Giuchici: „Fug de frică… li s-ar fi putut dezvălui valoarea”

După noi potopul. Datoriile şi efectele negative ale gestiunii Iancu-Chivorchian sunt doar parte a nefericitei situaţii în care a fost tîrît alb-violetul de către nişte „oameni care n-au nici o tangenţă cu clubul care a împlinit 90 de ani, Politehnica”, după cum subliniază Miroslav Giuchici, unul dintre localnicii daţi afară de dictatoriala conducere, căreia nu i-a răspuns la o recentă remarcă lansată în cadrul festiv „şi din bun simţ dar şi pentru că respectivii n-au nimic de-a face cu acest club”. Miroslav Giuchici, care în 18 aprilie va împlini 58 de ani, s-a referit şi în www.sporttim.ro la confuziile şi drama ce sugrumă alb-violetul pe care l-a îmbrăcat vreme de 13 ani, surplus la emisiunea de luni seară, FOTBAL, de la TEN, în care a creat „şi o altă linie, nu doar ceea ce zice Iancu…” 

Inginer Radivoi Miatov, Emeric Dembroschi, Miroslav Giuchici, Iosif Feher, Helmuth Guţuli, Ionel Bungău: la un turneu de copii, în Freidorf

L-am întrebat pe fostul atacant de har şi golgeter al poliştilor dacă mai are Timişoara putere să se regenereze prin resurse proprii după asemenea cutremure, fotbalistic vorbind. „Dacă vine un investitor care să finanţeze, eu regăsindu-mă printre membri fondatori, sigur voi fi de acord dacă ar exista un doritor care să dea bani, şi nu să ia bani, cum a fost cazul lui Iancu. Şi se va găsi cineva! Sigur! Sunt foarte optimist şi spun şi că nu este neapărat nevoie de foarte mulţi bani”, a spus „Mima” Giuchici, la rîndul său un temerar investitor privat în fotbalul juvenil românesc, în perioada de pionierat a acestui deziderat de a regenera jocul de la bazele piramidei sale, în 1993, cu Srbijanka Giuchici.

Ce credeţi că se va întîmpla pe termen scurt cu Poli?

– În primul rînd trebuie să specifici clar, o spun, cu SC FC Timişoara SA, şi nu cu Politehnica, pe care Iancu a cumpărat-o de la Zambon în noiembrie 2010 iar TAS nu i-a dat voie să o înscrie. Părerea mea este să-l lase în pace pe Iancu, cu echipa lui, iar autorităţile să încerce să recupereze de la el FC Politehnica Timişoara, să o înscrie, şi să continue în competiţie. Iar Primăria şi Consiliul Judeţean să ajute echipa într-o manieră onorabilă, nu cu extraordinare exagerări, cît au dat la Iancu. Întrucît aceasta nu este FC Politehnica ci gruparea care-şi are rădăcininile în 2001, de la Ştiinţa, care s-a unit cu AEK Bucureşti, tot s-a transformat pentru a scăpa de datorii, şi s-a ajuns la FC Timişoara. Nu ştiu de ce şi cum de s-a găsit Marian Iancu să semneze actuala adresă, cînd pînă acum toate erau semnate de Chivorchian!? Şi la FC Poli AEK, şi la FC Universitatea Politehnica Timişoara, şi la FC Timişoara… Şi de unde în mijloc de campionat să semneze adresa în numele SC Politehnica Timişoara SA, de unde a apărut asta?

– Cum vedeţi viitorul fotbalului timişorean în întregul său, în acest moment de cumpănă?

– Întotdeauna, în istoria fotbal timişorean odată la 10 ani s-au găsit resursele să se creeze o echipă competitivă la nivelul primei ligi şi chiar cu unele rezultate notabile în Europa, aşa încît nu trebuie să fim disperaţi. Haideţi să ne imaginăm că mergem pe mîna lui Iancu şi în continuare şi să ne întrebăm: cînd crezi că va mai atinge performanţele de acum 2 ani? Mai bine aşteptăm 4 ani dar continuăm pe mîna noastră. Cine ne garantează reatingerea acelor performanţe, dacă Iancu n-are bani nici de licenţe, fiind cu datorii din urmă. Atunci de unde pentru investiţii!?

– Ce nume din noul val credeţi că va atinge performanţa sportivă, eventual să calce pe urmele lui Torje?

– Depinde şi de şansa pe care o ai şi sunt alţii mai buni decît el, dar poate n-au avut şansa lui Torje, care – iată – are probleme în Italia. Trebuie să vedem ce potenţial au aceşti tineri aspiranţi pe care i-am urmărit şi – sincer! – nu vreau să jignesc pe nimeni dar nu văd nici un jucător să ajungă vreo valoare pentru FC Timişoara, să ajungă pe culmile performanţei.

– Aţi fost o vreme şi în sînul clubului cu actuala conducere, aşa încît puteţi explica de ce credeţi că Poli nu s-a apropiat de fotbalul juvenil sîrbesc prin parteneriate şi reciprocităţi, care numai avantajoase ar fi putut fi, ceea ce i-ar fi fost şi la îndemînă?

– Vaaaaai, de cînd se tot laudă Iancu şi Chivorchian cu Centrul lor, dar n-au fost în stare să organizeze ceva şi asta pentru că nu-i interesează cu adevărat. Măcar un turneu de jocuri să fi organizat, la 14 ani, la 17 sau la 18. Probabil şi fug de frică, sau mai bine zis mai mult ca sigur, căci li s-ar fi putut dezvălui adevărata valoare. Nu-şi dau interesul, şi înafară de a păcăli copiii să semneze, mai nimic cu adevărat. Este posibil ca tot părinţii să ajungă să plătească una alta, cantonamentele!? Nu este vorba decît de timpul investit pentru că eu cum am putut oare de unul singur în decurs de 17 ani, repet, singur, să organizez peste 30 de turnee cu echipe foarte tari, la care n-au lipsit Partizan, Steaua Roşie, Vojvodina, şi am adus echipe maghiare sau chiar nemţeşti? N-am văzut nici un interes real în cele 7 luni cît am activat la ei, să-şi arate curiozitatea să vedem valoarea noastră vizavi de a străinilor. Iar pe perioada cît organizam acele turnee, cele 3 cluburi bucureştene încă aveau centre foarte bune, care au sfîrşit prin a fi desfiinţate – nu mai au Centre dar cluburile respective încă vor titluri la seniori – nu e culmea? Nu sunt în stare să conducă un Centru de copii şi juniori, nu sunt capabili să întocmească şi să respecte un program, nu ştiu cum şi ce antrenori să aleagă, şi la noi sunt foarte mari carenţe. Asta e realitatea.

Care ar fi aşadar principala carenţă a Centrului polist?

– N-au scos în 5 ani nici un jucător relevant deşi ceva-ceva tot au investit! Calculează, 20 de jucători ori 5 ani, deci 100, mai toţi şi-au sacrificat vreo 12 ani din tinereţe şi n-a ieşit mai nimic. Retoric întreb, cine răspunde? Problema este foarte simplă, ceva pur şi simplu nu merge, dacă aveai 14 antrenori, şi cu 5 generaţii n-au reuşit să promoveze măcar unul bun de Divizia A, dacă nu unul super. Nu se lucrează constant şi continuu, se sar etapele, începînd chiar de la cei mici se sar. Că am avut rezultate nu sunt de felicitat doar antrenorii, căci rezultatele au venit în urma dezastrelor din fotbalul românesc, ale celor peste 80 de cluburi suferind cu neplăţi ale cluburilor mai mari vizavi de ele, şi care s-au desfiinţat. Bucureştiul nu poate nici acesta să mai scoată jucători de valoare, pentru că nu lucrează. Rezultatele nu au venit aşadar doar datorită echipei, care a fost bine pregătită fizic, sudată, dar şi care n-a avut concurenţă. A avut rezultate ca echipă dar nu şi ca principiu de bază, să scoată doi jucători pentru echipa mare. Să calculăm că ar fi fost 10 în 5 ani, care jucau împreună 10 ani. Unde sunt? Asta şi în situaţia în care la fiecare generaţie au adunat în general pe cei mai talentaţi copii din Timişoara.

– Ceea ce mă face să vă întreb ce-mi stătea demult pe limbă… Oare nu s-a ajuns involuntar sau nu chiar ca prin diversele abordări peste ani ale conducătorilor alb-violeţi să fie erodată întreaga bază a fotbalului local, care suferă acum vizibil?

– Una dintre cauzele faptului că jucătorii par a se fi sacrificat 10-12 ani la juniori este şi dispariţia unei echipe de B a oraşului, care era o ideală treaptă intermediară în progresul lor. Organele locale, în loc să pompeze o groază de bani în afacerea privată a lui Iancu, cu o parte onorabilă, nu exagerată, puteau să investească într-o grupare independentă de B din Timişoara, care să fie de sine stătătoare. Dar aşa s-au concentrat pe un club unde n-au reuşit să scoată unul bun de A de la juniori!

– În fine, o întrebare personală. Am rămas contrariat să constat că s-a folosit prilejul momentului festiv al aniversării a 90 de ani de la înfiinţarea clubului Politehnica, cu ocazia celebrării de la Casa Oamenilor de Ştiinţă, pentru a se face remarci deloc la locul lor într-un asemenea cadru am zice şi solemn dar şi de sărbătoare, cînd Gheorghe Chivorchian s-a referit în alocuţiunea sa la ceva ce parcă aţi fi greşit. Ce a vrut să spună cînd s-a referit la faptul că v-aţi cam grăbit cu plecarea de la club şi dacă n-a fost vorba de o plecare, n-a întinat cumva momentul cu un neadevăr?

– Problema care a pus-o tovarăşul Chivorchian la împlinirea celor 90 de ani de la fondarea clubului Politehnica, un club care n-are nici o legătură cu Iancu şi cu gruparea pe care o conduce la ora actuală, este că a vrut să iasă în evidenţă de ce în jurul său nu mai sunt timişoreni. Nici eu, nici Florin Bătrînu, nici alţii… Pe mine m-a chemat doar pentru că Poli datora bani Srbijankăi pe jucătorii cumpăraţi de la noi, erau 9 tineri dintre care 5 la selecţionate ale României, pentru care nu era vorba nici de 120.000 de euro. Am răspuns chemării pentru că datora banii aceştia şi pentru că am cerut să achite clubului meu. Am terminat cu 14 puncte avans faţă de Bihor, cu 17 de UTA, am bătut tot, pe linie, fără Torje şi Daminuţă, şi ne-a bătut Rapid acasă, 1-0 în semifinale. Am lucrat pe gratis la Poli, fără salar şi am refuzat să mi se acorde un contract, ci cu înţelegerea că atunci cînd aduc titlul să aleagă ei ce primă consideră că se cuvine sau chiar şi cu o mînă dreaptă, şi asta pentru că dintre primii 11 erau 8 sau cîteodată chiar 9 de la Srbijanka, şi mi-am dorit doar să termin cu generaţia de la Srbijanka, 12 ani şi gata, mă retrăgeam. Zicînd că Iancu i-a dat ordin să mă dea afară, mi-a zis la revedere, am fost pus pe liber. N-am vrut să stric festivitatea, din bun simţ nu i-am dat atunci o replică.

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

7 răspunsuri la Giuchici: „Fug de frică… li s-ar fi putut dezvălui valoarea”

 1. Aqwilla-Violla spune:

  Daca si asta s-a gasit sa vorbeasca de fotbal, atunci divizia „D” ne paste! El sieracu’ era nevinovat si ca fotbalist, dar mai ca „om de fotbal”! E o formula care suna comic la el.

 2. Piratul de pe Bega spune:

  Explicatii si astuia, sa afle macar acum, ca aia lui Zambon nu era Poli, era Dacia Pitesti! Poli adevarata a retrogradat atunci in „C”, si nu a fost sustinuta , dar a fost preluata de cineva(nu-i spun de cine…) si dusa in divizia „D” si apoi a devenit Poli 2002. Sa stie si el, ca peste tot se da mare polist!

 3. RADIO EREVAN spune:

  Cica tov.IvanIvanovici a castigat o masina! Apoi, rectificam:” de fapt nu e vorba de o masina, ci de o bicicleta si nu a castigat-o , ci i s-a furat!” Si giuchici e tot radio erevan: Cica l-a vrut dinamo, dar nu s-a dus! De fapt nu l-a vrut Jiul, dar le-a fost bagat pe gat, cu forta de Jakie Ionescu! Asta e bun daca se face un club de glume, dar nu de fotbal…

 4. Micșa de la Chișoda spune:

  Sunteți niște pârnăiași care așteaptă pe la colțuri; apoi, zbang! Ce dracu aveți cu Miroslav! El vorbește de păcăleli. Nu-și amintește că și el a păcălit copiii să semneze contractele prin vămi când se ducea la sârbi!!. Îi amintesc doar două nume: Marian Mereu și Ghorghe Stoianov. Acum bate câmpii pe la Europa Nova. Cică el este moderator! Se bagă el să vorbească despre viitorii fotbaliști. El nu știe nici un jucător de la echipa mare a lui Poli, dar de la centru de uniori. Bate, câmpii!

 5. nae catavencu spune:

  ce-l mai tare,,cuplu,,care sa conduca destinele fotbalului timisan: Mima-Sasca!!!,sa vezi atunci echipa si centru de copiii.

 6. Aqwilla-Violla spune:

  Astia nu-s in stare sa conduca nici bicicleta!

 7. Valeanu Adrian spune:

  Dragi colegi, eu sunt din Bucuresti, nu stiu ce învârteli a făcut Giuchici la Timişoara, eu ştiu însă foarte bine altceva, ceea ce mă tem ca voi nu prea aveţi habar. Acum 30 şi ceva de ani (cred că nici nu eraţi pe lume), când era la Petroşani, Giuchici era cel mai bun jucător din campionat, râdea de toată floarea aparărilor din România, întrebaţi-i pe alde Vasile Iordache, pe Ţeţe Moraru, pe Silvică Lung, pe Ştefănescu şi pe cine vreţi voi din ţara asta şi o să vedeţi ce o să vă zică. Nu era luat la lot din cauza altora. Criticaţi-l cât vreţi pt ce-o fi făcut în afara terenului dar pt ce a arătat pe iarbă, vă rog frumos…MUCLES!! Mulţi l-au dat mai talentat chiar şi ca Balaci. Vă rog, mai documentai-vă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase − = 2

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: