În superioritate numerică din minutul 8, când şi Feşnic îi ţine sfeşnicul, FC Bihor smulge o promovare pătată în Liga 2. Campioană de serie, CSC Ghiroda şi Giarmata Vii simte la rândul ei ce înseamnă să câştigi titlul şi să nu poţi promova direct, direcţionată fiind spre recalificări

Federaţiei Române de Fotbal i s-a îndeplinit vrerea ca fotbalul bihorean să aibă din nou reprezentare în Liga 2 după 5 ani, motanul CCA făcându-i pasienţa încă de sâmbătă de la Ghiroda, din jumătatea secundă a reprizei a II-a a turului finalei, vicierea de rezultat influenţând decisiv economia dublei manşe, în care returul de la ora 17:30 a fost jucat de localnicii orădeni în superioritate numerică încă din minutul 8, cu 3 înaintea pauzei deschizând scorul iar în prelungirile primei părţi majorându-l dintr-un ofsaid reactivat, majorat şi mai mult dintr-un alt penalty scos tot de golgheterul campionatului şi tot la mijlocul părţii a doua. Doar banale amănunte, ideea principală constând în faptul că, dat fiind catastrofalul sistem competiţional emanat de FRF în 2020 pentru Liga a III-a, în baza căruia o câştigătoare de serie n-are totuşi acces direct, aşa cum ar fi normal, în eşalonul superior, forul federal se simţea dator campioanei în ediţii consecutive atât a sezonului regulat cât şi în play-off, anul trecut în Seria 10 iar anul acesta în Seria 8, şi anume FC Bihor, să-i asigure deschiderea uşii improvizate de baraj.       

Formatul competiţional strâmb croit pe carcasa supradimensionată a Ligii a III-a constituie una dintre numeroasele măgării puse pe roate de forul federal căruia i-au murit lăudătorii prin prisma elogiilor autoadresate ieri în Adunarea Generală a FRF, în cadrul căreia s-a şlefuit prin împănare limbajul de lemn cu noii termeni cheie „tranziţie democratică” şi „reformă”, de fapt vorbe cât se poate de goale în raport cu ceea ce era pus la cale acolo unde chiar contează, unde se joacă fotbalul, şi anume „în iarbă”, de către motanul CCA cu doar 3 seri înainte la Ghiroda.  

Unde se întâlneau în manşa I a finalei campioane de serii după sezonul regulat şi play-off care erau supuse alinierii şi în semifinale de baraj, într-un soi de exerciţiu de vag sadism emanat în 2020 din puţul gândirii federale.

Într-un lanţ al slăbiciunilor, pentru a-şi satisface „bazinul electoral” care avea a o răsplăti cu loialitate la urne în 2022, 272-0, Federaţia Română de Fotbal lăbărţa în 2020 Liga a III-a prin fărămiţare sub pretextul pLandemiei sau folosindu-se de respectiva oportunitate, mărind cu 20 numărul locurilor de participare sub forma dublării seriilor din componenţă, de la 5 la 10, ceea ce a dus la anularea promovării directe în Liga 2, forţându-se nota cu exagerate faze play-off şi baraje semifinale şi finale.

Somnul raţiunii naşte monştri iar consecinţele respectivei anulări s-au întrupat sub forma anomaliilor resimţite printre altele şi de CSM Reşiţa în 2022, când, la capătul unui întreg campionat în care n-a pierdut absolut deloc pe teren, nici în cele 18 etape ale sezonului regulat al Ligii 3, nici în cele 9 runde de play-off şi nici în cele 4 întâlniri de baraj, fiind bineînţeles câştigătoare de titlu în Seria 7 după ambele faze, s-a văzut totuşi în situaţia de a nu promova totuşi în Liga 2, ratând accederea acasă la lovituri de departajare.

Victimă a viciului de sistem. Premizele fiind create de inadecvata opţiune federală. 

La care FRF n-a dat însă deloc înapoi, ceea ce ar fi echivalat cu recunoaşterea greşelii dar şi cu antagonizarea votanţilor fidelizaţi din „masa de umplutură” a Ligii a III-a, acel balast de zeci de cluburi din cele 10 serii, ci a avut mai mare grijă ca „numele de scenă” cu tradiţie să fie totuşi trase cumva spre Liga 2, chiar dacă li s-au pus în cale toate cele, semifinale şi finale de baraj.

Şi nu s-a prea întâmplat ca grupările cu greutate din capitale de judeţ să n-o scoată cumva la capăt la a doua încercare consecutivă, fapt probat anul trecut de Corvinul şi CSM Reşiţa, copiat la indigo anul acesta de FC Bihor, după ratări prealabile la baraj cu o ediţie înainte. 

FRF reaşezându-le cu mâna parcă de la un sezon la altul, în 2022 pe CSM Reşiţa din Seria 7 în Seria 8 iar pe Corvinul într-o aceeaşi Seria 9 dar cu componenţa semnificativ modificată, în 2023 pe FC Bihor din Seria 10 în Seria 8. 

Dacă tot a făcut FRF praf şi pulbere sistemul competiţional, măcar să facă mici concesii cluburilor cu nume, căutându-li-se un făgaş mai accesibil spre ascensorul între divizii.

Numai şi numai pârghii acţionate şi sfori trase una câte una, „ca să fie bine şi nu rău”, iar FC Bihor a reconfirmat şi-n Seria 8, cu vedere largă spre Liga a II-a, dat fiind calibrul totuşi ceva mai redus al favoritelor Seriei 7.

Însă, ce să vezi!?, CSC Ghiroda şi Giarmata Vii a ameninţat schemele „de la centru” prin a prinde un sezon în crescendo odată mutată în Seria 7 sud-vestică, urcată pe valul adjudecării sezonului regulat şi al fazei play-off, de pe care n-a mai coborât în faţa Politehnicii Timişoara, ceea ce i-a conferit aplombul necesar abordării cu impetuozitate a finalei de baraj.

Iar sâmbătă, pentru mai bine de-o oră de joc, „buturuga mică” din comună a zdruncinat din temelii planurile după bunul plac al FRF, dorindu-şi fără doar şi poate în Liga a II-a o grupare orădeană care dovedea că poate strânge oamenii „ca la circ” la descinderea marelui kludsky pe Criş, FCSB şi Dinamo în Cupa României, duo cu dedicaţie pentru gazda FC Bihor şi reţetele de audienţă ale competiţiei K.O. împănată cu grupe, ca-n România la nimeni.

Cu machiavelicul „scopul scuză mijloacele”, Motan îşi intra brusc în rol la 2-0 pentru elevii lui Sorin Bălu, inventând un penalty de analele fotbalului şi un „frăţior mai mic” la ofertă cu o eliminare pe seama fundaşului timişean Stupu, iar restul a devenit istorie, misiune îndeplinită. 

Ştafeta misionară fiind preluată astăzi de la 17:30 de un alt clujean, Horaţiu Feşnic, care, în faţa unui „Iuliu Bodola” aproape plin la Oradea, a dat proverbiala lentoare ardeleană pe iuţeala scoaterii cartonaşului roşu încă din minutul 8 pe adresa lui Jichici, titularizat de la tur la retur pentru ca Pop să poată acoperi defensiv absenţa suspendatului Stupu, suplimentare ca de la ardelean pentru cei de pe Crişuri, arătându-i mai întâi lui Jichici cartonaşul galben, dar înroşindu-l în ton cu sângerarea ivită pe faţa lui Moga.

Rămaşi sâmbătă în inferioritate numerică în ultimele 10 minute, după ce erau ajunşi din urmă din penalty-uri, ghirozenii erau lăsaţi din nou în 10 jucători încă din primele 10 minute ale returului de pe Criş, în faţa unui „Iuliu Bodola” partizan cauzei bihorene.

Iar astfel ajungeau şi timişenii să simtă ce înseamnă să câştigi titlul într-o serie a Ligii a III-a dar să n-ai dreptul firesc de promovare directă dat fiind sistemul competiţional aberant, FRF accesând compromisul de a „aranja apele” favorabil unei duble campioane de serie, în 2023 şi 2024, „municipala” FC Bihor.

Juca mult „numele de scenă” iar cine-i ieşea favorizatei în cale la a doua încercare, ghinion!   

Cumva, era scris „promovare” pe fruntea lui FC Bihor încă de la eliminarea sa anul trecut în semifinalele barajului, în faţa mureşenilor Unghenilor, redirecţionaţi fiind orădenii din Seria 10 în Seria 8, cu „condamnarea” de a urca o treaptă cu orice preţ.

La nivelul de la care fotbalul bihorean dispărea după o altă manevră dintre maşinaţiunile coruptului fotbal românesc, în 2019, când, deşi Luceafărul Oradea încheia campionatul Ligii 2 pe locul 8 cu un 6-0 (4-0) la Sânmartin pe 1 iunie în faţa brăilenilor, cei din Ţara Crişurilor se lăsau pradă schemelor din caietul de sarcini al metamorfozării Energeticianului, dovadă a rătăcirilor care au bântuit şi fotbalul bihorean, nu doar cel timişorean. 

Pus în umbră recent de comunele periurbane, iar CSC Ghiroda şi Giarmata Vii chiar a jucat sâmbătă turul aşa cum s-ar juca o finală la promovare într-un fotbal consacrat şi consolidat, pe teren, până a fost deturnată în afara gazonului de delegatul CCA al FRF, Motan, care a repoziţionat+o în păiănjenişul jocurilor de culise, de unde mai scoate-o dacă poţi.

O imposibilitate zece contra 11 vreme de peste 80 de minute în condiţii de deplasare pe terenul favorizatei, iar astfel se tot scrie istoria acestui fotbal curat-murdar din Carpaţi.

Se fură-n România ca-n codru, iar dacă torţionarii comunişti ai „Experimentului Piteşti” chiar se lingeau pe buze la torturarea semenilor lor români adevăraţi doar pentru că n-aveau dosarul dorit de stăpânire, sau „experţii-specialişti” ai pLandemiei „sperietoare” chiar salivau în graba lor de-a-şi împinge compatrioţii spre boală şi moarte, putea şi-un biet motan să confunde arena „Emilian Pavel” cu codrul, dovedind până unde se poate merge pe linia îndeplinirii sarcinilor de serviciu. 

Chiar până-n pânzele albe în România tranziţiei către nicăieri.   

Aşa încât, oricât de triplă învingătoare la rând la două goluri diferenţă era CSC Ghiroda şi Giarmata Vii în ultimele 3 deplasări, cu 3-1 la Filiaşi, 4-2 la Drobeta Turnu Severin şi 2-0 la Timişoara cu Politehnica, altele erau însă datele problemei în fief-ul simpatizatei roş-albastre. 

Suferise destul Oradea, dublă campioană la zi în Liga 3, pentru a nu fi împinsă spre Liga a II-a, „comunala” ghirozeană fiind consolată cu redirecţionarea spre recalificările din 12 iunie, când va da în manşă unică, în baza tragerii la sorţi de vineri, de una dintre „municipalele” CSM Focşani, SCM Râmnicu Vâlcea ori CS Dinamo Bucureşti. 

Aşa încât, degeaba ai câştigat titlul în sezonul regulat şi degeaba l-ai păstrat după play-off, în cadrul căruia ghirozenii lui Bălu nu câştigau pentru ultima oară în deplasare pe 19 aprilie la Deva, 3-3, ultimul lor eşec în „1-4” datând din 13 aprilie, cu 2-0 la Drobeta Turnu Severin, că FRF te poate chinui chiar fie şi cu 6 meciuri de baraj pentru ca „realesul la al doilea congres” să-şi întrupeze visul umed fierbinte de a balona Liga 2 la 22 de cluburi, vis pe-atunci curmat din faşă în 2016.

Căci dacă timişenii vor câştiga miercurea viitoare semifinala recalificărilor, atunci vor juca sâmbătă 15 iunie finala la promovare pentru al şaselea loc de accedere în Liga a II-a, aşadar un al şaselea meci de baraj cu începere din 22 mai.

Unde şi când să se mai fi pomenit aşa ceva!?

Asemenea idei cu iz de improvizaţie pe seama atâtor cluburi expuse experimentului putând fi rod doar al concepţiei unor… idioţi. 

Pe 15 iunie va fi început deja în Germania turneul final UEFA Euro 2024, încă din seara de 14, dar două terţ divizionare vor fi chinuite până la capăt de mania federală de a întinde şi trage cu forţa încă o trupă la nivelul supradimensionat superior.

Ce recuperare, ce refacere, ce pauză competiţională estivală, ce relaxare între ediţii de campionat!?!

Nu-i loc de-aşa ceva în „schema de tratament” federală, de parc-ar fi unii „sclavi pe plantaţie” pentru toate născocirile puţului gândirii unor demagogi aberând precum ieri în Adunarea Generală a FRF. 

Aşa încât ghirozenii vor fi chinuiţi până la capăt, asta dacă tot a ţinut „Comunalul” de lângă Timişoara să devină campion al Ligii a III-a în noua schemă federală din 2020 emanată, fără drept de promovare directă. 

Refuzată din scurt în finala barajului, în ultima sa pătrime tur de Motan la Ghiroda, din faşă în returul de pe Criş de al treilea central clujean delegat la meciuri ale timişenilor în aceste eliminatorii, Vădana „fluierându-i” în manşa I pe Electrica împotriva Politehnicii iar Lunca în retur, Feşnic ţinându-le şi el sfeşnicul vecinilor judeţeni de la Oradea „ca să fie bine”.

Datorie îndeplinită încă din primele 10 minute, picior pus în prag „sub acoperirea regulamentului”, altă unealtă din arsenalul limbajului de lemn, profitându-se de mâinile înălţate de Jichici în duelul aerian cu Moga, iar restul, să mai transpire câta şi elevii lui Farcaş ceva. 

Spărgând gheaţa în minutul 42 cu concursul tânărului portar bănăţean Ciocan, la centrarea lui Calugher din flanc, fructificată cumva de la colţul lung de fundaşul central Preklet, cu capul din unghi, o uşurare pentru localnicii în superioritate numerică, dublându-şi apoi avantajul în prelungirile mitanului, dintr-un ofsaid reactivat, cu golgheterul Sergiu Jurj autor al desprinderii: 2-0.

Orădenilor nu le mai luaseră 110 minute pentru a sparge gheaţa, precum în precedentul meci acasă în baraj, cu doljenii, dar li se simplificase ecuaţia tezei prin a li se asigura rapid superioritatea numerică, o altă formă de avantaj.

Unii n-ar valorifica-o nici pe asta dar dubla campioană a copiat la indigo prin a fructifica tot un penalty şi la mijlocul reprizei a II-a a returului, când Pop a dovedit că e doar reprofilat înlocuitor de circumstanţă al suspendatului fundaş central Stupu şi i-a mai cadorisit un penalty golgheterului Sergiu Jurj, transformat de ex-„violetul” Gîdea.

Care va să zică, din 3 penalty-uri şi cu două superiorităţi numerice, FC Bihor a scos-o în cele din urmă la capăt la baraj, salvând aparenţele vizavi de anormalitatea sistemului competiţional în bătaie de joc din partea FRF. 

Însă este o promovare pătată de păcatul motanului în comuna bănăţeană, şi chiar păcat că o dublă campioană la zi a Ligii a III-a, în 2023 şi 2024, îşi leagă revenirea în Liga 2 de un asemenea moment jenant şi de neuitat din cele mai neplăcute motive.

Căci penalty-ul „mutat în careu” va rămâne ceva timp în memoria scurtă a fotbalului românesc, şi nu promovarea în sine a roş-albaştrilor, reveniţi în eşalonul secund precum ilfovenii Afumaţilor, pe când Metalul Buzău, AFC Câmpulung-Muscel din judeţul Argeş şi mureşeana Unirea Ungheni sunt „la prima strigare” pe scena secundă.

Cât despre ghirozeni, ai pierdut, continuă! 

Învingători morali ai finalei barajului, cât timp aceasta a fost una fotbalistică, pe teren, 67 de minute din tur 2-0, elevii lui Bălu pot simţi pe propria piele absurditatea în formă continuată care se perpetuează din inerţie a fi fotbalul românesc.

Asociat din vorbe de la pupitrul tribunei „tranziţiei democratice” şi „reformei”, dar şi-n ceauşism se pomenea tot în cadru festiv despre recordurile recoltelor cincinale, iar realitatea din teren era alta. 

A fost un traseu şi-o promovare cu dedicaţie, iar elevii lui Bălu s-au opus implacabilului atât cât se şi pot opune nişte tineri sperând totuşi că jocul s-ar disputa până la capăt pe teren.

Un deznodământ de fapt relativ previzibil din momentul în care FRF anunţa vara trecută componenţa seriilor, cu unicul semn de întrebare în privinţa oponentei orădenilor în finala barajului, iar şi de asta fotbalul carpatin este într-atât de îmbâcsit, în loc de a fi competitiv sau măcar tinzând la a fi competitiv. 

Tendinţă doar mimată sub apăsarea jocurilor de culise care fac legea în cacofonia limbajului de lemn cu tranziţii democratice şi nu… pozitive, cu „reforme” şi nu forme consistente în ţara formelor fără fond. 

Dar FRF ne va reaminti mereu că „tricolorii” săi au readus România la „Euro”, de fapt pe scena versiunii fotbalistice a unui „Eurovision” XXL în formă diluată, fără a zice în schimb nici pâs că au fost lăsate acasă numai şi numai alde Belarus, Kosovo şi Israel, pusă pe omucidere în masă a inocenţilor şi implicit mai puţin preocupată de-ale fotbalului. 

Şi uite-aşa alteratul fotbal mioritic îşi tot continuă neabătut cursul în lumi paralele, una de la tribună, cu vorbe sforăitoare, şi alta „în iarbă”, cu motani nu degeaba delegaţi să facă treaba murdară. Trebuind mopuite urmele „umpluturii” Ligii a III-a cu zece serii.

O păcăleală niţel, niţel mai mică decât Divizia D sub nivelul mării, aşa cum şi Liga 2 e o păcăleală niţel, niţel mai mică decât eşalonul terţ la nivelul mării.    

CSC Ghiroda şi Giarmata Vii s-a înclinat pe „Iuliu Bodola” pe căldura primei după-amieze de miercuri din iunie cu Ciocan – Vasluian (minutul 90+2, Datcu), Butnăraşu, Pop, Hecsko – Popovici (83, Ilie), Precup, Jichici, Mancaş (68, Popa) – Trandu (83, Coroiu), Buţu (68, Bulza).

FC Bihor a jucat la Oradea peste 80 de minute în superioritate numerică în componenţa Pînzariu – Călin Jurj, Preklet, Ricardo F. Farcaş – cpt. (minutul 75, Ioviţă), Moga (76, Gagyi) – Băican, Calugher (60, Vasile) – S. Ciocan (60, Hosu), Vînău, Gîdea – Sergiu Jurj (76, Chitaş). 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Liga 3 și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 + = doisprezece

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: