În avantaj și în retur până în minutul 79, CSC Dumbrăvița sare primul baraj cu 6-4 și așteaptă sâmbătă CSM Reșița pe ”Ștefan Dobay” în manșa I a finalei pentru intrarea în Liga 2

Alb-verzii Dumbrăviței au scris istorie sâmbătă seară pentru reprezentantele Seriei 8 în Liga 3, gruparea de lângă Pădurea Verde spărgând gheața în numele formațiilor grupei arădean-timișene prin a se califica în finala barajului de promovare în Liga 2, ceea ce nici Crișul Chișineu Criș și Șoimii Lipova n-au reușit în sezonul trecut, nici CSC Ghiroda și Giarmata Vii n-a izbutit în campania în curs. Încheiată tot sâmbătă pe ”Mircea Chivu” pentru campionii de toamnă și ai sezonului regular în Seria 8, galben-albaștrii fiind eliminați de cărășeni, în vreme ce campionii după faza play-off, de la CSC Dumbrăviţa, au sărit primul hop, cu 6-4 în ansamblul dublei manșe cu CSM Deva, condusă și în manșa a II-a, de pe ”Ștefan Dobay”, până în minutul 79.

În consecință, fotbalul timișean are o reprezentantă între cele 10 cluburi divizionare ”C” la nivel național care vor trage în 4 și 8 iunie pentru cele 5 locuri de promovare în Liga 2, CSC Dumbrăvița urmând a juca pe teren propriu manșa I a ”finalei” Seriilor 7-8, sâmbătă de la ora 18 cu CSM Reșița, returul fiind programat miercurea în Valea Domanului. 

Unde cărășenii au fost conduși sâmbătă seară de ghirozeni înainte de a se redresa și strecura la limită în finala barajului vestic, pe când cealaltă întâlnire în dublă manșă era ca jucată încă de miercuri seară, la Orăștie, unde CSC Dumbrăvița a trecut cu 5-1 (1-1) de deveni în pofida faptului că a fost egalată la pauză dintr-un penalty inexistent.

”Verzii” lui Stan și-au simplificat și ușurat mult misiunea încă de miercuri în județul Hunedoara, returul devenind aproape o formalitate, bifată fără complicații, a se citi fără accidentări sau suspendări pentru finala barajului. Ba mai mult, cu larghețea de a menaja spre final unii jucători, odată ce CSC Dumbrăvița era în avantaj și în manșa a II-a, 6-1 ”la general” în ansamblul celor două manșe înaintea ultimelor sale 10 minute.  

Calificare la pas, punctată ca atare de artizanul reconstrucției alb-verzilor, Cosmin Stan, prin a semnala aspectele esențiale ale manșei retur: „Ne-am dorit să ajungem în finală și asta am urmărit. Am făcut schimbări, au intrat jucători care au evoluat foarte puțin. Ciui nu a jucat deloc în 2022, iar Ciubotariu cred că a apărut în două meciuri. Aveam jucători cu cartonașe galbene, pe acest teren moale, și riscam să rămânem fără ei pentru finala barajului. Ne-am atins scopul. Puteau să ne bată și cu 4-1, la fel de bucuros aș fi fost! Despre arbitraj, nu vreau să spun absolut nimic. Urmează un baraj în care Reșița pornește cu prima șansă, dar după rezultatele pe care le-au făcut cu Ghiroda, cred că șansele noastre cresc. E bine că avem o pauză de o săptămână, pentru că e greu să joci din trei în trei zile dacă nu ai un lot foarte numeros. În campionat, am avut o singură intermediară, astfel că nu suntem obișnuiți. Bioritmul e cu totul diferit pentru cum ar fi normal. Mă simt foarte mândru de tot ce e în jurul nostru! Dacă am creat o emulație la Dumbrăvița? Sper că da!”

Suficient de spus în acest sens, cu caracter simbolic, faptul că Stan a închegat din mai nimic și peste noapte un colectiv tânăr și foarte tânăr, de exemplu fie și cu juniori împrumutați dar titularizați cu regularitate, și anume Moțiu, sosit de la Politehnica Timișoara – retrogradată la baraj din Liga 2, asta în vreme ce CSC Dumbrăvița joacă finala barajului de promovare în Liga 2 la finele primului sezon cu fostul mijlocaș divizionar ”A” pe banca tehnică, baraj împotriva unei ex-secund-divizionare. Ce poate fi oare mai sugestiv de-atât?

Sau să mai reamintim oare că în vara trecută Cosmin Stan era refuzat de Politehnica Timișoara în căutările clubului ”violet” pentru înlocuitorul lui Dan Alexa? Câștig al Dumbrăviței, câștig al junilor titularizați precum polistul Moțiu, Stan ajungând acum față în față cu Alexa. ”David” Dumbrăvița și ”Goliat” Reșița, ”condamnată” la promovare în fotbalul românesc zerovalent și curat-murdar al lui 272-0.  

Celelalte duble manșe? CS Tunari – AFC Progresul Spartac 1944, CSM Slatina – CSM Odorheiu Secuiesc, CS Hunedoara – CS Minaur și CS Dante Botoșani – ACS Suporter Club Oțelul, gălățeni renăscuți după cucerirea titlului național în 2011. 

Asta-i realitatea, că ”verzii” Dumbrăviței au sărit primul baraj încă de miercuri, formație cu cele mai multe goluri marcate în manșa I a fazei I, nu mai puțin de 5, și asta în condiții de deplasare, la CSM Deva, mostră a necesarului joc ofensiv într-un fotbal carpatin inofensiv și fricos cu fundul în poartă, timișenii dându-le la perfecțiune ”cu terenul în cap” celor de sub Cetate. Ceea ce a simplificat ecuația returului de sâmbătă de la ora 17:30.

Început bine de alb-verzi, având primele ocazii clare, prin Ghinescu în minutul 4 din lovitură liberă de 22 de metri și Olaru în minutul 20 cu un șut peste transversală după o acțiune prelungită de atac. Însă același Andrei Olaru avea să deschidă scorul în minutul 31, după o centrare de pe stânga a lui Martinov: 1-0. Iar abia spre finalul primei reprize a ieșit și CSM Deva la rampă, împinsă de la spate prin a beneficia de un penalty după un duel aerian între portarul Trifon și atacantul Kayondo. Însă goalkeeper-ul timișenilor a parat lovitura de la 11 metri executată de Țoiu în minutul 41. Devenii se alegeau cu un penalty înaintea pauzei și la Orăștie, de astă dată rămânând 1-0 pentru ”verzi”, scorul pauzei, și după ce căpitanul oaspeților, Doboș, a nimerit bara laterală dintr-o altă fază fixă, lovitură liberă de la 23 de metri lateral dreapta. A ”plouat” intens în plină primăvară.

CSC Dumbrăvița a ratat de două ori desprinderea în minutul 50, la aceeași fază: mai întâi, Paulevici a tras de la 15 metri, iar Bădescu a respins, pentru ca apoi balonul să fie recentrat de pe dreapta la bara a doua, iar Olaru, din șapte metri, a trimis cu capul peste poartă.

Tot 1-0 și după mijlocul părții secunde, iar în minutul 73, ca parte a unei duble schimbări, a intrat în poartă Alexandru Ciui, care a bifat astfel primele minute oficiale din 2022. Protejat fiind de bare în următoarele 5 minute, în fața lui Avramovici și Bloj. La care Stan a mai efectuat o altă dublă modificare. Iar în cele din urmă CSM Deva a egalat în minutul 79, prin Avramovici, cu un șut din întoarcere, de la 13 metri, după o respingere a defensivei ”verzilor”.

Trei minute mai târziu, centralul clujean Sorin Vădana dicta un nou penalty pentru CSM Deva, tot în urma unui duel aerian, între portarul Ciui și Bloj. A executat Kayondo de la punctul cu var, portarul Dumbrăviței i-a ghicit execuția, dar mai atent pe respingere a fost același Avramovici, care a trimis balonul în plasă: 1-2. În minutul 89, devenii au rămas în inferioritate numerică, Mahadi Kayondo văzând două cartonașe galbene în decurs de câteva secunde, ambele pentru proteste, la care, în prelungiri, Ciui și Moțiu nu s-au înțeles în cel de-al treilea minut, iar Bloj a profitat, lobând cu o lovitură de cap: 1-3. Mult prea puțin, prea târziu și oricum neconvingător.  

Cert este că Ștefan Nanu a auzit de-acum de Cosmin Stan, și-l va ține minte pe viață. 

CSC Dumbrăvița: Trifon (minutul 73, Ciui) – Bura-Koț, Bain, Moțiu – L. Bodri, Schinteie, Zurbagiu – cpt. (73, Gologan), Olaru (78, Amariei), Ghinescu – Paulevici (78, Ciubotariu), Martinov (86, Vidican).

CSM Deva: Bădescu – Tod (minutul 46, Kelemen), Plută, Doboș (cpt.), Vasilescu (53, Sulea) – Bloj, Țoiu (73, Stelea), Dumbrăvean, Cuibari – Avramovici, Kayondo.

Mult nu a lipsit însă ca finala barajului Seriilor 7-8 să fie o ”afacere timișeană” a Seriei 8, căci galben-albaștrii Ghirodei au condus la pauză în returul celeilalte întâlniri din faza I, CSM Reșița – CSC Ghiroda și Giarmata Vii, încheiată totuși 1-1 (0-1), 2-1 pentru cărășeni ca rezultat general în ansamblul celor două manșe.

Cu puțin fotbal și destule emoții pentru roșu-negri, foarte ineficienți, primul sut pe spațiul porții coincizând în retur cu golul marcat de Răzvan Trandu în minutul 41 de la 22 de metri, pe jos, la colțul lung, în stânga portarului. La 0-1, egalitate perfectă.

La reluarea returului, după 5 minute, Valentin Munteanu s-a aruncat artistic în careu, acrobații aidoma săriturilor în apă sau înotului sincron, iar gazdele și banca lor tehnică au sărit ca arse. Mulți arși în România. Fază în urma căreia antrenorul Dan Alexa a văzut cartonașul roșu pentru proteste, după ce în prima repriză era atenționat de arbitru să se liniștească.

A venit totuși și golul egalizator, abia la mijlocul părții secunde, mult așteptat de puținii spectatori de pe ”Mircea Chivu”, în minutul 68, când Laurențiu Breșneni, din semifoarfecă, de la 8 metri, a marcat în stânga lui Mikloș: 1-1. Ineficientă, CSM Reșița părea a se strecura cumva spre ”finala” barajului, trecând șontâc-șontâc și total neconvingător de primul hop. Cine n-are bătrâni, să-și cumpere.

Și totuși, în minutul 74 Precup putea face 1-2, ceea ce ar fi schimbat cu totul datrele problemei, șutul acestuia trecând puțin pe lângă stâlpul din stânga al portii apărate de Micu. Iar astfel, și după o ratare a lui Velcotă întărind teza ineficienței favoriților, au smuls cărășenii un punct pe propriul teren. Prea puțin pentru o mare pretendentă la revenirea în Liga 2. Slab, slab fotbalul jucat în România. 

CSM Reșița: Micu – Bărboianu, Dudea, Sima, Cioinac, Vasluian, Jorza, Breșneni (cpt), Munteanu, Mediop, Drăghiceanu.

Antrenor Dan Alexa.

Au mai intrat: Velcotă, Cristea, Lazăr.

Pe bancă: Zimmermann – Fota,  Negru, Mura, Rimovecz, Manolache.

CSC Ghiroda și Giarmata Vii: Mikloș –  Coroiu, Roșus, Hecsko, Sporin – Stupu, Trandu (cpt), Pop, Precup –  Grancea, Jichici.

Antrenor Răzvan Leucă.

Au mai jucat: Mancaș, Românu, Bîrlovean, Roșus, Velcan.

Pe bancă: Mosoarcă, Andreșoiu, Zavaleche, Miclău.

A arbitrat Nagy (Măhăceni / Alba).

Răzvan Leucă, antrenor al celor din Ghiroda și Giarmata Vii, i-a felicitat pe cărășeni ”pentru calificarea în finală și totodată îmi felicit grupul de jucători pentru acest an competițional, cu bune și cu rele. Sunt mulțumit de rezultatele noastre în acest sezon.”

Dan Alexa (antrenor CSM Reșița): ”A fost o calificare grea, pentru că nu am reușit să fructificăm ocaziile pe care ni le-am creat. În prima repriză am avut câteva situații de a marca, nu multe, iar Ghiroda s-a apărat și a așteptat un contraatac. A venit acea execuție a lui Trandu, excepțională, și îl felicit, deoarece este fostul meu jucător și îl respect. Încă poate să joace fotbal la un nivel bun. Apoi, în repriza a doua nu cred că s-a pus problema și am reacționat ca o echipă care vrea să promoveze. S-a jucat practic numai în jumătatea adversă și pe lângă gol am avut două sau trei situații rarisime. Ocazia lui Velcotă este de poveste. Am fi putut închide scorul mai repede. Am trăit cu emoții și, la fel ca în tot sezonul, ocaziile pe care le avem nu le fructificăm. Una peste alta, este o calificare importantă și vom juca finala cu Dumbrăvița. Vom întâlni o echipă care joacă fotbal și este foarte imprevizibilă. Nu întâmplător Dumbrăvița a bătut 5-1 la Deva, iar apoi, în retur, Deva s-a impus cu 3-1. Urmează alte două jocurile grele și este bine că am egalat și am evitat prelungirile. Legat de lot, voi vedea în zilele următoare ce probleme medicale avem. Este bine că avem o săptămână la dispoziție să pregătim meciul cu Dumbrăvița așa cum trebuie.”

 
 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 3 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× patru = 8

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: