GALERIE FOTO. Vojvodina la U16 și ”Arsenal Elite Academy Greece” la U14, primele la Timișoara, dar LPS nu pierde cu ”Tunarii”. Laureați, declarații, cifre, detalii de la un turneu pe cinste al ”Banatului”

”În primul rând este un mare câștig pentru copii”, a fost concluzia inițiatorului acestui turneu, profesorul Cristi Petcu, la căderea de cortină peste cea de-a XI-a ediție a ”Cupei Speranțelor”, un turneu amical internațional juvenil organizat în mod tradițional de tânărul lansator de talente de la LPS Banatul Timișoara dar cu o conotație aparte în 4-5 aprilie 2015: a fost la orele primăverii, ”Springtime”, și a reunit forțe pe alese în domeniul fotbalului de copii și juniori.

FK Vojvodina Novi Sad, care ”propune tot timpul jucători deosebiți și cu care suntem într-o permanentă colaborare, menținută constant”, Ferencvarosi TC Budapest, care a lansat deja o invitație în schimb ”Banatului”, pentru un turneu similar în capitala maghiară unde ar urma să participe de exemplu și PSV Eindhoven, și nu în ultimul rând ”The Arsenal Elite Academy – Greece”, o prezență specială pe malurile Begăi, având în delegație și juniori din… România: ”Academia Arsenal ne va facilita participarea la competiții de juniori din străinătate, care sunt foarte benefice pentru copiii noștri”, după cum a mai explicat Cristi Petcu.

Ca idee generală după cele 12 meciuri jucate sâmbătă și duminică pe terenurile Banatul și Știința, la categoriile sub 14 respectiv sub 16 ani, și care au însumat 36 de goluri, unele dintre acestea extrem de frumoase, trebuie subliniat că oaspeții au plecat mulțumiți atât de nivelul organizatoric cât și de calitatea valorică a întrecerii: ”Cei de la Ferencvaros ne mărturiseau că le-a prins extrem de bine, pentru că astfel și-au dat seama că nu se regăsesc la nivelul la care se așteptau și și-ar dori să fie”, după cum a explicat tot Cristi Petcu, ajutat din plin ca mână dreaptă de Wiliam Harasim, un duo fac-totum al unui eveniment notabil și ca o extrem de mare raritate, prin prisma calibrului vizitatoarelor, în peisajul fotbalului juvenil de pe Bega.

Evenimentul a constituit într-adevăr o reușită, iar cu toate că Petcu și Harasim s-au înhămat prin această inițiativă la un efort susținut, incluzând până și spălarea cu propriile brațe, în seara dintre meciuri, a vestiarelor vizitatorilor, pentru a conferi un aer împrospătat unui cadru ambiental altfel ros de timp, cei 2 inimoși au subliniat însă că aportul comunității a fost vizibil și palpabil: ”Am fost într-adevăr ajutați, s-a înțeles demersul nostru!”

Astfel, unii dintre colegii de secție s-au îngrijit de cele trebuincioase cu ocazia jocurilor din cele două locații, conducerea LPS Banatul a fost deschisă sprijinului cu cele necesare, și în forță la fața locului la ora ceremoniei de decernare a premiilor, și nici cea a UVT n-a trecut cu vederea calitatea de gazdă a arenei ”Știința”, dispunându-se în două rânduri tunderea gazonului de pe terenul lui ASU Politehnica. Mai mult, sponsorii n-au întârziat de această dată să apară, bugetul de circa 350 milioane lei fiind acoperit grație companiilor Kathrein, al cărei nume s-a regăsit pe tricourile juniorilor lui LPS Banatul dar și pe bannere publicitare la ”Liceu”, dar și Dribling, Coca Cola, Hotel Aurelia, Hotel Arta sau ”La Sârbu”. Unele s-au îngrijit de cazarea oaspeților, altele, de tot necesarul, incluzând frumoase cataloage de prezentare.

Iar străinii au putut aprecia cu atât mai mult grija cu care au fost înconjurați, cu cât au avut ocazia să constate că LPS Banatul se descurcă totuși din relativ puțin, măcar dacă este să te iei după ”tunelul” de acces spre teren, aidoma unui mic depozit de dulapuri de fier, parcă din alte timpuri. Desigur, cele 3 grupări de peste granițe n-au așa ceva în propria bătătură și nici nu prea văd adesea asemenea relicve, motiv pentru care au putut aprecia cu atât mai mult atenția acordată detaliilor, până la festivitatea de decernare a premiilor.

Încheiată cu o fotografie de grup, a celor 8 echipe de la 4 cluburi, fotbal juvenil reunit într-un turneu de bună factură. Într-adevăr, ”suntem tare departe”, vorba lui Cristi Petcu la final, comparând de exemplu cu complexul sportiv cu 10 terenuri gazonate al celor de la Ferencvarosi TC sau cu faptul că Arsenal investește 3.500 euro de junior pe lună în Academia elenă, dar ceva, ceva alb-albaștrii tot au mișcat prin această organizare.

Descinderea lui ”The Arsenal Elite Academy – Greece” este semnificativă și n-ar fi exclus ca unii juniori ai ”Banatului” să fie cooptați în viitorul apropiat în loturile acestui mic aspirator de talente din sud-estul Europei. Ceea ce s-a și întâmplat în weekend în alte cazuri, conform uzanțelor ”Academiei”, vasluienii Eduard Grigore, fundaș central, Ionuț Ailenei – portar, și Octavian Cracea – vârf doi, crescuți în ultimii 7 ani la Sporting Juniorul Vaslui de Cornel Cracea, fiind testați cu această ocazie de cei din Grecia ca parte a unui proces de monitorizare pornit în 2014.

Mai mult, în tricoul alb-roșu al lui Arsenal au jucat în weekend la Timișoara românii Ricardo Fărcaș, de la Luceafărul Oradea, și Denis Oroian, de la Interstar Sibiu, ca un imbold și pentru juniorii timișoreni.

Care, drept bună dovadă că le sunt mai mult decât necesare asemenea experiențe la nivel internațional, au tras plin de învățăminte din cele câte 3 apariții la categoria sub 16 ani respectiv U14, încheiate în ambele cazuri mai mult decât onorabil, cu câte o victorie, o remiză și un eșec.

Notabil, între meciurile de sâmbătă, în care a pierdut respectiv a învins, garnitura de 2002 a Banatului, instruită de promotorul de turneu Cristi Petcu, și-a făcut timp și pentru meciul din întrecerea internă, adjudecat, sugestiv, cu 23-0 contra lui AS Junior. Diferențele de la o competiție la alta spun foarte multe, ca o pledoarie pentru asemenea demersuri.

Iar după spulberarea concitadinilor, de la ora 13, juniorii D au mai avut suflu și pentru înfrângerea lui Ferencvarosi, de la ora 15,30! Dar despre ce-a fost ieri v-am relatat sâmbătă, putând reciti totul în acest link.

Ce-a fost azi?

Alte meciuri bune și premierea, după ce LPS Banatul n-a pierdut cu reprezentantele coordonate de Matty Rose: 0-0 la U14, în deschidere, de la ora 10, și 2-2 (0-0) la U16, tot pe ”Banatul”, într-un meci în care portarii ambelor grupări au fost eliminați din joc.

La U14, profesorul Petcu s-a axat la debut pe Dobre / Gladun – cpt., Ilie, Maric, Paunchici, Pantea, Tismonar, Giurgiu, Mitrov, efectuând schimbări frecvente, conform regulamentului turneului. Oaspeții au ochit transversala în minutul 17 din cele 20 ale primei părți, dar timișorenii au evoluat remarcabil în compania celor din ”Academia” elenă, care au pierdut astfel primele puncte la Timișoara. În același timp, pe ”Știința”, Ferencvarosi U14 a trecut cu 5-0 (2-0) de FK Vojvodina U14, marcând Nicolo Mazzoneta, de 3 ori, Alesio Mazzoneta și Bruno.

Clasament final la ”Cupa Speranțelor” – U14: 1. ”Academia Arsenal – Greece” 3 2 1 0 6-1 7 puncte; 2. Ferencvarosi 3 2 0 1 8-3 6p; 3. LPS Banatul 3 1 1 1 3-3 4p; 4. Vojvodina (2003; mai mici) 3 0 0 3 1-11 0.

Nominalizările individuale la ”cei mici”: Martin Svidersky (Arsenal) – cel mai bun jucător; Ștefan Dobre (LPS) – cel mai bun portar; Nicolo Mazzoneta (Ferencvarosi TC) – golgheter, cu 4 reușite.

Unica grupare cu punctaj maxim la ”Cupa Speranțelor” a fost garnitura U16 a sârbilor de la FK Vojvodina, învingătoare și duminică dimineață, pe ”Știința”, 1-0 cu alb-verzii maghiari, prin reușita lui Milos Zlicic, de fapt golgheter al categoriei mai mari de vârstă a întrecerii, tot cu 4 goluri.

În celălalt meci, dispută mare pe ”Banatul”: 2-2 (0-0) între timișorenii lui Florin Filip și ”Academia de Elită Arsenal” din Grecia, gazdele egalând de două ori după pauză.

LPS a început cu 25. Puiu / 18. Mărgan, 3. Brad, 19. Gaidoș, 2. Bura-Coț / 7. Strein, 5. Milcu, 8. Cluci, 15. Corujan / 9. Dumiter, 10. Vasile – cpt., după care au intrat cele 6 rezerve.

Două ieșiri pripite ale portarului ”Academiei” în fața careului i-au adus tot atâtea cartonașe galbene deja în prima parte, datorită infracțiunilor de henț respectiv fault, iar Dumiter n-a fost departe de 1-0 cu un șut la colțul lung.

Însă golurile au curs la reluare: un splendid stâng din lovitură liberă de la 20 de metri, la colțul lung, bară-gol pentru 0-1; Milcu din careu, pe jos, la colțul lung, bine găsit pe dreapta: 1-1; cartonaș roșu portarului timișorean Filip și penalty transformat de oaspeți, la bănățeni trecând între buturi un jucător de câmp: 1-2; egalare prin Corujan, 2-2!

Clasament final la ”Cupa Speranțelor” – U16: 1. FK Vojvodina Novi Sad 3 3 0 0 6-1 9 puncte; 2. LPS Banatul 3 1 1 1 4-6 4p; 3. Ferencvarosi TC 3 1 0 2 4-4 3p; 4. ”Academia Arsenal – Greece”  3 0 1 2 4-7 1p.

Nominalizările individuale la U16: Christos Papadopoulos (Arsenal) – cel mai bun jucător; Adam Varga (LPS) – cel mai bun portar; Milos Zlicic (FK Vojvodina) – golgheter, cu 4 reușite.

Un plăcut eveniment, o excelentă inițiativă și o frumoasă participare a formațiilor, urmărită în cele din urmă de aproape 200 de privitori. Nu prea mulți din lumea fotbalului juvenil timișean, dar asta-i viața… În orice caz, un mare ”Felicitări!” tandemului Petcu & Harasim și celor pe care i-au capacitat, pentru reușita înmuguririi unei flori atât de rare în peisajul cam searbăd la acest capitol al fotbalului juvenil local.

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru × 5 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: