Ghiciupercă ce-i?

Cu conducătorul FRF reales în unanimitate în 2022 și cu o federație implementând de ani de zile o strategie din eroare în eroare spre ”victoria” finală, fotbalul românesc își continuă regresul, suferind la capitolul credibilitate, imagine, percepție a publicului larg, dar chiar și așa, inși din fenomen își arogă luxul de a zădărnici nemotivat, abuziv și chiar prin a-și depăși atribuțiile activități specifice de popularizare a sportului competițional în 11, cu atât mai grav în condițiile în care în jurul dreptunghiurilor verzi și-așa cam bate îndeajuns vântul, puțini spectatori, mai nicio ”vestă” reprezentând sectorul mediatic pe palierele ”fotbalului mic”.

La toate problemele și ”bubele” din capul unui fotbal mioritic luat la bani mărunți pe plan internațional aproape cu orice ocazie, atât în întâlnirile inter-țări cât și din cupele europene disputate de cele mai reprezentative exponente ale sale, a căuta agresiv și ostil nod în papură din motive neîntemeiate tocmai excepțiilor unicat din presa sportivă locală care încă mai au timp de pierdut la ora jocurilor slabe și foarte slabe din necompetitivul și neperformantul fotbal autohton, echivalează cu afișarea ignoranței supreme, a iresponsabilității și inconștienței absolute.

Deși în criză de rezultate și credibilitate, deși cu o imagine vădit șifonată și în căutarea popularității de altădată, ceea ce ar impune o atitudine care să apropie și unească toți vectorii din fenomen, sunt totuși persoane în fotbalul mediocru de duzină al ligilor inferioare care din senin să provoace valuri și noi aspecte negative cu poalele-n cap într-un sport în 11 care numai de-așa ceva n-ar mai avea nevoie.

Chiar nu realizează respectivii că fotbalul tocmai de asanarea tulburărilor din fenomen are nevoie, iar mai mult și mai mult de popularizarea sa prin canalele specifice!? Nu. Pentru că, dacă și-ar da seama de importanța unor asemenea factori în slujba îmbunătățirii climatului din fenomen, atunci n-ar proceda precum cu ocazia ieșirilor derapaj în peisaj de săptămâna trecută la adresa presei independente care-și mai bate capul să mediatizeze ”fotbalul mic”, marți la Săcălaz în Divizia D Timiș, sub egida AJFT, vineri la Ghiroda în Liga 3, sub egida FRF.

Nu percep că mai nimeni nu este interesat de mediatizarea acestor întreceri slabe, nu deduc anonimatul la care sunt condamnate aceste competiții? Că mai nimănui, raportat fie și doar la populația unei localități, pentru a nu ne referi la populația unui județ respectiv a țării, nici că-i pasă de desfășurarea și soarta acestor întreceri, condamnate aproape uitării? Nu, pentru că atunci n-ar pune bețe otrăvite și răutăcioase-n roate tocmai extrem de puținilor care mai dau deoparte vălul anonimității ce copleșește aceste evenimente.

Rătăciții. Un ”fotbal mic” al unui fotbal carpatin bătut pe unde-i prins în întrecerile europene, codaș, născând totuși mici dictatori ce fac pe intransigenții împotriva acelei părți incomode a presei care chiar ”știe”, chiar vrea binele celor care-și fac singuri rău. Evident, nu ne merită absolut deloc, dar întru respectarea deontologiei ne raportăm la propriile norme, pentru a nu mai pomeni aspectul că Sporttim oferă LIVE STREAM de la competiții internaționale din Liechtenstein sau Elveția ori Austria, cu public luminat, dar e smucită ”acasă” în Timiș, mai nou la Săcălaz și Ghiroda, cândva la Biled, Deta sau Timișoara, de apucăturile rătăciților. 

La Săcălaz, la meciul de liga a patra județeană, sub egida AJF Timiș, cu CSU UVT club gazdă, organizator, delegatul de joc trimis de forul din Pop de Băsești a amânat cu aproape un sfert de oră începerea partidei pe motiv că unicul jurnalist prezent la meci n-ar avea acreditare, asta în condițiile în care AJFT n-a remis înaintea sezonului nici o înștiințare pe adresa presei în legătură cu aplicarea unui cadru de solicitare și emitere de acreditări. Ar fi necesar așadar un glob de cristal, pentru a putea presa detecta apariția peste vară a unor schimbări de abordare din partea Asociației Județene de Fotbal. Catastrofală în comunicare.

Caraghios în extrem, delegatul de joc al AJFT la Săcălaz, și nu contează identitatea persoanei, cetățeanul X, ci atitudinea sa detrimentală climatului sportiv și credibilității și imaginii fenomenului – căci a ajuns să antagonizeze întreaga asistență prezentă la teren, până la ultimul om, a ținut să insiste în fața delegatului clubului gazdă, organizator, cum că Asociația Județeană de Fotbal ar fi organizatoare a evenimentului, când de fapt disputa organizată de CSU UVT se desfășura sub egida AJFT, sub ”umbrela” forului județean. E o diferență. Care a scăpat trimisului, deranjul fiind al fenomenului fotbalistic, pe relația for județean – club organizator. Iar ca lanțul slăbiciunilor să fie pur caragialesc, delegatul și-a ”lămurit” răstit și superiorul, președintele AJFT, într-o convorbire telefonică blitz inițiată de cei de la CSU UVT. 

Unicul ziarist prezent la un biet și șters meci de liga a patra, iar asta într-un fotbal care a auzit recent la vârful său și de Pyunik, și de Ballkani, și de Muntenegru, și de multe alte învingătoare în dauna celor mai răsăriți din sportul în 11 mioritic, alungat din împrejmuire. Bravo se spune la măgar.

Delegatul AJFT a fost însă ”mic copil” pe lângă un alt superior de-al său din cadrul Asociației Județene de Fotbal Timiș, care, cu steagul la linie trimis de FRF vineri la Ghiroda într-o brigadă timișeană la un meci direct timișean din Liga 3 sub egida Federației Române de Fotbal, a inițiat și s-a îngrijit personal de aceeași alungare a aceluiași ziarist din împrejmuirea suprafeței de joc, și tot înaintea partidei, de parcă partida n-ar fi avut parte de supervizarea delegatului de joc trimis de FRF, care ar fi avut eventual în atribuții asemenea abordări și decizii. Și care a fost înștiințat de conducătorul clubului gazdă, organizator al partidei sub egida FRF, partidă la care tușierul din brigada de arbitraj era în calitate de asistent conform delegării federale, și nu vicepreședinte AJFT, că jurnalistul deține acreditare, drept urmare trimiterea sa ”la plimbare” ar fi neîntemeiată.

Conducătorul clubului organizator al meciului confirmă așadar existența acreditării, delegatul de joc trimis al FRF – cel mai în măsură prin ”fișa postului” să abordeze aspecte de acest gen la un asemenea eveniment, este înștiințat ca atare în privința acreditării de către diriguitorul gazdelor, și totuși, unul dintre asistenții brigăzii de arbitri, delegat să semnalizeze, își depășește atribuțiile, ”trece” peste cuvântul președintelui grupării organizatoare a partidei și al observatorului federal, și înrâurește lucrurile astfel încât un așa-zis ”om de ordine” să fie tras la cheie în acțiune și să se simtă și el implicat în problemă, capacitat și important, cu misiunea vieții în mână. Pusă pe jurnalist, cu gura pe jurnalist, cu acea gură mânată de frică în a bolborosi nărăvaș bolovanii verbali ai celui în eroare, care nu știe ce face. Asmuțit, provoacă și instigă, exact ceea ce urmăresc cei cu ațâțarea spiritelor, și anume reacția celui asaltat. N-a venit, sîc.

Pentru a nu-și strica ei de ei apele, atât delegatul de joc FRF din Reșița cât și ”ospitalierii” din Ghiroda nu s-au opus cu adevărat ”suprapunerii” exercitate de arbitrul asistent, ci doar au mimat ”opoziția”, în cel mai tipic stil mioritic, la minima rezistență. Fotbalul lor al tuturora a avut de pierdut, căci toate astea se întorc negreșit în viață, o evidență pentru cei citiți.  

Pe moment și aparent, libertatea presei independente, cea ostracizată în România, se arată a mai fi primit o lovitură, iar pe moment cei cu abuzurile, depășirea atribuțiilor și răutatea inconștientă au bifat o ”victorie” mică, meschină și tare urâtă la suflet, pe măsura ”măreției” lor, cel mai mult având de fapt de pierdut fotbalul – și anume credibilitatea, imaginea și popularitatea sa, însă, în timp, toate semințele rele plantate de ignoranți vor crește și îi vor năpădi fără a prinde de veste. Efectul de bumerang va funcționa când le va fi lumea mai dragă, ghici ciupercă, ce-i?

N-ai ce să stai de vorbă, asistent cu delegat de joc în timpul meciului, n-ai ce să pui mâna pe vreun jucător la momentul schimbării la marginea terenului, n-ai ce să anunți ziariști că te ocupi personal de debarasare. Dar înțeparea își face efectele în fel și chip, fie și-așa, iar timpul le va dovedi negreșit pe toate. Erau Doamne de apărat, căci nu știau ce fac, dar acum au depășit acel prag de pe care ar fi de salvat. Nu vor.

Ghiciupercă, ce-i?

Un vax care nu mai iese. Din întreg ”sistemul” fotbalului ferefist. Atins letal cu efecte în timp, cel imediat manifestându-se în ”Group 3” din ”League B”, ”tricolorii” ultimii în clasament și retrogradați în ”League C”, acolo unde le era locul, de unde începeau acum câțiva ani meciurile în UEFA Nations League, nivel ”C” de la care – să nu uităm! – nu promovau pe teren în baza criteriului sportiv, ci ”luați pe sus” în virtutea unor românisme molipsitoare în Europa cea fără granițe. Și-au ”scăpat” de Georgia, Grecia, Kazahstan și Turcia, promovate în ”League B”. 

Și unde ești tu, Țepeș Doamne? Ca punând mâna pe ei, să-i împarți în două cete, în smintiți și în mișei. Ți-e o scârbă cumplită și absolută că ești contemporan unor generații cu ADN-ul conștiinței de mai mare rușinea. În ce hal a putut oare degenera gena acestui popor condiționat psihologic în ”experimentul” socialist și cel postdecembrist? Nemaiîntâlnit pe aceste meleaguri, nici atât prin vecini. Înaintașii ni se răsucesc în morminte iar neaoșii săptămânii își dau aere cu certificatul de sinucigaș valid.           

     

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× trei = 21

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: