Câte 6 goluri marcate în ultimele două finale de mondial, media în SuperLiga României, de 2,3 / joc. Farul, campioana de toamnă cu cel mai mic avans în cele 8 ediții pe grupe valorice, Hagi mai ierna în frunte și în 2016/7

Târziu în seară, la 5 luni și 5 zile după începerea campionatului cu jocul Hermannstadt – CS Mioveni 3-0, a căzut cortina peste sezonul de toamnă al primei ediții a elitei sub denumirea SuperLiga, odată cu meciul CFR Cluj – Hermannstadt 0-1, decis de capul lui Bejan după un corner în al patrulea minut de prelungiri, iar astfel Farul a rămas și cu avans în fotoliul de lider, ce-i drept cel mai mic avans deținut de campioana de toamnă în cele 8 campanii cu grupe valorice.

Numai firma de întrecerea primei divizii interne, SuperLiga, așadar la superlativ, căci altfel, o competiție de un nivel cel mult mediocru. primele 21 de runde aducând o medie scăzută a golurilor înscrise într-un meci, nici măcar 2,5 pe partidă, mai exact 2,31, în baza totalului de 389 de goluri marcate, în condițiile în care finala ”Mondialului” din Qatar, cu 6 reușite în 120 de minute, ne-a reamintit că și precedentul ultim act cu trofeul pe masă, din 2018, de la Moscova, a avut parte tot de șase goluri.

Unul singur, târziu în prelungiri, marcat de sibieni marți seară în Gruia, la încheierea unui alt meci sărăcăcios de pe prima scenă internă, la care au asistat doar 1.678 de spectatori, iar asta în fieful campioanei CFR, i-a împiedicat pe elevii lui Dan Petrescu să-i egaleze la puncte pe constănțeni, clujenii încheind toamna cu bilanțul 21 14 2 5 34-19, pe când gruparea de pe Cibin, completând sextetul celor din play-off, sub îndrumarea lui Marius Măldărășanu, care începea deplasarea cu 11-le Letica – Butean, Bejan, Antoche, Opruț – Biceanu, Mino, Oroian – Medina, Paraschiv, Balaure.

În tot cazul, a fost unica victorie în deplasare a unei ultime etape și aceasta sărăcăcioasă în reușite, cu 3 succese ale gazdelor și 4 remize, respectiv cu 11 goluri marcate de localnici și 7 de către oaspeți, așadar cu o medie chiar inferioară celei generale din sezonul de toamnă, la cote ridicate fiind în schimb prezența numerică a importurilor în general de mâna a treia din garniturile prim-divizionarelor.

Fotbalul practicat este după chipul și asemănarea LPF și FRF, cât despre unele gazoane, ceea ce s-a putut constata duminică la Arad spune multe despre problemele reale ale acestei competiții, iar exemplele ar putea curge gârlă.

Redenumită Farul, gruparea sub îndrumarea lui Gheorghe Hagi a fost unica înregistrând o medie de două marcate într-un meci, cu care a acumulat 45 de puncte în 21 de etape, în baza bilanțului 13 6 2 42-19, în vreme ce Sepsi a primit în schimb cele mai puține goluri, numai 17.

Altfel, toate prim-divizionarele au reușit să câștige în deplasare în sezonul de toamnă al acestei a opta ediții a primei ligi de la relansarea campionatului în noul sistem cu grupe valorice, FC Botoșani fiind prima formație care să ajungă a bifa două triumfuri pe teren advers, și tot aceasta înregistrând și cele mai multe remize – 9 în totalul celor 45 consemnate, în vreme ce campioana CFR Cluj a izbutit cele mai multe succese ”afară”, 7 din totalul celor 51, târgoviștenii fiind în schimb ultimii care au avut parte de bucuria unei victorii departe de casă. În ordinea cronologică a obținerii lor, iată numărul reușitelor ”afară”: FC Voluntari – două, Farul 5, FC Botoșani – două, Rapid 4, CFR Cluj 7, Universitatea Craiova 4, U Craiova 1948 – două, FC Argeș – două, Petrolul 3, Sepsi 5, FCSB 5, codașa CS Mioveni – una, Hermannstadt 4, UTA – una, U Cluj – una, Chindia 3 (prima, în etapa a XIII-a).

Toate cele 4 cluburi campioane de toamnă în sezoanele regulate ale Ligii 1 de la lansarea campionatului în noul format cu grupe valorice, Astra, Viitorul, CFR Cluj și FCSB, aveau să încheie și returul tot pe primul loc, conform enumerării de mai jos, cu observația că avantajul lor la intrarea în iarnă a fost de minim două puncte, maximum 10, deținut în decembrie 2021 de campioana CFR.

Astra încheia pe primul loc la sfârșitul toamnei lui 2015, cu 46 de puncte din 23 de etape și 3 puncte avans față de a doua clasată.

Viitorul în decembrie 2016, cu 42 de puncte din 21 de etape și două puncte avans înaintea ultimelor 5 runde din retur.

CFR Cluj în 2017 (49 de puncte din 22 de etape și două puncte avans).

CFR Cluj și în 2018 (46p în 21 etape și 6 avans).

CFR și în 2019 (44p din 22 etape și două avans).

FCSB în 2020, cu 34 de puncte în 15 runde și două avans.

CFR Cluj anul trecut, în decembrie 2021, cu 57 de puncte în 21 de etape și 10 avans.

Cu numai două înfrângeri, Farul a rămas cu un punct avans în fața clujenilor înaintea celor 9 etape de disputat în 2023 în sezonul regulat, prima fiind programată în jurul datei de 21 ianuarie. Ultimele rezultate din SuperLiga și țintarul rundei viitoare, a XXII-a, pe coloana clasamentelor la zi a secțiunii Fotbal. 

Solstițiul de iarnă are loc miercuri 21 decembrie la ora 23:38, la o seară după încheierea sezonului de toamnă în Superliga. Pentru conformitate, vizavi de starea gazonului pe un stadion al SuperLigii, o galerie foto de la meciul UTA – Rapid 1-1 (1-0) jucat duminică seară la Arad.

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 − = trei

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: