Acum 2 ani, în martie 2021, ASU Politehnica pierdea în zona capitalei la încheierea sezonului regulat, 2-0 la Chiajna, dar se strecura totuşi la mustaţă în play-off, la egalitate de puncte cu alte două trupe necalificate. Astăzi, în Bucureşti, pe terenul rivalei istorice de pe locul 6, Dinamo, „violeţii” numai cu eşecuri în 2023 s-au mulţumit fără doar şi poate şi cu un punct smuls spre final de noul intrat Oanea, „câinii roşii” fiind cei care s-au furişat în grupa I valorică 1-6 deşi la egalitate de puncte şi cu Unirea Slobozia, necalificată. Marcatori în prelungirile primei părţi pe greşeli bănăţene, localnicii şi-au atins ţelul fără a excela deloc, timişorenii încheind turul cu satisfacţia de a nu fi cedat pe „Arcul de Triumf” trupei mult mai bine clasate, draw de moral înaintea fazei play-out, cu această a patra remiză în 8 deplasări în ţară, 1-1 la Dinamo după 2-2 la Dej şi 0-0 la Slobozia şi Slatina.
Să fi învins Concordia Chiajna astăzi de la aceeaşi oră în Bucureşti la Metaloglobus, pe terenul căreia a egalat spre final dar a fost depăşită cu 2-1 în minutul 89, Politehnica ar fi dinamitat prin egalarea reuşită de Oanea în minutul 81 calificarea dinamoviştilor în play-off, care s-ar fi trezit în cădere pe 7, ceea ce ar fi constituit o lovitură de proporţii pentru „câinii roşii”, în condiţiile în care jucau acasă cu penultima clasată, dar scurtcircuitul a fost evitat strict graţie jocului rezultatelor.
Pe polişti îi privea însă strict propria situaţie, foarte delicată după eşecurile cu 3-1 din primele jocuri oficiale ale noului an, iar astăzi, evitând în premieră înfrângerea în 2023, şi tocmai în deplasare la Dinamo, au lăsat o ultimă bună impresie la încheierea sezonului regulat, luându-şi curaj şi elan înaintea fazei play-out, chiar dacă situaţia nu şi-au îmbunătăţit-o mai deloc.
Dar ar putea fi totuşi un punct care eventual să conteze cumva la încheierea următoarelor 6 etape din grupa a II-a valorică, abordată cu un handicap semnificativ faţă de trupa de pe locul de baraj.
Precum în primele două apariţii din 2023, la Dumbrăviţa şi pe „Ştiinţa”, alb-violeţii au marcat şi la prima ieşire în ţară tot în repriza a II-a, „câştigată” şi aceasta cu 1-0 raportat „parţialului” părţii secunde, aidoma deplasării pe „Ştefan Dobay”, egalarea izbutită în minutul 81 de un jucător intrat cu puţin peste un sfert de oră înainte fiind cu atât mai dulce cu cât a fost obţinută la Dinamo, în faţa unor tribune pline pe Arena Naţională de rugby „Arcul de Triumf”, şi în faţa câtorva sute de fani viola în peluză, completaţi şi de „vişinii” giuleşteni. Dulce-amar prin prisma situaţiei ierarhice.
Un zâmbet totuşi pe feţele încercaţilor suporteri şi tineri jucători polişti, un al doilea draw cu goluri în ţară, după cel semnat la Dej, atunci cu Bogdan Andone la cârmă. Octavian Benga l-a obţinut pe cel de-al treilea în deplasări, bilanţul său în Liga 2 de la preluarea echipei din runda a opta fiind 12 1 5 6 10-20, cu 8 puncte din 36 posibile.
Astăzi titularizându-i faţă de eşecul de pe „Ştiinţa” cu ieşenii pe portarul Moldovan, Taub, Benzar şi noul sosit Călin, în locurile lui Murariu, Mada, Ignea şi Stojanovic, sârb care avea însă a intra deja din minutul 17, Daniel Benzar revenind pe bancă.
Motivaţi de la sine, dat fiind situaţia ierarhică şi revederea după ani a dinamoviştilor, poliştii au reuşit a-i încurca parţial pe „câinii roşii”, autori ai unor victorii în 2023, una la scor la debutul lor pe „Arcul de Triumf”, 6-0 (4-0) pe 27 februarie cu codaşa Unirea Constanţa, 2-1 săptămâna trecută la Sibiu cu cei din Şelimbăr.
Dinamovişti ajunşi aşadar în noul an şi pe arena de lângă Arcul de Triumf al capitalei, după ce începeau campionatul prin a găzdui primele două meciuri „acasă” la Clinceni, următorul pe Arena Naţională cu concitadina CSA, iar alte 4 mai apoi la Giurgiu, unde Ripensia şi CSC Dumbrăviţa se înclinau pe rând.
Politehnica n-a făcut-o însă în „cuşca” trupei de play-off cu 4 străini la start, într-o atmosferă de meci ce i-a mai scuturat din povara penultimei clasate, şi chiar dacă a încasat golul când îi era lumea mai dragă, în prelungirile primei reprize, strict după erori defensive, nu ca urmare a vreunei sclipiri dinamoviste.
Gazdelor le pica de minune reuşita, la ţanc, cu sentimentul că victoriile aduc victorii, însă „Poli” a avut reacţia dorită, înscriind şi ea tot în sfertul de oră final al părţii secunde, în ciuda tuturor circumstanţelor nefavorabile. Iar la adăpostul remizei a şi rezistat în inferioritate numerică din minutul 83, când Milos Sekulic era eliminat pentru faultarea marcatorului Iglesias, punct deşi în 10 jucători la ocupanta locului 6.
Care a încheiat în crescendo o repriză I altfel tot mai anostă, la un pas de deschiderea scorului în ultimele sale 10 minute, Moldovan respingând în faţă cu piciorul, până la căpitanul bucureştean Patriche, a cărui reluare din afara careului a fost deviată de „violeţi” puţin peste vinclul din dreapta. Erau primele momente cu poliştii din nou mai în corzi, şi la cornerul imediat următor, precum în minutele de debut, dar odată presiunea gazdelor diminuată, bănăţenii şi-au croit şi ei drumul spre gol, Gavra elegant, cu călcâiul, Bîrnoi trimiţând însă neisnpirat din careu, paralel cu linia porţii.
Nu treceau două minute şi Dinamo înscria după bâlbâieli poliste în propriul careu, în urma unei centrări anemice de pe stânga la prima bară, Moldovan scăpând balonul în faţă iar căpitanul Bocşan blocând de jos un şut, dar în calea lui Daniel Iglesias, care n-a iertat sub bară din suprafaţa de pedeapsă: 1-0.
Se repeta coşmarul de la Dumbrăviţa, 3-0 la pauză, şi de pe „Ştiinţa”, 0-2 la pauză cu ieşenii?
Partea secundă începea cu o modificare şi la localnici, Ţîră din minutul 47 în locul lui Neluţ Roşu, şi cu o altă deviere fericită pentru alb-violeţi, a lui Sekulic la şutul lui Larrucea din faţa careului, Politehnica apelând la o dublă schimbare în minutul 64, atunci când au intrat Ignea şi Oanea.
Însă elevii lui Burcă au jucat lent la conservarea minimului avantaj, iar după ce „violeţii” au prins cadrul porţii cu o reluare cu capul în urma unei centrări de pe dreapta, noul intrat Cătălin Oanea a scuturat plasa în minutul 81 cu un şut tare de la semidistanţă, din stânga, egalând nesperat pentru fanii viola şi alarmând tabăra „roşie”, în pericol să rămână şi aceasta în play-out, la o eventuală revedere cu bănăţenii.
Iar Dinamo nu s-a mai redresat, aşadar fără a convinge deloc că ar merita să joace în play-off, deşi poliştii au rămas în 10 spre final, Benga apelând apoi la o dublă înlocuire.
Gazdele depindeau de jocul rezultatelor, ce le-a surâs. „Câinii roşii” şi-au păstrat osul de ros în play-off, unde se vor revedea cu „militarii” din Ghencea, singurii reveniţi în 1-6 dintre cei calificaţi în grupa I valorică şi în ediţia trecută, pe când alb-violeţii au încheiat în sfârşit sub scut, mare lucru în condiţiile în care majoritatea meciurilor din sezonul regulat, 10 din 19, le-au pierdut. Nu şi astăzi în zona centrală a Bucureştiului, în una dintre cele 5 remize ale zilei, astfel mai venindu-le inima la loc şi încercaţilor susţinători.
Dar mult mai greu ceea ce urmează, doar 6 jocuri pentru evitarea ultimelor două poziţii de retrogradare directă, în condiţiile în care poliştii pornesc de pe ultima dintre acestea şi cu 8 puncte handicap în urma trupei de pe treapta de baraj, Metaloglobus, care o depăşea pe „Ştiinţa”, şi în situaţia în care alb-violeţii s-au ales cu numai 6 puncte în sezonul regulat contra formaţiilor pe care le vor întâlni în play-out. Tragerea la sorţi a partidelor, luni de la ora 13, Politehnica proptind Grupa A din zona 7-20, cu ierarhia la start Unirea Slobozia 31 de puncte, CSM Slatina 27p, Csikszereda 26p, CSC Şelimbăr 24p / Metaloglobus 21p // Minaur Baia Mare 16p, Poli 13. Din 13 goluri marcate. Diferenţele între slătineni şi Metaloglobus pentru evitarea barajului nefiind foarte mari, de aşteptat ca şi toate echipele să lupte montate pentru fiecare punct în joc, misiune cu atât mai anevoioasă pentru bănăţeni.
Rezultatele complete ale etapei a 19-a şi clasamentul final al sezonului regulat 2022-2023 în Liga 2, pe coloana ierarhiilor la zi în secţiunea Fotbal.
*
Dinamo: Oncescu – Moura, Giafer, Patriche – cpt., Amzăr – Iglesias, Gorka Larrucea, N. Roşu (47, Ţîră) – Borcea (67, Ghezali), I. Roşu (84, Al. D. Pop), Bani.
Rezerve: Dujmovic – Bena, Demici, Dav. Irimia, Delciu, Andr. Florescu.
Antrenor: Ovidiu Burcă.
Politehnica Timişoara: Moldovan – Radu, Bocşan – cpt., Sekulic, Taub – Tiihonen, Călin (minutul 85, Porumb) – Gâdea (64, Oanea), D. Benzar (17, Stojanovic), Bîrnoi (64, Ignea) – Gavra (85, Târşă).
Rezerve: Murariu – Mada, Ţurcaş, Marincu.
Antrenor: Octavian Benga.
Arbitru: Constantin Alin Olaru (Râmnicu Vâlcea). Asistenţi: Bălan (Piteşti) şi Carson (Constanţa). Rezervă: Dicu (Bucov / Prahova). Observator de arbitri: Moise (Bucureşti). Delegat joc: Guteanu (Techirghiol).