Învinsă și de Franța, România U19 e eliminată înainte de termen din turneul final. ”Fotbalul lui 272-0”, zero puncte din 6 la Euro

Juniorii mari ai României au pierdut și cel de-al doilea meci jucat la turneul final al Campionatului European U19 din Slovacia, după ce au fost conduși cu 2-0 deja în primele 20 de minute ale întâlnirii de marți seară cu Franța, fiind implicit eliminați înainte de termen din calculele calificării în semifinale și întrecerea pentru medalii. Aceasta este oglindirea pe scena internațională a ”fotbalului lui 272-0”, la o foarte rară apariție a unei selecționate juvenile din Carpați la un turneu final, iar asemenea rezultate nu mint, ba din contră, însă dacă selecționerul Adrian Văsâi are măcar tăria de a admite totuși că ”suntem la alt nivel, este clar”, în schimb titlul în care a ambalat FRF acest al doilea eșec, cu litere de-o șchioapă că ”Urmează meciul decisiv cu Slovacia pentru un loc în play-off-ul Campionatului Mondial U20!”, nu doar dovedește că forul federal a ridicat la nivel de artă reflexul exersat al cosmetizării pastelate a insucceselor în oarece orizonturi luminoase, ci și indică sursa nesfârșită a neajunsurilor din arena internă. Pradă furtului propriei căciuli. 

Dat fiind nivelul real al fotbalului autohton, România U19 n-are să-și facă absolut nici un reproș pentru acest zero la rubrica puncte după întâlnirile cu favoritele la calificarea în semifinalele Euro 2022, întâlniri pierdute cu 2-1 sâmbătă și marți pe teren neutru în fața juniorilor mari ai Italiei și Franței, intrați înainte de termen în careul fruntaș, căci la atât se rezumă maximum ce poate fi oferit de o exponentă a ”fotbalului lui 272-0” pe scena continentală. Deficiențele sunt în cu totul alte părți iar eșecurile internaționale sunt doar reflexia lor. 

Așteptările din bătătura internă au fost și de astă dată relativ mari și în orice caz nerealiste, fără a se conștientiza parcă nici în ceasul al XII-lea că și aceste noi generații au fost crescute în același fotbal românesc alterat prin corupție și mentalitatea nesănătoasă indusă de lipsa conștiinței dar și a unei autentice voințe comune, de unde neprofesionalismul, incompetența, lipsa competitivității și implicit a performanței sportive. Generații crescute într-o subcultură de ordin general, insuficient șlefuite, cizelate și ”pregătite de viață” pentru provocările sportului competițional al mileniului 3.

Căci s-a uitat mult prea ușor eșecul clar dar sugestiv din faza I a precalificărilor, în fața gazdei Turcia, și în pofida căruia România U19 s-a strecurat totuși în turul doi preliminar pe drumul spre Euro 2022, odată biletele în buzunarele ”tricolorilor” începând și ”circul” mediatic de pe Dâmbovița, al marilor așteptări încovoind umerii unor juniori care ar trebui pesemne să scoată din foc castanele crizei acute a rezultatelor internaționale ale selecționatelor FRF, în frunte cu cea de seniori.  

Conform atitudinii rigide și inflexibile până în pânzele albe a celor cu împachetarea eșecurilor, care și-au făcut o fixație din salvarea aparențelor, însănătoșirea fotbalului românesc rămâne o Fata Morgana, căci primul semn de îmbunătățire a stării sportului rege intern ar veni sub forma mărturisirii aspectului că minusul indus de catastrofala gestionare a acestui domeniu se tot îngroașă cu fiecare an care trece. Dar nu, o nouă înfrângere este titrată exclamativ în sensul că Urmează meciul decisiv cu Slovacia pentru un loc în play-off-ul Campionatului Mondial U20!”, asta conform FRF, iar vorbele au într-adevăr acoperire, însă, în esență, doar maschează de fapt un nou eșec, unul poate chiar mai dureros decât acelea la zero ale seniorilor într-o întrecere de duzină, mai dureros prin prisma viitorului în termeni realiști al acestor noi ”valuri” din 2019 la tineret sau 2022 la juniori mari, mai ales în condițiile în care exponenții pe gazon ai ”fotbalului lui 272-0” au etalat prea puține aspecte pozitive și conectate unui asemenea nivel competițional. 

De fapt, raportat la personajele caragialești din ”fotbalul lui 272-0”, un fotbal în care a fost pulverizată interogația ”Dar eu cu cine votez?”, juniorii săi sunt doar victime ale ”sistemului” bolnav în care au fost induși, nu neapărat după chipul și asemănarea dregătorilor care decid strâmb cursul acestei activități în România. Iar și acestei generații i s-a aplicat deja defavorul de a fi transpusă în rolul unei oarece salvatoare a situației create de FRF și de infernala sa mașinărie de vot, cea a lui 272-0. Fotbalul intern pur și simplu nu poate fi salvat de sine însuși, având în frunte un iresponsabil care nu doar că a contribuit în precedentele două mandate la agravarea stării de fapt din fenomen, dar s-a și erijat în noiembrie 2021 în oarece pseudoepidemiolog ori virolog constatator al procentajelor de subiecți înțepați din suflarea fotbalului ”tricolor”, îndemnat implicit spre o sentință de condamnare la boală și consecințe implacabile în timp. Asemenea inconștienți nu dețin colacul de salvare al unui fotbal în derută, ci îi periclitează ființa fizică, amenințând prin asemenea demersuri ale falselor virtuți binele subiecților săi.    

În ceea ce privește eșecul de marți din Slovacia, favorita Franța s-a desprins în prima jumătate a reprizei I prin golurile lui Tchaouna și Adeline din minutele 12 și 20, România U19 reacționând târziu și tardiv prin golul de onoare înscris de unul dintre cei 4 juniori titularizați față de meciul de sâmbătă, și anume Coubiș, intrat la 2-1 pentru italieni în ultimele 20 de minute ale partidei din weekend, de astă dată în defensivă în locul lui Pârvulescu și marcator în ultimele nici 10 minute: 2-1 (2-0) pentru Franța U19.

Laolaltă și cu Popescu și Ilie, polistul alb-violet Doru Andrei s-a numărat între cei 11 care au început partida cu francezii după ce sâmbătă nu era la start contra Italiei, astăzi fiind cel de-al cincilea jucător înlocuit, în minutul 73, în urma unei prime modificări deja în minutul 25, la 2-0, și a unei triple schimbări în minutul 53. Selecționerul Văsîi a apelat deja la 18 juniori în primele două apariții la Euro 2022.

Urmează vineri de la ora 18:30 ultima reprezentație, pentru locul 3 în Grupa A, contra gazdei Slovacia, învinsă cu 0-1 de Italia. Românii au golaverajul 2-4, slavii 0-6.  

România U19: Popa – cpt. – 14. Coubiș, 4. Gergely, 3. Dănuleasă, 2. Pantea (minutul 53, 5. Pîrvulescu) – 8. Pandele, 6. Sîrbu (25, 19. Ciuciulete) – 21. Andrei (73, 11. Bodișteanu), 20. Popescu (53, 7. Radaslavescu), 10. Ilie – 15. Andronache (53, 9. Chirițoiu). Selecționer: Adrian Văsîi. Rezerve: 12. Borbei – 16. Radu, 17. Tănasă, 18. Sali. 

Sâmbătă, s-a pierdut în alcătuirea 1. Popa – cpt. – 5. Pîrvulescu, 4. Gergely, 3. Dănuleasă, 2. Pantea (minutul 69, 14. Coubiș) – 8. Pandele, 6. Sîrbu (77, 17. Tănasă) – 11. Bodișteanu (minutul 46, 21. Andrei), 7. Radaslavescu (69, 20. Popescu), 15. Andronache (77, 18. Sali) – 9. Chirițoiu. Rezerve neutilizate: 12. Borbei – 14. 16. Radu, 19. Ciuciulete.

Radu, celălalt reprezentant al Politehnicii Timișoara în lotul juniorilor mari ”tricolori”, a fost rezervă în cele două meciuri.

Reactivat, Bogdan Andone revine la Politehnica. Joi, reunirea lotului

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Internațional, Juniori, Liga 1, Liga 2 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 1 = sase

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: