Înghesuială mare, mon cher. Play-out cu 10 echipe între 20 și 13 puncte la start, de Caragiale

Despre experimentul inadecvat al criteriului înjumătățirii punctelor obținute după sezonul regular al Ligii 1 s-a tot semnalat repetitiv în aceste pagini cu argumente implacabile, încă din capul locului, din primăvara lui 2016, când țanțoș era lansat la apă sistemul pe grupe valorice, play-off și play-out, iar atunci n-am făcut-o absolut deloc din partizanat local, pentru că ACS Poli Timișoara se arăta a fi dezavantajată de respectiva stipulare înaintea celor 14 meciuri din zona 7-14, ci din punct de vedere principial, având de-a face cu reperele sportului competițional, așa încât nu se va insista și de astă dată pe evidentele neajunsuri ale acestei ”emanații” din birouri și pixuri, care, iată!, odată adoptată la mijlocul deceniului trecut, a supraviețuit până și în 2021 unei necesare reveniri la normal. Ci se va scoate acum în evidență cea mai elocventă exemplificare a hibei de regulament, mai evidentă în ediția 2020-2021 decât în precedentele 5 sezoane, dat fiind cele doar 7 puncte ce le separă pe prima respectiv ultima clasată în play-out la startul celor 9 etape, nu mai puțin de zece cluburi comprimate de la 20 la 13 puncte. Caragiale e în tot și în toate, nu ”Căldură mare, mon cher!”, dar o mare înghesuială…  

Un criteriu înjumătățind cu 20 de puncte agoniseala din întreg sezonul regular a celei mai bine clasate formații la startul în play-out, ACS Campionii FC Argeș, este în cazul actualei ediții izbitor de injust prin faptul că ”lanterna roșie” cu un total de numai 25 de puncte acumulate în cele 30 de etape tur-retur de până acum va fi mai aproape ca niciodată în aceste 6 campanii, grație mai mult decât discutabilei pomenite stipulări, de ocupanta primei trepte în grupa a II-a valorică și implicit chiar de o ușă din spate spre noua scenă a ”Conferinței europene”.

Fie și în cazul în care s-ar acorda numai două puncte la victorie, și acest criteriu al înjumătățirii punctelor și-ar arăta cu atât mai mult injustețea prin prisma situației de fapt din clasamentul sezonului în curs, codașa de căruță a unei lungi campanii ”regulare” de 30 de etape – și nu degeaba a fost la urmă, putând acum spera, mulțumită controversatei stipulări, până și la atacarea pe turnantă a pătrunderii în… Europa. Matematic, posibilitatea există, iar existența sa este dată tocmai de viciile sistemului competițional, care ar trebui eliminate tocmai pentru a nu da naștere unor anomalii ce nu țin de natura firească a spiritului de întrecere.

S-a pus uriaș preț, supralicitat interesat de deținătorii drepturilor de difuzare a competiției, pe întreținerea interesului în jurul cursei pentru evitarea retrogradării, astfel încât să confere greutate în plus cadrului fazei play-out, și o audiență suplimentară, ignorându-se însă aspectul esențial și primordial al necesității menținerii unui cadru competițional care să reflecte departajarea valorică reală dintre participante. Ceea ce s-a întâmplat pe teren să se regăsească într-o riguroasă traducere sub formă ierarhică.

Ori înghesuiala din primăvara lui 2021, de la cele câte 20 de puncte deținute de piteșteni și Chindia înaintea debutului în play-out și până la câte cele 13 deținute de codașele din Sibiu și Iași, cu alte șase formații înșirate îndeaproape în miezul ierarhiei din zona 7-16, este mai injustă ca niciodată în grupa a II-a valorică. Putând genera răsturnări ierarhice care nu neapărat ar reflecta și ordinea valorică reală probată în ultimele aproape 8 luni, de la începerea campionatului. Iar răsturnarea valorilor n-ar ajuta sănătății competiției în sine.

Vor spune unii că grupările mai bune n-au de ce să se teamă de chichița de regulament, care nu le poate juca festa, neavând altceva de făcut decât să dovedească din nou superioritatea manifestată în primele 30 de etape, dar ar fi de subliniat că au făcut-o deja pe un parcurs echivalând în trecut cu un întreg sezon de campionat, căci 30 de borne sună deja a așa ceva.

Comparativ, în primele 3 ediții cu acest sistem de înjumătățire a punctelor după sezonul regular, nu mai puțin de 14 puncte le-a despărțit la startul fazei play-out pe prima respectiv ultima clasată, caz valabil în primăvara lui 2016, 2017 și 2018. Treptat însă, și pe fondul diluării valorice a competiției, printr-o nivelare în jos, această diferență s-a micșorat, la 9 puncte în 2019 respectiv la zece puncte anul trecut, unul aparte dat fiind cacofonia indusă de ”pLandemie” în desfășurarea grupei a II-a valorice. Sfârșind printr-un simulacru, caz de targă și ”Urgențe” pentru sănătatea unei competiții pierzând și mai mult din credibilitate, cu ulterioara decizie de mărire peste vară a numărului de participante în Liga 1, de la o campanie la alta, de la 14 la 16, totul pentru cauză, totul pentru… Dinamo.

Și totuși, 9-10 puncte mai sună cumva, dar cele 7 existente la ora actuală între alb-violeții din Trivale și ”lanterna roșie” din Iași echivalează cu… jumătate din diferența măcar ceva mai realistă de la debutul fazei play-out în 2016, 2017 și 2018, de 14 puncte.

Nu este absolut deloc normal ceea ce se întâmplă la capătul a 30 de etape care ar fi trebuit să fie ca și decisive în conturarea unei ierarhii cât mai apropiate de realitățile de pe gazon. Desigur, cluburile au încuviințat stipularea de regulament, risc asumat, însă participă activ la crearea premizelor pentru denaturarea ordinii valorice reale.

Acestea fiind zise, faza play-out va demara zilele viitoare de la situația: 7. FC Argeș 20 puncte; 8. Chindia 20p; 9. Astra 19p; 10. UTA 19p; 11. Gaz Metan 17p; 12. FC Voluntari 16p; 13. FC Viitorul 16p; 14. Dinamo 14p; 15. Hermannstadt 13p; 16. Poli Iași 13 puncte. Iar majoritatea echipelor, mai exact 6, și anume Chindia, UTA, Gaz Metan, FC Viitorul, Dinamo și Poli Iași, au beneficiat de rotunjirea în sus a punctajului după înjumătățire, un alt criteriu care va fi luat eventual în calcul în defavoarea lor la departajarea finală.

Una peste alta, o întreagă anomalie cu iz de improvizație experimentală și cu gir federal-lepefist ”cablat” la interese de mediatizare a competiției, experiment care n-a dus în aceste 6 sezoane la o îmbunătățire a condiției fotbalului românesc. Dezbaterea este deschisă dar subiect tabu…

Iar în runda inaugurală, FC Argeș – Iași, Chindia – Hermannstadt, Astra – Dinamo, UTA – FC Viitorul și Gaz Metan – FC Voluntari, giurgiuvenii tocmai trecând de dinamoviști în manșa I a semifinalelor Cupei României, cu 1-0, acasă, prin golul lui Krpic din minutul 4. Iar apropo de Dinamo, tot ceea ce se întâmplă la gruparea în roșu-alb constituie un studiu de caz pe liniile ”cum n-ar trebui să se întâmple, ce nu-i bine în fenomenul fotbalistic”. De dragul jumătății și în alb a ”derby-ului de România” s-a ajuns după hotărârea de anul trecut și la acest nou sistem din play-out, cu 9 etape în locul celor 14 din precedentele 5 ediții, număr impar de runde care conferă unora dintre echipe mai multe jocuri acasă decât în deplasare, o altă rezultantă a ”emanației” din aproape în aproape pe nume ”grupe valorice”. Și câte n-ar fi de semnalat, mare fiind riscul de a plictisi…

Doar superioritatea valorică a primelor 3 clasate, distanțate deja, n-a făcut ca neajunsul din play-out să se reliefeze și în grupa I valorică, FCSB, CFR Cluj și Universitatea Craiova demarând în cele zece runde din 1-6 cu suficiente puncte în plus față de restul calificatelor, pentru a nu surveni injuste denaturări ale ierarhiei de drept: bucureștenii cu 33, ardelenii cu 32 iar oltenii cu 29. În rest, Sepsi cu 23 de puncte, Academica Clinceni cu 22 iar FC Botoșani cu 21. În etapa I, FCSB – FC Botoșani, CFR Cluj – Academica și Universitatea Craiova – Sepsi.

Altfel, de urmărit și ce altceva s-ar mai putea eventual întreprinde în vară, în funcție de deznodământul următoarelor 9 runde din play-out, de dragul indispensabilei ”mărci” de la nivelul Ligii 1, Dinamo a noastră cea de toate zilele. Poate un fotbal prim-divizionar chiar și cu… 18 cluburi? Număr care s-ar preta și potrivi învierii din spațiul vieții publice și sociale, pe filieră ideologic-politică, a unor vremuri în care Divizia A tot în 18 componente rula. Căci flamura roșie fățiș se reînalță la putere sub alte perfide măști. 

În principiu, formațiile de pe locurile de play-out actualmente ocupate de FC Viitorul și Dinamo ar urma să dea piept cu trupele de pe pozițiile 3-4 în faza play-off din Liga 2, în care FC U Craiova 1948 are la ora actuală 42 de puncte, Rapid 39 cu un meci mai puțin disputat, CS Mioveni și Dunărea Călărași câte 35 – urmând a se întâlni miercuri, iar FK Csikszereda și ASU Politehnica Timișoara câte 33, ”violeți” acasă joi de la ora 16:30 cu giuleștenii, tot în runda a III-a din cele 10 ale zonei 1-6. 

Ultimele rezultate din retur și clasamentul Ligii 1 după sezonul regular, pe coloana datelor tehnice a secțiunii Fotbal.   

 

          

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 1 și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte − = 3

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: