FOTO + VIDEO. Oaspeții din Dumbrăvița lasă în urmă deja până la pauză gazdele din Ghiroda, ca la dentist: 1-3 (0-3) și 3 puncte avans

Alb-verzii Dumbrăviței, și ”verde crud” chiar sunt, ”mânji” care mănâncă jăratic, au tot crescut și-au crescut în acest sezon, aplicând în cele din urmă o lovitură de toată frumusețea la chiar ultima lor deplasare din play-off, prin a se desprinde clar și fără replică deja până la pauza celei de-a cincea întâlniri directe cu colegii fruntași la egalitate de puncte din Ghiroda, lăsați în urmă și ca la dentist: 0-3. Iar dacă Martinov, Făgărășanu și Paulevici n-ar fi și ratat copilărește din situații favorabile, scorul pauzei ar fi fost și mai neverosimil în duelul la vârf al vecinelor de la Pădurea Verde de 4 ori la egalitate în acest campionat. Echilibru rupt, 1-3 și 3 puncte avans pentru ”verzi” în frunte înaintea rundei finale din 1-4 în C8.

Acum un an pe vremea asta, Dan Alexa trăgea cu ASU Politehnica în play-off-ul Ligii 2 la prinderea unui loc de baraj pentru meciurile de promovare în Liga 1. De astă dată, ex-alb-violetul a construit la Reșița un avantaj inegalabil pe căi imbatabile în Seria 7 din Liga 3, ”pereche” la barajele de promovare a seriei arădean-timișeană, Seria 8, serie vestică pe care a vizitat-o la vârf vineri seară de la ora 18 pe ”Emilian Pavel” din Ghiroda, ”în spionaj” pentru a ”citi” una dintre oponentele cărășenilor în apropiata fază I în dublă manșă a rutei spre Liga 2, fază I în care cei din Valea Domanului vor întâlni ocupanta locului 2 din C8.

Ocupantă la zi a locului 2 devenind CSC Ghiroda și Giarmata Vii, la 3 puncte în urma ”verzilor” triumfători, care s-au desprins vineri seară în deplasare și vor juca pe teren propriu în runda finală, cu CS Șoimii Lipova, pe când galben-albaștrii ghirozeni la Chișineu Criș. Iar rocada la vârf s-ar mai putea produce, dar strict pe victorii ale oaspeților, atât pe ”Ștefan Dobay” cât și în bătătura Crișului.

Alexa și Ștefan Nanu, omologul său de la devenii pe locul 2 în Seria 7, ceilalți adversari ai timișenelor în primul tur al barajului de promovare, au avut ce vedea vineri în derby-ul Seriei 8, și anume o lecție de fotbal fără replică aplicată de elevii lui Cosmin Stan de o manieră ”ca la dentist”, repunerea mingii la centru de 3 ori până la pauză de către gazdele galben-albastre. Cărora le-ar fi putut fi chiar și mai rău în primele 45 de minute. 

Intuia și prevedea Cosmin Stan cât se poate de clarvăzător după una dintre remizele dintre Ghiroda și Dumbrăvița din noul an 2022 că va veni și meciul direct în care echilibrul acestor rezultate de egalitate se va rupe, iar acesta a fost pur și simplu sfâșiat în galopul din prima repriză a oaspeților alb-verzi, detașați și pe teren și în clasament. Când s-a produs ruptura, a fost una din plin, la ultima înfățișare directă, după două victorii consecutive la zero ale dumbrăvițenilor, prin care tocmai îi egalaseră la puncte pe ex-fruntașii ghirozeni.

”Verzii” erau pe val, jumătate dintre reprezentațiile lor din play-off fiind de-acum câștigate, galben-albaștrii pufăiau în căutarea unei prime victorii în grupa I valorică a zonei 1-4, fără succes în 7 încercări, iar deznodământul a fost conturat de ”mânjii” galopând din urmă pe turnantă. O echipă adunată peste vară și încropită din aproape în aproape, ca de la zero, tineri și juniori printre care destui fără experiență competițională nici măcar la nivelul Ligii 3, unii dintre ei trecuți cu vederea pe la trialuri sau subestimați în bătăturile altora, ”mânji” închegând însă în aceste 24 de apariții în eșalonul terț din 2021/2 un notabil lider al seriei vestice. Un colectiv care a început anul în lacrimi, la tragedia dispariției premature a talentatului lor coleg Marjan Maric, plânge de bucurie în miez de mai la o desprindere ca în povești pe terenul fostului lider care a șezut în fotoliul fruntaș pe majoritatea parcursului din C8. 

Ghiroda și Giarmata Vii părea a defila după sezonul regular, ”vecina” Dumbrăvița a adus-o în cele din urmă cu picioarele pe pământ. Iar chiar dacă timișenele se vor împiedica în hopurile barajului cu cărășenii și hunedorenii ”vecini”, alb-verzii vor rămâne cu satisfacția că ”finala pe Timiș” au tranșat-o de o manieră indiscutabilă. Stan a anticipat limpede ruperea echilibrului și a dat lovitura, încrezător fiind în acest sens, prin propriile-i spuse după victorie, încă de la repetiția amicală de marți seară cu juniorii mari de la UTA, un 5-0 în dauna unei trupe legate.   

De cealaltă parte, Leucă estima și el după una din încercările fără victorie din play-off că de-acum fostul lider de pe ”Emilian Pavel” va sparge gheața atunci când va fi cu adevărat nevoie, însă avantajul și de 7 puncte la un moment dat s-a tot risipit, ba chiar anihilat total, iar cu cuțitul la os, la egalitate de puncte acasă, CSC Ghiroda și Giarmata Vii a rămas în blocstarturi în momentul cheie: 0-3. Și-a calculat greșit pașii. Paradoxal însă, șanse matematice la locul I ar mai avea totuși, pentru evitarea reșițenilor în faza I a barajului, asta apropo de acea primă victorie atunci când ar fi cu atât mai necesară, eventual la Chișineu Criș, ca o reabilitare, sâmbătă, doar că ar putea fi prea târziu. Căci dumbrăvițenii vor juca vineri pe ”Ștefan Dobay”, fiind la mâna lor, cu o remiză la îndemână. 

Postură migălos și sârguincios conturată de talentatul antrenor Cosmin Stan, tânăr tehnician localnic cândva injust și neprincipial aruncat ca la coș de pseudo-inteligentsia devoratoare de antrenori a Ripensiei, deși ex-fotbalistul prim-divizionar era pe-atunci cu chiar toate obiectivele bifate la zi, și iată-i pe divizionarii ”B” ai Timișoarei unde sunt acum, fără antrenor pe locul de deasupra celui de baraj pentru al doilea sezon la rând în Liga 2, pe când iată cum se reintensifică lumina stelei lui Cosmin Stan, trântită odată în praf de inși care pretind și insistă că se pricep la fotbal. Da, da. 

Multă lume a văzut din tribuna lui ”Emilian Pavel” lecția de fotbal predată de ”mânjii” lui Stan, cu o medie supraunitară de goluri marcate în play-off, 10 în 8 apariții, dublu față de cele 5 ale învinșilor, iar dacă la cele zece le adaugi și pe cele 34 înscrise în 16 apariții din sezonul regular, sună cu atât mai bine în spiritul jocului ofensiv, mult dorit și atât de necesar în fotbalul românesc, dar mai degrabă forțat din vorbe goale pe la ”case mai mari”, practicat mai puțin. 

Și-a venit într-adevăr multă lume la ultima repetiție directă a timișenelor din acest final de play-off înaintea alinierii la baraj, vremea fiind frumoasă, de mai, iar terenul bun, toate premizele pentru un duel care pe care. Cine va rupe echilibrul?

Și nu se poate spune că data de 13 a purtat ghinion gazdelor, ci acestea pur și simplu au căzut examenul. Cu buf. Leucă a fost făcut șah mat din 3 mutări, făr-a prinde chiar de veste, învins de pragmatismul ”verzilor”. La un scor ceva mai greu anticipabil. De fapt, prin prisma scorului la pauză, derby-ul nu mai avea deja sarea și piperul din oferta inițială, gazdele prezentându-se sub așteptări. incapabile de replică. 

Mai întâi la un atac purtat pe flancul stâng de Olaru, care centra perfect în fața porții iar Dragan Paulevici își exersa instinctul de puncher, punând latul: 0-1 în minutul 14.

Treceau cinci minute și soarta gazdelor se complica, Bădăuță părăsind terenul accidentat și fiind înlocuit cu David Pop. 

La care nu trecea mult și venea și golul doi, de o frumusețe rară, al căpitanului cu experiență din trupa ”verzilor”, Costel Zurbagiu, de la 22 de metri lateral stânga, la colțul opus spre vinclu: 0-2. Și mare bucurie în tabăra oaspeților. Autorul golului a alergat spre antrenor și l-a îmbrățișat. Vizitatorii luau avans, deși fără Tismonar și Schinteie, accidentați.

Iar replica gazdelor se lăsa în continuare așteptată.

Ba mai mult, Martinov l-a depăsit și pe Mosoarcă, a lobat mingea spre poarta goală, dar și pe lângă bară.

Însă, cu trei minute înainte de pauză, Făgărășanu a înscris din afara careului de 16 metri, lateral dreapta, cu un lob la colțul opus: 0-3 la pauză. După ce abia prima minge pe spațiul porții oaspeților a fost trimisă în minutul 44, din centrarea lui Românu de pe flancul stâng, Pop reluând cu capul de la 8 metri jos lângă bara din stânga. Unde Trifon era la post.

Răzvan Leucă a efectuat 3 schimbări la pauză iar albastru-galbenii au avut mai mult posesia mingii, dominând, însă fără a reuși mai mult decât un gol, la mijlocul reprizei a II-a, în minutul 66, la o acțiune personală a lui Trandu. Care a driblat doi adversari, a intrat în careu și de la 7 metri lateral stînga i-a pasat în spate lui Românu, trimițându-i la rândul său în lateral dreapta lui Grancea – șut de la 8 metri pentru golul de onoare.

Până la final, în minutul 82, gazdele au solicitat o lovitură de la 11 metri la simularea lui Pop în careu, arbitrul a fluierat fault în atac și l-a iertat pe optar de cartonașul galben.

Soarta meciului era jucată deja de-o repriză. CSC Dumbrăvița, 3 goluri pentru 3 puncte avans. Iar învingătorii s-au îndreptat spre mica galerie a Dumbrăviței, formată din grupa de copii sub 12 ani a lui Adrian Ștefan, prima pe regiune. 

Și nu putem trece cu vederea prestația bună a brigăzii de arbitri cu Narcis Bodocan la centru.

Iar cu acest 1-3, bilanțul întâlnirilor directe din liga a III-a dintre CSC Dumbrăvița și CSC Ghiroda și Giarmata Vii a devenit perfect egal peste ani, de trei ori triumfând ghirozenii, de tot atâtea ori impunându-se alb-verzii, iar patru jocuri încheindu-se la egalitate, în acest sezon. Golaveraj 14-14.

Rememorăm, în ordine invers cronologică.

29 aprilie, 2022, 2-2 la Dumbrăvița. Făgărășanu în minutul 6 din 11 metri și Paulevici în minutul 73, respectiv Bădăuță (22) și Hecsko (29).

8 aprilie, 2022, 0-0 la Ghiroda.

26 noiembrie, 2021: 1-1 la Ghiroda: Jichici 87 / Martinov 61.

24 septembrie, 2021: 2-2 la Dumbrăvița: Tismonar 43 și 90+4 / Jichici 57, Paunchici 71.

24 aprilie, 2021: 1-0 Ghiroda acasă, Mancaș 45+1.

31 octombrie, 2020: 1-0 tot Ghiroda și în deplasare, S. Costea 15.

27 septembrie, 2019: Dumbrăvița – Ghiroda 1-0 (D. Codrea 85).

1 martie, 2019. Ghiroda – Dumbrăvița 4-1: S. Budur 6, 70, Pițuc 12, Saizu 90+2, respectiv Briciu 58.

24 august 2018. Dumbrăvița – Ghiroda 4-2: Briciu 26, M. Stancu 59 – penalty, 69 – din 11 metri, R. Rus 75. respectiv Baranyi 29 – din 11 metri și Saizu 90+3.

Mai jos, echipele, arbitrii, fotografiile și declarațiile ”la cald”.

*

CSC Ghiroda și Giarmata Vii: Mosoarcă (min. 46, Robert Mikloș) – Sporin, Stupu (min. 46, Bîrloveanu), Hecsko, Coroiu – Precup (46, Grancea) Jichici, Trandu – Mancaș (cpt.), Românu (min. 85, Velcan) – Bădăuță (min. 20, David Pop).

Antrenor principal: Răzvan Leucă.

Pe bancă: Roșus, Andreșoiu, Zavalache, Miclău.

CSC Dumbrăvița: Trifon – Bura-Koț, Bain, Moțiu, Ghinescu – Zurbagiu (cpt.), Olaru (min. 62, Gologan), Paulevici (min. 74, Ilan), Martinov –  Bodri (min. 78, Amariei), Făgărășanu.

Antrenor principal: Cosmin Stan.

Rezerve: Ciui – Vidican, Paunchici, Grigoriu. 

Au arbitrat: Narcis Bodocan – Alin Revnic Nap și Paul Bogdan Pojar, toți trei din Cluj. Obsevator de arbitri: Silviu Mocanu (Arad); delegat de joc, Antonie Burtea (Reşiţa).

Fotografii

Cosmin Stan (CSC Dumbrăvița) după victoria cu 3-1 la Ghiroda: ”Foarte multă muncă este în spate, acesta e secretul.” Alb-verzii, fruntași cu 3 puncte avans

”Nu se explică… Nici nu mai știu.” Răzvan Leucă, după CSC Ghiroda și Giarmata Vii – CSC Dumbrăvița 1-3 (0-3)

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la FOTO + VIDEO. Oaspeții din Dumbrăvița lasă în urmă deja până la pauză gazdele din Ghiroda, ca la dentist: 1-3 (0-3) și 3 puncte avans

  1. Darius spune:

    Foarte frumos golul !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 5 = treisprezece

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: