Revenirea cu picioarele pe pământ pentru iubitorii fotbalului românesc s-a efectuat brusc la finele săptămânii sub forma contrastului între golurile meciului cu cea mai mare miză la UEFA Euro 2024, Spania – Anglia 2-1 în ultimul act al turneului final, şi absenţa reuşitelor în marea majoritate a jocurilor etapei I a noului campionat al SuperLigii, în 6 dintre cele 8 partide ale rundei înscriindu-se mai rar sau deloc.
Să fie oare bun de ceva campionatul României dacă la prima reprezentaţie a „tricolorilor” la un turneu final după 8 ani doar căpitanul cu peste 30 de primăveri al Universităţii Craiova a fost integralist în meciurile din grupă iar principalul jucător al laureatei la zi FCSB a fost implicat în jur de 60 de minute în două dintre respectivele partide, pe când căpitanul aceloraşi bucureşteni a intrat de două ori pe final?
Răspunsul fiind de la sine înţeles.
Căci într-adevăr, în vreme ce ultima săptămână a turneului final „Euro” 2024, decisivă, a adus câte 3 goluri pe meci în baza rezultatului de 2-1 atât în semifinale cât şi în finala de la Berlin, aceeaşi săptămână a readus în scenă un eşalon de elită al României evidenţiindu-se negativ prin zgârcenia reuşitelor.
Însă nimic nou sub soare.
Penurie reflectată şi în reprezentarea „tricolorilor” din SuperLiga atât în lotul României cât şi mai ales pe convocatorul de meci şi în special în unsprezecele de start, „stranierii” din SuperLiga ai altor naţionale prezente în Germania fiind pe doar câteva (puţine) degete ale unei mâini, plină ochi fiind în schimb SuperLiga de importuri în cel mai bun caz second-hand.
Explicaţie aşadar cât se poate de simplă, dat fiind că în timp ce în Germania s-a strâns în general, cu excepţiile care confirmă regula, „crema cremelor” continentului, în SuperLiga internă număraţi sunt pe degete „tricolorii” care au fost implicaţi la turneul final, formaţiile de pe prima scenă a României fiind împănate în schimb cu străini de duzină, bineînţeles nu dintre selecţionabili ai celorlalte protagoniste la UEFA Euro 2024.
Pur şi simplu fotbal în lumi paralele.
De fapt, pe convocatorul lui Edward Iordănescu la turneul final din Germania s-au numărat doar 7 selecţionabili de la 3 cluburi din SuperLiga – nici o treime raportat la lotul de 26, dintre care numai 3, şi anume Nicuşor Bancu, căpitan al Universităţii Craiova, precum şi Coman de la campioana FCSB respectiv Mogoş de la vicecampioana CFR Cluj, au şi prins titularizări la „Euro” – ultimul, circumstanţial, dat fiind suspendarea fundaşului lateral al „albaştrilor” din Bănie pentru optimea de finală cu Olanda.
Eşec cu 3-0 în care a fost implicat de la început, însă doar până în minutul 38, un singur jucător legitimat în SuperLiga României, fundaşul stânga Vasile Mogoş, iar din minutul 88 căpitanul campioanei FCSB, Olaru.
Ceilalţi 14 „tricolori” care au jucat la cântecul de lebădă al României în Germania fiind de la cluburi de peste hotare: Niţă – Raţiu, Drăguşin, Burcă, Mogoş (min. 38, Racoviţan) – Marius Marin (72, Cicâldău) – Man, Răzvan Marin, Stanciu (88, Olaru), Hagi (72, Alibec) – Drăguş (72, Mihăilă).
Patruzeci de minute ca total combinat al reprezentării SuperLigii în faza eliminatorie la UEFA Euro 2024, din partea a 2 legitimaţi la vicecampioana respectiv campioana României, sau explicaţia indirectă a valorii scăzute a întrecerii interne.
Înţesată în schimb de străini de mâna a treia şi a doua care n-au trecut pe la turneul final din Germania, cu excepţiile picături în ocean gen Mekvabishvili în componenţa debutantei Georgia, de la terţ clasata Universitatea Craiova, ori a unor albanezi rătăciţi în SuperLiga.
Şi nu-i ca şi cum „tricolorii” legitimaţi la trupe din SuperLiga ar fi fost mult mai implicaţi în Grupa E a speranţelor reînnoite ale fanilor României, doar Bancu fiind într-adevăr integralist în meciul care a asigurat calificarea în optimi, 1-1 cu Slovacia, remiză smulsă şi cu Florinel Coman până în minutul 58 în teren, de la campioana FCSB.
Aşadar tot 2 selecţionabili din campionatul intern implicaţi şi-n remiza „tricolorilor” în Germania: Niţă – Raţiu, Drăguşin, Burcă, Bancu – Marius Marin (min. 86, Rus) – Hagi (66, Man), Răzvan Marin, Stanciu, Coman (58, Sorescu) – Drăguş (66, Puşcaş).
Doi fiind şi în înfrângerea din grupă, 0-2 (0-1) cu Belgia, Bancu tot integralist iar căpitanul campioanei FCSB, Olaru, abia din minutul 68, care va să zică asigurat fiind un total al minutelor cumulate inferior celui din remiza cu slovacii, 112 minute contra „Dracilor roşii”, 148 din partea a 2 titulari în remiza calificării: Niţă – Raţiu (min. 90, Sorescu), Drăguşin, Burcă, Bancu – Marius Marin (68, Olaru) – Man, Stanciu – cpt., Răzvan Marin, Mihăilă (68, Hagi) – Drăguş (81, Alibec).
Iar cu toată efervescenţa debutului surprinzător de bun în Germania, 3-0 (1-0) cu Ucraina, realitatea e că aportul jucătorilor SuperLigii a fost limitat tot la 2 componenţi dintre cei 16 utilizaţi, Bancu fiind integralist şi Coman înlocuit din minutul 62: Niţă – Raţiu, Drăguşin, Burcă, Bancu – Marius Marin (min. 75, Rus) – Man (62, Hagi), Răzvan Marin, Stanciu – cpt. (87, Racoviţan), Coman (62, Mihăilă) -Drăguş (75, Puşcaş).
Cu alte cuvinte, din partea „bronzului” intern Universitatea Craiova, Bancu a strâns 3 meciuri pline în grupe la „Euro”, atât cât n-a fost suspendat, Coman, de la campioana FCSB, a început două partide, pe sărite, jucând câte 62 respectiv 58 de minute, Olaru – căpitan al aceluiaşi FCSB, a intrat tot pe sărite spre final în eşecurile la zero, din minutul 68 împotriva Belgiei, din minutul 88 în faţa Olandei, iar Mogoş a început contra batavilor dar n-a rezistat o repriză, accidentându-se şi fiind retras din minutul 38.
De prisos fiind de adăugat că ceilalţi selecţionabili „tricolori” din SuperLiga, portarul de rezervă Târnovanu, de la FCSB, dar şi Şut tot de la bucureşteni, precum şi Bârligea de la CFR Cluj, n-au prins un minut de joc la turneul final.
Sau o altă explicaţie indirectă, cât se poate de evidentă, a handicapului valoric semnificativ al campionatului României.
Şi chiar aşa, ca o paranteză, ce s-a ales de mult prea supralicitata şi supraevaluata participare a României U21 la turneul final european de tineret din 2019, din moment ce reprezentarea „speranţelor” de-atunci în actuala reprezentativă de seniori – aşadar când chiar conta, a lăsat evident de dorit!?
Acea semifinală peninsulară din 2019 neavând de fapt o valoare reală în sine în absenţa „produsului finit” în selecţionata „mare” pe scena UEFA Euro 2024, ceea ce ar fi trebuit să constituie principalul scop al inducţiei respectivilor tineri.
Acestea fiind zise, revenirea la… oile noastre.
Iar primele semne n-au fost chiar încurajatoare, cum era de altfel de aşteptat.
În contrast, dacă în grupele turneului final „Euro” s-au marcat şi aproape 3 goluri pe meci, câte 17 în seriile patrulater cu Germania respectiv Portugalia capi de serie, precum şi în medie 2,5 pe meci în grupa câştigată de Austria în dauna Franţei şi Olandei, iar ceva mai puţine, 14 în 6 întâlniri din „patrulaterul” cu Spania cap de serie, sub media celor două reuşite pe meci înscriindu-se în grupa în care a jucat şi România (11 în 6 partide), respectiv numai şi numai 7 în cea cu Anglia cap de serie, în schimb în runda inaugurală a campionatului SuperLigii nu mai puţin de şase echipe nu au înscris deloc, alte 6 marcând doar o singură dată.
Sugestive ar fi şi rezultatele optimilor UEFA Euro 2024, mai exact un 4-1, un 3-0 şi de două ori 2-1, tot de două ori şi 2-0, numai două întâlniri eliminatorii fiind decise în baza mai puţinelor goluri înscrise, Franţa – Belgia 1-0 şi Portugalia – Slovenia 0-0, tranşat la loviturile de departajare, după care şi sferturile au oferit două rezultate de 2-1 – „favorit” în Germania, precum şi un 1-1, o altă remiză, Franţa – Portugalia 0-0, fiind decisă tot de la punctul cu var.
Dar golurile n-au lipsit în general la turneul final, pe când campionatul SuperLigii, cel văduvit de jucători realmente valoroşi, a început cum a început, şi cu remize albe, 0-0 vineri la Sibiu în AFC Hermannstadt – Universitatea Craiova dar şi luni la Ploieşti în Petrolul – Gloria Buzău.
O dată înscriindu-se vineri şi sâmbătă în Farul – Unirea Slobozia 0-1 şi Sepsi – Politehnica Iaşi 1-0, de maximum două ori în remizele de sâmbătă, UTA – Rapid 1-1 şi FCSB – Universitatea Cluj 1-1.
Iar unii vor a ne convinge cu litere de-o şchioapă, „Spectacol TOTAL”, despre reîntâlnirea moldavelor implicate anul acesta în grupa a II-a valorică play-out din SuperLiga, cea botoşăneană chiar ajungând la barajul de menţinere în elită şi supravieţuind doar pentru a începe campionatul cu un eşec pe teren propriu, 2-3 (1-1) cu Oţelul Galaţi, meci în care majoritatea golurilor au fost marcate de străini, Friday egalând pentru gazde în minutul 33 iar timişoreanul Mailat şi preluând conducerea pentru localnici în minutul 56, cu o răsturnare decisivă şi din partea lui Zivulic în minutele 65 şi 67, aducând victoria trupei dunărene a lui Dorinel Munteanu, după ce Pop deschidea scorul în minutul 6.
Iar şi garniturile de start ale trupelor din zona play-out spun destule, botoşănenii abordând campionatul cu jumătate dintre titularii din câmp străini, în unsprezecele Pap – Ţigănaşu, Celea, Miron, Petro – David Gabriel, Aldair – Friday, Mouaddib, Mailat – Chică Roşă, mai mult de jumătate fiind străinii băncii de rezerve, 6 din 11.
Şi mai numeroşi, 7 din 11, titularii învingătorilor din Galaţi: I. Popescu – Adăscăliţei, Cisse, Stefanovic, S. Rus – Cisotti, Zivulic, Pedro – Frederic, A. Pop, Duric. „Furnica” Munteanu strângându-i în iunie din 4 zări pe Stipe Juric de la LKS Lodz, Vasilije Djuric (Radnicki 1923), Maksym Kovalov (Pirin Blagoevgrad) şi Nikola Stevanovic (Napredak Krusevac), dar şi pe Valero Gallo de la Gloria Bistriţa, Neluţ Roşu (Dinamo), portarul Iustin Popescu (Chindia) şi Cristian Chira (Unirea Dej), Albert Hofman fiind împrumutat de la Universitatea Cluj.
*Fotbaliştii români au fost predominanţi în unsprezecele celeilalte formaţii gazdă luni, în ultima zi a etapei I în SuperLiga, Petrolul, care n-a trecut însă la Ploieşti de nou-promovata din Buzăul vecin, galben-albaştrii prahoveni fiind cel mai aproape de gol în minutul 57, când Gheorghe Grozav a ratat o lovitură de la 11 metri, trimiţând alături. Cu un nou tehnician turc la timonă, „Lupii galbeni” au remizat alb acasă după ce începeau cu Zima – Țicu, Huja, Papp, Hanca – Ișfan, Seto, Dumitriu – Grozav, Berisha şi Bratu.
Cu un jucător crescut în fotbalul timişorean în centrul defensivei, Gloria buzoiană a smuls un preţios punct în deplasare la revenirea pe prima scenă, cu Prepeliţă pe banca tehnică, optând pentru Greab – Scheda, Turda, Dobrosavlevici, Sălceanu – Prejmereanu, T. Călin, Budescu – Tescan, Dumitru şi Matos.
Cu alte cuvinte, Gloria Buzău s-a relansat în eşalonul unu cu un veteran ex-„tricolor”, Budescu sosind tocmai de la Petrolul, într-un efectiv în care a fost cooptat şi ex-ripensistul Tudor Călin, adus de la CSC Şelimbăr, iar Dorin Răilean de la Dinamo, Dragoş Tescan de la Universitatea Cluj, Grigore Turda de la retrogradata FC Voluntari, Dragoş Grigore de la Rapid, timişoreanul Cosmin Gladun sub formă de împrumut de la FC Argeş şi Mouhamadou Keita de la Belenenses.
*Cealaltă întâlnire care a ridicat media de goluri a etapei I a reprezentat meciul duminical al rundei inaugurale, CFR Cluj – Dinamo 3-2 (1-2), în care vicecampioana a răsturnat scorul de la 0-2 prin veteranul Deac, marcator în minutul 42 din penalty, tânărul Bîrligea – fost în lotul României la „Europene”, care egala în minutul 52, şi Tachtsidis, care a adus victoria în prelungiri (90+3), după ce Cîrjan şi Abdallah înscriau pentru bucureşteni în minutele 14 şi 34.
Dan Petrescu, revenit anul acesta la fosta campioană a ţării până în 2022, a început campionatul cu Sava – Thaqi, Kresic, M. Ilie, Camora – cpt. – timişoreanul Artean, K. Keita, Tachtsidis – Deac, Michael şi M. Kamara, aşadar cu nu mai puţin de 7 jucători crescuţi peste hotare, 5 fiind şi străinii pe bancă la start, între rezervele Hindrich – Mogoş, Abeid, Boben, Ajeti, R. Filip, Păun, Fică, Nkololo, Lucaci, Korenica şi Bîrligea, aşadar şi Ajeti, prezent cu naţionala Albaniei în Germania, dar şi „tricolorii” Mogoş şi Bîrligea – ambii intraţi de la pauză.
Pe lângă Andrei Artean, au mai fost aduşi în Gruia de către Dan Petrescu şi Mohammed Kamara (Hapoel Haifa), Armend Thaqi (FC Ballkani) sau Adrian Păun (Hapoel Be’er Sheva).
Zeljko Kopic a început pentru dinamovişti tot cu 7 străini, şi anume Golubovic – Costin, Boateng, Homawoo, Opruț – Milanov, Gnahore, Cîrjan – Abdallah, Selmani şi căpitanul Politic.
*Mai mulţi spectatori, circa 10.000, în Ghencea, la meciul campioanei FCSB cu cealaltă prim-divizionară clujeană, „U”, pentru care Dan Nistor a egalat din penalty în minutul 57, după ce Alexandru Musi, readus de la Petrolul, deschidea scorul în minutul 51: 1-1 (0-0).
Bucureştenii au început cu Târnovanu – Creţu, Ngezana, Dawa, Radunovic – Lixandru, Şut – Ştefănescu, Olaru, Musi şi D. Popa, aşadar cu selecţionabilii care le-au mai rămas din lotul pentru „Europene”, printre rezervele la start, Vlad, Haruţ, Miculescu, Kiki, Edjouma, Antwi, Alhassan, Chiricheş, Toma, Pandele, Băluţă şi Luis Phelipe, numărându-se şi tineri timişoreni.
Despre campioni, cu Elias Charalambous pe banca tehnică, fiind de spus că i-au cooptat pe David Kiki (Farul), Daniel Popa (U Cluj) şi Marius Ştefănescu de la Sepsi.
Ioan Ovidiu Sabău s-a bazat la startul campionatului pentru „Şepcile roşii” pe Gertmonas – Boboc, Masoaro, I. Cristea, Chipciu – cpt. – Silaghi, Bic, Ovidiu Popescu, Raţă – Nistor şi Bettaieb, aşadar şi pe reşiţeanul Ovidiu Popescu, preluat de la roş-albaştrii din Bucureşti.
Alb-negrii de pe Someş cooptându-i în vară şi pe Vadim Raţă şi Radu Boboc de la retrogradata FC Voluntari, timişoreanul Dorin Codrea de la Concordia Chiajna, Iulian Cristea (Rapid) şi Hildeberto Pereira.
*Un alt 1-1 tot sâmbătă seară şi la Arad, în UTA – Rapid, Cîmpanu egalând pentru roş-albii de pe Mureş în minutul 60, după ce Braun deschidea scorul la mijlocul primei reprize în contul giuleştenilor preluaţi de nord-irlandezul Neil Lennon.
Mircea Rednic a început sezonul cu Popa – Rodrigues, Conte, Benga – cpt, Trif – C. Mihai, Van Durmen – Fabry, Omondi, Costache – Dumiter, iar rezerve la start au fost Iliev, Râpă, Iurasciuc, Ekmecki – care în primăvară a jucat la dumbrăviţeni, Machado, Cîmpanu, R. Cristea, Healf şi David.
Bucureştenii, cu Aioani – Manea, Blazek, Iacob – Braun, Oaidă, Papeau, Kait, Borza – Hasani, Rrahmani.
Benjamin Van Durmen sosind la arădeni de la FC U Craiova, de unde a fost împrumutat şi Robert Popa, în vreme ce Andrei Dumiter a fost preluat de la retrogradata FC Voluntari iar Cornel Râpă li s-a alăturat liber de contract.
În sens invers, cei de pe Mureş s-au despărţit de Rareş Pop, Tiberiu Căpuşă, Marcelo Freitas, Ariel López, Vlad Morar, Claudiu Micovschi, Cătălin Vulturar, Florin Iacob şi Danylo Kucher.
*Singura formaţie care s-a impus acasă fără a primi gol este Sepsi, 1-0 (1-0) la Sfântu Gheorghe graţie decarului Matei la mijlocul primei reprize a jocului cu Politehnica Iaşi, Bernd Storck cooptându-i la covăsneni pe Mihajlo Neskovic (Vozdovac), Stefan Hajdin (Zeleznicar Pancevo), Marius Coman (Corvinul), Marcelo Freitas (UTA) şi David Siger de la Fehervar.
Deluviu de jucători străini sub bagheta lui Tony da Silva la ieşeni, aducându-i pe Tailson (Santos FC), Goncalo Teixeira (Länk FCV), Cláudio Silva (Feirense), Guilherme Soares (Oliveirense), David Atanaskoski (FK Partizani) şi Jesus Fernandez (FC Voluntari), sau o altfel de explicaţie a penuriei de jucători autohtoni valoroşi, din moment ce ultima clasată dintre formaţiile care n-au retrogradat din elită sau n-au fost implicate la barajul de menţinere au apelat la o astfel de campanie de transferuri.
*Altfel, seara inaugurală a noului campionat a oferit un singur gol în două partide, marcat de Purece în primele 20 de minute pentru nou-promovata Unirea Slobozia la Ovidiu, în fief-ul campioanei de anul trecut, Farul, cu Gheorghe Hagi în spaţiul tehnic.
Care a apelat la „albaştri” la Buzbuchi – Sîrbu, Popescu, Henrique, Ganea – Vină, Queiros, Grameni – cpt. – Grigoryan, Mosca şi Cojocaru, pe când ex-dinamovistul Adrian Mihalcea, care i-a adus în Ialomiţa pe Paul Antoche şi Paolo Medina de la Hermannstadt), Daniel Şerbănică (CS Mioveni), Filip Ilie („U” Cluj), Ariel Lopez (UTA), Ovidiu Perianu (FCSB), portarul austriac Stefan Krell (Ceahlăul), timişoreanul Cristian Bărbuţ şi Sekou Camara (FC Botoşani), s-a lansat în elită cu Rusu – Etienne, Pospielov, Antoche, Toma – cpt. – Varela, Perianu – Camara, Purece, Nkama şi Gele.
*În celălalt meci de vineri, remiză albă pe Cibin, Măldărăşanu aducându-i la Hermannstadt pe Tiberiu Căpuşă de la UTA, Mateus Castro (Gravina), Cătălin Căbuz (CFR Cluj), Vahid Selimovic (Zeljeznicar), Ronaldo Deaconu (Farul) şi Aurelian Chiţu de la FC U Craiova.
Revigorant din partea sibienilor, a începe cu 10 jucători autohtoni, în componenţa Căbuz – Căpuşă, Găman, Bejan – cpt., Oroian – Murgia, Biceanu – Neguţ, Balaure, Deaconu – Stoica, pe când Universitatea Craiova a abordat campionatul cu majoritatea jucătorilor de câmp de peste hotare: Popescu – Căpăţînă, Munguia, Badelj, Nchama – Creţu, Houri – Diaz, Danciu, Ivan – cpt. – Koljic.
Una peste alta, o primă etapă săracă în goluri, în medie câte unul pe echipă, jumătate dintre partide fiind remizate – două 0-0, două 1-1, iar alte două partide fiind decise de câte un singur gol.
Câte 8 goluri marcate pe repriză, egalitatea consemnându-se şi la cifra victoriilor, două ale gazdelor, două ale oaspeţilor.
Însă numai şi numai echipele implicate în întâlnirile cu mai mult de două goluri au şi marcat mai adesea, FC Botoşani – Oţelul 2-3 şi CFR Cluj – Dinamo 3-2.