Într-un sezon negru pentru fotbalul din Timiș, Cosmin Stan aduce soarele cu promovarea justă a Dumbrăviței în Liga 2, mat la Alexa: ”verzii” conduc și nu pierd nici la Reșița. Trifon înger păzitor și la penaltiuri, Maric înger în ceruri, ”verzii” Recașului răzbunați după 10 ani

CSC Dumbrăvița a scris în această seară o frumoasă filă de istorie fotbalistică pe stadionul reșițean ”Mircea Chivu”, promovând meritat în premieră în Liga 2 în dauna marii favorite locale CSM, de departe cea mai bună performanță în sportul rege timișean la finele unui sezon plumburiu pentru majoritatea divizionarelor din ”ciocul vestic”. Învăluit într-o caldă și luminoasă rază de soare lansată de reușita alb-verzilor lui Cosmin Stan, lăsând o excelentă ultimă impresie la capătul unui sezon de excepție, un veritabil triumf al fotbalului.    

O poveste a promovării dumbrăvițenilor în Liga 2 chiar mai frumoasă decât precedenta izbândă a unei formații nontimișorene din județul Timiș de a urca în eșalonul secund, semnată în urmă cu 10 ani de AACS Recaș, ce-i drept într-un campionat al Ligii 3 pe-atunci mai puternic.

Frumusețea aparte a triumfului ”verzilor” lui Stan ține însă de gabaritul ”buturugii mici” al Dumbrăviței timișene, calapod de pe care frageda formație de lângă Timișoara a răsturnat totuși calculele hârtiei și ”carul mare” al Reșiței, chiar în bătătura cărășeană din Valea Domanului, în fața atâtor și atâtor susținători ai roșu-negrilor lui Alexa.

N-a mai contat însă majoritatea covârșitoare a simpatizanților gazdelor de pe ”Mircea Chivu”, nici bugetul apăsător de mare alocat trupei Clubului Sportiv Municipal din banul public de pe Bârzava, nici aportul arbitrilor din Pitești și București în dubla manșă de pe ”Ștefan Dobay” și de la Reșița – de fiecare dată favorabil cărășenilor, nici renumele antrenorului Dan Alexa – și astăzi suspendat, nici faptul că roșu-negrii au legat până anul trecut sezoane în Liga 2, nici numeroasele partide jucate în primele două divizii de componenții celor din Valea Domanului, nici anumite tentative de prin culise ale ”condamnaților” la promovare din Banatul montan, ci pur și simplu a învins fotbalul. Jocul din teren a fost hotărâtor, iar ”buturuga mică” a fost mai tare, promovând just și meritoriu.

Încununare a unui întreg sezon în care CSC Dumbrăvița a pierdut o singură dată în deplasare, la Dudeștii Vechi în miez de octombrie 2021, avertisment pentru ”carul mare” reșițean că-i va fi extrem de greu să spargă pe ”Mircea Chivu” nuca tare și verde de lângă Timișoara, intactă după 0-0 sâmbătă seară pe ”Ștefan Dobay”, în manșa I.

Verde și la propriu, și la figurat, Cosmin Stan încropind aproape de la zero în nici un an un efectiv cu jucători tineri și foarte tineri, inclusiv juniori, majoritatea dintre componenți fără pic de experiență în Liga 3 – debutanți, cu excepțiile care confirmă regula. Sportivi care jucaseră mai mult în Divizia D Timiș și în ”fotbalul mic” sau în sistemul juvenil, cu completări de la alte grupări, cazul lui Tudor Moțiu fiind cât se poate de elocvent, junior împrumutat de la Politehnica – retrogradată din Liga 2 în Liga 3, devenit titular în defensiva alb-verzilor, urcați din eșalonul terț în Liga 2.

Iar în asta constă frumusețea fotbalului, mai rară într-un fotbal românesc curat-murdar, dar iată că mai învinge și sportul rege, iată că și frumosul mai iese la lumină. Conturat inclusiv de sportivi care peste zi activează în domeniul construcțiilor. Pun temelii și ridică ziduri, dar și construiesc promovări pe turnantă. 

Ani de zile a așteptat fotbalul timișean o nouă promovare din Liga 3, mai la îndemână lui ASU Politehnica în 2016, chiar și Ripensiei în 2017 – atunci în dauna reșițenilor, și iată că, după o jumătate de deceniu, CSC Dumbrăvița a completat reprezentarea localităților din județul Timiș pe harta Ligii 2.

Să vină Dinamo București, să vină și alte ex-prim-divizionare în fieful Dumbrăviței, că e Academica Clinceni, Politehnica Iași sau Concordia Chiajna, să vină CSA Steaua București sau timișorenii Ripensiei în vizită la alb-verzi, să vină alte nou-promovate din Liga 3 precum Suporter Club Oțelul Galați, AFC Progresul Spartac 1944 București ori Minaur Baia Mare.

Nu treceau în urmă cu zece ani divizionarele secunde pe la Recaș, dat fiind că ”proiectul” lui Robu a înfipt-o pe ACS Poli direct în Liga 2 – fără promovare, pe locul adjudecat cu sudoare pe teren de ”verzii” din ”Orășelul vinului”, dar iată că alți alb-verzi i-au răzbunat pe băieții lui Petruescu, elevând după mulți, mulți ani un club timișean din afara Timișoarei în eșalonul secund. Făcând dreptate fotbalului în spiritul său ofensiv, coincidență sau nu, tocmai la finele unei campanii începute sub auspiciile dispariției sus-amintitei ACS Poli Timișoara din cadrul Seriei 8 a Ligii 3 și din sistemul divizionar, ACS Poli care în iunie 2018, acum exact 4 ani, câștiga încă în Liga 1, la Chiajna. Același 2018 în care și CSC Dumbrăvița câștiga Divizia D Timiș și promova în Liga 3, din care a ”evadat” după 4 campanii.

Unii au naufragiat – desființare, alții sunt răsplătiți de fotbal pentru efortul onest și sportiv în spirit de fair-play în slujba jocului rege, CSC Dumbrăvița urmând a-și măsura forțele în Liga 2 cu Concordia Chiajnei, cea pierzătoare la penaltiuri a barajului de accedere în Liga 1.   

Iar alb-verzii au tot apropiat Dumbrăvița de liziera Ligii 2, mai întâi prin a-i spulbera pe deveni în județul Hunedoara acum două săptămâni în faza I a barajului de promovare, apoi prin a nu primi gol sâmbătă pe ”Ștefan Dobay” de la favoriții reșițeni în manșa inaugurală a ”finalei”, iar astăzi prin a deschide scorul puțin după pauză pe ”Mircea Chivu”, 0-1 pentru timișeni, Andrei Olaru amuțindu-i pe cărășeni și dedicând golul sârbului Marjan Maric, regretat tânăr din colectivul lui Stan, împrimutat de la Ripensia dar cu un sfârșit tragic puțin după Anul Nou.

De minune și la potou și-a salvat Reșița pielea conform noilor criterii de departajare, egalând în ultimele câteva minute și împingând dubla manșă în reprizele de prelungiri, căci altfel și în mod normal, chiar și la 1-1 ar fi avut câștig de cauză ”verzii” Dumbrăviței, grație golului înscris în deplasare.

Salvați de puțin și de noul regulament, cărășenii au căpătat o a doua viață dar cei care au fost mai bravi și mai competitivi în ansamblul tuturor jocurilor de baraj au fost cei care au și zâmbit și râs din tot sufletul la urmă, la lovituri de departajare.

Căci Făgărășanu, Ghinescu, același Olaru și rezerva Gologan – intrat în minutul 116, au transformat pe rând toate execuțiile rezervate oaspeților dumbrăvițeni, pe când colegul lor din poartă, Cătălin Trifon, le-a apărat pe ultimele două, de neînvins de Cristea și Valentin Munteanu, așa încât o a cincea rundă de penaltiuri nici n-a mai avut rost. ”Verzi” triumfători înainte de termen, cu 2-4, asta dacă noul regulament ignorând criteriul golurilor înscrise în plus în deplasare nu le-a făcut dreptate deja în timpul regulamentar de joc.

Tot atâtea motive pentru a declara pe deplin meritată promovarea Dumbrăviței, deși din postură de outsider pe hârtie. Remarcabilă reușită a unui lot foarte tânăr și neexperimentat, în dauna unei Reșițe a 17-a anul trecut în sezonul regular al Ligii 2 și retrogradată în Liga 3 în mai 2021 după un 1-0 pierzător la Slobozia într-o întâlnire care pe care de la egalitate de puncte, reșițeni pe 15 tot în Liga 2 în martie 2020, la scurtcircuitarea campionatelor.

Cu încă un an înainte, în mai 2019, CSM Reșița era cea care promova din Liga 3, cu 62 de puncte, două în fața Șoimilor Lipova, patru în fața Dumbrăviței, atunci pe locul 3, depășită pe ”Mircea Chivu” în penultima etapă cu 2-0, în 18 mai 2019.

Pe același gazon, marea bucurie a aparținut în această seară alb-verzilor Dumbrăviței, la cârmă cu un tânăr antrenor dintre cei mai buni și bine pregătiți din fotbalul românesc, Cosmin Stan – timișorean ex-divizionar A cu UMT refuzat anul trecut de Politehnica în favoarea maramureșeanului Toma, timișorean promovat cu dumbrăvițenii în Liga 2 la puține zile după retrogradarea alb-violeților poliști ai Timișoarei din Liga 2 în Liga 3.

Nici un an n-a trecut de când Stan a preluat un lot care nu avea componenți nici cât de-o echipă, și a încropit și improvizat din aproape în aproape, închegând un colectiv în care a crezut cu tărie, crezând și în steaua sa, în urcare pe o breșă creată în devalorizatul eșalon terț.   

Doar la Dudeștii Vechi a pierdut în deplasare CSC Dumbrăvița în tot sezonul, nici măcar la deveni sau astăzi la Reșița, abia egalată fiind de favoriți în minutul 86, foarte puține fiind formațiile care i-au depășit pe ”verzi”, de fiecare dată pe ”Ștefan Dobay”, și anume Șoimii Lipova și Crișul Chișineu Criș – fiecare de câte două ori, precum și CSM Deva, însă într-un retur de baraj fără semnificații.

Totalul da capo al fine? Patrusprezece victorii, zece remize și 6 eșecuri, cu tot cu cel din Cupa României, 0-1 în august 2021 în prima apariție oficială, acasă cu Șoimii Lipova în turul 2, cu 52 de goluri marcate în 30 de partide și 26 primite, pe jumătate. În sezonul regular, 16 9 4 3 34-14, în play-off 4 4 1 11-6, eșecul survenind în chiar prima etapă, pe 1 aprilie, 0-1 cu Crișul, bilanț pozitiv care a asigurat câștigarea campionatului Seriei 8, iar la baraj 5-1 și 1-3 cu CSM Deva, 0-0 sâmbătă și 1-1 astăzi după prelungiri la Reșița, 4-2 la lovituri de departajare.

Astăzi fără Tismonar în formula de start, indisponibilitate semnificativă în raport cu criteriul utilizării juniorilor, accidentat fiind după manșa I, ceea ce a îngreunat cu atât mai mult misiunea ”verzilor” în condițiile unui efectiv retrâns numeric, cu puține variante la dispoziție pentru Cosmin Stan, care i-a dat însă credit lui Amariei – în ciuda lunilor de pauză forțată cu care s-a confruntat, dar chiar și așa timișenii s-au dovedit superiori în ansamblul dublei manșe mai experimentaților și galonaților favoriți, pe terenul ”carului mare”.

Lovitura, dată sub ochii fanilor și spectatorilor Reșiței. Spre bucuria simpatizanților Dumbrăviței, în extaz în minutul 50, când Paulevici a centrat în fața porții iar apărarea reșițeană a respins până la Andrei Olaru, care, din lateral dreapta, de la 9 metri, a ochit colțul lung: 0-1.

Deschidere de scor după ce, precum în debutul reprizelor la Dumbrăvița, reșițenii au fost aproape de gol, de astă dată în minutul 46, când Mediop a reluat din careu, balonul fiind respins și revenindu-i în cale, trimis în transversală, după care respingerea în corner. Nu 1-0, ci 0-1.

Scor de promovare pentru CSC Dumbrăvița, care putea fi majorat nu mult mai apoi de Făgărășanu, al cărui șut din careu a fost deturnat în corner, dar și de Paulevici, pe de altă parte și alb-verzii respingând în corner o reluare a lui Mediop din preajma careului mic, după mijlocul părții secunde, în minutul 72. Tot 0-1. Inconvenabil federației, iar arbitrajul și-a intrat în rol, așa cum o făcea și Avram pentru reșițeni sâmbătă la Dumbrăvița, însă tot fără folos.

Martinov îl mai întindea și el pe Micu în ultimele 10 minute, portarul Reșiței deturnând în corner și fiind apoi la post și în fața lui Olaru, dar, în cele din urmă, în minutul 86, a dat roade și tripla înlocuire efectuată de gazde în minutul 70, unul dintre cei intrați, Drăghiceanu, egalând și salvând momentan pielea lui Alexa.

Trifon, învins doar din penalty la Orăștie, apoi abia pe final în returul acasă cu devenii, dar deloc sâmbătă pe ”Ștefan Dobey” cu roșu-negrii, scotea în cele din urmă mingea din plasă, abia în minutul 86, în urma unui șut din careu: 1-1.

Era însă providențial în minutul 116, așadar în ultimele faze ale prelungirilor, înger păzitor într-o situație de unu la unu cu același Drăghiceanu, egalitate împingând barajul la lovituri de departajare.

La care marcatorii Dumbrăviței au fost completați dintre buturi de portarul Cătălin Trifon, apărând ultimele două execuții ale reșițenilor. Îngenunchiați acasă. Bucuria și promovarea, de partea ”buturugii mici”. Ce mai poveste fotbalistică! Frumos croită de talentatul antrenor timișorean Cosmin Stan, cândva injust și nedrept dat afară de Ripensia, anul trecut refuzat de Politehnica, dar iată, promovat pe propriile forțe, din puțin, cu ”buturuga mică” a fotbalului. Înger bun, păzitor și care-i răsplătește pe cei care-l iubesc cu adevărat.

Dacă dumbrăvițenii au promovat fără a pierde în dubla manșă, AFC Progresul Spartac 1944 București a promovat în Liga 2 prin a câștiga tur-retur cu cei din Tunari, urcând o treaptă și CS Minaur Baia Mare, cu 4-1 (3-1) în retur și 5-3 ”la general” cu mult mediatizata CS Hunedoara, respectiv Suporter Club Oțelul Galați, cu 3-0 (1-0) în retur și 4-1 la general cu Dante Botoșani, dar și CSM Slatina, precum ”verzii” timișeni, după 0-0 în tur acasă și 1-1 după prelungiri astăzi la CSM Odorheiu Secuiesc, de care a dispus cu 3-4 la penaltiuri.

Culmea ironiei, reșițenii și hunedorenii care erau ”separați” de FRF în serii diferite pentru a nu se ”încurca” reciproc și a avea breșe spre promovare, au fost ”dovediți” la ultimul hop, dezumflând cea mai mare ”parașută” a fotbalului intern. Fotbal care își mai face când și când dreptate, justiție divină. De undeva de sus, din ceruri, Marjan Maric veghează și împărtășește cu ”verzii” un triumf just și absolut meritat, triumf al sportului împotriva oricăror provocări ale destinului.

Totodată și-o lecție de viață pe adresa pseudo-inteligentsiei din fotbalul timișorean, un cerc închis de ”atotștiutori” care disprețuiesc, desconsideră și subestimează talentele locale veritabile, parte a acestui păcat capital al românilor de-a fi uitat darul de a discerne între bine și rău, între valoare și mediocritate. Unii nu învață însă niciodată ceva, ci de exemplu insistă a cânta propagandistic în strună în funcție de interesele audienței mai mari, ceea ce a făcut pe banul public și Divizia Sport a Radio Timișoara, fără echidistanță și deontologie, a la braziliana la golul egalizator al lui Drăghiceanu și în general ”găzdară” în lingușeala numărului mai ridicat de simpatizanți dintre ascultătorii din zona de acoperire, căci așa-i la noi. 

Însă, mai presus de toate, Cosmin Stan și a sa micuță CSC Dumbrăvița au predat tuturor o autentică lecție de fotbal. O revelație mai mult decât binevenită.

Antrenorul principal Cosmin Stan a mărturisit că „au fost emoții foarte mari! Noi am vorbit înainte de joc și am vrut să dedicăm promovarea aceasta unui înger, Marjan Maric. Pe undeva, e o promovare tristă, pentru că acum ne-am adus din nou aminte de el. Dar în vestiar, înainte de joc, asta am și zis, că vom fi protejați de Maric și că îl vom avea pe bancă. Nu știu dacă mă credeți, dar la penalty-uri am fost foarte, foarte liniștit. Trifon a fost, cu siguranță, omul meciului! Nu numai pentru că a scos cele două penalty-uri, ci pentru toată prestația lui de astăzi. Trebuie să ținem cont că jumătate din jucătorii din lotul nostru lucrează. Unii au fost chiar azi dimineață la lucru și nu au muncă ușoară… lucrează în construcții. E vorba de Martinov și de Trifon. Dar cred că bioritmul lor e deja obișnuit așa. Dacă nu mergeau azi la lucru, probabil că jucau mai slab! Era clar că în prelungiri ei vor fi mai proaspeți. Reșița a venit cu elan peste noi, dar am rezistat și în prelungiri am avut noroc. Am avut mari ocazii de 2-0, dar trebuie să fim corecți că au avut și ei șanse de a face 2-1. Ne bucurăm de promovarea asta istorică și, mai departe, vom vedea ce se întâmplă. În condițiile în care vom juca în Liga a II-a, pregătirea va începe la 4 iulie. E destul de devreme să vorbim…”

”Dacă îmi spunea cineva anul trecut că voi promova? Îl credeam! De ce? Am mai spus-o, pentru că eu nu-s normal. De când am preluat această echipă, am crezut acest lucru. Iar băieții sunt martori! După pauza de iarnă, înaintea primului meci oficial, cel cu Șoimii Lipova, le-am zis băieților înainte de meci că eu am un vis: ca echipa asta să promoveze în Divizia B. Martinov a venit la mine după și mi-a zis că vreo cinci jucători au început să plângă, le tremurau mâinile în vestiar. Și uite că visul pe care l-am avut s-a îndeplinit! În momentul în care muncești cu foarte multă dăruire, uite că rezultatele vin!”

*

CSM Reșița: Micu – Bărboianu (minutul 35, Cioinac), Sima (70, Rimovecz), Manolache, Velcotă (58, Cristea), Vasluian, Munteanu, Jorza, Breșneni – cpt. (70, Fota 70′), Lazăr (70, Drăghiceanu), Ndiaye.

Rezerve neutilizate: Zimmermann – Ciubotaru, Negru, Mura.

Antrenor suspendat: Dan Alexa.

CSC Dumbrăvița: Trifon – Bura-Koț, Zurbagiu (cpt.), Moțiu – Amariei (minutul 68, Ilan), Olaru, Schinteie (116, Gologan), Martinov, Ghinescu – Paulevici (78, L. Bodri), Făgărășanu.

Rezerve: Ciui – Tismonar, Vidican, Paunchici, Grigoriu, Ciubotariu.

Antrenor: Cosmin Stan.

Arbitri: Andrei Antonie (Bucureşti) – Pucheanu (Ulmi / Dâmbovița), Marin (Suseni / Argeş); rezervă: Ardelean (Arad). Observatori: Ciglenean (Cluj) și Ionescu (Bucureşti).

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Liga 3 și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Într-un sezon negru pentru fotbalul din Timiș, Cosmin Stan aduce soarele cu promovarea justă a Dumbrăviței în Liga 2, mat la Alexa: ”verzii” conduc și nu pierd nici la Reșița. Trifon înger păzitor și la penaltiuri, Maric înger în ceruri, ”verzii” Recașului răzbunați după 10 ani

  1. Oșanu spune:

    Felicitări antrenorului, felicitări echipei! Iată că și fără tot felul de jucători aduși, de pe te miri unde,pe și pentru comisioane,cu jucători locali, fără nume mari promovate de tot felul de impresari, se poate face performanta, se poate face istorie,cazul Dumbravitei și al Băii Mari, care contrazic calculele „hârtiei” și aranjamentele făcute dinainte. Faptul că anul trecut o echipă, nemaidorita de nimeni din cauza datoriilor(din care s-au înfruptat toți), ACS POLI, a terminat pe locul doi în L3, cu un lot format în majoritate din juniori iar acum promovarea Dumbrăviței în L2, ar trebui să dea de gândit unor diriguitori din fotbalul timișorean și nu numai,care și-au bătut joc de juniorii și tinerii din zonă dându-le „cu flit”… Câteodată și fotbalul își face dreptate, pedepsidu-i pe cei care vor sa îl păcălească… Felicitări Dumbrăvița, mult succes în L2!

  2. Marius spune:

    Felicitari întregii echipe a Dumbrăviței pentru promovare ! Portarul Trifon a fost jucătorul meciului din punctul meu de vedere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 × sapte =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: