În aşteptarea barajului, tot al doilea meci cu rezervele, dar acum victorioase. Debutant din 2008, marcatori din 2007, 2004 şi 2002, căpitan din 2005: Poli, 3-1 cu Phoenix Buziaş

Alb-violeţii au câştigat sâmbătă seară ultimul lor joc, unul fără miză şi abordat din nou cu rezervele, înaintea celor de săptămâna viitoare, tur-retur în semifinalele barajului de promovare din Liga a III-a. Politehnica a efectuat o repetiţie de la ora 18 pe „Electrica”, 3-1 (3-1) cu Phoenix Buziaş la finele fazei play-off, dar nu în formula de bază în care va găzdui miercuri de la ora 18 manşa I semifinală cu campioana Seriei 7, CSC Ghiroda şi Giarmata Vii, gazdă la rândul ei peste alte 3 seri în manşa secundă de la 17:30. 

Iar aşa cum fruntaşii din C7 jucau deja de la ora 16 la Drobeta Turnu Severin cu garnitura a doua, Sorin Bălu menajându-şi titularii înaintea descinderii miercuri la ora 18 pe „Electrica”, la fel a procedat şi Paul Codrea la finele unei faze play-off în Seria 8 în care „violeţii” semnau pe parcurs o „dublă” victorioasă cu CSC Peciu Nou dar şi pierdeau de două ori în faţa campioanei detaşate FC Bihor, pe al cărei teren mai întâi remizau alb la prima revedere în grupa I valorică, alte remize înregistrând tocmai la Gara de Est cu partenerele de întrecere din Timiş, una dintre acestea, Phoenix, învinsă şi la Carani la începerea lunii, cu 3-2 pe 3 mai.

Şi într-adevăr, „Poli” şi Phoenix s-au întâlnit şi pentru a şasea oară în acest sezon, putând mulţumi în cor „fotbalului lui 272-0” pentru sistemul competiţional croit încât echipelor chiar li se şi acreşte.

Însă, dacă în primele 4 dăţi buzieşenii lui Cosmin Petruescu au fost de netrecut, eliminându-i pe timişoreni la Lugoj din Cupa României şi remizând alb cu ei tur-retur în sezonul regulat, mai întâi pe „Electrica”, unde reveneau pentru a remiza din nou şi 2-2 în prima întâlnire din play-off, de astă dată Politehnica a pus punct unei atipice serii de 3 apariţii fără victorie lângă „Gara Mică”. 

Într-adevăr, nu mai câştigase pe „Electrica” încă din martie, atunci chiar la debutul în play-off, pe 30 ale lunii, 2-1 cu CSC Peciu Nou, însă despărţirea de grupa I valorică a oferit prilejul revenirii pe căi victorioase după o săptămână anterioară cu rezultate negative, 1-1 pe teren propriu cu „verzii” Peciului Nou şi înfrângerea cu 2-1 de sâmbăta trecută la Oradea.

Care-i lăsa pe polişti la nu mai puţin de 15 puncte în urma bihorenilor, singurii din Liga 3 care au dus la bun sfârşit cele 27 de etape din campionat – 18 în sezonul regulat şi 9 în play-off, fără a pierde absolut deloc.

Greu aşadar de ţinut pasul cu roş-albaştrii campioni şi anul trecut ai seriei nord-vestice în Liga a III-a, de unde şi deficitul major de puncte al alb-violeţilor, pe de altă parte încheind cu mai bine de 10 puncte avantaj în faţa verzi-albilor clasaţi pe locul 3, din Peciu Nou.

Diferenţe finale de 15 respectiv 11 puncte între ocupantele podiumului seriei vestice, după 27 de runde în C8, sugerând câte ceva despre „apa de ploaie” oferită pe post de inovaţie experimentală de către FRF în „fotbalul lui 272-0”. 

Mai potrivită fiind garnitura experimentală utilizată din nou de Codrea în ideea protejării titularilor înaintea primirii miercuri seară a vecinilor ghirozeni, de astă dată şi cu un junior debutant în stânga apărării, din generaţia 2008, şi anume Andres Bologa, înlocuit la pauză cu un alt debutant, Ştefan Miclăuş, din generaţia 2006, celor două modificări pentru repriza secundă adăugându-li-se alte 3 din minutul 63, atunci când reintra Cristi Bărbuţ, accidentat pe 6 aprilie în prima deplasare din grupa I valorică, remizată alb la Oradea. 

Şi revenit aşadar după 7 partide, în ultima jumătate de oră a unui play-off în care, în majoritatea partidelor, „Poli” n-a câştigat, remizând de 3 ori şi cedând în două rânduri orădenilor, suficient însă pentru a-şi asigura din timp prezenţa în semifinalele barajului, ceea ce mai sugerează câte ceva despre nivelul competiţional străveziu.

Căci propunerea „fotbalului lui 272-0” a constat în mult prea multe meciuri între aceleaşi echipe, câte 5 întâlniri fiecare în cazul calificatelor în play-off, jucându-se aşadar mult „în suc propriu” dar şi îndeajuns de modest, fără a putea insufla vreun salt calitativ protagonistelor, periclitate de inevitabila plafonare. 

Politehnica în schimb a câştigat totuşi apariţia finală în „zona 1-4”, dispunând din nou în întâlniri consecutive de aceeaşi Phoenix, unica sa învinsă în ultimele 5 etape. 

De astă dată în faţa unei asistenţe mai restrânse sâmbătă seară pe „Electrica”, de aşteptat arhiplină miercuri de la ora 18 la sosirea ghirozenilor din vecinătate, în calitate de campioni ai Seriei 7 şi cu un număr de goluri marcate în cele 27 de runde, 78 – aşadar aproape 3 pe meci, provenind din cele 53 înscrise în sezonul regulat şi 25 în 9 partide ale grupei I valorice, ce-i fac remarcaţi aproape în aceeaşi măsură în care bihorenii s-au distins prin invincibilitatea lor. 

Iar dacă „Poli” nu i-a depăşit în 5 încercări pe orădeni, de două ori pe „Electrica”, 1-1 în turul sezonului regulat, în toamnă, şi 0-1 pe 27 aprilie, de două ori remizând pe „Iuliu Bodola” înainte de a fi şi învinsă la finele unei săptămâni trecute cu două partide în program, de văzut cum vor juca tinerii alb-violeţi în compania celei mai prolifice formaţii a întregului campionat. 

Cea ghirozeană având în palmares experienţa unei prezenţe în semifinalele barajului de promovare, acum 2 ani, ce-i drept nefastă, insucces acasă şi remiză în returul de la Reşiţa, asta pe când fosta trupă a poliştilor se rostogolea în Liga 2 spre barajul de menţinere pierzător cu braşovenii, elevii lui Codrea neavând în schimb până acum în program semifinale de baraj. 

Mai e şi aspectul că se dispută în aceeaşi săptămână, tur-retur, după ce şi săptămâna trecută a fost împănată cu două etape, abordate de alb-violeţi cu garnituri diferite, în „intermediara” acasă cu echipa a doua, de rezerve, remizând 1-1 cu cei din Peciu Nou, în weekend într-o „repetiţie” cu prima garnitură, pierzătoare pe Criş. 

Pe de altă parte, dacă a pierdut treptat teren în faţa fruntaşei imbatabile FC Bihor, în compania căreia a conturat un bilanţ subţire în play-off, 3 0 1 2 1-3 şi un singur punct din 9 posibile, „Poli” şi-a dat drumul în schimb în faţa ultimei clasate în „zona 1-4”, pe care, „în oglindă” comparativ cu ultimele două eşecuri legate cu orădenii, a întrecut-o de două ori luna aceasta înscriindu-i câte 3 goluri, 3-2 la Carani, 3-1 aici, încât disputele lor din grupa I valorică au fost chiar bogate în goluri, nu mai puţin de 13, bilanţul fiind clar favorabil timişorenilor: 3 2 1 0 8-5. 

„Poli” a jucat însă aşadar ultimele două meciuri acasă cu garnituri de rezerve, şi la mijlocul săptămânii trecute, şi sâmbătă seară, aşadar la tot a doua apariţie, încât nu foarte mult poate fi „citit” prin prisma acestor reprezentaţii.

În sfârşit şi una victorioasă pe „Electrica” la a patra tentativă succesivă în play-off, iar dacă gazdele au apelat ca fundaş stânga la un debutant din generaţia 2008, au şi deschis scorul cu fundaşul dreapta Emanuel Sfichi, şi acesta din generaţia 2007, nu demult cooptat în colectiv, direcţionându-i încă din primele minute pe mânjii de pe Bega pe făgaşul cel bun, cu capul, la centrarea lui Istratie. 

Nu se încheia sfertul de oră şi înscria în premieră pentru „violeţi” şi tânărul din generaţia 2004 Alex Miliam Adamcsik, şeptar adus în acest campionat din fotbalul arădean şi care a dublat avantajul lângă bară, avantaj refăcut puţin după mijlocul primei reprize de Iosif Liviu Rotariu, exponent al generaţiei 2002, acesta în schimb din afara careului, surprinzându-l pe David Flonta, după ce Remus Bobocea înscria din nou pentru „galbenii” Buziaşului.

Codrea schimba apoi la pauză, chiar de 3 ori pentru ultima jumătate de oră, în care intrau şi fraţii Ciurel, „Poli” impunându-se în alcătuirea Mikloş – Sfichi (minutul 63, Radu Ciurel), Vlaicu, Roşu, Bologa (min. 46, Miclăuş) – Marincu, Rotariu (46, Adam), Oprea, Adamcsik (63, Bărbuţ) – Avrămescu, Istratie (63, David Ciurel), aşadar fără Cristian Bocşan în centrul apărării ci cu un căpitan din generaţia 2005, Fabian Alexandru Marincu. 

Autor şi a două bare, una în primul sfert de oră, cealaltă la mijlocul mitanului secund, făcându-şi datoria în fruntea unei garnituri de rezervă care a ţinut loc cu succes titularilor în repaus. Pe margine rămânând în acest intermezzo portarul Traia, Pamfile şi Pureca.

De cealaltă parte, cu o serie negativă în play-off, 1 2 5, şi fără a fi evitat primirea golului într-un meci încă din 27 octombrie, atunci într-un 0-0 la Carani cu „Poli” preschimbat în 3-0 la masa verde, CS Phoenix Buziaş s-a înclinat cu Flonta (minutul 81, Andrieş) – Sturzu (min. 77, Borca), Mada, Nicolescu – cpt. (46, Bîrloveanu), Velcan (46, Chistruga) – Pefoura, Ferţu – Nagy, Bobocea, Românu – Savu (77, Mitre), rezerve rămânând Angheli, Grancea, Janu şi Sfetescu.

Dar galben-albaştrii le-au înscris totuşi alb-violeţilor şi în cea de-a treia întâlnire din play-off, Politehnica încheind doar două reprezentaţii fără a primi gol, la Oradea şi la Peciu Nou în victoria cu 0-2, din totalul celor 9 în grupa I valorică, toate cele 5 pe „Electrica” având numitorul comun al scoaterii balonului din propria poartă. 

Nu l-a scos în schimb campioana FC Bihor la Peciu Nou, unde, în compania unor „verzi” nou-promovaţi cu un bilanţ negativ în play-off, 2 1 6, şi în orice caz fără nici un punct smuls de Mera&Co pe „Comunal” în grupa I valorică, în seria neagră 0-3, 0-2, 1-2, orădenii au copiat la indigo acelaşi 0-3 semnat pe 13 aprilie în Timiş, şi încă din vreme, Tincău deschizând scorul în minutul 17 iar Paublusztig şi Chitaş majorând blitz avantajul în minutele 36 şi 39.

Antrenorul Florin Farcaş apelând la rezerve înaintea manşei I de la Filiaşi a semifinalei de baraj, şi anume Bob – Paublusztig, Gal, căpitanul Bactăr (minutul 64, Alexandru-Mihai Cherman), Stoian (min. 46, Gagyi) – ex-polistul Vasile (46, Ioviţă), George-Ionuţ Cherman, Săutiuţ – Cociuba, Tincău (46, Hosu), Chitaş (46, A. Moga), fără ca Andrei-Florin Cherman şi Gunie să fi intrat.

La adăpostul avansului pe locul 2 în play-off-ul Seriei 7, ACSO Filiaşi a cedat în Dolj sâmbătă de la ora 18 urmăritoarei care a ratat calificarea la baraj, 0-2 cu a treia clasată, CSM Deva, apropiată… platonic la un singur punct, de urmărit fiind duelul oltean-bihorean din semifinalele săptămânii viitoare, învingătoarea urmând a da piept în finala pentru promovare cu una dintre alesele Timişului. 

Doljenii au de partea lor apariţii la baraj în 2021 şi anul trecut, pierzători în semifinale, cu 1-0 la Braşov şi 0-4 acasă în returul cu Corona, în 2023 cu 2-2 pe teren propriu şi 5-0 la Reşiţa, dublii campioni al Ligii a III-a în ediţia anterioară dar şi cea în curs, bihorenii, având şi experienţa unui raid autumnal prin faza grupelor Cupei României. O reprezentantă a capitalei Bihorului, ACS CAO 1910, nu trecea de semifinale în urmă cu 2 ani, 2-4 acasă şi 0-0 în returul barajului pentru liga secundă cu CS Hunedoara, dar nici anul trecut, orădenii roş-albaştri capotând tot acasă, dar în returul semifinalelor, 2-3 cu mureşenii Ungheniului, după 1-1 în tur pe 24 mai 2023 la Unirea. 

CSC Peciu Nou a pierdut şi a doua oară consecutiv cu acelaşi 0-3 pe „Comunal” în faţa campioanei seriei, orădeni de astă dată cu garnitura secundă, prin a se alinia cu Braşoveanu – Amariei (minutul 46, Dobie), Matei, Gania, Ureche, căpitanul Bud (77, Nicoli), Ignea, Giuricici (46, Sporin), Enciu, Fandel (67, Vlădic), Ţurcaş (46, Voroş), rezerve rămânând Buză, Radu, Rosenblum şi Ştefan. 

Nou-promovaţii din Peciu Nou au încheiat totuşi faza play-off cu 6 puncte avans în faţa buzieşenilor de pe locul 4, „verzii” asigurându-şi locul pe podium în ciuda unei cifre subunitare a golurilor marcate pe meci, 7 în 9 apariţii, dar cu un bilanţ superior în grupa I valorică elevilor lui Petruescu, cel mai puţin strângători (9 1 2 6 9-21 5 puncte). 

Tot la barajul de miercuri şi alte 8 partide tur: CSM Focşani – CSM Bucovina Rădăuţi, FC Bacău – Metalul Buzău, Popeşti-Leordeni – Afumaţi, Dunărea Călăraşi – Dinamo Bucureşti, Vediţa Coloneşti – Cîmpulung-Muscel 2022 (judeţul Argeş), Olimpic Zărneşti – SCM Râmnicu Vâlcea, Sighetu Marmaţiei – Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud şi Unirea Ungheni – SCM Zalău. 

Semn al absurdităţii sistemului competiţional eronat conceput de FRF, de a nu permite injust în principiu promovarea directă a unei câştigătoare de serii de campionat, nu mai puţin de 7 cluburi prezente şi anul trecut în semifinalele barajului Ligii 3 se aliniază şi de astă dată în cadru, din totalul celor 20, iar două dintre acestea se reîntâlnesc în aceeaşi „dublă” directă precum în 2023. Iar 4 dintre semifinalistele din 2022 sunt şi săptămâna viitoare în vâltoarea jocurilor, în aceste paranteze găsindu-se şi CSC Ghiroda şi Giarmata Vii, cu menţiunea că trupa din Afumaţi este la cel de-al patrulea baraj consecutiv, cea din Popeşti-Leordeni la al treilea.

Statistic vorbind, dintre cele 10 câştigătoare ale fazei play-off în ediţia trecută a Ligii a III-a, doar 3 au promovat în Liga 2, în condiţiile existenţei a 5 locuri la dispoziţie, şi anume Corvinul, CSM Reşiţa şi CSM Alexandria, aceasta din urmă retrogradând între timp înapoi în eşalonul terţ. Doar 6 dintre cele 10 respective câştigătoare de serii în play-off treceau anul trecut de semifinalele barajului. 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 9 = saizeci trei

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: