GALERIE FOTO + declaraţii după jocul direct pentru locul 2. Ghiroda doar egalează cu bara din penalty dar ratează acasă cu seninătate şi e înşfăcată şi pentru a opta oară la rând de Şoimii Lipova, 1-3 (0-1), redesprinsă la 4 puncte

Pe val după ultimele două victorii, la Chişineu Criş şi acasă cu liderul CSM Reşiţa, portocaliu-negrii Ghirodei au avut vineri de la ora 17 o rară mare oportunitate de a urca în premieră pe locul 2 în play-off-ul Seriei 8 din liga a III-a, şi de a reveni astfel pentru prima oară din 11 noiembrie 2022 pe poziţia secundă a întrecerii vestice, aşadar după mai bine de 5 luni şi exact zece etape, însă, în pofida faptului că au reacţionat în primele minute ale reprizei a II-a, egalând din penalty în urma deschiderii de scor semnate puţin înaintea pauzei de timişoreanul Popovici pentru CS Şoimii Lipova, localnicii bănăţeni au ratat cu seninătate iar arădenii i-au taxat, 1-3 (0-1), redesprinzându-se la 4 puncte pe treapta a doua, cu 5 meciuri rămase de disputat. 

Timişenii veniţi din urmă, şi în clasamentul grupei I valorice, şi în meciul din runda a patra a fazei play-off în C8, nu şi-au dus însă la capăt cursa de urmărire, pierzând astfel şansa rocadei pe locurile 2-3 la finele primei jumătăţi a parcursului în zona 1-4, rămaşi fideli clienţi fără excepţie ai Şoimilor în ultimele nu mai puţin de 8 întâlniri directe, de un an şi jumătate încoace, în care lipovanii i-au tot înşfăcat în cioc, semn că nici acest 1-3 nu-i chiar o simplă întâmplare. Ci o obişnuinţă.

Toate vechi şi nouă toate, fie şi în privinţa fotbalului practicat în Liga 3 – poate cea mai limpede oglindă a mediocrităţii generale din sportul rege românesc, în care nu se întâmplă nimic cu adevărat, nimic altceva decât o lentă dar certă afundare de la un sezon la altul, pe fondul unei treptate devalorizări cât se poate de fireşti – reacţie a resortului cauză – efect. 

Privind de pe margine un duel din zona vestică al categoriei aspirantelor la promovarea în Liga 2 – anticameră a elitei, vezi parcă toate limitările dezumflatului fotbal românesc, altfel oarecum spoit prin părţile neesenţiale, la „imagine” şi un echipament acolo, iar protagoniştii săi chiar nu prea au nicio vină tocmai pentru că astea sunt limitările sus-menţionate la care se pot raporta, crescuţi de generaţii şi generaţii într-un climat tot mai alterat, necultivat dar în care s-a rătăcit tâlcul şi ştiinţa jocului, peştele de la cap se împute, „federaţia caracatiţă” având pe conştiinţă târâiala către nicăieri a acestei caravane cel mult a mediocrităţii, victimă a „sistemului”.

Mai sunt, răzleţ, ceva sportivi care ştiu jocul, aşa cum mai e şi în tribună acea brumă din cercul restrâns al chibiţilor rămaşi „pe baricade”, dar în rest fotbalul plânge, plânsetul auzindu-i-se cel mai clar la nivelul eşalonului 3, în menghină şi între ciocan şi nicovală, de-o parte experimentul Ligii 2, de cealaltă parte structurile judeţene, iar nici această găselniţă cu play-off-ul nu-i între soluţiile care să atenueze declinul general. Căci nu-i vorba despre redresări, şi nici atât despre relansări, ci despre diminuări ale pagubelor.

De pildă, la cât au tot fost implicate în noul deceniu în zona podiumului seriei vestice, grupări precum cele din Chişineu Criş, Ghiroda sau Lipova s-au tot reîntâlnit de li s-a acrit, rendez-vous-urile putându-se ridica fie chiar şi la nu mai puţin de 7 „directe” într-un sezon, obişnuinţă neaducând nimic bun, poate doar suficienţă şi o certă plafonare, nu însă şi dinamismul necesar unei creşteri organice a competitivităţii şi performanţei sportive. 

Iar când rezultatele mai au parte şi de un şablon repetitiv, cum e cazul între galben-albaştrii timişeni şi lipovanii de pe Mureş, toate dovezile sunt la îndemână, în sensul unei stagnări „în suc propriu”. Grupări urmând a se reîntâlni şi peste 3 etape, în judeţul Arad, cu menţiunea că Şoimilor le-au mai rămas trei apariţii acasă în următoarele 5 runde spre baraj, bănăţenilor doar două. 

N-a fost vinerea lor, rămânând la 4 puncte în urmă, într-un moment cheie, aşa cum Vinerea Mare a fost întrutotul a lor, apropiindu-se la un singur punct de arădenii egali acasă ai codaşei Crişul, graţie acelui 1-0 dătător de speranţe cu CSM Reşiţa. Redresată însă prompt la Chişineu Criş, unde s-a desprins după pauză la 0-5 iar arădenii au ripostat abia la potou, primă ieşire a cărăşenilor dintr-o „dublă” legată la nord de Timiş, vinerea viitoare aducând derby-ul primelor două clasate, la Lipova. Şi încă o oportunitate pentru ghirozeni să forţeze răsturnarea ierarhică, pe teren propriu cu Crişul, ieşită din cursă, „repetiţie” înaintea deplasării la Reşiţa.   

O mare ocazie a fost irosită vineri, a patra înfrângere consecutivă a celor de pe „Emilian Pavel” în acest campionat în faţa celor din Lipova, triumfători şi în sezonul regulat, cu 4-1 acasă şi 2-0 în Banat pe 4 noiembrie 2022, cu 1-0 la startul fazei play-off, abordată de CS Şoimii cu 3 puncte avans, dublate atunci la şase.   

Tot în noiembrie, la o săptămână după acea întâlnire directă, CSC Ghiroda şi Giarmata Vii revenea pentru ultima oară pe locul 2, în urma etapei a 12-a, în care învingea la Periam iar CS Şoimii remiza alb acasă cu CSM Reşiţa, loc secund pe care timişenii se mai clasau în rundele 8-10. În rest, cel mai adesea pe locul 3, atât după etapa a III-a din sezonul regulat, cât şi în rundele 5-6, din cea de-a 13-a fiind constant pe treapta a treia, zece etape la rând. 

Un semn pentru întâiul lider al acestui campionat?

Care n-a mai dispus de CS Şoimii Lipova din 27 august 2021, atunci cu 2-0 în deplasare în judeţul Arad, în runda inaugurală a ediţiei trecute, în care cei de pe Mureş s-au revanşat pe „Emilian Pavel” în returul sezonului regulat, iar apoi s-au simţit confortabil în Banat şi cu ocazia revederilor din play-off, triumf cu 2-1 la Ghiroda, tot cu 2-1 şi acasă, în judeţul Arad, iar apoi un 1-1 din nou la Ghiroda.    

Opt meciuri directe şi nicio victorie a timişenilor, şapte în schimb ale Şoimilor. Prezenţi acum 2 ani la barajul pentru promovare, pierzători atunci în semifinale în faţa sibienilor, doar pe 3 în sezonul trecut din play-off, la 6 puncte în urma ghirozenilor, pierzători ai semifinalei cu CSM Reşiţa. De astă dată, aşa s-ar arăta, ca ocupanta locului secund să întâlnească în semifinale, cel mai probabil, pe CSM Deva, dominantă în Seria 7.

Mai sunt ce-i drept destule meciuri de jucat, încă 450 de minute de fotbal, timişenii având 3 deplasări la rând, intercalate între primirea Crişului vinerea viitoare şi cea a reşiţenilor în runda finală.  

Cea de vineri a fost mângâiată de timpul frumos, cu soare, îmbietor pentru aproape 300 de spectatori în tribuna arenei „Emilian Pavel”, cu un gazon bun, dar pe cât a îmbiat de mult gazonul, pe atât de ternă şi insipidă a fost prima parte, în care Şoimii „a închis” gazdele, rezultând un joc somnifer. Fără ocazii, fără ca localnicii să poată prelua ferm frâiele, iar jocul greşeala aşteaptă.

O eroare dintre numeroasele e cea care a făcut diferenţa la finele unei prime părţi pe post de repriză ilustrativă a fotbalului de duzină din România, jucat cu ambiţie dar fără a-i acoperi şi suplini lipsurile, duelul de podium luând calea lui 0-1 în minutul 42. 

Portarul a degajat o minge spre centrul terenului, ajunsă la Modan, care, cu capul, i-a trimis pe dreapta lui Popovici, plecat spre poartă, Mosoarcă ieşindu-i în întâmpinare, dar fără folos, lob de la 18 metri, lateral, spre colţul lung. Finalizare de ex-prim-divizionar.

Atât într-o primă repriză cu cartonaşe galbene pe adresa lui Hecsko în minutul 13 şi Modan (min. 24).

Deficit de scor inconvenabil timişenilor, treziţi parcă la pauză. 

În minutul 52 beneficiind de şansa egalării, atunci când Jichici a comis henţ în careu iar arbitrul Nagy a acordat corect lovitură de la 11 metri, transformată de Andrei Făgărăşanu, cu un şut pe jos în dreapta portarului, mingea ricoşând din stâlpul porţii în plasă: 1-1. Speranţe renăscute.

Pe fondul cărora chiar putea fi 2-1 un minut mai târziu, când căpitanul Mancaş a trimis din 8 metri lateral stânga puţin pe lângă vinclu. Iar peste alte trei minute acelaşi Mancaş a şutat peste transversală de la 16 metri, preferând astfel, deşi în lateral dreapta Velcan era singur. Odată prilejul scăpat, localnicii, din minutul 60 şi cu Bădăuţă, au fost din nou înşfăcaţi de Şoimii.

În minutul 64, la un contraatac pe partea dreaptă, abordat nestingherit de Nicu Modan, care a driblat un adversar, a intrat în careu şi a şutat de la 14 metri printre picioarele lui Mosoarcă, 1-2 în loc de… 3-1.

La care Bălu efectua o dublă modificare, inclusiv în poartă, iar o mare ocazie de egalare se consuma în minutul 69, când Ilie Velcan, de la numai 12 metri, a şutat sub transversală, iar numai reflexul lui Ionuţ Poiană, care a deturnat în corner peste bară, a făcut ca tabela de marcaj să rămână la 1-2.

Din minutul 73, localnicii au rămas în 10 jucători, fundaşul Hecsko văzând al doilea cartonaş galben şi implicit pe cel roşu, pentru un fault asupra lui Modan, aproape de careu.

Şi totuşi, acelaşi Velcan a fost aproape de gol dar şutul său de la 9 metri lateral stânga a nimerit bara, jos la rădăcină, cu 6 minute înainte de final. Iar în loc de 2-2, a fost 1-3 în minutul 89, gol marcat de Daniel Clej – unul dintre cei introduşi în joc de Abrudean, cu un şut pe jos de la 16 metri: 1-3. Al treilea triumf al Şoimilor la măcar două goluri diferenţă între cele 4 succese fără excepţie împotriva ghirozenilor în acest campionat.

„Careu” prin prisma căruia cele 4 puncte avans se justifică pe deplin. Etapa fiind total defavorabilă timişenilor, rămaşi la 9 puncte în urma liderului, triumfător cu 5-1 (1-0) la Chişineu Criş, într-o vineri în care primele două clasate s-au redesprins.

Anul trecut, în play-off, tot cu un 1-3 pierzător acasă în chiar ultima apariţie pe teren propriu în play-off, cu dumbrăviţenii, CSC Ghiroda şi Giarmata Vii şi-a retezat şansele la câştigarea seriei şi prinderea devenilor la baraj. Anul acesta, un 1-3 mai vremelnic pe „Emilian Pavel” le-a spulberat o bună oportunitate de a reveni pe locul secund, cu vedere spre… Cetatea Devei. 

De văzut în următoarele 4 săptămâni, programând peste două şi o rundă intermediară, cu timişenii la Reşiţa.

Ierarhia actualizată în play-off-ul Seriei 8 al ligii a III-a şi programul etapei viitoare, a V-a, de la mijlocul programului în grupa I valorică, pe coloana datelor tehnice a secţiunii Fotbal. În play-out, o oglindă şi mai fidelă a „umpluturii” pe nume Liga 3, nu rezervor al diviziei secunde ci bazin electoral al săpăligii FRF, Pobeda – Phoenix Buziaş 0-6 la Dudeştii Vechi, rezultat traducând multe. Rămâne cum e stabilit, un fotbal slab, fie şi spoit.

Timişoreanul Alexandru Popovici, de la CS Şoimii Lipova, autor al deschiderii de scor, a confirmat că „m-am acomodat repede, avem o echipă unită şi frumoasă. Este o victorie foarte muncită, toţi am fost unul şi am reuşit împreună să obţinem victoria. Nu suntem chiar siguri de locul doi, mai avem câteva etape şi ne dorim să repetăm o nouă figură frumoasă. Dar trebuie să fim cu picioarele pe pământ! Am vorbit cu Ilie Velcan, dar nu de transfer, este prietenul meu şi am schimbat câteva cuvinte spre final, chiar şi asta aţi observat.”

Sorin Bălu (antrenor principal CSC Ghiroda şi Giarmata Vii): „Din păcate am pierdut un meci, ni l-am făcut greu singuri, un meci care se îndrepta spre un zero-zero la pauză, greşeşte şi apărarea, şi portarul, iau decizii care nu trebuia să le ia şi în loc de 0-0, intrăm la pauză cu 0-1. După pauză – am vorbit cu băieţii, am reglat anumite câteva lucruri, am egalat, am avut câteva ocazii mari de a marca, am avut şi o bară, situaţii în care am avut mingea în careu, şi pierdem duelul, ajung ei în careul nostru şi luăm gol. Am pierdut un meci pe care, din punctul meu de vedere, nu trebuia să-l pierdem niciodată, dar la fotbal detaliile mici fac diferenţa, iar astăzi detaliile mici au făcut diferenţa în defavoarea noastră. Asta e, mergem mai departe şi ne jucăm şansele în continuare.”

Adrian Abrudean (antrenor principal CS Şoimii Lipova): „O victorie meritată din punctul meu de vedere, venită într-un moment foarte important. Cred că am controlat jocul tactic, am fost mai eficenţi decât în alte partide, mult mai pragmatici. Băieţii au depus un efort considerabil, interpretând jocul într-un mod pozitiv de cele mai multe ori, fără să le dăm şanse prea multe celor de la Ghiroda. Jucătorii merită din plin toate felicitările pentru modul cum au abordat partida. Mai trebuie spus că puteam închide jocul mai repede, în minutul 45, la două minute după ce am deschis scorul, având o importantă ocazie de a marca prin Popovici – scăpat singur cu portarul, dar nu a fost să fie. Aşa s-a întâmplat ca după pauză, la corner, arbitrul să acorde penalty pentru henţ la Jichici. Dar echipa a avut reacţie, nu ne-am pierdut din organizare, ba mai mult am reuşit să mai înscriem două goluri. Partida nu a fost deloc una uşoară, Ghiroda este o echipă puternică, condusă de un antrenor experimentat, nu întâmplător au bătut Reşiţa etapa trecută. Vom rămâne cu picioarele pe pământ, gândindu-ne de luni la meciul cu Reşiţa, de vineri, pentru că ne dorim foarte mult să câştigăm acest joc.”

*

CSC Ghiroda şi Giarmata Vii – CS Şoimii Lipova 1-3 (0-1) 

CSC Ghiroda şi Giarmata Vii: Mosoarcă (minutul 66, Ciocan) – Bîrlovean, Stupu, Hescko, Velcan – Sporin, Schinteie, Coroiu (min. 60, Bădăuţă) – Vasluian (min. 66, Mura), Făgărăşanu – Mancaş – cpt.

Antrenor: Sorin Bălu. 

Rezerve: Micşa – Ehling, Precup, Datcu, Buţu, Garştea.

CS Şoimii Lipova: Poiană – Petruţ, Sabău, Abel Popa, Gavrilă – David Pop, Jichici, Pamfile, Bulza – Popovici, Modan.

Antrenor: Adrian Abrudean.

Au mai jucat: Clej, Susan, Nagy, Giosu şi Anghel.

Rezerve: Buta, Rusu, Bujor, Cristiu.

Arbitri: Nagy (Mâhăceni / Alba) – Turian (Zalău) şi Gogu (Reşiţa). Observator de arbitri: Voina; delegat de joc Boru (ambii din Reşiţa).

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 + = doisprezece

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: