În a 4-a deplasare în 6 etape, Ripensia nu înscrie nici pentru a treia oară ”afară”, nou-promovatei din Slatina, la primul succes acasă în Liga 2: 3-0 (2-0)

Fără a schimba unsprezecele câștigător, Ripensia n-a izbutit însă astăzi la matineu a lega două rezultate favorabile în noul campionat al Ligii 2, din contră, rămânând în urmă până la pauza deplasării la Slatina și înregistrând cel mai sever eșec în urma celui suferit acasă la 30 aprilie în penultima etapă din play-out-ul ediției trecute, 1-4 cu CS Unirea Dej. Astăzi, nou-promovata de pe malurile Oltului i-a administrat un 3-0 (2-0) care i-a lăsat pe galben-roșii în ultima pătrime a ierarhiei, gazdele obținând în schimb primul succes pe propriul gazon de la sosirea din Liga 3, la a treia încercare.

Cu aceeași echipă de start aliniată sâmbăta trecută pe ”Electrica” la prima victorie din noua ediție de campionat a Ligii 2, 2-1 în întâlnirea ultimelor clasate cu Metaloglobus București, Ripensia Timișoara s-a prezentat astăzi la ora 11 pe ”1 Mai” din Slatina în cea de-a patra deplasare în primele 6 runde din sezonul regulat, însă n-a mai smuls măcar unicul punct adjudecat pe teren advers, atunci prin a egala în etapa a 3-a înaintea pauzei grație unui autogol al căpitanului nou-promovatei din Baia Mare, ci a mărit acolada înfrângerilor la zero în țară, după 1-0 la debut la Buzău și tot 1-0 la Brașov în precedenta ieșire.

Paradoxal, ”Ripi” avea prima șansă a jocului de pe malurile Oltului, după șutul lui Gavra de la semidistanță, deturnat de Pop în corner, lovitură în urma căreia fundașul Țieranu a trimis cu capul peste bară de la marginea careului mic.

Însă, peste nici zece minute, Ripensia – astăzi fără Tudor, indisponibil pe ultima sută de metri, dar și fără Lalic, și-a rătăcit busola defensivă, precum la prima apariție acasă din noua campanie, scoțând tot de două ori balonul din propria plasă în prima repriză a întâlnirii, și fără replică, în etapa a II-a lângă Gara de Est în fața Unirii Slobozia, de astă dată la Slatina. 

Iar când se vede condusă, ceea ce s-a întâmplat și la Buzău ori Brașov, dar și acasă cu ialomițenii, Ripensiei îi vine mai greu să anihilieze deficitul, egalarea izbutită în Maramureș constituind excepția care confirmă regula.

Conform glasului cifrelor, bănățenii ar fi avut o pâine de mâncat în județul Olt, unde CSM Slatina nu mai savurase gustul victoriei încă din 28 mai, de la returul fazei I de baraj pentru promovarea în Liga 2, 2-0 cu AS FC Pucioasa, identic altui victorios 0-2 în Dâmbovița în manșa I, ceea ce-i propulsa pe olteni în finala pentru accederea în eșalonul secund. Care n-a fost lapte și miere în partida tur de pe Olt, 0-0 cu CSM Odorheiu Secuiesc, promovarea fiind adjudecată abia la lovituri de departajare, cu 4-5 în returul din Harghita.

Ulterior, stălinenilor îndrumați de Daniel Oprescu le-a venit și acestora greu să se impună acasă în Liga 2, 1-2 în etapa a II-a într-o zi de luni cu bucureștenii de la CSA, apoi 1-1 cu Unirea Slobozia în urmă cu două săptămâni, când oltenii au smuls remiza la potou. 

Mai mult, tot prin prisma statisticii, Ripensia nici nu primea gol în vizitele sale la Slatina din primăvara lui 2021, cea a retrogradării oltenilor în Liga 3, bănățenii remizând alb în sezonul regulat iar apoi chiar triumfând cu 0-1 în faza play-out, prin golul lui Ene din minutele de prelungiri.

Astăzi însă, scorul a luat proporții deja până în minutul 62, 3-0, fără replică din partea timișorenilor, la a treia deplasare fără gol marcat, dar și cea mai dureroasă prin prisma deznodământului. 

Conturat relativ rapid, încă din primul sfert de oră, în urma unui contraatac slătinean la pupitru cu căpitanul Cătălin Doman, fost și la ACS Poli Timișoara, deschizător de drum spre un identic 3-0 semnat de elevii lui Oprescu la precedentul lor succes, din chiar etapa inaugurală, atunci în deplasare la Concordia Chiajna, trupă care pierdea la lovituri de departajare în primăvară promovarea în Liga 1. 

Dat fiind că a marcat etapă de etapă, chiar și în precedentele 4 în care a smuls doar două puncte din 12 posibile, fie și în celelalte deplasări, 1-1 la Buzău și în eșecul cu 2-1 din runda trecută la Baia Mare, CSM Slatina – cu ex-alb-violetul dar și ex-ripensistul Alexandru Popovici pe bancă, era abonată așadar golului, înscris deja în minutul 14, însă era de așteptat și replica Ripensiei, care n-a mai venit.

Tehnic, căpitanul Doman l-a servit la perfecțiune din călcâi pe Luis Nițu, aflat la debutul său pentru CSM Slatina, încununat cu deschiderea scorului, cu stângul, din interiorul careului timișorenilor, din zona centrală, ochind dintr-o bucată colțul lung, la semiînălțime, în stânga. Era noutatea din arsenalul lui Daniel Oprescu, un atacant de 21 de ani trecut prin prima ligă pe la craioveni și medieșeni. De fapt, Oprescu mai efectua câteva modificări în ”11”-le de start de la o partidă la alta, după eșecul din Maramureș, renunțând astăzi la Alexandru Dinu, Alexandru Popovici și atacantul Trancă, introduși fiind și Pisăru respectiv Leață.

Și în Maramureș ripensiștii au scos mingea din plasă în primul sfert de oră, dar aveau a egala în minutele dinaintea pauzei grație șutului deviat al lui Călin, de la semidistanță, însă de astă dată, în același minut 41, și-au complicat existența prin a gafa în lanț în defensivă, servind pe tavă a doua reușită a promovaților. Insistența lui Dorin Toma avea a fi din plin răsplătită, presându-l și deposedându-l prin tackling pe căpitanul bănățenilor, Stoi, în careul lui Dobre, balonul ricoșat la Țieranu fiindu-i retrimis goalkeeper-ului, care, total neinspirat, l-a cadorisit pe jucătorul gazdelor, marcator la colțul lung de la marginea careului mic, cu preluare puțin în lateral stânga: 2-0.

Asemenea erori ar fi taxate chiar și la un nivel competițional mai scăzut, cu atât mai mult pe terenul unei nou-promovate în căutarea primei victorii acasă și care își făcuse temeinic calculele. Dacă ar fi cedat astăzi Ripensiei, ar fi fost și depășită ierarhic de bănățeni. Așa însă, CSM Slatina și-a dublat zestrea față de cea a roșu-galbenilor, 4 puncte diferență. Deloc rău pentru nou-promovați, problematic pentru timișorenii aflați înaintea a două partide premergătoare pauzei competiționale de două săptămâni, și anume marți de la ora 16:30 la Ghiroda în turul 3 din Cupa României respectiv luni 19 septembrie de la ora 15 în Liga 2 acasă cu redutabila Csikszereda. Și știu bine ripensiștii cum s-a încheiat precedenta vizită a hargitenilor pe ”Dan Păltinișanu” în sezonul regulat trecut.

Doi – zero la pauză pe ”1 Mai” după ce slătinenii au profitat de indecizia vizitatorilor, periculoși cât scorul nu era încă majorat strict prin încercări de la semidistanță ale noii achiziții Zimța, în minutele 30 și 35 – prima din lovitură liberă, deturnate în corner, în replică imediată Leață trimițând de la marginea careului mic pe lângă Dobre dar și pe lângă poartă. Ripensia scăpa cu fața curată, însă pentru doar câteva minute, golul 2, căzut puțin înaintea pauzei, îngreunându-i situația.

Muntean și Ivan au apelat la pauză la noile achiziții Sofran și Zamfirescu, în locul lui Fridrich respectiv Piftor, iar tocmai Sofran a ajuns față în față doar cu portarul Pop deja în primele zece minute ale reprizei a II-a, șutul său din careu, din dreapta, fiind parat de goalkeeper. Iar la fel precum în primul sfert de oră al întâlnirii, CSM a replicat cu eficiență. 

Bomboana pe coliva descinderii Ripensiei pe Olt fiind așezată deja în minutul 62, în urma unei faze fixe tot cu căpitanul Cătălin Doman la pupitru, cornerul său din dreapta fiind fructificat la prima bară de același Dorin Toma, cu latul spre colțul lung, printre jucători ai oaspeților și portarul Dobre. Vizitatori într-o zi complet nefastă în planul jocului defensiv, fără gol marcat în replică la a treia reprezentație din totalul celor 6 din noul campionat. 

N-a fost așadar un tort aniversar la marcarea în această săptămână a 12 ani de la relansarea Ripensiei în arena competițională fotbalistică a României, și a patru ani de la preluarea frâielor clubului de pe Bega de către Dumitru Mihu, ci din contră, o înfrângere greu de digerat. Simbolică poate la ceas aniversar fiind mai degrabă pierderea a 2 juniori din centrul juvenil al roșu-galbenilor, Szimionaș și Vermeșan, trecuți deja prin ”tricolor” și alegând calea străinătății, ceea ce poate sugera destule cu vedere spre viitor. La trecutu-ți mare, mare viitor? Gloria interbelică de odinioară era ca imposibil de reînviat, dar nici lanțul slăbiciunilor din acest deceniu și ceva n-a servit cauzei Ripensiei.

O sâmbătă posomorâtă pentru secund-divizionarele timișene, pierzătoare în bloc în etapa a VI-a, precum în runda a doua. Rezultatele și programul viitor, pe coloana clasamentelor la zi.

*

Iulian Muntean a admis la final că ”ne-am prezentat îngrozitor! Nu poți obține absolut nimic în fotbal dacă nu muncești și nu ești modest. După victoria cu Metaloglobus, am crezut că este suficient să intrăm în teren și vom câștiga. Dar, am primit o lecție din partea Slatinei! Am comis erori ca la eșecul de la Brașov, dar de data asta gazdele ne-au taxat aproape de fiecare dată. Tudor a devenit o indisponibilitate de ultimă oră, are o problemă la degetul de la picior, iar nici Lalic nu a făcut deplasarea din cauza unor probleme la aductori. La pauză, l-am scos pe Fridrich și fiindcă avea cartonaș galben, dar și pentru că și el a resimțit ceva dureri. Singurul lucru pozitiv este că l-am debutat pe Remus Bobocea, născut în 2006. Multe nu putem spune despre jocul cu Ghiroda și Giarmatii Vii, deoarece avem o serie de absențe sigure și incertitudini. Să vedem luni cum vom sta din acest punct de vedere și pe câți jucători ne putem baza! Pe lângă problemele amintite mai sus, Morariu și Vidrăsan nu vor reveni la pregătiri decât luni. Oricum însă, obiectivul nostru este să câștigăm marți, ne dorim să avem un traseu cât mai lung în Cupa României!” 

*

CSM Slatina: Pop – Gherghe, Trașcu, Sălcianu – Mitran, Pisăru – Doman – cpt., Dorin Toma, D. Oprescu, Leață – Nițu.

Rezerve la start: Preduț – Șerban, Alexandru Popovici, Alexandre Oliveira, Manea, Necșulescu, Cr. Dinu, Al. Dinu, Radu.

Antrenor: Daniel Oprescu.

Ripensia: Dobre – A. Macrițchii, Țieranu, Fridrich (minutul 46, Sofran), Gladun – Stoi – cpt., Mogoș (59, Ene) – Piftor (46, Zamfirescu), Zimța, Mihart (79, Bobocea) – Gavra (79, Stoica). 

Rezerve: Toroc – Vermeșan.

Preparator sportiv: Iulian Muntean. Antrenor: Roberto Ivan.

Arbitru central: Ionela Alina Peşu (Craiova). Arbitri asistenți: Cristian Daniel Ilinca (Craiova) și Petruţa Iugulescu (Buftea – Ilfov). Arbitru de rezervă: Dan Ștefan Buzărnescu (Craiova). Observatori arbitri: Stan Prodan (Alexandria). Delegat joc: Florentin Barbu (Giurgiu).

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 + = unsprezece

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: