Select!Electrica: „Cum naiba ajungem noi, maidanezii, acolo!?”

Oţelul Galaţi, la 2000. FC 1869 Electrica Timişoara, la 2001. Academia de Fotbal Gheorghe Hagi, la 2002 şi 2003. Şcoala de Fotbal Dani Coman Piteşti, la 2004. Câştigătoare numai una şi una la cea de-a şasea ediţie a turneului de minifotbal juvenil EON Kinder de la Târgu Mureş. „Cum aţi reuşit să faceţi asta?”, a răsunat interogaţia admirativă la adresa celor de la Electrica a unuia ca Mihai Ianovschi, antrenor federal zonal, cu rol de observator pentru monitorizarea şi supervizarea întrecerii ce a reunit circa 100 de echipe, pe 5 grupe de vârstă.

Răspunsul din partea Electricii, care s-a impus duminică în finala cu SC Vaslui la capătul unui şirag neîntrerupt de 6 succese, ni l-a oferit profesorul Dorel Maşcovescu, împuternicit la rândul său cu aceleaşi atribuţii conferite la turneu omologului său Ianovschi, tot în calitate de antrenor federal zonal: „Prin faptul că noi nu spunem şi facem. Şi, surpriză neplăcută, cum naiba noi, maidanezii, ajungem acolo!? Pretenţii n-avem, de unde că dacă noi n-avem o problemă, înseamnă că alţii au o problemă”.

„A fost un turneu destul de tare, deşi au participat numai echipe româneşti, dar care de fapt se apropie sau este chiar egal cu competiţii din străinătate, cu toate că prin alte părţi, la Fragaria Cup de exemplu, unde am învins recent, concurezi cu cluburi din mai multe ţări. Acolo însă totul este structurat pe funcţionalitatea specifică, pe când la noi pe orgolii şi principii. A fost o competiţie diferită faţă de cele la care participăm de regulă şi ne-a fost mai greu aici, foarte greu, pentru că noi trăim din rezultate, nu din ceea ce creăm. Iar una este să creezi, alta este să ai rezultate. Şi abia în momentul când vom învinge disputa funcţionalităţii cu bun simţ cu orgoliile şi principiile, doar atunci am câştigat”, a spus profesorul Dorel Maşcovescu. Mai pe scurt, coordonatorul pepinierei alb-albaştrilor de la Gara Mică a reamintit ca pildă existenţială aspectul că „ajungi să câştigi pierzând”.

Remarcabil în ceea ce priveşte percepţia unora vizavi de „intrusa” reprezentând fostul club divizionar timişorean între galonatele triumfătoare la EON Kinder, Maşcovescu a observat că „unii ne-au iubit iar alţii ne-au hulit. Am fost luaţi aşadar ca nişte titani”.

Subliniind totodată că „la Electrica este un tot unitar”, Maşcovescu a reamintit că pepiniera grupării timişorene şi-a apărat în acest an cu succes un trofeu internaţional juvenil, ceea ce nu este la îndemâna multor cluburi, ca o bună recomandare pentru o cooperare cu Centrul de copii şi juniori polist în ceea ce priveşte şlefuirea grupelor mici de vârstă. „Vom conlucra, împreună”, a spus profesorul Maşcovescu, cu rolul său major peste ani în modelarea tinerelor talente în alb-violet.

Grupa de 2001 a Electricii, triumfătoare la Kosice şi Târgu Mureş sub bagheta lui Vali Miculescu şi având în lot 13 copii la întrecerea din Ardeal, este una dintre cele 8 ale pepinierei alb-albaştrilor, cu tot cu cea de 2006, cea mai mică, şi care va fi creată în perioada de iarnă. „Acolo, la cele mai mici, unde este şi cel mai greu, de unde mulţi fug… refuză munca”, după cum a sesizat Maşcovescu.

Iar ca o altă diferenţă de abordare între sectorul juvenil autohton şi cel străin, referindu-se la o anumită coordonată a pregătirii, Dorel Maşcovescu a mai spus că la asemenea vârste fragede valenţele „tehnico-tactice au cam aceleaşi caracteristici, doar că la noi tehnico-tacticul e decis de antrenori pe când <afară> îl fac jucătorii prin ceea ce li se imprimă şi cultivă în antrenamente. Încă nu trebuie să intre în discuţie tehnico-tacticul, este un proces lung şi greu, sunt altele care trebuie copiii să le deprindă. Tehnico-tacticul se induce pe fracţiuni şi asamblat”.

Deşi un tot unitar, cum a specificat Maşcovescu, merită totuşi relevat că Electrica a revenit în Timişoara nu doar cu trofeul decernat câştigătoarei categoriei de vârstă, ci şi cu unul individual, oferit lui David Miculescu, fiul antrenorului, devenit golgeter la grupa 2001 a întrecerii târg-mureşene, în care „Gheata de aur” pentru cel mai bun jucător al generaţiei 2000 a fost câştigată de un alt timişorean, Răzvan Piţigoi, de la LPS Banatul 2000, finalistă în faţa Oţelului Galaţi.

Profesorul Dorel Maşcovescu, aflat în delegaţia clubului timişorean, a avut pe lângă atribuţiile vizavi de pregătirea şi îndrumarea acestei grupe şi responsabilităţile în calitate de antrenor federal zonal, trimis ca observator, pe partea de monitorizare şi supervizare a întrecerii: „Am observat, împeună cu profesorul Mihai Ianovschi, care copii se evidenţiază la momentul actual, care sunt în progres, care este atitudinea antrenorilor. Sunt jocuri repetate, copiii având mai multe evoluţii într-o zi, ceea ce ne îngăduie să realizăm o evaluare bunişoară”.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Futsal/Minifotbal, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Select!Electrica: „Cum naiba ajungem noi, maidanezii, acolo!?”

  1. Dan C spune:

    vezi: In fiecare luni, selectii pentru copii nascuti dupa anul 2000
    poate vrei sa iti revizuiesti ultimele articole in care iti bateai joc de lipsa selectiilor de copii de la POLI
    sau poate te pui si sapi si gasesti alt kkt despre care sa scri

    • Stimate Cititor,
      Vă rugăm frumos să treceţi prin filtrul raţiunii chiar şi comentariile scrise din spatele unui pseudonim şi folosind în prefixul adresei de e-mail o expresie neplăcută, nefiind vorba de nici o bătaie de joc la adresa vreunei lipse la Poli, ci de consemnarea unor evidenţe confirmate inclusiv de angajaţi din interiorul clubului, iar multe din acestea, chiar mai dureroase, nepublicate. Dacă preferaţi să vedeţi partea plină a paharului la clubul fanion al oraşului, este libera Dumneavoastră alegere şi o respectăm, ceea ce nu înseamnă că, observând anumite neajunsuri în activitatea grupării, am avea o predilecţie pentru a scoate în evidenţă aspecte negative, ci pur şi simplu aceasta este din păcate starea de fapt, şi nici că ne-am pune să săpăm, cum spuneţi. Sunt multe lucruri mai bune de făcut într-un sens pozitiv pe acest pământ şi nu ne stă în caracter ceea ce speculaţi şi incriminaţi.
      Tot ceea ce ne dorim în acest oraş este ca Poli şi întreaga comunitate sportivă şi nu numai să prospere, ceea ce nu înseamnă neapărat, din punctul de vedere al mass-media cu rolul său de conştientizare a opiniei publice, să ignore nişte stări de fapt, ci să le prezinte întru informarea cititorilor. Depinde de fiecare dintre noi cum percepem critica şi ca principiu vedem critica drept mobilizatoare şi provocatoare întru a îndrepta neajunsuri.
      Cu speranţa că măcar pentru o secundă veţi încerca să priviţi situaţia şi dintr-un alt punct de vedere, care să nu implice într-atât de mult doar emoţii ţinând de sentimentele Dumneavoastră pentru club, vă dorim o zi cât mai plăcută.
      Cu stimă şi respect,
      Mihai Comşulea, http://www.sporttim.ro

  2. Dan C spune:

    la fel de sincer… nu cred ca vedem clubul POLI asa de roz, doar ca de rau sau cat de imbecili is conducatorii stim toti sa gasim si va asigur ca stiu foarte bine situatia clubului, dar tocmai ca suntem asa mai un imbold lipseste ca sa se duca totul dracu …
    nu vad cum ar putea ajuta rascolitul cacatului
    care ar fi solutia, duap constientizarea situatiei… sa ce?
    aveti impresia ca banatenii adevarati stau la cotitura sa ajute clubul cumva? sau sa-l preia sau sa ceva?
    istoria ne-a demonstrat cat de lasi sunt si egoisti si vai de mama lor… ca nu o data s-a aflat clubul aproape de colaps…
    sa veniti draq cu solutii … ca de scos ochii stim si noi … si de injurat mai ales …
    asta nu e stire daca mi se comunica ceva ce eu deja stiu … sau o situatia de care sunt deja constient… deci ce facem … scriem din plictiseala?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 × opt =

 


Ultimele articole din categoria Futsal/Minifotbal: