Ghiroda evită eșecul acasă în prelungiri din penalty, în dublă superioritate numerică în fața Șoimilor cu portar improvizat, însă pierde locul 1. Calificată totuși la baraj: 1-1 (0-1) cu Lipova. FOTO + declarații

Paradoxal, deși n-a învins nici la a șaptea încercare în play-off-ul Seriei 8 în Liga 3, fostul lider CSC Ghiroda și Giarmata Vii s-a calificat totuși înainte de termen la barajul de promovare în Liga 2, ba chiar cu două etape înaintea încheierii mini-campionatului zonei 1-4, în pofida faptului că a cedat fotoliul fruntaș, suficient fiindu-i un gol egalizator marcat acasă târziu în prelungiri, din penalty: 1-1 cu CS Șoimii Lipova. 

Gazdele timișene ar fi meritat o soartă mai bună vineri seară de la ora 18, la startul celei de-a treia și ultima fază în play-off-ul Seriei 8, însă au fost nevoite în cele din urmă să se mulțumească cu o egalare izbutită de pe punctul cu var, în prelungiri.

Suficient totuși pentru ca galben-albaștrii Ghirodei, la braț cu vecinii de peste Pădurea Verde, din Dumbrăvița, să le înlocuiască de la un sezon la altul ca reprezentante ale seriei vestice la barajul de promovare pe CS Șoimii Lipova și Crișul, arădene anul trecut în această postură, de astă dată în umbra bănățenelor, umbră în care se aflau deja după sezonul regular, pe locurile 3-4 la finele returului. Timișenii și-au păstrat pozițiile fruntașe și după play-off, confirmate înainte de termen.

Nu însă fără mari emoții, mai ales în cazul ghirozenilor, încă în căutarea primului succes în play-off. Care i-a ocolit și vineri seară.

Pe un timp frumos dar fără soare, însă numai bun de fotbal. Și pentru cei peste 250 de spectatori care au văzut de toate, cartonașe roșii – cifrate la 4, cartonașe galbene (7), o lovitură de la 11 metri în prelungiri, în schimb doar două goluri. Ușor de contabilizat în tribună, în condițiile în care tabela electronică n-a funcționat. 

Oaspeții au venit fără antrenorul principal Flavius Sabău, despărțire după nu mai puțin de 6 ani, survenită tocmai după eșecul de marți cu CSC Dumbrăvița, 0-1 pe ”Motorul”, săptămâna aceasta. Ocupanții locului 4 își jucau așadar ultima șansă de accedere la baraj după un ”cutremur” în propria bătătură.

Iar meciul a început cu un cartonaș galben acordat căpitanului de echipă al liderului, Cosmin Mancaș, chiar în primul minut de joc, pentru un atac violent în pieptul lui Suslak, aproape de banca oaspeților. În minutul 16 și Românu a văzut cartonașul galben pentru lovirea mingii după fluierul arbitrului. 

La primul șut pe poartă, vizitatorii arădeni au deschis scorul, în minutul 20, când Ciubăncan a centrat de pe flancul stâng iar mingea a ajuns la Capătă, care a trimis spre poartă, balonul fiind respins de goalkeeper-ul Mosoarcă dar fundașul stânga Alex Nagy fiind pe fază la 6 metri și punând latul: 0-1.

Asediu apoi la poarta oaspeților, fără concretețe, cu toate că gazdele ar fi meritat egalarea. La fel și în repriza secundă, cu elevii lui Răzvan Leucă la cârma jocului, ratând însă din orice poziție.

Caronașele galbene au început să curgă în tabăra oaspeților, foarte gălăgioși pe teren, mereu protestând, adesea nejustificat. Unii au fost avertizați, iar apoi eliminarea lui Filimon în minutul 75, urmat fiind de cei doi directori sportivi, Florin Brădău (Ghiroda) și Ciprian Pătroi (Șoimii), trimiși după gard, semn că nici gazdele n-au fost ușă de biserică. Preocuparea pentru propria activitate fotbalistică ar trebui să primeze, mai ales într-un fotbal românesc cu asemenea deficiențe. 

Și urmau minute tensionate până la final. Prin orice mijloace, arădenii au tras de timp, ”secerați” fără a fi atacați de adversari, în apărarea avantajului minim.

Arbitrul a acordat nu mai puțin de 8 minute de prelungiri, iar în cel de-al patrulea portarul Iliescu a văzut cartonașul galben pentru tragere de timp, două minute mai târziu primindu-l și pe cel de-al doilea, pentru proteste: eliminare. A sărit la arbitru să se răfuiască dar a fost ținut de întreaga echipă, scene mai rare la acest nivel. Dar adevărul este că Liga 3 e în nota generală a fostbalului românesc al lui 272-0, praf.

În cel de-al șaselea minut de prelungiri, la o fază încâlcită în careul oaspeților, mingea șutată de Trandu de la 14 metri a fost deviată cu brațul drept de Suslak, iar arbitrul, aproape de fază, a arătat punctul de la 11 metri. Vizitatorii, nemulțumiți de această decizie corectă a arbitrului sibian Șuvar, l-au înconjurat și au solicitat anularea deciziei, centralul rămânând ferm pe poziție, chiar și în pofida faptului că Bogdan Nicolescu – la rândul său ”cavaler al fluierului”, a luat mingea și a șutat spre central, scăpând numai cu cartonaș galben. Protestele au tot continuat, vreme de peste 3 minute, iar până la urmă jucătorii oaspeți s-au potolit și penalty-ul a fost transformat de Răzvan Trandu, în stânga lui Bogdan Nicolescu, care a luat locul în poartă celui eliminat: 1-1.

Galben-albaștrii, salvați în dublă superioritate numerică după ce n-au izbutit a înscrie din acțiune, acasă, în calitate de fruntași, împotriva ocupanților locului 4. Egalați abia de pe punctul cu var, abia când erau în dublă inferioritate numerică și cu portar improvizat.

S-au semnalizat alte 5 minute adiționale dar s-au mai jucat doar trei. 

Și urmează Ghiroda – Dumbrăvița. Cine va câștiga play-off-ul?

*

Au jucat următoarele formații:

CSC Ghiroda și Giarmata Vii: Mosoarcă – Sporin, Stupu (min. 89, Bîrloveanu), Hecsko, Coroiu (min. 89, Rosuș) – Precup (min. 65, Velcan), Jichici – Mancaș, Trandu , Bădăuță (min. 58, David Pop), Românu (min. 65, Grancea).

Antrenor: Răzvan Leuca

Rezerve: Miklos – Buzata, Zăvălache, Datcu.

Șoimii Lipova: Iliescu – Nagy, Nicolescu, A. Popa, Suslak – Gavrilă, Simion, Sahli, Filimon – Ciubăncan, Capătă.

Antrenor: Marius Ciubăncan.

Rezerve la start: Buta – Brad, Modan, Aldan, Dobrean, Hațegan, Stoin, Rusu, Giosu.

Au arbitrat: Suvar (Sibiu) –  Bumb (Hunedoara) și  Moldovan (Sâncraiu de Mureş). Observator de arbitri: Miholcea (Bocşa ? Caraş Severin), delegat de joc Lăzărescu (Târgu Jiu).

*

Declaratia lui Răzvan Leucă, imediat după joc.

– Un nou egal în play-off…

”Având în vedere evoluția din teren, nu pot să mă mulțumesc cu o remiză, nu pot să înțeleg de ce Lipova a încercat de la începutul meciului să facă antijoc. Ei până acum au fost o echipă de respectat, au încercat să joace. Astăzi 90 de minute numai antijoc, de la început și până la final. Practic nu am cum să mă mulțumesc cu acest egal, având în vedere că am avut foarte multe ocazii, chiar foarte multe. A trecut mingea prin fața porții de vreo trei-patru ori în prima repriză. În repriza a doua au scos de două ori mingea de pe linia porții, dar din păcate nu am reușit să câștigăm. Mergem înainte!”

– Sunteți deja la baraj.

”Nu știu dacă suntem la baraj, important e să aflu rezultatul de dincolo, că nu știu cat s-a terminat…”

– 1-0 a câștigat Dumbrăvița…

”Da, 1-0 pentru Dumbrăvița. Practic o să mai fie încă două meciuri foarte tari, în care o să încercăm supremația, la locul I. Pentru noi este bine că suntem la baraj, pentru jucătorii tineri care să capete experiență. Pentru că o să fie o experiență plăcută. Astăzi iarăși au fost mulți spectatori, din păcate nu am reușit să-i mulțumim.”

– Vor veni și victoriile la final de play-off?

”Nu știu dacă o să vină victoriile. Majoritatea meciurilor le-am controlat în întregime, am încercat să jucăm ofensiv, atât cât ne-a permis valoarea și potențialul jucătorilor, meci de meci am fost o echipă pozitivă. Dar până la urmă sper să ne deblocăm și cu o victorie, cand va fi, va fi binevenită.”

– Despre arbitraj ce ne puteți spune?

”Au fost câteva decizii simetrice, gândite diferit din punctul meu de vedere. Până la urmă arbitrii sunt suverani pe teren, ei decid cursul; din păcate, cred că mentalitatea noastră este greșită. Prea mult ne axăm pe ceea ce fac sau nu arbitrii, și nu pe jocul nostru. Însă având în vedere momentul și tensiunea jocului, câteodată poate se înțelege. Dar pe viitor sper să gestionăm altfel și să fim mai concentrați pe jocul nostru.”

Fotografii de Iosif Canea

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt − 8 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: