Jocul codașelor cu două goluri și un punct. În medie câte 6 adunate de Ripensia și Metaloglobus în primele 4 etape de succes de la promovarea în 2017, cu totaluri de 30 respectiv 29 puncte. Timișoreni deja la 6 luni doar cu înfrângeri acasă în Liga 2

Au promovat la braț în 2017 din Liga 3, acum sunt la braț în coada Ligii 2, singurele fără victorie și cu câte numai două goluri marcate în primele 4 etape. Doar una jucată acasă de Ripensia, 1-2 în urmă cu 3 săptămâni cu Unirea Slobozia, două de Metaloglobus, pierzătoare și ea în Pantelimon, 1-3 cu Gloria Buzău și 0-1 sâmbăta trecută cu nou-promovata Minaur. Context în care meciul direct de sâmbătă de pe ”Electrica” pe axa Timișoara – București este unul al reabilitării. 

Ripensia după unicul meci acasă în noul campionat, 1-2 cu Unirea Slobozia

Întâlnirea matinală a codașelor, pe un teren care se speră a fi bun de joc în condițiile în care, sub auspiciile unei vremi noroase la Timișoara începând de joi, a adus și precipitațiile la primele ore ale dimineții de vineri.

Nori plumburii și pentru ocupantele locurilor 19 și 20 în Liga 2, care, în primele 4 etape din fiecare sezon disputat în eșalonul secund de la promovarea din 2017, au adunat un total de 30 respectiv 29 de puncte bucureștenii, totalul de 30 al Ripensiei echivalând cu o medie de 6 puncte acumulate ediție de ediție în primele patru runde, media perfectă, într-un echilibru absolut. În două dintre cele 5 campanii chiar fără înfrângere în careul meciurilor de deschidere.

În contrast, câte un singur punct pentru fiecare în august 2022. Ce va fi la început de septembrie?

Cu excepția unui rezultat, 1-1 în runda inaugurală la concitadina CSA, Metaloglobus s-a înclinat mai mult ca niciodată în acest început de campionat, două dintre cele 4 partide jucate pierzându-le fără a înscrie, cu 1-0, atât la Slobozia cât și acasă cu băimărenii, în condițiile unui țintar cu oponente nu dintre cele mai abordabile, ci clasate între primele 8 la finele sezonului regulat trecut.   

La fel, cu excepția remizei din Maramureș, Ripensia a înregistrat cel mai modest start de la promovarea în premieră a clubului în Liga 2, pierzând de 3 ori la limită, cu 1-0 la Buzău și Brașov, cu 1-2 pe ”Electrica” în compania ialomițenilor.

Iar la o retrospectivă peste ani a rezultatelor Ripensiei în primele 4 runde ale noului campionat odată cu promovarea în Liga 2, concluzia ar fi că a alunecat de la startul perfect, cu 4 succese în șir în vara lui 2017, la cel ratat, fără victorii în vara lui 2022.

În urmă cu 5 ani, ”Ripi” debuta în Liga 2 cu un 16-0 acasă cu Foresta Suceava, urmat de triumful cu 1-2 la Luceafărul Oradea, 2-0 pe teren propriu cu Sportul Snagov și 3-2 tot acasă cu defuncta AFC ASA 2013. Punctaj maxim, 12, golaveraj 23-3. Creastă a valului pe care galben-roșii se mențineau în rundele 5-6, 2-2 la Brăila și 1-1 acasă cu FC Argeș, abia ieșirea la Târgoviște aducând întâiul eșec, pe 9 septembrie, cu 1-0. Chindia știm cu toții unde a ajuns. Iar bănățenii se redresau acasă în etapa a opta, 4-1 în Ciarda Roșie tocmai cu Metaloglobus.

În august 2018, un alt debut victorios, 1-2 la Brăila, urmat de o altă deplasare, 2-2 la Luceafărul Oradea, abia etapele 3-4 aducând amarul eșecului, 2-3 ”acasă” cu ACS Poli și 2-1 pentru UTA pe Motorul. Patru puncte din 12 posibile, golaveraj 7-8. Înfrângerea de pe Mureș fiind completată de o alta în Timișoara, 0-3 cu Academica Clinceni, în runda a V-a.

În vara lui 2019, victorii și înfrângeri, startul fiind ideal, 1-2 în Trivale cu FC Argeș, urmat de eșecuri, cu 1-2 acasă cu buzoienii nou-promovați dar și cu 3-0 în București tocmai din partea celor de la Metaloglobus, reabilitarea producându-se acasă contra arădenei UTA, 2-1. Șase puncte, golaveraj 5-7. Și încă un punct în etapa a V-a, 1-1 la Călărași.

La începutul ediției 2020-2021, primul cu sezon regulat pe post de tur de campionat iar apoi grupe valorice, Ripensia a fost nevoită să ia un start întârziat, și bulversat a fost ca atare, 4-1 pentru nou-promovata FC U Craiova 1948 la Drobeta Turnu Severin în restanța din 9 septembrie și chiar 5-0 pentru Petrolul pe ”Ilie Oană” în 15 septembrie, ”Ripi” redresându-se pe moment în 19 septembrie, 2-0 acasă cu brăilenii, dar cedând în duelul local de la ASU Politehnica Timișoara cu același 2-0. Doar 3 puncte, golaveraj 3-11. Al cincilea joc în campionat îi aducea însă o prețioasă victorie, 2-1 acasă cu buzoienii.

Vara trecută? 3-3 acasă cu Dunărea Călărași și 0-0 cu nou-promovata din Dej tot pe ”Electrica”, prima deplasare aducând și întâiul succes, 0-2 la Avrig cu nou-promovații Șelimbărului, însă al treilea meci acasă încă o remiză, 1-1 cu nou-promovata FC Brașov. Cinci puncte fără înfrângere însă din 3 partide pe teren propriu, golaveraj 6-4, de fapt un ”-4” la ”adevăr”, nu însă la fel de relevant, dat fiind numărul inegal de meciuri acasă respectiv în deplasare din întregul sezonului regulat. Iar în etapa a V-a un eșec în Ghencea cu CSA, 2-0. 

În total, peste cei 5 ani, raportat la primele 4 apariții, 9 victorii, 4 remize și 7 înfrângeri.

Vara aceasta? Un singur meci pe teren propriu, precum în vara lui 2020, dar și un singur punct smuls la Baia Mare, unde Călin a egalat înaintea pauzei cu un șut deviat de Mondragon din careu peste propriul portar: 1-1 (1-1). În rest, 0-1, 1-2, 0-1, și încă un gol marcat de Piftor. De fapt, ”doar” -2 la ”adevăr”, cât de relevant mai poate fi și acesta, repetăm, în condițiile inegalității între numărul meciurilor jucate acasă și ”afară”, 9 la 10 ca raport asociat Ripensiei în noua campanie.

Dacă poate constitui un motiv de consolare pentru gazdele timișorene, și Metaloglobus a început campionatul în august 2022 mai greu ca niciodată de la promovarea în Liga 2, bucureșteni adesea victorioși în primele 4 apariții în sezoanele trecute, în care, pe rând, din 2017 până în 2021, au acumulat 4, tot 4, 6, chiar 8 sau 7 puncte din primele patru dispute. Adunând 8 victorii, 5 remize și 7 eșecuri. Comparativ, și trupa cu frații Herea în componență a pufăit săptămânile trecute. 

Nu-i însă timp de lamentări în condițiile în care oponentele duelului direct de sâmbătă de la ora 11 sunt și singurele care n-au câștigat încă în noua ediție a Ligii 2, ba au marcat mai puține goluri, câte două, decât marea majoritate a participantelor. Astfel, doar Politehnica Timișoara a înscris și mai rar, o singură dată, iar brașovenii lui Dan Alexa tot de două ori. Ironic, semnând primul lor succes, 1-0, tocmai împotriva Ripensiei, sâmbăta trecută sub Tâmpa. 

De-atunci, ”Ripi” a și pierdut un foarte valoros component al centrului juvenil, antrenorul multiplu medaliat național Cristi Petcu, ca un semn rău în contextul în care clubul roșu-galben-albastru marșează mult pe promovarea propriei imagini prin prisma consolidării sectorului de copii și juniori, anunțând pe de altă parte miercuri cooptarea mijlocașului ofensiv severinean de 22 de ani Samuel Zimța, trecut în juniorat prin fotbalul italian și promovat acum 2 ani în Liga 2 cu FC U Craiova 1948, ultima oară la Zimbru Chișinău. 

Iulian Muntean a semnalat că Ripensia este deficitară în compartimentul ofensiv, având nevoie ca de aer de întăriri în avanposturi, minusurile regăsindu-se sub forma ”secetei” de goluri, resimțită și în sezonul de primăvară, unul frugal pentru bănățeni, cu numai și numai 9 apariții, toate pierdute acasă în play-out, 2-3 cu FC Brașov – devenit 0-3 la masa verde, 0-1 cu buzoienii și 1-4 cu CS Unirea Dej. Implicit, un bilanț în play-out, 6 2 0 4, mai modest decât al Metaloglobusului, 6 2 3 1, înregistrat în cealaltă serie din grupa a II-a valorică.

Și trec săptămânile de la ultimul succes acasă în campionat al Ripensiei, 1-0 cu Dacia Unirea Brăila la 5 martie 2022, în urma căruia luni se va împlini o jumătate de an. De-atunci, 4 înfrângeri consecutive în apariții oficiale, cu 4 goluri marcate și 10 primite.

În schimb ultimul triumf afară al bucureștenilor datează din 16 aprilie, 0-3 în play-out la Călărași, după care remize 1-1, la ”Poli” și CSA, dar și eșecul cu 1-0 la Slobozia.  

Vremea e ploioasă dar se anunță a fi totuși mai bună începând de sâmbătă, apăsarea e mare pentru codașele fără victorie și doar un punct. Va izbuti în sfârșit Ripensia să deschidă scorul și să fie la conducere în noul campionat? Cel mult la egalitate a fost în 190 de minute din totalul celor 360 jucate până acum.

Programul etapei care începe vineri la 16:30 cu CSA – Iași și al celei viitoare, a VI-a, în care ”Ripi” va juca la Slatina. pe coloana clasamentelor la zi a secțiunii Fotbal.

  

 

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru − 1 =

 


Alte articole legate de acest subiect: