Jumătate dintre achiziţiile Dumbrăviţei, cvintet de la retrogradata Ripensia

CSC Dumbrăviţa se apropie cu paşi repezi de startul în cel de-al doilea sezon consecutiv în Liga 2, ce va fi luat, precum vara trecută, la debutul absolut în eşalonul secund, tot în deplasare, sâmbătă 5 august la matineu pe sinteticul din Buftea, în compania retrogradatei la baraj Progresul 1944 Spartac Bucureşti, care urca la rândul ei în 2022 în divizia a doua, picând la lovituri de departajare pe terenul de iarbă al Buftei dar revenind la „masa verde” în locul lui FC Braşov, pierzătoare în afara terenului a locului pe scena secundă, precum în 2017.  

Sintetic din Buftea pe care bănăţenii jucau de două ori în acest an în Liga 2 cu nou-promovata Progresul Spartac, mai întâi la ieşirea finală din sezonul regulat, 0-0 în 4 martie, apoi la ultima deplasare din grupa play-out-ului, 3-2 (1-1) pentru bucureşteni la potou, pe 29 aprilie 2023, şi cu precizarea că „verzii” apăreau „lângă studiouri” încă din vara trecută, 2-2 (1-1) pe iarba Buftei cu Concordia Chiajna, pe care o conduceau de două ori. Dar şi cu remarca repetiţiei dăunătoare fotbalului şi nivelului său valoric de a reinstala o grupare retrogradată pe teren în Liga 3 în eşalonul secund.

Iar în anticiparea începerii campionatului, alb-verzii timişeni vor mai juca şi vineri de la 11 un al nouălea şi ultim meci amical cu o grupare divizionară, la Oradea, cu FC Bihor, campioană a Seriei a X-a în Liga 3 şi pierzătoare apoi a semifinalei barajului de promovare, 1-1 la mureşeana Unirea Ungheni şi 2-3 în returul din Ţara Crişurilor.

Care va să zică încă o deplasare pentru bănăţeni, pregătindu-se în vederea unui sezon regulat cu mai multe ieşiri pe terenuri adverse decât partide pe propria arenă „Ştefan Dobay”, până acum antrenându-se şi prin jocuri de verificare la Ciacova, Braşov, Hunedoara, Szeged, Giarmata, Vrsac, Chişineu Criş şi Drobeta Turnu Severin, o dată în compania unei echipe din SuperLiga – ex-campioana CFR Cluj, căreia i-a cedat la limită, de 3 ori în compania unor formaţii care în ediţia anterioară au rulat în eşalonul secund, 1-1 lângă Timişoara cu trupa de play-off CS Unirea Dej, respectiv 0-0 în Serbia şi cu gorjenii la Dunăre, sâmbăta trecută.

Tot 3 fiind întâlnirile amicale şi cu grupări care până în primăvară au evoluat în eşalonul terţ, prima fiind cedată în plin cantonament nou-promovatei Corvinul, cu 2-0 la Hunedoara, celelalte fiind victorioase, 1-0 în Ungaria şi un 2-1 în judeţul Arad cu CS Crişul.

Iar vineri încă un meci cu o echipă din divizia a III-a, la Oradea, după care, în săptămâna precompetiţională, un joc „în familie” cu juniori ai clubului dumbrăviţean.

Până una alta, clubul timişean a tras în foarte mare parte linie în privinţa conturării lotului, iar managerul secţiei de fotbal, Florin Macavei, primele concluzii de rigoare în declaraţiile publicate de site-ul oficial al grupării, numărând 11 jucători care au părăsit echipa în ultimele săptămâni, dintre cei utilizaţi în sezonul trecut, şi anume Robert Mikloş, Toma Bodri, Petre Simon, Abdoulaye Niakate, Cristian Grancea, Luca Bodri, Călin Toma, Alexandru Piftor, Sebastian Bura-Koţ, Denis Curea şi Daniel Grigoriu, încă sub contract dar împrumutat fiind: Acum, când situația este clară, aș dori să fac câteva precizări. Am putea împărți jucatorii plecați în mai multe categorii. Una ar fi cea a jucătorilor care, din diverse motive, nu s-au acomodat la noi la nivelul dorit de ei și de club, nu au jucat cât și-au dorit și ne-am dorit și de aceea am concluzionat că cea mai bună soluție este să caute alte oportunități. Aici i-aș include pe Toma Bodri, Cristian Grancea și Petre Simon, cu mențiunea că ultimul a marcat câteva goluri foarte importante. Plus Niakate, care a fost la final de împrumut de la CFR Cluj. Apoi ar fi cei care, de asemenea, au jucat puțin și de aceea, pentru a reveni la o formă sportivă adecvată și a face parte din lot cu șanse reale de titularizare, au nevoie de meciuri oficiale. Aici ar intra Robert Mikloș, care a traversat o perioadă foarte dificilă după accidentarea din meciul de Cupă și s-a recuperat mai greu din punct de vedere sportiv decât ne-am așteptat si dorit cu toții. Sperăm ca la Poli să joace cât mai mult și astfel să revină rapid la tonusul de competiție. Apoi Sebastian Bura-Koț, căruia clubul i-a făcut o propunere de prelungire pentru doi ani, însă în primul an să meargă împrumut la o echipă de Liga a III-a, măcar pentru turul campionatului, pentru a avea jocuri în picioare, propunere pe care nu a acceptat-o. Iar Daniel Grigoriu este în continuare jucătorul Dumbrăviței, dar am considerat că are nevoie de o echipă la care să prindă cât mai multe meciuri, astfel că a fost împrumutat la Timișul Șag. O altă categorie ar fi cea a jucătorilor cu care noi am vrut să continuăm, însă din diverse motive nu am putut continua colaborarea. Călin Toma avea o înțelegere semnată cu noi, dar a primit o ofertă financiară superioară de la CSM Slatina și, ținând cont de vârsta lui, am hotărât să îi dăm acordul de transfer. Cu Luca Bodri am dorit să semnăm un nou contract, a fost în discuții și apoi în probe la UTA și nu a dorit să dea curs ofertei noastre. Lui Piftor i s-a propus de asemenea un nou contract, dar și-a dorit o nouă provocare și, în cele din urmă, nu l-a acceptat și a plecat la Unirea Dej. În ceea ce îl privește pe Denis Curea, clubul nostru și-ar fi dorit prelungirea împrumutului dar nu am reușit să ajungem la o înțelegere cu cei de la Farul Constanța. În cele din urmă, dorința jucătorului a fost de a se întoarce aproape de casă, având o propunere de la Viitorul Șimian”.

La capitolul sosiri, unul dintre primii jucători care s-au înţeles cu clubul alb-verde a fost Cosmin Mancaş, de la CSC Ghiroda şi Giarmata Vii, însă, după încheierea cantonamentului, şi-a exprimat dorinţa de a reveni la galben-albaştri: În discuțiile pe care le-am avut cu el, a fost foarte încântat să facă pasul spre Liga a II-a. După o perioadă, și-a dat seama probabil că îi va fi foarte greu să facă față acestui ritm, pentru că în Liga a II-a e un cu totul alt stil de viață decât în Liga a III-a. Astfel că a decis să nu mai continue cu noi. Ca o paranteză, dacă îți dorești să faci fotbal la un nivel superior, trebuie să faci anumite sacrificii, pe care probabil Mancaș nu a dorit să și le asume, mai cu seamă că are și un loc de muncă foarte bun.” 

În schimb, lotul „verzilor” a fost completat deocamdată cu 10 jucători, confirmate fiind sosirile lui Paul Toroc, Darius Ţieranu, Nenad Lalic, Cosmin Gladun, Nicolae Sofran (toţi de la Ripensia Timişoara, retrogradată de pe ultimul loc din Liga 2), Vlad Băluţoiu (LPS Banatul), Fabiano Cibi, Răzvan Ristin şi Paul Mercioiu (toţi sub formă de împrumut de la UTA) şi Mykhailo Plokhotnyuk (CSM Slatina): Sunt cu toții jucători doriți de antrenorul principal și de club, pe posturile pe care am considerat că avem nevoie de întăriri. Din punctul nostru de vedere, sunt jucători care au confirmat la nivelul Ligii a II-a, iar printre ei sunt și jucători care au debutat în prima divizie. Sperăm ca ei să ne ajute cât mai mult pentru îndeplinirea obiectivelor”.

CSC Dumbrăvița e pregătită și din punct de vedere logistic și organizatoric pentru viitorul sezon, clubul îndeplinind toate cerințele impuse de Federația Română de Fotbal: „Pentru participarea în sezonul 2023/2024 în Liga a II-a, centrul de copii și juniori al clubului nostru a intrat în procesul de evaluare al academiilor, realizat anual de FRF, aceasta fiind o condiție obligatorie din acest an, și a obținut 46 de puncte, față de necesarul de 20. Dincolo de punctaj însă, dorim să îmbunătățim pas cu pas activitatea centrului nostru, inclusiv ca metodologie de pregătire, deși problemele legate de infrastructură sunt dificile, ca de altfel, cum se știe, în tot județul. Însă sunt variante, planuri, chiar dacă unele pe termen lung. De asemenea, clubul nostru a obținut certificarea pentru Liga a II-a, iar săptămâna trecută a primit și omologarea stadionului din Dumbrăvița pentru viitorul sezon”.

Programul etapei I în Liga 2 şi ultimele rezultate din SuperLiga, plus ierarhia la zi, pe coloana datelor tehnice a secţiunii Fotbal.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Fotbal, Liga 2 și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase − 6 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: