A te plânge de starea suprafeței de joc a arenei ”Ilie Oană” din Ploiești înseamnă a nu avea pic de habar de calitatea gazonului tăpșanelor din lungul și latul fotbalului românesc, semn că învierile nu survin cu purtători de cruciulițe și mătănii la palton sau pardesiu de general-parlamentar. Ovidiu Păcurariu relevă în editorialul său, ”Atacuri la baionetă”, un aspect de bun simț, și anume că explicația pentru jocul foarte slab al naționalei României ar trebui căutată în altă parte…
Starea actuală a fotbalului românesc este consecința firească a perioadei Mircea Sandu – Dumitru Dragomir.
De aceea, nu înțeleg obstinația cu care Sandu îl atacă pe președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu. În cei 24 de ani cât acest cuplu a condus destinele fotbalului de la noi s-au petrecut cele mai mari matrapazlâcuri, blaturi și cooperative din istoria fotbalului românesc. În timp ce Mircea Sandu desconsideră actualii federali, Dumitru Dragomir este cultivat cu asiduitate de obedienții zilei.
În treacăt fie spus, Mircea Sandu se tot laudă cu organizarea unor meciuri ale Campionatului European din 2020. Numai că, pentru acest lucru trebuie să îndeplinim niște condiții, cum ar fi construcția autostrăzii Budapesta – București și o linie de metrou între Aeroportul Otopeni și stadionul Național Arena.
Echipa națională a învins Insulele Feroe în preliminariile campionatului european la un scor minim datorită unui gol norocos. Generalul Iordănescu pune pe seama stării precare a gazonului jocul slab al echipei naționale. Ioan Bogdan, fost jucător al Corvinului și al echipei naționale în mandatul Mircea Lucescu, mi-a povestit că la turneul sud-american din perioada respectivă au întâlnit echipa națională a Braziliei la Belo Horizonte. Jucătorii români au fost surprinși de terenul denivelat, ceea ce nu i-a împiedicat pe jucătorii brazilieni să controleze balonul cu o uimitoare dezinvoltură și ușurință. Așa că, ar fi bine să căutăm în altă parte explicația pentru jocul foarte slab al echipei naționale. Echipa națională de juniori under 17 a venit cu traista goală din Anglia, având la activ trei înfrângeri din tot atâtea partide.
Divizia B și-a încheiat campionatul. Urmează turneele de play-off și play-out. A.C.S. Poli, după ce a mai adunat un punct în deplasarea de la Slatina, pleacă în play-off cu o diferență de șase puncte față de Metalul Reșița. În zona suferinței, F.C. Caransebeș nu a reușit decât un rezultat de egalitate pe teren propriu cu F.C. Bihor, ce părea condamnată. Șoimii Pâncota au pățit-o și mai rău, au fost învinși pe teren propriu de Mioveni într-un meci în care și-au pus mari speranțe. Echipa din Pâncota a jucat slab și nimic nu scuză înfrângerea. Dar o fază din repriza a doua mi-a atras atenția. Un apărător de la echipa oaspete a jucat mingea cu mâna în careul mare la mai puțin de doi metri de arbitrul central Haidiner din Hunedoara, care nu a acordat nimic. Probabil că arbitrul și-a permis un asemenea gest deoarece observatorul de arbitri la această partidă era Dan Monea. Acesta, pe vremea când era arbitru, a primit o suspendare de opt etape pentru un gest similar la partida Olimpia Satu Mare – A.C.U. Arad.
În derby-ul seriei a patra a diviziei C, UTA – Bătrâna Doamnă a învins la scor liderul seriei, Național Sebiș, apropiindu-se la un punct în clasament de adversara sa. În schimb, în derby-ul județului Timiș, Millenium Giarmata a fost învinsă pe teren propriu de Vulturii Lugoj. Păcat că o echipă ca și Giarmata, care dispune de o frumoasă bază sportivă și se bucură de atenția tuturor, se scaldă în mediocritate.