Franţa – Germania, finala la Budapesta a UEFA Euro U17 în a cărei ediţie România s-a clasat a 44-a, eliminată acasă din turul I preliminar şi penultima între ocupantele locurilor 3 în serii, urmată doar de Gibraltar

Mult a fost din preliminariile demarate toamna trecută de 53 de naţionale cu două tururi de calificare, doar finala Franţa – Germania a mai rămas vineri seară la Budapesta din cea de-a 20-a ediţie a turneului final al Campionatului European de fotbal sub 17 ani pentru juniori din 2006 şi mai mici, „Cocoşii galici” apărându-şi aşadar trofeul după ce marţi au răsturnat începând din minutul 73 soarta semifinalei de la Felcsut cu Spania, 3-1 (0-0) de la 0-1, iar nemţii egalau de două ori Polonia în prima oră de joc a penultimului act în deschidere de pe acelaşi teren, 5-3 (1-2). 

Francezii, campioni continentali la U17 anul trecut în Israel, 2-1 în finala cu Olanda, semifinaliste învinse fiind atunci Portugalia şi Serbia, au ocazia vineri seară pe arena Hidegkuti Nandor din Budapesta a-i răzbuna pe compatrioţii tineri sub 20 de ani care tocmai au fost eliminaţi zilele trecute încă din faza grupelor turneului final mondial FIFA U-20 din Argentina, pierzătoare a primelor două întâlniri din serie cu Coreea de Sud şi Gambia, „Mondial” despre care puteţi citi aici.   

Şi în cadrul căruia, în ţara sud-americană, astăzi iau sfârşit optimile de finală, jumătate dintre cele deja disputate încheindu-se la 3-4 goluri diferenţă: Columbia – Slovacia 5-1 (0-0), SUA – Noua Zeelandă 4-0 şi Brazilia – Tunisia 4-1. Învingătorii de anul trecut ai „tricolorilor” români – unicii fără punct în faza finală de opt, şi anume slovacii gazde, înscriind golul de onoare la San Juan la scorul de 4-0 pentru columbieni, prin Jambor, în minutul 87. Mai strânse în schimb celelalte „optimi”, Muhammad şi Sarki semnând pentru Nigeria în minutul 61 şi în primul adiţional de prelungiri eliminarea organizatoarei Argentina, în faţa a peste 27 de mii de spectatori, tot la San Juan, iar Israel dispunând de Uzbekistan printr-un unic gol înscris în cel de-al şaptelea minut de prelungiri, Italia fiind cealaltă reprezentantă a Europei în sferturile de finală, 2-1 (1-1) cu Anglia, egalând prin Devine în minutul 24 reuşita lui Baldanzi din minutul 8, dar cedând la penaltiul lui Casadei din minutul 87. 

În „sferturile” din ţara pumelor, Brazilia – Israel şi Columbia – Italia, Nigeria urmând a juca în compania învingătoarei din optimi dintre Coreea de Sud şi Ecuador, iar SUA, cu Gambia ori Uruguay.

Trecând Oceanul Atlantic şi revenind pe bătrânul continent la UEFA Euro U17, al cărui turneu final cu 16 naţionale s-a ţinut din 17 mai pe 7 stadioane din 6 oraşe ale Ungariei, în capitală şi împrejurimi la Budaors, Telki şi Felcsut, iar în nord-est la Debrecen pe arenele DEAC şi Nagyerdei, şi în apropiere la Balmayujvaros, este de remarcat că din numai şi numai două serii din totalul celor 13 ale turului I preliminar al calificărilor din toamna trecută nu s-a obţinut niciun bilet pentru reuniunea maghiară, una dintre aceste serii fiind găzduită tocmai de România în Ilfov, unde juniorii „tricolori” erau spulberaţi cu 0-3 atât de Belgia cât şi de Danemarca, fără însă ca ambele să treacă apoi în martie de al doilea tur preliminar, reunind 32 de ţări la start.

Mai precis, danezii sub 17 ani au încheiat acum două luni în urma gazdei Olanda şi a Angliei, iar Belgia chiar pe locul 4 şi fără victorie în patrulaterul din Norvegia, din care s-au calificat Croaţia şi Slovenia.

De fapt, chiar 3 au fost reprezentativele ex-iugoslave la „Euro U17” în Ungaria vecină, cu tot cu Serbia, calificată din serii în sferturi în dauna Italiei, pe când, referindu-ne la faza I preliminară de la debutul campaniei în toamna trecută, România U17 a înregistrat un bilanţ într-atât de modest, încât, deşi a jucat pe teren propriu, a fost doar penultimul între ocupantele locurilor 3 în grupe, al 12-lea, devansată fiind de exemplu şi de Luxemburg, iar urmată numai şi numai de Gibraltar. 

Fără ca nici învingătorii „tricolorilor” să treacă de a doua fază de accedere spre turneul final care se încheie vineri seară. Românii începând preliminariile de pe antepenultima treaptă în urna a II-a valorică, pe când turneul final maghiar a reunit în ultimele două săptămâni nu mai puţin de 7 federaţii câştigătoare ale Campionatului European la categoria de vâsrtă sub 17 ani, Olanda cu 4 trofee între 2011 şi 2019, Spania cu 3 titluri între 2007 şi 2017, la fel şi Franţa – în 2004, 2015 şi anul trecut, Portugalia de două ori în 2003 şi 2016, Anglia la fel – în 2010 şi 2014, Elveţia triumfând în 2002 iar Germania în 2009. Cu 3 finale pierdute în schimb în dreptul Italiei, toate în deceniul trecut, în 2013, 2018 şi 2019.

Actualul deceniu începând cu stângul, turneele finale europene sub 17 ani fiind anulate rând pe rând, cel din Estonia în 2020, cel din Cipru în 2021, acestea urmând a fi recompensate în ordine inversă ca gazde în 2025-2026, după ce fotbalul era tras nejustificat pe tuşă de farsa între timp dovedită a pLandemiei „sperietoare” Stupid-19 pentru mai facila convingere ulterioară a populaţiei în privinţa „necesităţii unicei soluţii salvatoare, sigură şi eficientă, vaccinarea”.  

Nouă dintre finalistele de anul trecut din Israel s-au aflat şi în 17 mai la start în Ungaria, în frunte cu campioana en-titre Franţa, care, aidoma Germaniei, cu 14 participări la acest nivel, una mai puţin decât Anglia, Olanda şi Spania, s-a calificat cu mari emoţii în sferturi, deşi la egalitate de puncte cu Portugalia, de care era egalată şi pe teren, 1-1 (1-1), după ce ambele cedau nemţilor, lusitanii cu 0-4 (0-2), „Cocoşei” cu 1-3 (1-0), iar golaverajul a şi făcut diferenţa.

Neînvinse în grupe au fost şi Anglia şi Elveţia, în „D”, remizând alb în întâlnirea finală după ce ambele dispuneau la două-trei goluri de Olanda, dar şi Spania după ce a răsturnat scorul după pauză împotriva Italiei şi a egalat Serbia prin Yamal în minutul 78, din patrulaterul cu maghiarii în cadru, aparent mai facil, calificându-se cu câte două victorii Polonia şi irlandezii, cei de la Marea Baltică debutând prin a-i spulbera pe insulari, 5-1, scor record al turneului final. De fapt, în cele 6 partide ale respectivei grupe „A” se înscriau nu mai puţin de 29 de goluri, în medie aproape 5 pe meci, câte 20 în grupele „B” şi „C”, într-o notă mai ponderată în Grupa D, 13.

Polonia U17, autoare a două succese cu câte 5 goluri marcate în serii, a fost egalată de sârbi de două ori după pauza sfertului de finală de sâmbătă, calificându-se cu 3-2 (1-0) graţie reuşitei lui Rejczyk din minutul 89, pe când Germania şi-a întrerupt şirul victoriilor din grupă, mulţumindu-se a egala Elveţia prin Brunner în minutul 49, după ce helveţii punctau din penalty încă din minutul 16 prin Boteli, cel care rata însă şi el, al treilea la rând şi decisiv dintre juniorii din Ţara Cantoanelor la loviturile de departajare, 3-2 în favoarea nemţilor.

Granados, Guiu şi Yamal au taxat Irlanda strict pe mijlocul fiecărei reprize în cel mai dezechilibrat sfert de finală, 3-0 (1-0) pentru Spania U17, Lambourde decizând în minutul 89 din penalty Franţa – Anglia 1-0. 

Insularii având apoi consolarea de a tranşa întâlnirea play-off pentru locul 5 şi biletele de calificare la turneul final mondial sub 23 de ani din noiembrie 2023, 4-2 cu Elveţia, rămânând de văzut ce federaţie va prelua organizarea competiţiei, după ce Peru, desemnată a-l găzdui, n-a mai avut această oportunitate în 2021, când fotbalul a fost târât pe tuşă de pLandemia Stupid-19, iar luna trecută a aruncat prosopul în faţa FIFA, actualmente în căutare de doritori.

În fine, semifinalele de marţi au abundat în goluri după pauză, nu mai puţin de 9, Germania – Polonia 5-3 (1-2), Paris Brunner înscriind al patrulea gol în 3 dintre ultimele 4 jocuri la turneul final, şi Franţa – Spania 3-1 (0-0) după ce Yamal deschidea scorul pentru iberici în minutul 69.

„Cocoşeii galici” au venit în Ungaria sub bagheta lui Jean-Luc Vannuchi cu juniori de la 15 cluburi, câte 3 fiecare de la AS Monaco respectiv Valenciennes, unul singur de la PSG – fundaşul Gadou, de fapt între cei 2 mezini din generaţia 2007, iar Germania, cu Christian Wuck pe banca tehnică, doar cu adolescenţi din generaţia 2006, de la 14 cluburi, 4 de la Dortmund – printre care şi Brunner, 3 de la Bayern.

Borussia având în „pepinieră” şi un fundaş al Poloniei U17 la turneul final, Adamczyk, printre selecţionabilii lui Wlodarski aflându-se şi atacanţi ajunşi tot în Germania, Huras, la VfB Stuttgart, respectiv în Italia, Mikolajewski, la Parma. 

Dintre sârbi, aliniaţi în vecini şi cu 6 juniori „mai mici”, născuţi în 2007, şapte provin de la Crvena Zvezda Beograd iar 6 de la Partizan, patru fiind legitimaţi la Cukaricki iar unul singur în vestul Europei, portarul Dzodic la Montpellier. Slovenii, mai răsfiraţi, la cluburi precum Atalanta, AS Roma, Udinese ori VfB Stuttgart, dar şi la Dinamo Zagreb ori Red Bull Salzburg, croaţii având un singur junior din lot în străinătate, Levak, la Roma.

Iar dintre naţiunile fotbalistice cu tradiţie din Occident, de exemplu spaniolii cu Julen Guerrero antrenor s-au axat de exemplu pe 6 selecţionabili de la Barcelona, 4 de la Atletico şi 2 de la Real, Javier Fernandez fiind la Bayern, lusitanii îndrumaţi de Filipe Ramos au aliniat mai ales 8 băieţi de la Benfica, 5 de la Porto şi 4 de la Sporting, italienii cu Bernardo Corradi la cârmă în special cu 4 de la Atalanta şi 3 de la Juventus, olandezii selecţionaţi de Schrassert Bert s-au prezentat cu 7 juniori de la AZ Alkmaar, 4 de la Ajax, 3 de la PSV şi doi de la Feyenoord, iar englezii cu Ryan Garry la timonă în special cu 4 juniori de la Chelsea şi 3 de la Manchester City. 

Aşadar, Franţa sau Germania? Răspunsul, vineri seară la Budapesta.

Peste nici 3 săptămâni începând turneul final UEFA Euro U-21, la Bucureşti, Cluj şi în Georgia, pentru ca în iulie Malta să găzduiască finalele continentale sub 19 ani, la care „tricolorii” lui Pelici n-au obţinut biletele din Turul de Elită din Franţa, învinşi fiind de Norvegia şi gazde: aici.  

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Internațional, Juniori și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 − sase =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: