CSC Ghiroda şi Giarmata Vii a stopat astăzi după-amiază pe „Electrica” seria de şapte succese a alb-violeţilor prin a le înscrie sec în ultimele 10 minute înaintea pauzei pe o eroare de portar la un corner, însă nu s-a revanşat pe deplin pentru corecţia din urmă cu două sâmbete pe acelaşi teren, liderul SSU Politehnica profitând la rândul său de o eroare şi salvând meritat un punct prin Pureca la intrarea în ultima jumătate de oră a meciului de debut al fazei play-off în Liga a III-a: 1-1 (0-1).
Rezultând în premieră o remiză între timişoreni şi galben-albaştri în cele cinci întâlniri directe avute în ultimele zece luni, cu victoriile împărţite până acum prin replicile date de fiecare dată la zero de către polişti.
Însă a survenit astăzi de la ora 15 şi reacţia ghirozenilor la recentul 5-0 încasat tot lângă Gara de Est, încât nici una dintre echipe n-a legat aşadar victorii în disputele care pe care, semn al echilibrului general totuşi existent în acest duel ieşit din tipare doar acum două săptămâni la hat-trick-ul căpitanului polist Marincu în primele 27 de minute.
Cu lecţia însă evident învăţată, elevii lui Sorin Bălu nu i-au lăsat astăzi încă din start pe timişoreni să se mai desfăşoare, ba chiar taxându-i în cele din urmă spre pauză în urma încă unui corner, deschidere de scor nu neapărat complet neaşteptată după aspectul jocului, dar evitabilă din partea gazdelor.
Care, efectuând o schimbare la pauză, Miclăuş din generaţia 2006 în locul lui Amariei – deja sancţionat, au preluat rolul celor punând din capul locului piciorul în prag în repriza a II-a, ceea ce a schimbat cursul jocului, grăbind egalarea.
În condiţiile în care, la fel, jocul greşeala aşteaptă.
În general fiind unul de o mai redusă intensitate decât în urmă cu două săptămâni, sau cel puţin până la pauză astfel, niţel micşorată fiind şi asistenţa de pe margine, de-astă dată nu scăldată în soare ci sub un plafon opac de nori, totuşi neameninţători pe o vreme ideală pentru fotbal.
Nu tocmai ca-n palmă a fost gazonul „Electricii”, fără a constitui o scuză pentru jocul ceva mai lipsit de nerv decât cel din urmă cu două sâmbete, pe-alocuri chiar plafonat şi presărat mai ales cu numeroase trimiteri greşite, dar văduvit în general de ocazii mari, cele ivite aproape din senin fiind rod al unor oportunităţi speculative.
Taxate ca atare şi rezultând o remiză ceva mai convenabilă alb-violeţilor, dat fiind că-i ţin astfel pe ghirozeni la 3 puncte în urma lor, în condiţiile în care şi ultima lor reîntâlnire se va derula la 3 mai tot la „Electrica”, în antepenultima rundă din play-off.
Pe undeva, era de aşteptat ca, după calificarea pe turnantă în play-off graţie unui forcing final cu trei succese înşiruite la zero la primele apariţii oficiale în 2025, „Poli” să nu mai aibă acelaşi aplomb, ceea ce s-a resimţit în prima repriză, dar mai degrabă pe fondul abordării încă din start a galben-albaştrilor lui Bălu.
Fără doar şi poate montaţi să fi dat uitării coşmarul acelui 5-0, spunându-şi că ei erau cei care dădeau tonul în semifinalele barajului de promovare de anul trecut prin a se impune cu 0-2 tocmai la „Electrica”.
Unde s-au realiniat precum la ora unui nou start, iar într-adevăr astăzi a şi început faza play-off în Seria 9, la Timişoara şi-n Valea Jiului, într-un „careu” minimalist pe ecartul a doar trei puncte.
Schimbându-se pe undeva datele problemei şi caracteristicile disputelor, căpătând aerul unor „finale” din aproape în aproape.
Iar chiar tot încă un meci acasă va avea de jucat „Poli” şi sâmbăta viitoare cu cei din Valea Jiului, alb-violeţii având o revanşă de luat pentru acel 0-1 la „Electrica” din toamnă, dar şi în ideea de a sparge gheaţa la a treia întâlnire cu campioana Diviziei D Hunedoara.
Care n-a fost însă copiată astăzi lângă „Gara Mică” de către ghirozeni, poate doar până la un punct, conducând la pauză, dar sfârşind precum Progresul Pecica la „Electrica” în etapa a II-a de la început de septembrie, egalaţi fiind atunci arădenii după pauză.
„Violeţii” completând aşadar astăzi „tripla” apariţiilor acasă fără victorie în acest campionat cu contracandidatele din grupa I valorică.
Pe de-altă parte, la modul cum au jucat în prima repriză, fără forţă ofensivă, absorbită şi abil înfrânată aproape din faşă de ghirozenii încorsetându-i cu un presing suficient de avansat, elevii lui Cristian Gălan se pot declara mulţumiţi că au reuşit rapid să răstoarne raportul de forţe imediat după pauză, transformând mitanul secund în unul mai degrabă al lor, cel puţin până la un anumit punct.
Dar şi cu oarecare şansă prin prisma mingii căzute pe transversala porţii lui Mosoarcă la capul lui Mancaş în urma altui corner, fază precedând egalarea survenită pe seama insistenţei „violeţilor” de a acţiona în zona central stângă, în cele din urmă dând roade: 1-1.
Încât ghirozenii se îndreptau şi spre cea de-a treia apariţie succesivă fără victorie şi din nou cu gol primit, preocupant în perspectiva cursei pentru prinderea unuia din primele două locuri.
Iniţial, mai bine aşezaţi fiind în teren dar şi ca organizare a jocului, galben-albaştrii cu Fridrich şi veteranul Munteanu retitularizaţi, fără a mai începe Coroiu şi Jichici precum în ultima remiză acasă cu nou-promovaţii Aradului, 1-1, au fost mai activi în plan ofensiv şi cei destul de periculoşi în urma unor centrări.
Prima dintre acestea, furnizată de veteranul Munteanu din dreapta în minutul 4, fiind finalizată cu capul de Mancaş pe lângă colţul lung, acuzând şi o lovitură la ceafă.
Vârful alb-violeţilor neavând în schimb ocazia să fie angajat în careu, încât Istratie a încercat şutul de la semidistanţă, totalmente imprecis în minutul 9, aidoma unei… transformări rugbistice după ce mingea îi juca festa, sărind din gazonul denivelat.
Balonul buclucaş fiind nu departe de a-l surprinde în minutul 11 pe Mosoarcă, la centrarea lui Fridrich de pe stânga, greşit direcţionată dar îndreptându-se de fapt spre colţul lung, sub bară, de unde goalkeeper-ul polist a deturnat-o în corner, primul al meciului.
Şi un al doilea obţinut de Mancaş şi compania, completând primul sfert de oră prin a-i limita pe polişti la apărarea propriului careu, şi în urma unor aruncări lungi de la margine, catapultate de Fridrich.
Fără ca aspectul jocului să se schimbe, ghirozenii au insistat mai mult pe flancul drept, în raza de acţiune a lui Trip şi Munteanu, însă, paradoxal, prima intervenţie de portar ca urmare a unei faze construite, cea din minutul 20, a aceluiaşi Mosoarcă, respingând cu palmele, a fost necesară la infiltrarea lui Velcotă pe stânga.
Şutând dintr-un unghi relativ închis cu speranţa prinderii colţului scurt, goalkeeper-ul liderului fiind însă la datorie.
În schimb, drept dovadă a cursului evident al jocului, „Poli” nu putea fi măcar cât de cât periclitantă nici chiar dintr-o fază fixă, de pe stânga, cu Popa imprecis „la pupitru”.
Periculozitatea revenind la buturile lui Mosoarcă, o altă centrare a oaspeţilor, dar din stânga, punând puţin pe jar lumea din tribuna I plină a „Electricii”. Mai absorbiţi fiind fanii viola în etalarea repertoriului clasic, cu scandări, încurajări, cântece şi fluturarea uriaşelor steaguri.
Cântând în speranţa ivirii razei de soare, căci favoriţii lor erau ţinuţi la respect de Mancaş&Co, preluându-i în presing avansat.
Într-o cu totul altă primă repriză decât acum două săptămâni, cu 3-0 până-n minutul 27 la „tripla” căpitanului Marincu.
Astăzi, minutul 27 aducând în sfârşit o intrare în careu cu mingea la picior, a lui Amariei, de pe dreapta, dar întârziind niţel momentul transmisiei, nu-i bai însă, tot el ajungând cumva a smulge o lovitură liberă în prelungirea fazei, pe zonă centrală la peste 30 de metri de poarta lui Flonta.
Iar mingea chiar sfârşea în poartă, după trimiterea efectuată de David Popa şi loviturile de cap, ultima însă din ofsaid.
Plasă scuturată ce… scutura niţel din blazarea liderului căutând dezmorţirea, efectuată şi sub forma unui prim corner în minutul 30 la o minge de angajament de pe stânga.
Iar ulterior Marincu, revenit după suspendare, precum titularizat a fost şi Amariei faţă de succesul cu 1-0 de la Şag, fără a mai începe în schimb acum Nagy şi David Ciurel, îşi lua inima în dinţi şi-şi încerca stângul, dar destul de mult peste bară.

Călin Ciobanu, autor a 14 goluri în turul Diviziei D Timiş pentru echipa a II-a a Ghirodei, l-a marcat pe primul în Liga a III-a în galben-albastrul terţ divizionarei
O fază fixă aducând deschiderea de scor pe fondul absenţei atacurilor cursive, încă o centrare a lui Munteanu de pe dreapta asigurând un alt corner tot cu Trip la pupitru şi expediat pe interior, la care Mosoarcă a ieşit spre prima bară pe sub minge, planând spre centrul porţii iar Ciobanu împingând-o simplu în aţe, deşi cu alb-violeţi în preajmă, depăşiţi însă deja de balon: 0-1.
Pe undeva meritat, atacantul cu mască făcând diferenţa.
Dar mai ales punând punct perioadei de 3 luni şi jumătate fără gol primit de polişti de la finele unui 2-1 tot la „Electrica” la 7 decembrie în compania codaşilor din Periam care reduceau aşadar din deficit.
Şi se punea dintr-odată întrebarea dacă SSU Politehnica va suferi cumva şi întâiul eşec de la 9 noiembrie, de aproape patru luni şi jumătate, când se înclina cu 1-0 la Pecica.
Sau doar o a doua înfrângere acasă în actualul campionat, după cea suferită la 2 noiembrie cu hunedorenii, cu 0-1.
Alungate au fost însă acele zile ale eşecurilor la rând fără gol marcat, înlocuite cu şapte triumfuri care tindeau totuşi a fi curmate astăzi de galben-albaştri.
Gazde nu peste mult timp pentru polişti, la 12 aprilie, peste trei runde, totul şi cu gândul la contracandidatele din Valea Jiului şi Pecica, încât, prin prisma unei cât se poate de simple socoteli, o remiză a timişenelor nu le-ar fi de fapt şi cea mai convenabilă, aducând a… punct pierdut strict în raport cu economia generală a fazei play-off.
Poliştii neavând însă timp de calcule ci obţinând şi ei un corner în minutul 42, la care Flonta a arătat cum să te descurci mai bine pe respingere.
Oboseala primei părţi spunându-şi apoi cuvântul sub forma pierderii concentrării şi devierii spre… „infracţiuni”, cu Amariei „cocoşel” între băncile de rezervă pe adresa junelui Şteta, „îngălbenit” totuşi şi-acesta de hunedoreanul Bădărău în minutul 45.
Iar astfel lua sfârşit mitanul, cu Florin Brădău dintr-odată activat în spaţiul tehnic ghirozean de impetuozitatea lui Amariei, stârnite fiind primele scântei ale unei revederi în mod cert mai temperate până atunci.
Pauza sfetnic bun aducând retragerea lui Amariei, la schimb cu Miclăuş, dar şi preluarea rolului de prim-plan de către alb-violeţi.
Din capul locului reaşezaţi pentru a nu mai fi prinşi în presingul vizitatorilor, incomodându-i vădit până atunci.
Dimpotrivă, „Poli” a aplicat încă din primele faze jocul mai tipic de posesie, iar în minutul 53 a mai obţinut un nou corner, graţie tocmai lui Miclăuş cu un şut pe jos în diagonală, fie şi lipsit de forţă şi precizie.
Cum la fel era expediat de „violeţi” dar de pe stânga altul puţin înaintea pauzei, atât inexact cât şi deficitar executat, ilustrativ ca lipsă a acurateţii la finalizare într-un duel de podium fără ocazii din acţiuni.
Urma aşadar cornerul iar ulterior o poziţie în sfârşit mai favorabilă lui Marincu, la 18 metri lateral dreapta, dar tot acurateţea execuţiei lăsând de dorit.
Prima „finală” din play-off fiind sub apăsarea mizei punctelor de-acum mai drămuite.
Încât poliştii nici n-aveau suflul de a continua forcingul începutului de repriză, din contră, finele primei ore de joc găsindu-i pe cei din Ghiroda insistând pe stânga.
Şi alegându-se cu noi cornere, unul dând emoţii în tribune. La lovitura de cap a lui Mancaş de la 9 metri, puţin lateral dreapta, mingea căzând pe transversală…
Iar dacă n-a devenit 0-2, rezultat cu care galben-albaştrii luau decisiv avans aici în mai 2024 în manşa I a barajului la promovare, s-a făcut 1-1 prin închizătorul Dan Pureca, folosindu-şi stângul de pe stânga, lângă bara de la colţul scurt, la semiînălţime după ce-l „culca” pe Flonta ieşindu-i în întâmpinare la angajarea în careu pe stânga, în zona lui Imbroane şi cu Munteanu urmărindu-l în van: 1-1 în minutul 62.
Ghirozenii fuseseră neatenţi în protejarea defensivei şi prinşi pe picior greşit, egalarea survenind şi aceasta pe seama unei erori.
La care, imediat, Cristian Gălan simţea momentul evident prielnic şi „pompa sânge proaspăt”, Prună fiind înlocuit de Militaru (generaţia 2003) iar căpitanul Marincu de David Mirel Ciurel (2005), din nou în joc alături de fratele său geamăn, fundaşul Radu Daniel Ciurel.
În atac, izolat, Istratie alegându-se cu un cartonaş galben în minutul 66, la care muta şi Sorin Bălu, apelând după mijlocul reprizei la David Pop, din generaţia 1999.
Iar jocul se mai înăsprea încet, încet, pe fondul instalării oboselii şi a apariţiei greşelilor tot mai evidente, Imbroane fiind sancţionat în minutul 70 la faultul asupra lui David Ciurel, pe stânga, nu departe de careul oaspeţilor.
Care vizitatori din Ghiroda se alegeau cu un alţ corner de pe stânga, mingea ajungând din aproape-n aproape la Fridrich, stâng din voleu puţin pe lângă colţul scurt.
Semn că elevii lui Bălu exersaseră loviturile de colţ, cu potenţial ameninţător la poarta lui Mosoarcă.
Asta în lipsă de altceva, iar în general destule erau lipsurile duelului timişenilor calificaţi în play-off, în ultimul sfert de oră cu Istratie obţinând o lovitură liberă la 30 de metri lateral dreapta.
Dar faze fixe pe care galben-albaştrii le-au respins cu mai mare siguranţă, trecând apoi la o nouă schimbare, Sorin Bălu apelând la „arma” sa de-acum nu la fel de… secretă, Petrişor Jichici, ajuns la 30 de primăveri.
În speranţa aplicării loviturii de graţie.
Idee în care, după ce poliştii l-au introdus pe Alex Nagy (n. 2001) pentru Radu Ciurel, accidentat, Bălu a efectuat chiar o triplă modificare pe când galben-albaştrii erau reveniţi în zona careului timişorenilor, atât Ilie (n. 2002) luându-i locul lui Trip în minutul 88 cât şi juniorul din generaţia 2008 Andrei Cionvică şi Darius Buia (1994) fiind „aruncaţi în luptă”, pe când juniorul Şteta retras de pe stânga, accidentat şi el.
Buia n-a fost însă inspirat la executarea unei lovituri libere din zona centrală, iar în al doilea minut de prelungiri din cele patru nici colegii săi, neatenţi în lanţ şi dându-i posibilitatea Politehnicii să încerce marea cu degetul de o manieră similară fazei egalării.
Contraatac generator de emoţii în careul lui Flonta, scăpat cu faţa curată. Şi rezultând astfel o remiză net mai justă, cu fiecare echipă punându-şi amprenta pe repriza având-o mai mult sub control.
Un draw semnat de marcatori din generaţiile 2003-2004 nu foarte convenabil de ambele părţi, socotind altfel că un punct e totuşi mai bun decât niciunul.
Iar clasamentul de pe coloana rezultatelor şi programului viitor e elocvent în acest sens, în vale un unic penalty al lui Alexandru Ionuţ Popescu făcând diferenţa din minutul 40 pentru invitaţii cu Spînu în dublu rol inclusiv federal, ceea ce-i lasă pe pecicani la un punct în urma ghirozenilor pe cale de a-i vizita vinerea viitoare în disputa ocupantelor locurilor 3-4.
Fruntaşele ajunse la egalitate de puncte având în schimb revederea lor la „Electrica”.
Dar cert e că „Poli”, chiar dacă n-a semnat „dubla” acasă în martie cu galben-albaştrii, măcar s-a instalat prima prin a trece în premieră luna aceasta de Mancaş&Co, aspect pe care timişorenii ar ţine să-l rezolve şi-n privinţa încleştărilor cu Progresul şi invitaţii federali din vale, trupe cărora le-a ciupit momentan până acum doar câte un punct din 6 posibile.
Alta fiind situaţia în Seria 10 nord-vestică, „pereche” a celei vestice, în care liderul Minaur a dispus cu 4-1 la Baia Mare de Crişul Sântandrei şi s-a desprins la 5 puncte de următoarele clasate, SCM Zalău şi CSM Olimpia, după un 0-2 favorabil sătmărenilor în Sălaj.
Iar apropo de seriile „pereche”, din sezonul următor calificatele acestora în play-off se vor întâlni deja încrucişat încă din grupa I valorică, aşadar nu abia în semifinale şi nici din nou tot cu colegele de serie, ci strict doar cu formaţiile din grupa „pereche”.
Schimbarea de sistem competiţional e prevăzută pe un format cu opt serii a câte 12 cluburi şi un sezon tur-retur urmat de grupele valorice 1-4 şi 5-12 în care se continuă cu punctele adjudecate doar în compania adversarilor care s-au calificat la rândul lor. Câştigătoarele din play-off, patru la număr – comasând aşadar două serii, urmând a promova direct.
*
SSU Politehnica a început cu Mosoarcă (n. 2001) – Amariei (2003), David Roşu (2004), Vlaicu (2006), Radu D. Ciurel (2005) – Rotariu (2002), Pureca (2004) – Prună (1997), Popa (1997), Marincu – cpt. (2005) – Istratie (2004).
Rezerve: Enăşescu (2007) – Huminic (2004), Tătaru (2006), Boariu (2006), Fazekas (2007).
CSC Ghiroda şi Giarmata Vii: Flonta (n. 2005) – Imbroane (2006), Stupu (1997), Fridrich (1998) – Munteanu (1987), Trip (2003), Stoi (1995), Velcotă (1998), Şteta (2007) – Mancaş – cpt. (1995), Ciobanu (2003).
Rezerve: Mario Bura-Koţ (n. 2009) – Vaccari (2006), Gulei (2008), Coroiu (2000).
Menţionarea anilor de naştere, în ideea că grupările timişene din play-off-ul Ligii a III-a au oferit un duel tineresc, în special poliştii având trei titulari din generaţia 2004 şi doi din 2005 într-o întreagă gamă reprezentată a anilor 2001-2006, cu doar doi deceni de vârstă din 1997, iar oaspeţii doi titulari din generaţia 2003 şi câte unul din 2005, 2006 şi 2007, ceilalţi fiind născuţi înaintea anului 2000, câte doi în 1995 respectiv 1998, unul în 1997 iar veteranul cândva în violet Alex Munteanu în 1987.
GALERIE FOTO
- Călin Ciobanu, autor a 14 goluri în turul Diviziei D Timiş pentru echipa a II-a a Ghirodei, l-a marcat pe primul în Liga a III-a în galben-albastrul terţ divizionarei