În ajunul aniversării ”Poli 1921”, alb-violeții sparg gheața după 15 etape, în fața unei fruntașe ”coșmar” de peste 3 ani pentru timișoreni, care predau ”lanterna roșie”: 2-1 (1-0) cu Csikszereda

Extrem de mult s-a căznit și a suferit ”Poli” pentru a mai câștiga o dată în sezonul de toamnă din acel 6 august, în urmă cu 4 luni fără 3 zile, atunci când începea victorioasă actualul campionat al Ligii 2, izbutind în cele din urmă un al doilea succes tocmai la căderea cortinei, tot pe ”Știința”, astăzi la matineu, în ajunul aniversării duminică a 101 ani de fotbal studențesc la instituția de învățământ superior tehnic din Timișoara. Fără victorie vreme de 14 etape la rând, ”violeții” au regăsit-o în runda a XVI-a, în prag de sărbătoare, scăpând astfel la golaveraj de ”lanterna roșie”, și nu oricum, ci prin a se desprinde la 2-0 de ocupanta locului 7, aspirantă la calificarea în play-off: 2-1 (1-0) cu AFK Csikszereda Miercurea Ciuc.

Pe care n-a mai învins-o după prima lor întâlnire directă în Liga 2, consemnată pe Bega în 9 noiembrie 2019, în urmă cu peste 3 ani, atunci când ASU Politehnica se impunea cu 1-0, roșu-negrii dându-le ulterior coșmaruri alb-violeților.

Aflați la sfârșitul acestui sezon de toamnă într-o situație ierarhică limită și disperată, într-o acută nevoie de puncte, nu mai puțin de 16 departajându-le pe Politehnica și Csikszereda înaintea întâlnirii matinale de decembrie.

Tranșată de bănățeni cu forța disperării și în încurajările fanilor viola, jucători și suporteri reîngemănați, poliștii pricinuind harghitenilor primul lor eșec în deplasare după aproape două luni, din 8 octombrie, atunci când pierdeau cu 2-0 la Slatina, înfrângere în urma căreia remizau 1-1 la Brașov și 0-0 la Iași, impunându-se mai recent cu 2-1 la Unirea Constanța.

Pe care timișorenii sperau s-o întreacă astăzi în clasament, într-o rocadă pe ultimele două locuri, însă doar cu condiția unei victorii și a jocului rezultatelor, o dată venind și soarele în calea poliștilor, iar victoria chiar a fost scăldată în soare, și la propriu, și la figurat.

Un an competițional început groaznic, cu ”căderea” instalației de nocturnă pe ”Dan Păltinișanu” și pierderea la masa verde a acelui meci cu Petrolul, s-a încheiat totuși cu un zâmbet fie și reținut pe chipul suflării viola, triumful cu roșu-negrii din secuime fiind aidoma unui colac de salvare foarte bine umflat.

Una era să intri în pauza de iarnă cu o serie de 3 apariții fără înfrângere, cum ”Poli” mai lega cu Octavian Benga la cârmă în această toamnă și grație remizelor acasă cu buzoienii și băimărenii, plus cea de la Slobozia, și alta să spui ”La revedere!” cu însuflețirea dată de un prim mult așteptat triumf.

Adjudecat de localnici cu 3 noutăți în primul 11 față de echipa aliniată sâmbăta trecută în remiza albă de la Slatina, revenind juniorul Mada, Bocșan din nou căpitan dar și Pană, la schimb cu Germinio, Bakoș și Benzar, succes împărtășit cu circa 150 de suporteri în tribuna metalică de pe ”Știința”, afișând la start uriașul afiș ”POLITEHNICA TIMIȘOARA”, încă vreo 120 de spectatori în spatele băncilor de rezerve.  

Și care susținători au avut propria reprezentație încă din minutul 5, fumigene violete, simpatizanți încurajându-și favoriții, puți sub presiune de oaspeții harghiteni în prima jumătate a reprizei I.

În care, pe un gazon peste așteptări prin prisma ploilor căzute în ultima vreme, Csikszereda a căutat să pună piciorul în prag, în dorința reabilitării după înfrângerea suferită acasă luni seară cu 1-2 cu CSC Șelimbăr, ce i-a retezat oportunitatea cățărării în zona locurilor 1-6, de play-off, Pîrvulescu testându-l pe Isvoranu deja din minutul 9, din colțul careului de 16 metri, din lateral stânga, portarul reținând cu dificultate la rădăcina barei.

Bară care-l salva apoi pe Isvoranu în minutul 13, la reluarea lui Stancic de la 12 metri, tot el trimițând apoi din careul mic peste transversală, dintr-o poziție ideală, odată ce balonul îi revenea în cale.

Iar poliștilor cu greu le putea veni inima la loc, efectele văzându-se în minutul 16, când și Gal-Andrezly îi periclita cu un șut de la 18 metri, de astă dată mingea izbind transversala. Zero la doi la bare.

Și amintiri ale înfrângerilor cu harghitenii, prima, cu 2-0 în octombrie 2020 la Miercurea Ciuc, următoarea în aprilie 2021 în Banat, cu 0-1 în play-off, eșecuri întrerupte la încheierea ediției 2020-2021, 2-2 pe 23 mai anul trecut în secuime, Csikszereda încheind atunci pe locul 5 în grupa I valorică, având 43 de puncte, iar ”Poli” a șasea cu 42 de puncte. Înfrângeri reînodate ulterior, în septembrie 2021, 1-2 pentru ciucani pe Bega, respectiv în aprilie anul curent, 3-0 în play-out pentru Csikszereda la Miercurea Ciuc.

Semne nu tocmai bune pentru alb-violeți, roșu-negrii descinzând ”montați” pe Bega după demiterea lui Francisc Dican și înlocuirea sa cu titlu interimar cu locțiitorul Csaba Laszlo, pe banca tehnică dar al cărui nume n-a fost însă înscris în raportul de joc, pe foaie apărând Bajko Barna, fost căpitan dar și ”secund” al lui Valentin Suciu și Dican, secondat astăzi în înscrisuri de Keszler Aron.

Iar între oaspeți și un ex-polist la vremea acelor întâlniri din play-off, Petre Ivanovici, care avea a fi schimbat cu un alt ex-alb-violet, Schieb, chiar după ce Csikszereda reducea din handicap, 2-1 înaintea ultimei jumătăți de oră.

Ambițiile ciucanilor aveau a fi spulberate încet, încet de strădaniile poliștilor, bulgarul Tsvetkov dând primele semne în acest sens spre mijlocul reprizei I, avansând în zona centrală și șutând peste bară din afara careului. Îl imita Pană în minutul 28 de la peste 25 de metri, tot imprecis, tot peste transversală, însă ”Poli” a fost exactă în minutul 32, când Tsvetkov l-a deschis pe dreapta pe Radu, a cărui centrare pe jos de pe linia de fund a fost fructificată de la bara a doua, din lateral stânga, de același decar Cosmin Bîrnoi care deschidea scorul și în precedentul succes, 1-0 cu Unirea Constanța. Bîrnoi a pus latul, 1-0.

Și ce mai bucurie în galerie!

Meciul căpătase o altă turnură iar nici roșu-negrii n-au mai fost la fel de aproape de țintă ca în primul sfert de oră, șutul lui Kovacs Lorant din minutul 39, din careu, trecând peste poartă.

Razant cu bara din dreapta trecând în minutul 41 lovitura de cap a căpitanului Bocșan de la 8 metri, după centrarea lui Pană din dreapta, ”capul” lui Celani din minutul 44 fiind bine cadrat, din apropiere, după o centrare din stânga, dar și Karacsony respingând un gol ca și făcut.

Semn că, odată aflată la conducere, ”Poli” prinsese nițel aripi, în ciuda unui start timid.

Altă repriză, alte afișe ale galeriei, ”LIBERTATE PT. SUPORTERI”, ”RESPECT TIMIȘOARA”, poliști menținuți pe aripile victoriei, același albano-german Celani fiind la un pas de 2-0 puțin după pauză, în minutul 48, când a șutat de la 14 metri sub transversală, balon respins în corner și lovituri de colț consecutive pentru bănățeni.

Doi la zero totuși conturat în minutul 53, cu Ignea la pupitru pe stânga, de unde i-a trimis, din careu, lui Celani, așezarea acestuia înapoi pentru Denis Radu fiind fructificată cu un șut din marginea suprafeței de pedeapsă, ușor lateral dreapta, la colțul lung: 2-0.

Pentru prima dată în acest campionat ca ”Poli” să aibă două goluri avans, pentru a doua oară înscriind mai mult decât un gol într-un meci, precum la Dej, în remiza 2-2.

Riposta vizitatorilor a venit sub forma unei posesii superioare a balonului, concretizată în minutul 59, când unul dintre cei 2 jucători introduși la pauză de Csikszereda, Richard Jelena, a împins mingea în plasă de la nici 2 metri, de pe mijlocul porții, la capătul unei faze confuze. Cu o centrare din dreapta peste careu și recentrarea lui Kovacs Mark, Stancic trecând pe sub minge, ajunsă la noul intrat Jelena, cu toată opoziția lui Isvoranu, care s-a arcuit să rețină, insuficient însă: 2-1.

Iar dacă nu a înscris recent Ripensiei pe ”Electrica”, 0-0, echipa din Harghita  a făcut-o pe ”Știința”, antrenorii săi efectuând rapid încă o dublă schimbare, pentru ultima jumătate de oră.

Disputată pe contre și în care ambele formații puteau înscrie, însă mai degrabă ”Poli”, mai periculoasă în tentativele sale.

Căci, după ce Gal-Andrezly a trimis de la 17 metri pe lângă poartă, Bîrnoi a fost la un pas de 3-1, doar cu portarul în fața sa, ieșindu-i în întâmpinare iar mingea lovind plasa laterală, gol turcesc.

Și cu Patrick Popescu introdus, alb-violeții au fost nu departe să se redesprindă după mijlocul părții secunde, mai întâi la o lovitură liberă executată de Bîrnoi de la 19 metri, mingea fiind deturnată în corner, apoi la șutul lui Pană pe lângă bară, dar mai ales prin Popescu în minutul 78, când a scăpat spre gol dar a fost imprecis, balonul mușcând brazda și trecând alături.

Chiar și așa, Politehnica era tot mai aproape de victorie la momentul aniversar, pe când Csikszereda de reeditarea unor înfrângeri cuplate, precum în primele două etape ale campionatului, atunci cu 2-1 la Unirea Dej și 0-1 acasă cu Concordia, de astă dată după încă un 1-2 luni seară pe teren propriu cu CS 1599 Șelimbăr.

Eșec neîngurgitat de harghiteni, care au demonstrat după meci că nu alcătuiesc încă o grupare pe măsura imaginii totuși bune și tot mai bune pe care și-o conturează, amarul înfrângerii fiind pare-se prea mare pentru a fi suportat ca atare. N-au știut să piardă, strecurându-se tacticos pentru a evita întâlnirea cu presa, după aruncarea în prealabil a unor scuze străvezii, cum că unul dintre tehnicieni nu s-ar putea înfățișa, dat fiind că nu cunoaște limba română. La care celălalt s-a lăsat așteptat degeaba. Semn al unei echipe totuși încă mici.

Unii cu supărarea, alții cu aplauzele, unei întregi asistențe pe adresa marcatorului Denis Radu, la înlocuirea sa pe final pentru introducerea lui Fabian Marincu, căpitan al Politehnicii sub 18 ani, de fapt unul dintre cei chiar 2 juniori în premieră din generaţia 2005 înscriși între rezerve, alături de portarul Alex Urdeş.

Mai treceau și cele 5 minute de prelungiri, astfel semnalizate dar alungite la rândul lor, iar bucuria comună a jucătorilor și fanilor era cât se poate de mare la final. În sfârșit, victorie. Altă senzație, la intrarea în vacanță. Una activă și cu multe lucruri de rezolvat, cum explica antrenorul Benga în declarațiile după meci, publicate într-o consemnare anterioară. 

Rezultatele etapei a 16-a în Liga 2 și programul viitor, pe coloana clasamentelor la zi.

*

PolitehnicaTimișoara: Isvoranu – Mada, Bocșan – cpt., Karatasios, Taub – Pană, Tsvetkov – Radu (minutul 90, Marincu), Ignea (minutul 68, Popescu), Bîrnoi – Celani.

Rezerve: Urdeș – Olariu, Oanea, Milea, Tudoran, Bakoș, D. Benzar.

Antrenor: Octavian Benga.

AFK Csikszereda Miercurea Ciuc: Karacsony – Csiszer (minutul 46, Jelena), Kelemen, Nemanic, P. Pîrvulescu (59, R. Takacs) – Csuros – Gal-Andrezly, L. Kovacs (79, Veres), El Sawy (46, M. Kovacs), Ivanovici (60, Schieb) – Stancic.

Rezerve: Moga – Panos, Bara, T. Suciu.

Antrenor interimar: Csaba Laszlo. Înscris pe foaia de joc: Barna Bajko. ”Secund” pe foaie: Keszler Aron.

Arbitru: Vladimir Andrei Nagy (Măhăceni / Alba); asistenți: Lucaciu (Cluj) și Antal (Baciu / Cluj); rezervă: Gornic (Arad). Observator de arbitri: Șovre (Satu Mare). Delegat de joc: Bitea (Oradea).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 − = unu

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: