Deținătorii drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga 2 au mai aplicat și astăzi fotbalului din vestul țării un nemilos croșeu lipsit de considerație, din nou 13:30 ca oră de start pe caniculă, ceea ce a lăsat reeditarea unui duel Timișoara – Arad cu doar câteva sute de spectatori pe ”Dan Păltinișanu” dar mai ales cu zeci de mii de scoici goale. Planul îndepărtării chibiților de normalitatea firească a participării la fața locului și pe viu la evenimentul sportiv trebuie că funcționează, dar nu și cel al magnetizării de telespectatori, mai nimic, puțini fiind cei care vizionează pe micul ecran asemenea partide. Iar nivelul valoric și calitativ etalat în ultima transmisiune din Liga 2 a aprofundat explicațiile legate de vria fotbalului intern, mai fidel reliefată joi seară în cupele europene de rateurile lui CFR Cluj și FCSB: ACS Poli Timișoara – AFC UTA 0-3 (0-1).
S-a întors așadar și Liga 2 la oile sale, conștientizând mai lucid nivelul la care operează într-un fotbal românesc rămas fără exponente în cupele europene deja din 30 august, iar peisajul a fost auster prin prisma partidei televizate de la Timișoara, sâmbătă după prânz. Că la un ACS Poli – UTA anul trecut pentru elită într-un duel direct Timișoara – Arad au mai fost acum doar câteva sute de curioși dovedește că fotbalul în starea sa actuală nu mai interesează aproape pe nimeni, târât fiind în acest stadiu de figuranții insinuați la butoanele acestui domeniu.
Îndatorată și fără busolă, gazda ACS Poli s-a aliniat la start în prima sa zi după intrarea în insolvență, o altă decizie sugerând că fotbalul românesc se joacă mai mult și mai degrabă prin birouri, studiouri și platouri de filmare a reclamelor publicitare, iar cei care au aplaudat din tribună au putut fi numărați pe degetele mâinilor, dezastru de participare.
N-a mai fost ca altădată pe stadionul ”Dan Păltinişanu” la un ACS Poli – UTA Bătrâna Doamnă la baraj, ci doar câteva sute de spectatori cu tot cu suporterii arădeni, care s-au făcut cel mai mult auziți, și a trecut doar un an și ceva de la acea partidă, semn al accentuării crizei de imagine a competițiilor interne, pentru a nu mai pomeni, căci n-are nici un rost, că n-a fost nici pe departe precum la un autentic derby din trecut între ”violeți” și alb-roșii.
Unii mai întrețin mincinos iluzia c-ar fi vorba despre vreun derby, dar de unde și până unde atâtea derbiuri!?, însă nimic nu mai susține această teză. Lumea s-a îndepărtat de fenomen, programarea meciurilor aduce cu o glumă nesărată, protagoniștii umplu cu stângăcie vidul valoric accentuat în acest deceniu, totul e o palidă umbră a ceea ce ar fi trebuit să fie în condiții firești. Totul se-aude în goliciunea potcoavelor de pe ”Dan Păltinișanu” iar la cât de depopulate au fost tribunele, fanii arădeni au dat cu ușurință tonul, făcându-și numărul, bezele pe adresa edilului Timișoarei și a jucăriei sale tot mai mult intrate la apă.
Prin Timișoara mizeria e luată de vânt, decorațiuni prin palmieri, iar problemele sunt de tot felul, îndatorări pe linie ale regiilor și insolvențe până și în fotbalul păstorit de Municipalitate, dar edilul tot insistă în a se face cunoscut în lungul și latul țării, prioritate împănată cu apariții prin studiouri estivale și litorale, balon ridicat la fileul fanilor de pe Mureș, care i-au înscris marcatorului goluri de toată frumusețea. Versete.
Scorul a fost aproape la fel de ridicat pe gazon, victoria celor în alb, în premieră doar în alb dar nu și în roșu la Timișoara, fiind la trei goluri diferenţă. N-a punctat UTA în precedentele două deplasări, mai lungi, la Dunăre la Brăila și la București, dar a făcut-o cu vârf și îndesat în vecini. Ceea ce l-a făcut să pufăie pe noul antrenor al gazdelor, Ștefan Nanu, conștientizând greutatea Pietrei lui Sisif, fără a fi intuit inițial în totalitate marile minusuri acumulate în timp la un club condus aproape cu picioarele.
În prima repriză raportul cornerelor a fost 2-4 iar cel al cartonaşelor galbene 1-0, pe adresa lui Basic, sosit din fotbalul arădean, la afișarea bannerelor detașându-se categoric și fără replică galeria vizitatorilor, în minutul 30, ”Clona unui primar golgheter cu apucături de trubadur / Cu ce joc de cărţi vă asteptăm în retur”, pe când la fotbalul cu pipeta a fost 0-1.
În minutul 34 Curileac era să o comită la centrarea lui Vădrariu dar gazdele au scăpat cu bine, însă doar pentru foarte puțin timp, căci, minutul 36, Paul Cubleşan a lobat mingea peste Basic, în careu, iar de la circa 12 metri, din voleu, a şutat cu gazonul şi l-a învins pe Curileac. Implicit, o primă schimbare, nemulţumit fiind, antrenorul Nanu l-a schimbat pe Sebastian Velcotă în minutul 43, cu Cristian Pădurariu.
La reluare putea fi 0-2 chiar în minutul 50, dar şutul lui Pop de la 14 metri a fost pe mijlocul porții iar mingea a poposit în brațele lui Curileac. Dar a devenit cu un sfert de oră înainte de final, la o acţiune pe flancul drept a lui Cubleşan, care i-a pasat lateral lui Costin, intrat în careu şi șutând de la 14 metri la colţul lung: 0-2. Iar până la final cei care au înscris au fost tot elevii pregătiţi de Ionuţ Popa, prin noul intrat Ciprian Rus, cu un şut pe jos din marginea careului de 16 metri, și tot la colţul lung: 0-3.
O înfrângere ruşinoasă pentru ACS Poli în numele Timişoarei din care nu mai magnetizează simpatizanți la matineu, dar scorul a fost mai ridicat prin prisma mesajelor lansate de galeria roșiilor în timpul jocului și spuselor lui Ionuț Popa la final. Doar ambalajul fotbalului aproape secat de fotbal mai întreține pe undeva atracția în jurul fenomenului, mai cu două versuri din tribună, mai cu un punct așezat pe i de alde Popa. Cam astea au mai rămas, căci fotbalul e numai bun pentru a fi televizat la kilogram de noii orchestratori ai jocului.
*
ACS Poli: Curileac – Motreanu, Bocșan (min. 66, Podină), Basic, Haruț – Dorin Codrea, Opoku (min. 46, Mrkela) – Popovici, Bîrnoi, Velcotă (min. 42, Pădurariu) – Drăghici (cpt.).
Antrenor: Ștefan Nanu.
Pe bancă: Mario Contra – Santiago Rudolf, Stere şi Golda.
UTA: Bodea – Costin, Benga, Manea, Copaci (min. 74, Stahl), Coulibaly, Enescu (cpt.), Cubleșan, Petra (min. 64, Matei), Vădrariu, Pop (min. 54, Rus).
Antrenor: Ionuț Popa.
Pe bancă: Orlic – Iuga, Matei, Popa şi Janoş.
Au arbitrat:Marian Balaci (Drobeta Turnu Severin) – Ovidiu Arusoaiei (Piatra Neamţ) şi Ciprian Iovu (Botoşani). Arbitru de rezervă Liviu Bălăcescu (Tg. Jiu). Observator de arbitri Dan Monea (Aiud), iar delegat de joc Traian Marcu (Oradea).
*
La cald…
Ștefan Nanu (antrenor principal ACS Poli): ”Păcat, păcat că unii jucători poartă acest tricou, Poli e o emblemă a acestui oraș. Toată ziua le-am adresat complimente, sunt foarte dezamăgit. Am pregătit jocul cum trebuie, dar să iei asemenea goluri. Ne trebuie doi fundași centrali, avem doi fundași centrali foarte, foarte modești. Eu, din punctul meu de vedere, am făcut totul, dar azi s-a jucat altceva. Mijlocași care nu dau un șut la poartă. Nici un fundaș lateral nu s-a dus la învăluire. Trebuie făcută neapărat o reorganizare și aduși jucători. Sunt foarte mulți copii. În afară de Tavi, are momente bune și mai puțin bune, nu avem jucători cu experiență. O să am o discuție cu conducerea. Trebuie să aducem neapărat jucători. E nevoie de atitudine şi dorinţă. Azi, ori că nu vor să joace, ori… Va fi foarte greu, s-a accidentat Bocșan, nu am avut pe cine să bag. Am cinci atacanți, trei fundași dreapta. Axul central, nimic, mă așteptam la mai mult de la jucătorii străini. Opoku, după minutul 30, a făcut ce a vrut. O să facem analiza, să vadă și ei cum s-au comportat. O să discutăm ce trebuie făcut. Dacă aduceam o echipă de județ, vedeam mai multă atitudine. Nici nu am văzut dorință, ceva este la aceşti jucători. Ce va fi, vom vedea! Am avut și azi primă, le-am spus că dacă azi câștigă, săptămâna viitoare vor avea bani. Aduceam de acasă. Joci cu UTA, și fără bani trebuia să joci. Banii vin când ai rezultate. Așa gândesc. Am venit pentru că am zis să pun umărul… Este o umilință pentru noi toți. Cu UTA, care până la primul gol nu a fost peste noi”.
Ionuţ Popa (antrenor principal AFC UTA): ”Un joc nu prea grozav, dar dacă ajungem la 13:30 și la nu știu câte grade… Puteau să se îmbolnăvească și jucătorii. Nu mai poți efectiv respira. Dacă așa se vrea, chiar nu am ce face… Nu a fost un joc strălucit, am ratat încă trei-patru ocazii mari. Nu mă așteptam, mai ales că Poli are câțiva jucători care au activat în Liga 1, Birnoi, Velcotă, Drăghici, Curileac, Haruț, ei au fost de multe ori titulari. Dar în repriza a doua gazdele nu au avut nici o ocazie…”
”I-o dedic în special lui Răducu Birlică și Robu Nicolae. Rar câștig cu 3-0… Păi cine conduce fotbalul în Timișoara? Când eu eram antrenor la această echipă, eram desemnat antrenorul anului. Și când am plecat am fost aproape de play-off iar dacă ascultau de mine și aduceau jucătorul cerut de mine, azi erau în prima ligă. Îmi pare bine că sunt la UTA, UTA m-a lansat în Liga 1, indiferent de ceea ce au avut de spus suporterii. Îmi pare rău, căci la Poli am început fotbalul, am venit la -14, m-am dat cu capul de o sărăcie cruntă și când am vrut să fac mai bine, mi s-a tăiat craca, am fost lucrat, ce mai…” Ionuţ Popa a mai spus că a primit recent și o ofertă din Liga 1 respectiv două din eșalonul al doilea. Iar ”obiectivul nostru este clasarea pe locurile 10-15”.