Robert Fruşa, antrenor care ducea în 2011 generaţia 1992 a clubului polist la titlul de campioană naţională, ne dezvăluie care este pulsul la gruparea de juniori A a alb-violeţilor cu 4 săptămîni înaintea debutului în play-off. Fază intermediară pe care timişorenii o abordează de la 0 dar cu ascendentul moral al câştigării la pas a turului de calificare din toamnă: 11 10 1 0 44-5 41 puncte.
Robert Fruşa adaugă tocmai în aceste zile lotului de 16 juniori încă 2 de la echipa “de Municipiu” a clubului alb-violet, pe lîngă Banda, cooptat de la LPS Banatul, din generaţia 1993. “Sper ca deja de astăzi (n.n.: luni) să-i avem împreună cu noi în pregătiri şi pe Panc şi Rus, pentru că am rămas descoperiţi pe postul de fundaş dreapta, prin convocarea lui Zele la echipa a doua a clubului. Avem la dispoziţie ce a mai rămas din generaţiile de ´93 şi de ´94, plus tinerii cooptaţi de la echipa pregătită de colegul Nova Draghici, ce evoluează în Municipiu, juniori din anii 1994-´96”. Consistenţa lotului este o problemă, în condiţiile în care, după cum avea să ne explice antrenorul liderului neînvins, mulţi juniori din generaţie au făcut pasul benefic spre echipa a doua sau chiar la Poli…
“Să mai dăm 2-3 jucători la echipa a doua!”
Lotul este alcătuit din Ostafie, Bota – Căluşaru, Oberşterescu Sorin, Stănilă, Ştirbu, Oprescu, Rogojinaru, Neamţu, Duţu, Tăbăcaru, Precupanu, Ardelean, Leonte şi Radosav. „Sunt bucuros că juniorii sesizează că au foarte mult de muncit şi că au răspuns foarte bine la un program de pregătiri foarte tare, cu 3 rezultate bune în jocurile de verificare, disputate cu echipe de liga a 3-a, a 4-a, adversari divizionari care îi pun la încercare pe juniori. Şi am reuşit un joc pot să spun foarte bun cu LPS Banatul”, ne-a spus antrenorul Fruşa, al cărui obiectiv pentru componenţii rămaşi în garnitura de juniori mari este de “a mai da dintre cei care au rămas încă 2-3 echipieri calitativi către echipa a doua”.
Fără doar şi poate, juniorii n-au avut parte de nişte săptămâni uşoare, gerul aspru îngreunînd condiţiile de pregătire. Despre amînarea startului în play-off, recent anunţată, antrenorul juniorilor A a spus: “Niciodată nu mi-a plăcut amînarea datei de start dinainte stabilită, pentru că îţi perturbă programul prestabilit de pregătire, existînd o anumită stare în care îl aduci pe junior, precompetiţional, ori aşa îi iei din dorinţa de a începe. Dar pe de altă parte nu este benefic nici să evoluăm pe terenuri proaste. La UTA vom juca pe Atletico, şi ar fi prima oară în ultimii ani cînd revin acolo, nu ştiu exact care e starea gazonului. Liberty ne primeşte pe terenul mare al Salontei, de liga a doua, plus cu un bun teren sintetic. FC Bihor joacă la Paleu, unde am evoluat, şi mi se pare chinuitor, atît de îngust este. Cît despre cel al Reşiţei, este mizerabil, şi am o vorbă, că şi furnicile fac entorsă acolo. O recunosc şi gazdele, respectiv cei direct implicaţi în fenomen, observatori federali. Dar dacă asta este politica lor, e păcat, căci nu poate fi benefic fotbalului juvenil şi progresului juniorilor. De fapt aşa a ajuns Paul Coşovanu la o intervenţie chirurgicală, acolo, la Reşiţa. A călcat strîmb, a căzut şi un adversar peste el…”
“Nu este corect nici ce s-a întâmplat în tur”
Cît despre noul sistem competiţional, implicând 11 etape în tur şi o departajare, 1-6 şi 7-12 în cursul primăverii, antrenorul liderului seriei a VII-a la juniori A a spus că “ar fi foarte util un campionat cu multe jocuri tari, decît doar cu 2-3 formaţii mai răsărite, dar nu este corect nici ceea ce s-a întâmplat în tur, şi o spun deşi am beneficiat într-un fel de programul competiţional. Am avut jocuri acasă cu cele cu care ne-am duelat în frunte, ceea ce n-a fost cazul pentru toate echipele. Ar trebui poate să se ajungă la o departajare valorică după rezultatele înregistrate de-a lungul anilor şi astfel te şi mobilizezi ca şi club ca an de an să formezi generaţii tot mai bune”.
“Vom ajunge să ne călcăm pe picioare”
Fruşa ne-a mai spus şi despre cele discutate luni în tradiţionala şedinţă tehnică de la Centrul de copii şi juniori polist, cu conducătorul Alin Artimon: „Chiar azi am discutat despre faptul că depindem de calendarul competiţional în campionatele ligii a treia şi de la juniori, unde vor introduce etape intermediare, pentru a atenua întîrzierea de la start, şi vom ajunge să ne călcăm pe picioare. Pentru că joia vor fi intermediare la Juniori A iar vineri etape în Liga 3, ori în această situaţie unii componenţi nu vor putea evolua la echipa a doua. Asta mai ales în ceea ce priveşte turul din play-off, căci în retur erau déjà din start 3 etape cu asemenea probleme”.
“Dacă nu vor coborî cîţiva jucători de la echipa satelit, va fi foarte greu…”
Iar problemele survin din faptul că unii dintre juniori au făcut deja pasul la “satelitul” din C5, trebuind să se împartă între două competiţii: “Din punctul meu de vedere, la ora actuală, dacă nu vor coborî cîţiva jucători de la echipa satelit, va fi foarte greu să putem acoperi cu 14 jucători de cîmp un tur-retur gen play-off cu 10 meciuri tari. Sper ca unii să poată să coboare şi să aducă aportul lor la generaţia de 1993 dar, pe de altă parte, ar putea interveni aceeaşi experienţă avută anul trecut, cînd activam cu generaţia de ´92, şi unii soseau supăraţi de acolo, că nu jucau. Într-un fel este normal să te simţi astfel, când vineri primeşti vestea că joci duminică. Dar nici acest ritm vineri – duminică, de la liga a treia la juniori, nu este cel mai prielnic, acumulându-se o oboseală fizică şi psihică, sub presiunea rezultatelor”. Iar oboseala poate duce inclusiv la „accidentări, riscînd să le distrugi continuitatea şi chiar cariera”.
Fruşa a mai remarcat că “la echipa noastră, la juniori, nu este prioritară presiunea rezultatelor, ci creşterea jucătorilor în valoare. Desigur, tradiţia clubului şi bunele rezultate anterioare te obligă la perpetuarea performanţelor dar nu s-a discutat niciodată, nici acum un an, nici acum 3 ani, despre atingerea unor anumite performanţe. Vrînd nevrînd, fiind echipa fanion a judeţului, obiectivul performanţei este indus încă din start dar am încercat de-a lungul vremii să pot, pe lîngă rezultate, să promovez tineri pentru echipa de seniori”.
Fruşa a subliniat din nou prioritatea clubului, în a alimenta prima echipă cu absolvenţi de valoare: „Anul acesta sper să se stabilizeze echipele, pentru că nu mi se pare chiar OK cu mutarea mereu de la un nivel la altul. Vital este să se asigure materie primă pentru prima echipă, în detrimentul superrezultatelor, iar ceva promovări la echipa mare sunt, dar nu ştiu cine ştie ce – totuşi, e loc şi de mai bine!”
Cît despre pregătirile în sine, Fruşa s-a declarat “chiar fericit şi de zăpada avută. Am rămas acasă pentru că nu îşi avea rostul un cantonament într-un cadru numeric restrâns, la un moment dat cu doar 10-11 juniori, mulţi alţii fiind cooptaţi la echipa a doua. Am avut noroc că terenul sintetic a fost curăţat de zăpadă, am mai avut pista de atletism, sala de forţă. Este drept că ajută o pregătire centralizată departe de obişnuinţa de aici, şi într-adevăr, acolo juniorii sunt împreună, se mai leagă şi anumite relaţii extrasportive, şi acestea ajută. Eu cu cei de ´92 am reuşit aceste cantonamente, ceea ce a generat un punct forte al nostru atunci – coeziunea colectivului”.
“La juniori se încheie în 17 mai, ori C5 continuă şi în iunie”
Chiar dacă a fost nevoit să amîne două jocuri amicale, Fruşa a adăugat că “mă declar mulţumit de meciurile avute, pentru că de exemplu anul trecut nu am avut ocazia să ne pregătim atât, şi – comparativ – nici echipe divizionare n-au prea ajuns în această iarnă să-şi urmeze programul dorit”.
Fruşa a mai anticipat că nu-i va avea la dispoziţie pe juniorii elevaţi la “satelit”, în cazul calificării echipei sale la turneul zonal şi apoi cel final: “N-ai cum să-i ai acolo cu tine, pentru că la juniori totul se încheie până în 17 mai, ori C3 continuă şi în iunie. Şi anul trecut am jucat semifinala de ´92 cu Dinamo şi la echipa a doua jucau juniorii de ´94-´95”.
Ca amicale, juniorii A au jucat cu FC Timişoara Municipiu, scor 2-0 (Oberşterescu, Tăbăcaru), pierzând apoi cu 3-4 cu Millenium Giarmata (Vîntură, Lupancu, Ardelean), iar jocul cu Real Dragşina fiind anulat. A urmat un 3-3 cu LPS Banatul juniori A, (goluri Ardelean, Radosav, Leonte), iar amicalul de sâmbătă cu cei din Jimbolia a fost amînat.
Urmează sîmbătă de la ora 11 cu CSM Lugoj, şi în 4 martie, duminică, în loc de startul iniţial în play-off, cu Real Dragşina. Iar pe 11 martie cu Giroc (liga a cincea).
Au făcut pasul la “satelit” portarul Triţoiu precum şi Altmayer, Zele, Artean, Constantinescu, Opriş, Lupancu, Pleşcan, Mucsi şi Vîntură, la plecări mai figurând portarul Rusu (Progresul Gătaia) şi Tcaciuc (Real Dragşina).
Totodată, e binecunoscut faptul că fundaşul lateral Belu-Iordache a făcut deja pasul chiar la divizionara B Poli, pregătindu-se permanent cu echipa de liga a doua, în vreme ce talentatul jucător de bandă Paul Coşovanu, din generaţia 1994, este în perioada de recuperare, inclusiv prin alergări, după operaţia avută. Peste două luni ar putea reveni în meciuri…