CS Phoenix Buziaş a înscris sâmbătă primele goluri într-un meci considerat acasă în noul campionat, la a treia încercare, şi a obţinut astfel şi primele puncte în propriul fief, o altă premieră semnând-o prin a trece în sfârşit acasă în Liga 3 de ACS Progresul Pecica, aflată implicit la abia primul eşec în ediţia 2023-2024 a Seriei 8, cu ocazia etapei a VI-a, într-o săptămână grea pentru arădeni, miercuri învinşi pe propriul gazon de prim-divizionara Petrolul la startul grupelor Cupei României.
Învins până acum „acasă” în noul campionat cu 0-2 atât la Lugoj cât şi la Carani, CS Phoenix s-a detaşat în cele din urmă la aceeaşi diferenţă de două goluri într-o întâlnire juvenil-tinerească, a unor garnituri cu media scăzută de vârstă, care mereu au marcat aproape din plin în duelurile directe.
De fapt, prin prisma rezultatelor înregistrate de pecicani în primele 5 etape, cu goluri de ambele părţi meci de meci, era de aşteptat ca şi această partidă prin tradiţie bogată în goluri, în baza scorurilor din ediţia trecută, să ofere ingredientul delicios al jocului.
Unul abordat de arădeni cu Fred Nortey în locul lui Moraru faţă de unsprezecele aliniat de Progresul în etapa trecută, Cosmin Petruescu apelând în schimb la Ferţu şi Bădăuţă, în locul lui Savu şi Sturzu, care începeau în remiza rundei anterioare, 1-1 la Cermei.
Iar penultima clasată, din Buziaş, a curmat invincibilitatea celei de-a doua clasate, faptul că oponentele erau despărţite de numai 6 puncte la startul jumătăţii secunde a turului sugerând destule despre echilibrul din cadrul Seriei 8, diferenţă astfel înjumătăţită, de-acum doar 3 puncte despărţind-o pe Phoenix de mai bine clasata Progresul.
Care s-a văzut condusă la Carani încă din primele 10 minute, iar chit că arădenii au egalat după pauză, elevii lui Petruescu au „spart gheaţa” şi acasă, redesprinzându-se şi înscriind pentru a doua oară mai mult decât două goluri într-o partidă din noul sezon, după acel 7-1 în Cupa României la retrogradata Pobeda.
Iar tot împotriva Progresului a marcat Phoenix şi ultima dată în Liga 3 mai mult decât două goluri, mai exact pe 13 mai şi tocmai la Pecica, 4-1 în antepenultima rundă a fazei play-out din campania anterioară, încheiată de pecicani şi buzieşeni în ordine pe locurile 5-6.
Actualmente Progresul coborând pe 4 iar Phoenix urcând pe 6, însă şi alte permutări sunt cât se poate de posibile, la echilibrul seriei.
În tot cazul, un succes de moral pentru frageda garnitură a galben-albaştrilor, notabil fiind aspectul că Phoenix a încheiat meciul cu 5 componenţi din generaţiile 2004-2006, portarul Lăpădat şi Savu fiind din 2005, Angheli şi Grancea din 2004 iar Paleacu din 2006, în condiţiie în care timişenii jucau până la pauză şi cu junele fundaş central Mada.
Forţele proaspete intrate pe parcurs aducând un aport evident pe fondul dificultăţilor întâmpinate de tânăra formaţie a Pecicăi, pe teren din nou după 72 de ore de la întâlnirea Petrolului Ploieşti.
N-a mai fost şi astăzi de la ora 17 precum în sezonul regulat trecut, 3-3 şi din nou 3-3 tur-retur între buzieşeni şi pecicani, într-una dintre remize timişenii înscriind de 3 ori într-un sfert de oră al meciului pe care ajungeau să-l dispute în 10, şi n-a mai fost nici ca-n faza play-out, 2-3 pentru Progresul la Carani şi 4-1 pentru bănăţeni la Pecica, de astă dată cu niţel mai puţine reuşite, dar cu o premieră semnată de galben-albaştri.
Deşi dominaţi teritorial pe alocuri, de către o grupare vizitatoare care a exersat mai mult posesia balonului, a ţinut de minge, dar n-a şi concretizat în aceeaşi măsură, exact ceea ce a izbutit în schimb şi în sfârşit CS Phoenix, net mai pragmatică în termeni comparativi decât în prestaţii anterioare, mai eficientă graţie eficacităţii la finalizare, lăsând până acum de dorit.
E drept că, deschizând rapid scorul, buzieşenii le-au şi cedat oarecum iniţiativa oaspeţilor, care s-au deschis mai mult, neavând nimic de pierdut, ceea ce le-a convenit timişenilor, la adăpostul lui 1-0.
Arădenii ex-utistului Dan Stupar au pasat mai bine, au avut o posesie superioară a mingii, dar exacta organizare defensivă a bănăţenilor a contat semnificativ, gazdele punctând în momente cheie.
Din primele 10 minute, după ce Românu a realizat o verticalizare pentru Nagy, centrarea sa în faţa porţii fiind fructificată de Cristian Pădurariu cu latul de la 7 metri, pe lângă goalkeeper: 1-0.
Respectiv în ultimele 10 minute, la 1-1, atunci când al doilea meci al săptămânii a devenit tot mai… lung şi anevoios pentru pecicani, taxaţi ca atare.
După ce evoluaseră la egalitate de scor pentru circa o jumătate de oră, înscriind în aproximativ aceeaşi perioadă a primului sfert de oră după pauză precum Phoenix în debutul partidei, de astă dată dintr-o fază fixă la care localnicii s-au poziţionat greşit, permiţându-i lui Luca Bodri să fructifice cu capul cornerul veteranului căpitan Arsene, după ce tot Luca Bodri îşi semnala cu puţin înainte intenţiile.
Tot mai vădite din partea Progresului, activă ofensiv în căutarea preluării conducerii, Răchită întinzându-l pe Lăpădat, de neînvins şi de către Luca Bodri pe respingerea balonului, apoi nici de către Arsene, în cele din urmă şi bara stând cu şansă de partea junelui goalkeeper al Buziaşului la reluarea lui Răchită din minutul 74, în urma centrării aceluiaşi Luca Bodri, iar mingea căzând în faţa porţii.
N-a înscris Progresul dar a făcut-o Phoenix peste nici 10 minute, la intrarea în ultimele zece, pe când Petruescu mai efectuase deja două înlocuiri pe lângă cele 3 în bloc de la pauză, modificări care şi-au adus roadele, tocmai Grancea, introdus spre mijlocul părţii secunde, preluând la rândul său conducerea pentru bănăţeni: 2-1.
Cristian Grancea i-a ciupit mingea fundaşului central advers de culoare şi a plasat-o pe lângă portar, gol în minutul 82.
Şi încă unul, pentru 3-1, spre final, prin Sergiu Romanu după o incursiune din linia a doua a căpitanului Nicolescu, care a avansat de unul singur pe stânga şi i-a pasat central lui Românu, singur cu portarul şi şutând puternic pe mijloc, în minutul 87.
Emoţii risipite într-o repriză a II-a începută cu bătăi de cap în colectivul gazdă, ca urmare a problemelor medicale ivite, astfel încât nici Mada, suferind la aductori, dar nici Mitre, care a recepţionat o lovitură în muşchi, respectiv Bădăuţă, incomplet refăcut şi resimţindu-se, n-au mai abordat şi partea secundă, schimbaţi cu Horcea, Sturzu şi Savu.
Iniţial, modificările n-au dat roade, Progresul egalând în minutul 53, dar treptat, odată şi cu celelalte schimbări efectuate de Petruescu, de la mijlocul mitanului apelând la Grancea în locul lui Nagy, iar pentru ultimele 12 minute şi la Paleacu în locul lui Pădurariu – şi acesta cu probleme medicale, Phoenix a adulmecat urma celor 3 puncte.
Puse la bătaie într-un joc rămas în cele din urmă fără lovituri de la 11 metri, deşi solicitate de fiecare parte, în repriza I, la 1-0, după o acţiune pe stânga a lui Pamfile, pătruns în careu, unde s-a ales cu un atac întârziat pe gleznă după ce expediase centrarea, în repriza a II-a de către Progresul după o centrare pe jos din dreapta în faţa porţii, oaspeţii reclamând existenţa unui contact cu Nagy după ce ciupiseră mingea.
Una peste alta, pecicanii au avut oportunităţile lor de a trece în avantaj, Luca Bodri fiind însă insuficient de precis, pe când Zamfir a avut şi el momentele sale de graţie în special în faţa lui Pădurariu, timişenii găsindu-i totuşi ac de cojoc cu finalizări mai exacte.
„Cei care au intrat de pe bancă şi-au pus amprenta asupra jocului, a rezultatului, drept dovadă Grancea a şi marcat, dar şi Horcea, Sturzu, Savu şi Paleacu au intrat bine în joc, cu un plus de entuziasm şi energie. Horcea venea după o lună fără meciuri ca urmare a unei accidentări şi doar de 4 ori s-a antrenat săptămâna aceasta. De data asta însă, ocaziile avute le-am şi fructificat, deşi în alte meciuri am avut mai multe şi mai clare, însă atunci n-am reuşit să înscriem. Dar chiar dacă nu am marcat sau am înscris cel mult un gol, nu mi-am făcut probleme, pentru că am avut situaţii de poartă şi ocazii de gol în fiecare partidă, doar că nu am fost suficient de inspiraţi în faţa porţii, ori azi am fost mai oportunişti decât în alte partide. Într-un meci deschis oricărui rezultat şi jucat de la egal la egal, care s-ar fi putut încheia cu orice rezultat, şi cu victoria celor de la Pecica, dar mă bucur pentru rezultatul favorabil, pentru victorie, şi s-a muncit foarte mult. Să recunoaştem însă că s-a conturat şi cu oarecare şansă, care ne-a lipsit în alte partide!„, a conchis la final Cosmin Petruescu, antrenor al buzieşenilor.
Care buzeişeni au progresat pas cu pas, de la eşecul aici cu 0-2 cu cei din Ineu, la remiza 1-1 de la Cermei şi depăşirea Progresului. Phoenix fiind acum în faţa deplasărilor la Peciu Nou şi Socodor, nou-promovate care s-au întâlnit azi în judeţul Arat, bănăţenii triumfând cu 1-0 (1-0), după care-i va primi la Carani şi pe cei de la Şoimii Lipova.
Dar rezultatele zilei, programul viitor şi clasamentul actualizat sunt enumerate pe coloana datelor tehnice a secţiunii Fotbal.
CS Phoenix Buziaş: Lăpădat – Angheli, Nicolescu – cpt., Mada, Pamfile, Nagy, Mitre, Ferţu, Românu, Bădăuţă, Pădurariu.
Rezerve la start: Flonta – Sturzu, Horcea, Paleacu, Grancea, Savu, Murgu, Loga, Sfetescu.
Antrenor: Cosmin Petruescu.
ACS Progresul Pecica: Zamfir – Toma Bodri, Nasiru, Gomboş, Fred Nortey – Arsene – cpt., Shiaondo – Răchită, Borcea, Adamcsik – Luca Bodri.
Rezerve la start: Burtic – Moraru, Bănăţan, Novac, M. Salka, Bălaşa, Matyus, Belea, Szep.
Antrenorii Dan Stupar şi Bogdan Bozian au apelat pe rând la Moraru în locul lui Fred Nortey, din minutul 79, apoi la Salka, din minutul 81, în locul lui Adamcsik, iar după primirea golului de 2-1 la Novac în locul lui Gomboş.
Arbitri: Csaba Papp (Luduş / jud. Mureş) – Nistor (Zlatna / Alba), Pojar (Cluj). Observatori: Danciu (Hunedoara) şi Picioiu (Târgu Jiu).