Ghinescu doboară Șoimii în penultimul minut la Arad: 0-1 CSC Dumbrăvița

CSC Dumbrăvița a reușit în această seară, la finele celui de-al doilea minitur din play-off, în etapa a șasea dintre cele 9 ale zonei 1-4, prima victorie a unui club timișean pe terenuri arădene în întrecerea grupei I valorice din Seria 8 în Liga 3, așadar la a patra încercare. Triumfând pe ”Motorul” grație unui unic gol, ”verzii” au devenit cei care au acumulat cele mai multe puncte în aceste 6 runde din play-off, 9 din 18 posibile, detronându-i la acest capitol tocmai pe învinșii lor, rămași cu 8: victorie cu 0-1 (0-0) la CS Șoimii Lipova.  

Într-adevăr, CS Șoimii Lipova strânsese cele mai multe puncte în primele 5 etape din zona 1-4, fiind și singura grupare din careul fruntaș cu două victorii în cont în play-off – maximum, față de cele 7 puncte ale celeilalte arădene, CS Crișul, șase ale dumbrăvițenilor și numai 3 ale fruntașei la zi a clasamentului, CSC Ghiroda și Giarmata Vii, însă iată că astăzi de la ora 18 s-a înregistrat și primul succes bănățean în județul limitrof la nord în grupa I valorică.

Conturat în penultimul minut de joc, după o minge recuperată la mijlocul terenului de unul dintre sportivii introduși în minutul 65 ca parte a unei duble schimbări, Olaru, finalizarea aparținându-i lui Răzvan Ghinescu, intrat și el tot atunci pe teren: 0-1 (0-0).

Triumf prin care alb-verzii și-au consolidat locul secund – de baraj, majorând la 3 respectiv 5 puncte avansul în fața arădenelor Crișul și Șoimii la finalul fazei secunde în play-off, așadar înaintea ultimelor 3 etape, succes prin care elevii lui Cosmin Stan s-au apropiat însă și mai mult de fotoliul liderului, la numai două puncte. 

În general, Crișul și Șoimii au obținut mai multe puncte în play-off decât timișenele în întâlnirile directe dintre arădene și bănățene, însă bilanțul total al acestor 8 partide deja jucate s-a mai echilibrat după meciurile de astăzi, CS Șoimii – CSC Dumbrăvița 0-1 la Arad și CSC Ghiroda și Giarmata Vii – CS Crișul Chișineu Criș 0-0 pe ”Emilian Pavel”, înregistrându-se 3 succese ale arădenelor, tot atâtea remize și două victorii timișene

Ambele, repurtate de ”verzii” de pe locul 2 în dauna campioanei sezonului trecut în C8, Șoimii, ambele la zero, 2-0 pe ”Ștefan Dobay” luna trecută în tur, 0-1 în ”intermediara” din această seară de pe Mureș, rezultat în urma căruia bănățenii au ciuntit șansele lipovenilor de revenire la baraj după un an. 

Asta și în contextul în care în ultimul minitur cu 3 etape tocmai cei din Dumbrăvița respectiv Ghiroda au câte două meciuri acasă, pe când arădenele două ”afară”, primul pentru ”verzi” pe ”Ștefan Dobay” fiind vineri seară de la ora 18 cu CS Crișul – în continuare singura trupă din 1-4 fără eșec în play-off, așa cum pe de altă parte liderul ghirozean este încă unicul fără succes în grupa I valorică. Urmând ca tot vineri și Șoimii să joace în Timiș, pe ”Emilian Pavel”.

Drept e, pe de altă parte, și că arădenele au fost mai în largul lor în deplasările lângă Timișoara din play-off, obținând două victorii și o remiză, cu un singur eșec, cel al Șoimilor la Dumbrăvița, în vreme ce bilanțul direct Arad – Timiș în întâlnirile de la Chișineu Criș și de pe ”Motorul” a devenit perfect egal, câte o victorie în parte pentru gazdele arădene respectiv oaspeții bănățeni, dar și două remize.

Echilibru cât se poate de evident în tot ceea ce înseamnă acest play-off în C8, și partidele din această seară jucându-se sub semnul egalității de forțe, debalansată printr-un unic gol înscris de ”verzi” la Arad. Prin Ghinescu, astăzi rezervă la start în baza principiului rotației, aplicat la dumbrăvițeni, dar marcator pe final, la colțul scurt, reluând cu stângul din centrul careului o centrare a lui Martinov de pe dreapta, unde era găsit de Olaru, și cu mențiunea că Martinov era avansat în avanposturi odată cu înlocuirea lui Făgărășanu cu Ghinescu în minutul 65. 

Un singur gol la capătul unui meci cât se poate de echilibrat, în care oponentele au căutat să păstreze cât mai mult posesia mingii, să construiască jocul de pase, dar care au și resimțit în cele din urmă un pic oboseala, oboseală la ora primei runde intermediare din acest campionat al Ligii 3. ”Intermediară” între partidele de vineri-sâmbătă, vineri a dumbrăvițenilor acasă cu ghirozenii, rezultat 2-2 după o întâlnire bună, sâmbătă a Șoimilor după un alt 2-2, la Chișineu Criș, și antepenultima rundă dinspre finele acestei săptămâni, vineri.  

Deplasare la Arad pentru care dumbrăvițenii s-au pregătit duminică seară, 1 mai… muncitoresc, antrenament la Baza II – UPT. iar ieri, luni, pe teren sintetic, pe suprafață mică, la propriul stadion, în anticiparea partidei de astăzi pe o suprafață artificială.

”Verzii” au ieșit așadar bine din această ”intermediară”, pregătind asemenea momente ale sezonului prin partide de verificare pe mijlocul săptămânii în compania unor sparring-partners juvenili, alb-verzi victorioși astăzi într-o întâlnire începută pe căldură, în fața a peste 200 de spectatori, dar încheiată pe o ploaie sâcâitoare, rece. 

Precipitații aducătoare de puncte, într-o răsturnare de situație, după ce ”verzii” erau egalați abia în prelungiri în precedenta lor deplasare, tot în județul Arad, 1-1 la Chișineu Criș, unde deschideau scorul deja în primele 5 minute. S-a întors totodată roata și pentru Șoimii, triumfătoare în prelungiri în ”dubla” tur-retur cu fruntașa din Ghiroda, de fiecare dată cu 2-1, astăzi învinsă la potou.

Într-un meci cu mult mai puține ocazii decât de regulă când alb-verzii sunt implicați, Șoimii fiind mai periculoasă la mingile expediate la careu, ploaie de centrări, pe când CSC Dumbrăvița pe atacuri poziționale. Unul dintre acestea aducea și cea mai mare ocazie, în ultimul sfert de oră al reprizei I, când centrarea lui Tismonar spre bara a doua a fost reluată de Bodri peste transversală din 6 metri, mare oportunitate bănățeană.

Iar amintind de Tismonar, a jucat pentru prima și prima oară pe dreapta, în sistemul 3-5-2 la care ”verzii” au revenit astăzi, dovedindu-se a fi printre cei mai buni sportivi de pe teren, titularizat fiind după ce vineri nu prindea primul 11, aspect valabil și pentru Bura-Kot.

Altfel, în general vorbind, șuturi mai degrabă anemice de ambele părți și un meci care curgea spre 0-0, până la faza declanșată și finalizată de cei introduși în minutul 65. Reușită la un minut după ce vizitatorii efectuau o altă ”dublă” înlocuire, Bain fiind schimbat din defensivă ca urmare a unei duble accidentări, și la gambă, și la umăr.

Una peste alta, triumf în deplasare în play-off pentru foarte tânăra garnitură a Dumbrăviței, și încă în fief-ul Șoimilor care în primăvara trecută jucau faza I a barajului de promovare în Liga 2, de notat fiind aspectul că, în ciuda frăgezimii efectivului de pe ”Ștefan Dobay”, alb-verzii n-au cedat presiunii aparițiilor în deplasare, ba din contră, suferind un singur eșec pe teren advers în tot campionatul, la Dudeștii Vechi. Iar CSC a început să-și dea drumul mai încrezătoare și la Dumbrăvița, cu evoluții în crescendo acasă în play-off. 

Să ajungă oare ”verzii” la baraj? Ar fi un mare bonus spre finele unui prim sezon al reconstrucției pe baza unui lot încropit din scurt vara trecută din tineri și foarte tineri sportivi cu mică experiență la acest nivel sau chiar deloc. Și ca măsură a vidului valoric tot mai pregnant în Liga 3, fără a știrbi însă cu ceva din meritele dumbrăvițenilor.

Din partea cărora ”principalul” Stan a remarcat la final că ”a fost un joc foarte echilibrat, bun pentru nivelul Ligii 3, între echipe preocupate de a juca, însă în suferință la capitolul prospețime, neobișnuite cu intermediarele, prima în acest campionat. Ceea ce s-a văzut, dar s-au străduit, rezultând un meci bunicel. Mă bucur că noi suntem cei care am învins, după ce la Chișineu Criș am fost egalați pe final. Acum noi am fost cei care am marcat, dar așa e cu aceste lucruri, se echilibrează în timp când în fotbal e vorba de aspecte de genul acesta. Mă bucur foarte mult pentru jocul lui Tismonar, căci se punea o întrebare dacă poate să facă față pe dreapta, și a dat un răspuns pozitiv, favorabil, ceea ce îmi dă mult de gândit pe viitor.”

CSC Ghiroda și Giarmata Vii are 42 de puncte, CSC Dumbrăvița 40, CS Crișul 37 iar Șoimii Lipova 35 de puncte. Dumbrăvițenii mai au de jucat acasă cu arădenele dar și la Ghiroda la finele săptămânii viitoare, în penultima etapă.

*

CS Șoimii Lipova: Iliescu – Suslak (Nagy), Nicolescu, Abel Popa, Aldan – Prună (Dobrean), Sahli, Gavrilă, Brad (Ciubăncan), Modan (Capătă), Filimon.

În această ordine, Dobrean, Ciubăncan, Nagy și Capătă au intrat la gazde pe parcursul reprizei a II-a.  

CSC Dumbrăvița: Trifon – Bura-Kot, Bain (88, Ilan), Moțiu – Zurbagiu – cpt. – Tismonar, Schinteie (65, Olaru), Martinov (90, Paunchici), Bodri – Făgărășanu (65, Ghinescu), Paulevici (88, Gologan).

Rezerve: Ciui – Grigoriu, Ciubotariu, Vidican.

Cartonaș galben: Bura-Kot.

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 + = doisprezece

 


Alte articole legate de acest subiect: