intra în sac, pe când vizitatorii răspundeau cu Olaru în locul lui Nortey. Iar asupra careului timişenilor era lansată o canonadă a cornerelor şi centrărilor, fără eficacitate însă, la care se apela şi la un alt titular de luni, Freitas, pentru ultimele 12 minute.

În ultimele două, când tot mai puţini se aşteptau, decarul Fabry salvând pielea arădenilor, cu stângul, lângă bară, din afara careului, 1-0 UTA. N-a fost frumos, nici atât spectaculos, o minoritate a formaţiilor care au jucat pe propriul teren calificându-se din play-off în grupe, arădeni după alţi arădeni, cei ai Progresului Pecica, 4-1 miercuri cu Viitorul Şimian. Tot acasă mai calificându-se şi FC Bihor, 1-0 cu piteştenii, nou-promovata Alexandriei, 1-0 cu Concordia, revelaţia Corvinul, 4-2 cu Csikszereda, dar şi SCM Zalău, 3-0 cu nou-promovata în elită din Iaşi, eliminată la acelaşi hop şi anul trecut, atunci la Dumbrăviţa, la lovituri de departajare.

Dumbrăviţenii nefiind deloc departe de reprizele de prelungiri, exact ceea ce nu le-ar fi trebuit înaintea jocului de duminică, exact ceea ce CS Mioveni le-ar fi urat în program înainte de-a fi vizitată. 

A avut Fabry grijă, dar fenomenul fotbalistic nu poate fi consolabil, inconsolabil de-a dreptul când ex-„tricolori” de-ai săi cu 83 de selecţii suferă pe patul de spital, drept urmare a unor efecte adverse aşa-zisei „vaccinări” încurajate şi stimulate de către însăşi FRF, din februarie 2021. Au trecut doar 2 ani şi jumătate iar consecinţele feroce lovesc la tot pasul în societate, „specialiştii” pitindu-se acum după canapele, fără a mai „ieşi” pe micul ecran cu ale lor indicaţii preţioase, cum că sigur ar fi vaccinarea eficientă, şi bineînţeles că absolut necesară în percepţia lor, ba chiar ca unică modalitate de revenire la normalitate.

Dar atunci cum se face că tocmai dintre cei care au încuviinţat să se lase înţepaţi cad de departe cele mai multe capete în lumea de azi!?! Nici cea mai mică coincidenţă. O tragedie nu doar a fotbalului, ci şi socială, în umbra căreia păleşte şi semnificaţia frumosului joc în 11. 

UTA a scos-o la capăt cu emoţii şi la dubla tentativă a lui Mercioiu în numeroasele minute de prelungiri, calificându-se alături de alte prim-divizionare, din Botoşani, Galaţi, Sibiu, Voluntari, Bucureşti – şi anume Dinamo, respectiv Cluj, mai precis „U”, care o elimina în primăvară din semifinalele Cupei României, faza grupelor propunând şi prezenţa mai multor cluburi din eşaloane inferioare, din cel de-al doilea, Chindia, Gloria Buzău, CSA Steaua, nou-promovatele din Alexandria, Hunedoara şi Tunari, iar din cel de-al treilea, din vest, din Oradea, Pecica şi Zalău, însă nici o formaţie bănăţeană.  

Clubul dumbrăviţean, „buturugă mică”, având însă darul şi marele merit de a contribui din plin la cultivarea pe baze sănătoase a fenomenului, prin titularizarea a 9 tineri născuţi începând din anul 2000 dar în majoritatea lor în 2004-2005 în condiţiile unui meci eliminatoriu pe terenul unei prim-divizionare a SuperLigii, dezvoltând aşadar fotbalul, într-un metaforic contrast comparativ cu periclitarea acestuia de către însuşi forul federal, prin a sa sprijinire a „campaniei de vaccinare” din 2021, iar din 2023 Burleanu ar face bine să nu se uite-n ochii lui Pop ori Rednic, ci mai degrabă cu nasul în ediţiile revizuite şi existente pe piaţă ale renunţării naturale la ochelari, o posibilitate reală într-o lume strict doar degrevată de ignoranţa ce-a dus şi fotbalul la adoptarea sintetizării şi denaturării sale. 

CSC Dumbrăviţa pierzând la mustaţă dar ieşind cu fruntea sus în alcătuirea Paul Toroc (minutul 56, Trifon) – Băluţoiu (90, Martinov), Moţiu, Ţieranu, Lalic, Gladun – Plokhotnyuk (90, Mercioiu), Cibi, Ristin (90, Sofran), B. Nortey (63, Olaru) – Tismonar – cpt.

Într-adevăr, nemaiavând nimic de pierdut, „verzii” au efectuat o triplă modificare în minutul 90, fără ca Mercioiu să fie tare departe de egalare, rezerve neutilizate rămânând Andrei Toroc – titular în urmă cu 5 zile, Neag, Amariei şi Tănase.

Un alt treilea meci oficial în niciun an de zile pe terenul unui club din elită, după replicile date în Giuleşti, unde Rapid a pufăit serios contra „verzilor” până să capete cărbune de la „cavalerul negru”, în Gruia, unde era 0-0 la pauză în fief-ul campioanei de-atunci, iar joi pe „Francisc Neuman”. Nu doar ilustrate şi poze de grup pe stadioane „mari” ale ţării, ci prestaţii cu fruntea sus pentru „buturuga mică”. UTA, „carul mare”, opintindu-se chiar din greu.  

Pentru conformitate, dumbrăviţenii remizau sâmbătă la Ghiroda în Liga 2, 1-1 (1-1) cu gorjenii, în componenţa Trifon – Tismonar (minutul 46, Tănase), Ţieranu, Zurbagiu – cpt., Ghinescu (46, Gladun) – Cibi (46, Amariei), Salhi – Paulevici, Zaluschi (70, Martinov), Andrei Toroc – Plokhotnyuk (77, Nortey).

UTA s-a calificat cu Kucher – Diogo Rodrigues (minutul 46, Dumitraşcu), Benga – cpt., Markov, Abeid – Carp (63, Fabry), Holst – Stahl, Cr. Mihai (78, Marcelo Freitas), R. Stanciu (46, Rareş Pop) – Vucenovic (63, Cooper), pe când Iacob – Stolnik, Iurasciuc şi Marku au rămas pe bancă.

„După meciul din această seară, sunt 100% mulţumit, nu doar mulţumit, pentru că am avut în teren jucători care au fost la primul meci la nivel de seniori. L-am avut pe Băluţoiu, care a jucat 90 de minute, Ristin la fel, şi cred că asta spune totul. UTA a jucat cu ce a avut mai bun, cu jucătorii folosiţi şi cu FCSB, unii dintre ei titulari, alţii intraţi de pe margine. Deci, nu am cum să nu fiu mulțumit de modul în care au evoluat băieţii astăzi. L-am folosit pe Tismonar atacant, un post pe care el a mai jucat în Liga a III-a, şi sunt foarte mulţumit de modul în care şi-a coordonat echipa, exact ca un adevărat căpitan. Dar nu aş vrea să vorbesc despre un jucător anume, nu ar fi corect, pentru că toţi s-au dăruit şi au făcut exact ceea trebuia. Cu excepţia fazei golului… Chiar reuşisem să-i transmit lui Ristin să rămână lângă Fabry, să îi blocheze piciorul stâng, dar din păcate lipsa lui de experienţă şi-a spus cuvântul… La Toroc a fost o recidivă la o problemă mai veche, o problemă musculară exact pe locul respectiv. Să vedem… Mâine probabil va face un RMN, pentru a vedea cât e de grav. Sper să nu fie foarte grav și să revină repede, pentru că are pregătirea făcută în salturi în ultimul timp și se vede la el acest lucru. Bruce Nortey nu cred că are probleme mari. Cred că din punct de vedere fizic nu putea duce. Pe undeva, e de înțeles și acest aspect, au fost jucători ce au evoluat destul de puțin, au fost debutanți la seniori, nu s-au întâlnit cu un joc cu o asemenea intensitate, cu o echipă de prima ligă, care i-a stors”, a remarcat la final antrenorul merituoşilor învinşi, Cosmin Stan, care a adăugat: „La încălzire, m-am luat cu mâinile de cap! Mi s-au părut foarte fricoşi, fără curaj, dar înainte de a începe meciul, am mai intrat o dată la vestiar, i-am încurajat şi au început meciul foarte bine. Nu ştiu dacă în prima repriză UTA a mai avut vreo ocazie mare de gol. Dar le-am avut şi noi pe ale noastre, acea dublă ocazie din minutul 61 şi în prelungiri, ocazie foarte mare a lui Mercioiu. Puteam intra chiar în prelungiri, unde nu ştiu ce ar fi fost…”.

Fotografiile

Arbitru: Valentin Porumbel (Olteniţa). Asistenţi: Lar (Baia Mare) şi Neagu (Călăraşi). Rezervă: Kemenes (Baia Mare). Observator de arbitri: Teodora Albon (Cluj). Delegat de joc: Grigore (Bucureşti).

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1, Liga 2 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 + noua =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: