Intrat la pauză, Benzar egalează nou-promovata din fază fixă și alungește la 3 seria remizelor Politehnicii, de 11 etape la rând fără victorie. În ceasul al… XIII-lea la Ripensia? ”Violeții”, 1-1 cu Minaur Baia Mare

Politehnica Timișoara n-a învins nici astăzi la cea de-a doua întâlnire cu o nou-promovată în acest campionat al Ligii 2, și tot pe ”Știința”, în condițiile în care CS Minaur Baia Mare se alinia pe Bega de pe cea mai joasă poziție în clasament, una de baraj, dintre toate cele 6 vizitatoare la rând care nu s-au înclinat ”violeților” în Banat. Iar matineul fiind programat în cadrul etapei a XII-a, se poate spune că Bocșan&Co nu s-au impus nici măcar în ceasul al XII-lea, agravându-și situația prin a rămâne singurii din întregul eșalon cu un unic succes, și acela repurtat în runda de debut, dat fiind faptul că ”lanterna roșie” Metaloglobus – următoarea oaspete, l-a bifat pe cel de-al doilea. Un 1-1 (0-1) cu lumini și umbre cu maramureșenii, dar pe post de frecție la un picior de lemn înaintea ieșirii la Ripensia, cuțitul fiind învârtit în rană și de sentimentul injusteții vizavi de anumite decizii de arbitraj după pauză.

Chit că Minaur se anunța a fi revitalizată prin preluarea de către giuleșteanul Mihai Iosif, cu care nou antrenor pe bancă băimărenii mai întâi remizau acasă la startul grupelor Cupei României cu FC Argeș, 0-0, iar apoi dispuneau duminică tot pe ”Viorel Mateianu” cu 3-0 de CS 1599 Șelimbăr în Liga 2, alb-violeții ar fi avut totuși la o adică o pâine de mâncat la sosirea maramureșenilor în contextul în care aceștia erau perdanți de regularitate la zero în ultimele 3 deplasări, cu 3-0 la Miercurea Ciuc, cu 2-0 la Iași și 1-0 la Unirea Constanța, însă iată că debutul bucureșteanului și la o partidă pe teren advers pentru ”aurari” a constituit un catalist mai puternic decât nevoia majoră de puncte a gazdei de pe penultimul loc.

Iar ceea ce n-a reușit Minaur în precedentele ieșiri cu Ciprian Danciu pe bancă, să înscrie, a izbutit astăzi pe ”Știința” Ciprian Stanciu, cu un șut din afara careului după o pătrundere prea facilă, și chiar într-un ideal moment psihologic, în minutul dinaintea pauzei: 0-1. 

Ori timișorenii nu mai aveau să revină după un gol încasat tot în minutele dinaintea pauzei de cealaltă nou-promovată care a vizitat deja ”Știința” în acest campionat, AFC Progresul 1944 Spartac, triumfătoare cu 0-1, faptul că astăzi totuși au egalat spre mijlocul reprizei a II-a grație fazei fixe fructificate de Daniel Benzar – intrat la pauză, sugerând aspectul că pasa neagră a fost lăsată în urmă iar picajul undeva în suspensie, doar că redresarea totuși trenează.

Într-adevăr, s-a evitat pentru a treia oară la rând înfrângerea, ceea ce nu-i puțin lucru în termeni comparativi cu șirul apăsător al insucceselor recente, însă, la urma urmei, cu tot debutul lui Iosif și în deplasare pe banca Minaurului și șocul pozitiv imprimat cooptării sale la maramureșeni, era vorba despre o nou-promovată învinsă până acum și de două ori cu 3-0 ”afară” în acest tur, sosind de pe inconfortabila poziție a 16-a, de baraj.  

Ori nici o altă vizitatoare a poliștilor în noul campionat, cu excepția celei învinse în etapa de debut, Unirea Constanța – de fapt o retrogradată direct pe teren din Liga 2 în primăvară, nu s-a aliniat la start pe ”Știința” de pe o treaptă într-atât de joasă precum a băimărenilor astăzi, FC Brașov de pe locul 14, Progresul Spartac pe 13, cei din Târgu Jiu pe 11, Concordia tot pe 14, Gloria Buzău, ca o excepție, din prima jumătate a clasamentului, pe 7, pe când Minaur pe 16.

Nici maramureșenii n-au fost însă depășiți iar criza de puncte a ”violeților” se menține la cote îngrijorătoare, nevoia unei victorii care să deblocheze anumite energii fiind în creștere cu fiecare rundă care intră în sacul sezonului regulat. Și-ar mai fi doar 4 în toamnă, încă trei în 2023, după care chinul din play-out.

Că reabilitarea se lasă încă așteptată și este oarecum în stagnare se poate aprecia prin prisma faptului că remizelor cu niște aspirante la calificarea în play-off, 1-1 aici după ce a condus-o la pauză pe Gloria Buzău și 0-0 duminică la Slobozia, i s-a adăugat una cu o formație cu mai mici pretenții și posibilități, ori dacă nici de asemenea echipe nu treci în propriul fief, indiferent de erorile intenționate sau nu de arbitraj din ultima jumătate de oră, iar asta chiar la cel de-al 7-lea meci pe ”Știința” în primele 12 etape – așadar în contextul unui program mai mult decât convenabil, atunci drumul spre mult doritul reviriment se cam îngustează.

În ciuda jocului ceva mai bun, în creștere, însă nevalorificat ca atare, incisivitatea și eficiența nefiind pe măsura ardorii și abnegației manifestate, incontestabile și salutare. De unde și inabilitatea de a stopa lunga serie fără victorie, încât simpatizanții poliștilor ajung să sufle și-n iaurt că măcar au legat 3 apariții fără eșec.

Evitat astăzi în absența căpitanului fundaș dreapta Radu, accidentat și înlocuit cu brio de juniorul din generația 2005 Armin Mada, un fundaș central în aparițiile sale juvenile, reprofilat acum pe flanc, tot ca noutăți în primul 11 față de formula de start de la Slobozia apărând bulgarul Tsvetkov dar și Alin Ignea, în locurile lui Milea și Pană. 

Fanii din galerie erau la post, clasicul ”LIBERTATE PT. SUPORTERI!” la vedere, gazonul cât de cât acceptabil iar spectatorii înfruntând ceața matinală a ultimei sâmbete din octombrie, în flanc și cu un grup de suporteri în galben-albastru ai ”aurarilor”, însă ingredientul esențial era la mare căutare, jocul în sine, în notă contrastantă cu sloganul federal, ”Liga 2 – AICI ÎNCEPE MAREA PERFORMANȚĂ”.

Ori trebuie să fii tare pasionat și entuziast pentru a răbda stoic întâlnirea fără sare și piper a ocupantelor locurilor 19 și 16. Rezultând un meci de uzură, ”în reluare” și fără veleități, cu poliștii vădit apăsați de miza smulgerii punctelor, de unde și inapetența ofensivă, mai direcți fiind vizitatorii, cu Ciprian Stanciu încercând primul cadrul porții, din preajma careului, Murariu salvat de bară.

Care nu-i mai sărea în ajutor și la finalul unei prime părți plumbuite aidoma vremii de octombrie și fără faze notabile, același Stanciu preluând prea lejer și avansând prea nestingherit în zona centrală, până în apropierea careului, de unde a fost nițel mai exact, suficient pentru a strecura mingea lângă bară: 0-1.

Lovitură încasată de poliști chiar la intrarea la vestiare. Își vor reveni oare? Cu Daniel Benzar în locul lui Taub, au abordat mai alert partea a doua, Pureca întinzându-l pe Costache să deturneze în corner.

Insistența poliștilor avea să dea roade în cele din urmă, egalând după o fază fixă spre mijlocul reprizei a II-a, cu suficient timp apoi la dispoziție pentru a forța victoria. A fost execuția celui intrat, Daniel Benzar, de la 20 de metri ușor lateral stânga, mingea deviind puțin de zid și păcălindu-l pe Costache, învins: 1-1.

Octavian Benga adulmeca momentul favorabil și apela imediat la o dublă modificare, cu Zaluschi și Olariu introduși în teren, iar jocul a luat o turnură favorabilă alb-violeților, cu efect rapid în zona careului oaspeților, unde Zaluschi solicita un penalty, apoi alb-violeții în grup un altul, spiritele încingându-se chiar peste măsură, ca la… retrogradare. Temperate cu 4 cartonașe galbene, fără însă ca arbitrul să ia notă de doleanțele localnicilor. Mai laborioși și dinamici în plan ofensiv, însă și ceva mai expuși defensiv, într-un duel purtat mai mult pe contre, însă fără concretețe. Limitări evidente și de-o parte, și de alta.

Mihai Iosif, ”naș” giuleștean al alb-violeților pe ”Dan Păltinișanu” în play-off-ul de anul trecut, 1-2 cu Sefer marcator pe final, simțea la rândul său că e momentul unei duble schimbări, apelând la Rotar și Oiță.

Contracarând tentativele poliste, avântate dar fără orizont, ceva mai aproape de țintă fiind Adrian Zaluschi, cu un șut peste bară de la marginea careului, cu un altul printr-o spărtură a zidului băimărean dar și pe Costache, șutul lui Patrick Popescu din careu fiind prea moale.

Timpul se scurgea în favoarea nou-promovaților în deplasare, mai bine clasați și cert împăcați cu remiza, Iosif efectuând încă o dublă schimbare, cu Oiță rapid înlocuit după ce abia intra, Benga neavând prea multe variante, între juniori ai centrului viola, Armin Mada lăsându-i locul lui Ervin Bakoș. Apăsări ale marilor așteptări, pe umeri fragezi.

Mai era timp de ceva? De un henț în propriul careu al căpitanului băimărenilor, sud-americanul Mondragon, târziu în prelungiri, dar prea târziu pentru ca vâlceanul Olaru să-i strice debutul în deplasare giuleșteanului Iosif. A închis ochii și și-a văzut de oalele sale, căutând ulterior din ochi protecția Jandarmeriei și Poliției la răbufnirile localnicilor pe drumul spre vestiare.

S-a lăsat cu vorbe dulci, cu apă chioară împroșcată în văzduh, cu apariția amenințătoare a lui Ioan Mera în calea brigăzii, cu greu stăpânindu-se de la alte cele. Presiunea punctelor, în absența lor, și apăsarea penultimului loc, se făceau din plin resimțite.   

A nu câștiga de 11 etape la rând, a nu trece acasă de echipe accesibile, a avea un bilanț de retrogradare în reprezentațiile pe ”Știința”, 7 1 3 3 4-8 6 puncte din 21 posibile, era parcă de-ajuns, pentru a te mai confrunta și cu sentimentul injusteții. Însă paguba a fost produsă, într-un lanț al slăbiciunilor de la începutul anului trecut, iar acum doar se mai culeg și în continuare cioburile. Pentru cât timp? Atâta timp cât ”vinovații” sunt căutați prin alte părți, ba că ”vechea moștenire”, de parcă am fi în campanii electorale ale circului pseudo-politic, ba că arbitrul Olaru.

Să fim rezonabili. O necesitate înaintea întâlnirii locale de la Ripensia.

Se întâlnesc orbul cu șchiopul într-un fotbal timișorean muribund din cadrul unui fotbal românesc aproape la fel de muribund, iar cert este un lucru, că presa sportivă locală le-a consemnat cu realism pe toate cele din deșertăciunea peste ani a sportului în 11 de pe malurile Begăi, însă inteligentsia tot a făcut cum a tăiat-o capul, ”roadele” fiind evidente. 

Înțelegerea omenească și empatia există, însă Politehnicii nu i se poate cânta în strună la îndărătnica-i catastrofală comunicare ca efect al petelor de pe rufele murdare din propria-i bătătură. E ca și cum unii n-ar conștientiza greutatea numelui pe care au privilegiul să-l reprezinte din poziții de decizie.

Declarațiile, în consemnări precedente, la fel GALERIA FOTO.

În tot cazul, una dintre cele 5 remize ale rundei, trei fiind albe, în condițiile în care gazdele s-au impus doar la Târgu Jiu, chiar în dauna liderului Clubul Sportiv al Armatei, cu 4-3. Urmează duminică la 11 Brașov – Dumbrăvița și marți la ora 17 Galați – Buzău. 

Primele rezultate ale etapei a 12-a în Liga 2, programul viitor și clasamentul actualizat, pe coloana datelor tehnice.

*

Politehnica Timișoara: Murariu – Mada (minutul 81, Bakoș), Bocșan – cpt., Germinio, Taub (46, D. Benzar) – Tsvetkov, Pureca (64, Olariu) – Bîrnoi, Ignea (64, Zaluschi), Oanea – P. Popescu (90+2, Tudoran).

Rezerve: Isvoranu – Milea, Jurj, Țurcaș.

Antrenor: Octavian Benga

CS Minaur Baia Mare: Costache – Alexe, Răzvan Lazăr, Mondragon – cpt., Neacșu – Gneba, Donca (minutul 81, Bakare Ouato) – Ciocan (69, Rotar), R. Stănescu (69, Oiță; 81, Muacir), Chinde (86, Chitaș) – C. Stanciu.

Rezerve: Băilă – Simion, Potcoavă, Gherman.

Antrenor: Mihai Iosif.

Arbitru: Constantin Alin Olaru (Râmnicu Vâlcea); asistenți: Suciu (Câmpia Turzii) și Ramona Doriana Udrea (Târgu Jiu); rezervă: Jurca (Arad). Observator de arbitri: Popa (Paşcani). Delegat de joc: Prunariu (Târgu Jiu).

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2, Poli Timişoara și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 + noua =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: