Unii cu startul vineri al preliminariilor europene ale „Mondialului”, România – Bosnia şi Herţegovina între locurile 38 şi 74 în ierarhia FIFA, sfertfinalistele Ligii A din UEFA Nations League cu manşa I de joi la reluarea în 2025 a competiţiei pentru un loc în semifinale.
Nu de bun augur pentru căpitanul Franţei la revenirea sa după 6 luni în naţionala „Cocoşului galic”, autorul a 20 de goluri în sezonul de debut în tricoul campioanei Europei, Real Madrid, şutând de 6 ori în deplasarea vicecampioanei lumii pe Poljud din Split, unde însă Croaţia s-a impus cu 2-0 (2-0) în faţa a 30.511 spectatori.
Iar când a marcat prima într-un joc din Liga Naţiunilor, Croaţia nici n-a mai pierdut în ultimele cinci asemenea cazuri, de la un 3-2 cu Portugalia în noiembrie 2020, de astă dată Ante Budimir deschizând scorul cu capul în minutul 26, când mingea ricoşa în plasă din portarul Maignan.
Providenţial în prealabil însă din minutul 8 prin a respinge cu picioarele penalty-ul lui Kramaric, iar până la deschiderea de scor şi la şutul tare de la distanţă al lui Gvardiol.
Dar nu mai avea ce face în prelungirile primei reprize la şutul exact al lui Ivan Perisic, la colţ: 2-0.
Iar cum Franţa nu se mai impunea nici în precedentele două meciuri din Nations League în care a fost condusă, de la un succes de acest gen din octombrie 2021 cu Spania, n-a mai răsturnat situaţia nici pe coasta dalmată, deşi cu Kilyan Mbappe revenit în echipă.
Returul de duminică de la 21:45 pe Stade de France anunţându-se dificil pentru „Les Bleus” în ceea ce este reeditarea finalei mondiale de la Moscova din 2018.
Deschamps a început deplasarea cu Maignan – Kounde, Konate, Saliba, Digne – Guendouzi, Tchouameni, Rabiot – Dembele – Kolo Muani şi Mbappe, iar de la pauză l-a introdus pe Upamecano şi din minutul 64 pe Camavinga şi Barcola, pe final pe Kone şi Olise pentru ultimele şase minute.
În rest, pe bancă rămânând Chevalier, Clauss, Doue, Hernandez, Samba, Pavard şi Zaire-Emery.
Zlatko Dalic s-a axat pe Livakovic – Stanisic, Sutalo, Caleta-Car, Gvardiol – Modric, Kovacic – Perisic, Baturina, Kramaric – Budimir, fără a efectua modificări pentru o oră, după care au intrat Pasalic şi Ivanovic, din minutul 70 şi Vlasic, iar pe final Susic.
*
La zero a triumfat acasă în tur şi Danemarca, în faţa a 36.332 spectatori, doar provincialii separatişti din regiunea sfântă a Serbiei Mamă înscriind mai adesea cu rezervele, de patru ori în actuala ediţie a Ligii Naţiunilor, decât scandinavii pentru care Rasmus Hojlund, intrat în minutul 69 în locul vârfului Biereth, a semnat unicul gol în minutul 78 tocmai din centrarea celui cu care era laolaltă introdus, Skov Olsen: 1-0 (0-0) cu Portugalia.
Iar şi-n acest meci al sferturilor Nations League gazdele au ratat la 0-0 un penalty în prima parte, apărat de Diogo Costa în dreapta sa la execuţia lui Eriksen, al cărui voleu era interceptat cu mâna în careu de Veiga. Acelaşi Eriksen având şi-un şut salvat de pe linia porţii de către Dalot, dar şi o lovitură liberă.
În timp ce, precum Mbappe la Split, nici căpitanul lusitan Cristiano Ronaldo n-a avut seara sa bună, doar o reluare cu capul trecând departe de buturi.
Încât a rezultat un debut cu dreptul pentru noul selecţioner al danezilor Brian Riemer (46 ani), învestit după cei doi ani petrecuţi la Anderlecht.
*
Tot în nord-vestul Europei şi o remiză în manşa I a sferturilor celor din „Liga A”, Olanda – Spania 2-2 (1-1), campioana continentală deschizând scorul prin Nico Williams în minutul 9 şi egalând în cel de-al treilea de prelungiri prin Mikel Merino.
În faţa a 42.003 spectatori pe Feijenoord din Rotterdam, „portocaliii” au răsturnat scorul în minutele 28 şi 46, prin Gakpo cu Justin Kluivert „la pupitru” iar apoi Reijnders marcator imediat după pauză, la 39 de secunde.
Jorrel Hato, fundaş care greşea la deschiderea de scor, avea a încasa în minutul 81 direct cartonaşul roşu pentru un fault, iar astfel campioana Europei a egalat prin Merino, introdus pe parcurs, pe respingerea lui Verbruggen la şutul aceluiaşi Williams: 2-2.
Laureaţii lui Luis De la Fuentes mărind la 17 apariţii şirul invincibil ce datează de un an, de la un 1-0 favorabil într-un amical Columbiei ce dispunea pe-atunci şi de România la Madrid cu 3-2.
„Tunarul” basc Mikel Merino intra din minutul 84 la schimb cu optarul Fabian Ruiz în unsprezecele Simon – Porro, Le Normand, Cubarsi, Cucurella – Pedri, Zubimendi, Ruiz – Lamine Yamal, Morata (cpt.), Williams, echipă în care încă din prima parte, din minutul 41, retras fiind Cubarsi – accidentat, îşi făcea debutul pentru La Roja fundaşul Dean Huijsen, născut în… Olanda dar care a trăit în Spania de la vârsta de 5 ani până la 16 ani.
Olmo, Ayoze Perez şi Oyarzabal – cel faultat la faza eliminării, intrau în grup din minutul 66 la schimb cu Pedri, căpitanul Morata şi Yamal.
Olandezii, învingători ai României în iulie 2024 cu 3-0 în optimile „Europenelor”, au început cu Verbruggen – Geertruida, van Hecke, van Dijk (cpt.), Hato – Reijnders, de Jong – Frimpong, Kluivert, Gakpo – Depay, iar Ronald Koeman a schimbat doar pentru ultimele 16 minute, apelând şi la Simons şi Koopmeiners, la de Ligt din minutul 84 şi la Wieffer din primul minut adiţional.
*
Victoria în deplasare fiind semnată în turul sferturilor de Germania prin răsturnarea de scor de la Milano, cel intrat la pauză, Tim Kleindienst, la al patrulea gol în şase selecţii în numele jucătorului de 29 de ani al Borussiei Mönchengladbach, egalând cu capul în minutul 49, imitat de Goretzka în minutul
Încât „Panzerele” au curmat seria cvintet invicibilă acasă a Italiei în jocurile directe, ce data de 39 de ani, din februarie 1986, însă nemţii îi pot mulţumi portarului Baumann, providenţial la ocaziile „albaştrilor” lui Spalletti.
Dintre care marca doar Sandro Tonali deja în minutul 9, proaspătul câştigător al Cupei Ligii Angliei cu Newcastle United reluând din prima respingerea lui Tah la centrarea lui Politano.
Avea a fi insuficient dar returul duminical de la Dortmund va clarifica identitatea semifinalistei aşteptând deznodământul sfertului Portugalia – Danemarca.
Italia a început pe San Siro cu căpitanul Donnarumma – Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori – Politano, Barella, Rovella, Tonali, Udogie – Raspadori – Kean, iar Ricci şi Bellanova au intrat din minutul 64, Maldini din 71, Lucca din 83 şi Frattesi un minut mai apoi.
Nagelsmann în schimb cu Baumann – Kimmich (cpt.), Rudiger, Tah, Raum – Gross, Goretzka – Amiri, Musiala, Sané – Burkardt, vârf şeptar schimbat la pauză cu autorul egalării, Kleindienst. Leweling fiind introdus din minutul 66 dar Adeyemi şi Andrich doar pe final. Foto: fanpage.it
*
La un nivel inferior, nu în cursa sfertfinalistelor din „Liga A” pentru laurii Ligii Naţiunilor, dar de interes direct pentru România în perspectiva viitoarei ediţii a UEFA Nations League, partidele tur ale întâlnirilor de promovare/retrogradare între ligile A şi B pe de-o parte, respectiv B şi C.
„Tricolorii” urmând a continua în Liga B, prin repromovarea directă după numai o ediţie.
În play-off-urile tur între naţionale de pe penultimul loc, 3, în seriile Ligii A, şi treapta a doua în Liga B, doar o victorie acasă: Turcia – Ungaria 3-1 (1-1) prin golurile lui Kökçü în minutul 9, Aktürkoğlu Kahveci Schäfer egala pentru maghiari în minutul
Austria – Serbia încheindu-se 1-1 pe Ernst Happel în faţa a 46.400 de spectatori deşi oaspeţii au avut doar 31,3% posesia mingii, dar au egalat reuşita lui Gregoritsch din minutul 37 prin Samardžić în minutul
România urmând a-i întâlni pe austrieci în etapa a III-a din grupa preliminară a „Mondialelor” la 7 iunie de la 21:45 în condiţii de deplasare, revanşa fiind la 12 octombrie pe terenul „tricolorilor”.
Selecţionerul austriecilor, Rangnick, a efectuat patru schimbări din minutul 70, apelând la Cham şi-apoi şi la Florucz şi X. Schlager, iar din minutul 89 şi la Stöger în locul marcatorului, însă gazdele n-au desfăcut lacătul sârbilor lui Dragan Stojkovic.
Austria a început cu Alexander Schlager – Wimmer, Lienhart, Alaba (cpt.), Mwene – Seiwald, Grillitsch – Schmid, Gregoritsch, Baumgartner – Arnautovic.
*
Şi mai rău pentru gazde pe Georgios Karaiskaki în faţa a 31.483 spectatori, Grecia – Scoţia 0-1, încât insularii ar putea rămâne în „Liga A”, McTominay transformând un penalty în minutul 33.
În fine, Belgia s-a înclinat pe teren neutru în faţa a 8.767 spectatori la Murcia, unde, deşi a deschis scorul în minutul 40 prin Romelo Lukaku, şi deşi a dominat la capitolul posesia mingii, 55,5% din timp, revenirea după aproape 2 ani a lui Thibault Courtois în poarta naţionalei a fost stricată între minutele 66 şi 78 de rezervele Hutsuliak şi Vanat, respectiv fundaşul Zabarnyi.
Un debut cu stângul şi pentru noul selecţioner al „Dracilor roşii”, Rudi Garcia, fost la Lille, AS Roma şi SSC Napoli, fără ca belgienii să-şi ia revanşa după acel 0-0 de la finele fazei grupelor la UEFA Euro 2024 în Germania.
**
S-a jucat totodată turul şi în play-off-ul Ligilor B/C, Armenia – Georgia 0-3, Slovacia – Slovenia 0-0 şi Bulgaria – Irlanda 1-2, Azaz şi Doherty răsturnând scorul în minutele 21 şi 42 după ce Petkov îl deschidea pentru sud-dunăreni în minutul 6.
În fine, deşi Óskarsson a egalat în minutul 22 pentru insulari iar Islanda a dominat posesia mingii 55,7% din timp, s-a înclinat cu 2-1 (1-1) la Priştina în regiunea Serbiei Mamă preluată de separatismul terorist al provincialilor islamişti cu sprijinul direct al Organizaţiei Teroriste a Atlanticului de Nord, camuflată drept nato.