În primul sfert de oră al fiecărei reprize, spre o promovare pe drumuri: Phoenix Buziaș, 2-0 la Lugoj cu CSO Turceni

Campioana ediției 2021-2022 în Divizia D Timiș a mai făcut un pas sâmbătă seară spre eșalonul terț zonal sub egida FRF, Phoenix Buziaș trecând la Lugoj, în fața câtorva sute de spectatori, de reprezentanta Gorjului la barajul de promovare în Liga 3, prin goluri înscrise în primul sfert de oră al fiecărei reprize al manșei I din disputa tur-retur: 2-0 (1-0).

Și în continuare fără golgheterul sezonului de toamnă în liga a IV-a județeană, Dan Silaghi, care, chiar dacă a început pregătirile, nu riscă o recidivă, campioana Timișului a punctat fie și în absența principalului său marcator în fiecare parte a primei manșe a barajului de accedere în Liga 3, fructificând avantajul terenului bănățean în fața vizitatorilor din Oltenia.   

Phoenix n-a avut de ales în acest sezon și a jucat meciurile considerate pe teren propriu fie la Sacoșu Turcesc, fie în Timișoara – la Baza II – UPT, fie la Carani sau mai nou la Lugoj, dar se pare că i-a priit, impunându-se și sâmbătă de la ora 18 pe Stadionul ”Tineretului” din municipiul Timișean, în fața a peste 800 de spectatori.

Meci devenit și cel mai important pentru gruparea din Buziaș, o victorie la zero apropiindu-i pe galben-albaștri de terenurile eșalonului terț. Zis și făcut la Lugoj, cu o zi înaintea reprezentării Lugojului în finala de la Șag a fazei județene Timiș în Cupa României, ex-divizionara ”C” CSM Lugoj mulțumindu-se cu o apariție în ultimul act județean al competiției eliminatorii, după ce a încheiat a doua Divizia D Timiș, în umbra celor de la Phoenix, care trag în schimb la ”evadarea” din eșalonul 4, spre Liga 3, alături de formațiile Ghirodei și Giarmata Vii, Periamului și ”bulgarilor” din Dudeștii Vechi.

A fost o sâmbătă în care gazdele divizionare ”D” ale manșelor tur de baraj au câștigat majoritatea meciurilor, 11 din totalul celor 19, 5 fiind remizate iar 3 adjudecate de oaspeți, dintre cele tranșate de formațiile organizatoare cele mai multe fiind fie la limită, fie la 3 goluri diferență – câte 3 fiecare. La câte două goluri diferență s-au impus două echipe gazdă, Phoenix fără replică iar într-un alt caz cu 3-1, succesele la scor pe teren propriu fiind cifrate la trei, de două ori 5-0 dar și un 11-2 administrat de Universitatea din Alba Iulia.

Mai rare au fost însă succesele la zero ale gazdelor, așadar cu 5-0 în cazul celor din Ineu și Dărăbani, cu 2-0 Phoenix Buziaș iar cu 1-0 Dunărea Turris, între cele 3 victorii la limită pe teren propriu, celelalte două fiind însă cu goluri de ambele părți.

Cât despre timișeni, au dispus de urmașa unei formații, ACS Știința Turceni, care se împotmolea la barajul în sistem triunghiular emanat de FRF în vara anului de pomină 2020, cel al mascaradei Stupid-19, gorjeni depășiți în august 2020 cu 3-0 de cărășenii de la Progresul Ezeriș. Acum s-a jucat în pragul solstițiului de vară, anul acesta marți la ora 12:14, CS Phoenix Buziaș – CSO Turceni 2-0 (1-0).

S-ar putea spune că Phoenix tinde spre o promovare pe drumuri, un prim cap de pod fiind stabilit pe malurile Timișului, iar reușita, în Oltenia. În plan individual, ar fi a XII-a promovare cu echipe din Timiș pentru Brian Filimon, la 36 de ani, ”primarul” punându-și semnătura sâmbătă și pe un… gol.

Deschiderea de scor a aparținut în schimb căpitanului Alex Birău, cu capul în dreapta portarului, deja în primul sfert de oră, în minutul 12, în urma unei faze fixe, lovitură liberă de la 28 de metri lateral dreapta, cu Răzvan Rus la pupitru, centrare în careu: 1-0. Ceea ce dădea aripi timișenilor de la Phoenix.

Același Răzvan Rus vedea primul cartonaș galben, deja în minutul 14, pentru simulare în careu, dar tot primul sfert de oră al reprizei, cea de-a doua, avea să aducă și golul doi. După o monumentală ratare în minutul 48, când Filimon s-a pripit de la 6 metri, dar și după cel de-al doilea cartonaș galben, arătat lui  Dăianu pentru un fault asupra lui Răzvan Rus.

Va fi totuși 2-0 în minutul 59, când maestrul promovărilor, Filimon, l-a învins pe portarul Ion Popescu, spre marea bucurie a simpatizanților bănățenilor.

Un nou cartonaș galben pentru oaspeți pe adresa lui Măinelici, pentru un fault mai dur, împingere pe zgura de pe margine, aplicată căpitanului Birău.

Finalul ar fi putut aduce desprinderea fără replică, odată ce, în minutul 89, Grigore a scăpat singur spre poartă și a fost faultat de goalkeeper-ul oaspeților, acordându-se lovitură de la 11 metri și cartonaș galben portarului gorjean. Care avea însă a-și spăla păcatele. Cu concursul lui Stancu, care a șutat slab în dreapta, goalkeeper-ul respingând iar timișeanul înscriind pe respingere, fără a-l îndupleca pe central, care a dictat repetarea loviturii de la 11 metri. Stancu a schimbat colțul, în stânga, dar și portarul a apărat din nou, rămânând 2-0. 

Apoi, în cele 3 minute de prelungiri, un nou ”galben” în contul oltenilor, al patrulea pentru oaspeți, văzut de noul intrat Goșa. Tensiuni și în zona băncii oaspeților, Cosmin Loga fiind bruscat dar alegându-se cu cartonașul roșu, alți 2 componenți ai vizitatorilor văzând cartonașul galben. Finish urât în fotbalul lui 272-0.

Și totuși, mare bucurie în tabăra învingătorilor, care s-au îndreptat spre galerie, aplaudată pentru încurajările primite pe parcursul celor 93 de minute. Și s-au aprins fumigenele victoriei, așa cum procedează ”Lupii Galbeni”. Completarea, sâmbăta viitoare de la 17:30 în Gorj.

Phoenix: Marco Bota – Andrei Rus, Roberto Artimon, Cristian Podină, Andrei Popescu – Bogdan Ferțu, Brian Filimon – Alex Birău (cpt.), Răzvan Rus, Marian Musteța – Florin Nanu.

Au mai intrat: Mădălin Stancu, Beniamin Dobra, Valentin Grigore, Marius Musteța.

Pe bancă: Rusu, Borca, Horcea, Marta, Adrian Rațiu.

Antrenor principal: Sorin Tomos. Director tehnic: Cosmin Petruescu. Delegat: Vlad Selea.

CSO Turceni: Popescu – Măinelici, Tudorache (cpt.), Dăianu, Olteanu – Trică, Scurtu – Șchiopu, Unguru, Gâlceavă – Bobora.

Au mai intrat: Bușe, Goșa, Lupu. Tufiș.

Antrenor: Viorel Cojocaru. 

Au arbitrat: Codrea – Soponar și Mureșan (toți din Baia Mare). Observator de arbitri Raluca Șerban (Vâlcea) și Jivan (Arad).

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Divizia D Timiş, Fotbal și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 2 = sapte

 


Ultimele articole din categoria Divizia D Timiş: