Politehnica Timişoara, lider al Ligii 1 Feminin înaintea rundei finale de astăzi din play-off, a spart gheaţa înscrierii unui prim gol multiplei campioane naţionale la zi AS FC Universitatea Cluj, care o depăşea în octombrie în sezonul regulat cu 2-0 iar în turul grupei I valorice chiar cu 7-0 pe Someş, însă alb-violetele au marcat abia la 0-3 în repriza a II-a a întâlnirii directe decisive de pe „Ştiinţa”, şi doar în urma unui corner rezultat din respingerea de către portarul ardelencelor a unei lovituri de la 11 metri, insuficient şi prea târziu pentru a împiedica victoria „studentelor” de sub Feleac, succes ca unică variantă a oaspetelor de păstrare a titlului, al 12-lea consecutiv pentru gruparea din nord-vestul ţării.
Fotbalul feminin românesc, unul realmente necompetitiv la nivel internaţional în planul performanţei sportive, dar intens şi asiduu promovat de FRF la „recomandare” unională dinspre UEFA, este copios dominat de-un deceniu pe plan intern de clubul clujean, cucerind sezon de sezon titlu după titlu în modesta spre „străvezia” elită divizionară de senioare, în special pe fondul slăbiciunii oponentelor – iar asta fără a ştirbi cu nimic din meritele în regim de continuitate ale grupării de sub Feleac, pusă la foarte grea încercare pe finele campionatului anterior de „vecina” bistriţeană Heniu Prundu Bârgăului – sfârşind totuşi drept vicecampioană şi apoi retrăgându-se vara trecută din cadrul Ligii 1, pusă la mare încercare şi în ediţia abia încheiată la Timişoara, de către Politehnica, mai mereu în frunte în acest sezon, după ce în 2021 prelua locul pe prima scenă de la bănăţeana Fortuna Becicherecu Mic, aducându-l totodată atunci la cârmă pe artizanul triumfurilor ardelencelor, Mirel Albon, iar anul trecut şi urca deja pe podium.
„Poli” a mai urcat aşadar încă o treaptă de la o stagiune la alta, de pe 3 în 2022, vicecampioană a ţării în campania 2022/3, însă astăzi a cedat de fapt fotoliul fruntaş, deşi pe teren propriu şi în ciuda oportunităţii de a încheia chiar şi la egalitate pentru a şi-l păstra, aşadar cu două variante la dispoziţie, „1” şi „X”, ceea ce ar fi echivalat cu obţinerea în premieră a titlului, dar mai ales cu întreruperea lăudabilei serii de 11 trofee a celor de pe Someş.
Pe de-o parte şi cu speranţă în suflet, că avantajul terenului propriu şi punctul în plus în clasament ar fi suficiente, postură de lider consolidată în octombrie 2022 fix la mijlocul sezonului regulat pe seama dobândirii victoriei la „masa verde” în deplasarea la Cluj, 2-0 pe teren pentru campioana din Ardeal, 0-3 pentru o eroare a gazdelor în raport cu regulamentul competiţiei, neplăcută surpriză din partea unei participante în preliminariile Champions League, pe de altă parte şi cu frica reeditării eşecurilor la zero cu laureatele, Politehnica Timişoara şi simpatizanţii săi au trăit de la ora 13 pe „Ştiinţa” mâhnirea constatării că „U” rămâne studenta exemplară în colocviul nord-vestic astfel conturat la vârf în acest sezon, oaspetele desprinzându-se la 0-2 până la pauză.
Cu un portar experimentat, numărul 1 Mirela Pop Ganea, din generaţia 1986, în rest cu principale jucătoare dintre cele mai rutinate, pătrarul Ioana Bortan şi Adina Giurgiu, din aproximativ aceleaşi generaţii, 1989 şi 1994, precum cele mai în etate titulare ale polistelor, Cristina Sucilă (1989) şi Cristina Codrescu (1993), clujencele s-au desprins în nici 10 minute după mijlocul reprizei I, prin tinerele Ioana Bălăceanu (n. 2003) – autoare a deschiderii de scor în minutul 25, şi Carmen Marcu (n. 2001) în minutul 33, 0-2.
Fiesta viola „din faşă” pe picior greşit, în ciuda unei atmosfere de care băieţii alb-violeţi polişti n-au mai prea avut parte pe drumul spre Liga 3, cu peste 800 de spectatori pe vreme frumoasă, în jurul unui gazon ca-n palmă, toate premizele pentru un „colocviu studenţesc” decisiv la titlu, ambianţa fiind întreţinută în stilu-i caracteristic de galeria timişoreană, în forţă şi cu un „arsenal” pe măsură, de la un moment dat inclusiv cu fumigene violet, în peisaj şi cu circa 30 de susţinători ai clujencelor.
În avantaj clar şi forţându-l pe Mirel Albon să împrospăteze deja de la pauză aportul ofensiv al localnicelor, Kurja şi Jivan înlocuite fiind de Cakovic şi Mihăilesc, apoi şi Corneil cu Araujo din primele minute ale reprizei secunde, însă tot campioanele au marcat şi în partea a doua, prin nouarul Mihaela Ciolacu, 0-3 în minutul 60.
A înscris în cele din urmă şi Politehnica, la mijlocul reprizei a II-a, dar nu din penalty, căpitanul Teodora Meluţă nereuşind fructificarea loviturii de la 11 metri, deturnată de portarul campioanelor în corner, ci din lovitura de colţ rezultată, la finalizare cu Genoveva Roşie, 1-3 în minutul 68.
Douăzeci şi ceva de minute de speranţe deşarte în colectivul alb-violet, Constantin Olariu împrospătând unsprezecele clujean cu o triplă modificare pentru ultimul sfert de oră, avantaj conservat.
„U” dovedindu-se a fi un examinator prea sever, fără a ceda nici în ruptul capului trofeul dobândit la începutul deceniului trecut, polistele sfârşind în lacrimi şi… în cârje, 3 dintre sportive înfăţişându-se accidentate la festivitatea de premiere. În care AS FC Universitatea Cluj a ţinut prim-planul, păstrându-şi titlul.
Absolut meritoriu prin prisma rezultatelor directe cu polistele, un total de 12-1 în 270 de minute de fotbal feminin, decisiv în economia campionatului, cu toate strădaniile merituoaselor timişorence.
Care au început cu Cîmpean – Bratu, Codrescu, Corneil, Meluţă – cpt., Mirea (80, Clara Roşie), Sucilă (65, Şodinca), Kurja, Jivan, Ienovan, Genoveva Roşie, în vreme ce Cosmina Roşu – Grigore şi Şepaţan au rămas pe bancă.
Triumfătoare, alb-negrele Clujului, în alcătuirea Pop Ganea – Stemate, Sigheartău, Botojel, Giurgiu, Bortan, Ciolacu, Bâtea, Bălăceanu, Tabur, Marcu. Iar din minutul 75 au mai intrat Famuditi, Bumbar şi Borodi, în primul minut de prelungiri şi Iancu, în vreme ce Oneţ – Ismailova, Bede şi Pânzariu au rămas pe banca de rezerve.
Revenim cu GALERIA FOTO a meciului la titlu. Într-un alt joc din Banat al etapei a 10-a şi ultima din play-off, ACS Banat Girls – Csikszereda 2-2 (0-1) pe „Comunalul” din Comloşu Mare, „Banat Girls” încheind grupa I valorică având bilanţul 10 1 1 8 6-28, pe locul 5, la 7 puncte în urma harghitencelor din Miercurea Ciuc, dar chiar 27 după nou-promovata Carmen 1937 Bucureşti, a treia pe podium.
*Ultimele rezultate din primele 6 ligi şi ierarhiile la zi, plus programul viitor în diviziile „fotbalului mic” timişean, pe coloana datelor tehnice a secţiunii Fotbal.