Timişoreanul Pelici, axat pe 9 convocaţi de la 7 cluburi din Liga 2, majoritari dintre selecţionabilii din fotbalul intern în lotul României U19 pentru Turul de Elită din Franţa

Timişoreanul Alexandru Pelici, selecţioner al reprezentativei juniorilor mari sub 19 ani a României, a inclus 9 convocaţi de la 7 grupări din Liga 2, patru dintre acestea calificate în play-off, printre care CSA şi Unirea Dej, care joi la ora 18 inaugurează în Ghencea grupa I valorică, în lotul de 21 al „tricolorilor” pentru Turul de Elită al Euro 2023 în care vor debuta miercurea viitoare la ora 16 în Franţa împotriva Norvegiei. Selecţionabilii de pe scena secundă sunt mai numeroşi decât restul convocaţilor din fotbalul intern, 5 de la 4 grupări din SuperLiga şi 3 de la două formaţii din eşalonul 3, alţi 4 provenind de la două echipe din Italia respectiv Spania. 

Prezentă ca o rară revenire la turneul final european din iunie 2022 din Slovacia, unde a cedat pe rând Italiei cu 2-1 (0-0), Franţei cu 2-1 (2-0) şi gazdelor în prelungiri, cu 1-0, România U19 este în faţa ultimului tur preliminar pentru calificarea în faza finală a Euro U19 din 3-16 iulie din Malta, juniorii mari „tricolori” urmând a-i întâlni pe rând în Hexagon, în 22, 25 şi 28 martie, în jocuri de la ora 16, pe norvegieni, nord-irlandezi şi francezi, doar prima clasată după cele 3 etape având drept de acces la turneul insular.

Cu timişoreanul Pelici proaspăt învestit selecţioner, după ce se despărţea atunci de CS Mioveni – actualmente pe ultimul loc la startul fazei play-out în SuperLiga, România U19 trecea de turul preliminar anterior la Buftea şi Voluntari, unde, în perioada 21-27 septembrie remiza 0-0 cu Letonia şi Lituania şi dispunea cu 2-0 (1-0) de Austria prin golurile lui Burnete (minutul 41) şi Rădăslăvescu (75), asigurându-şi de pe primul loc accederea în Turul de Elită. 

În care românii vor juca mai întâi la Saran cu nordicele, urmând a fi arbitraţi de croatul Culina, iar marţi 28 martie la Orleans cu gazda Franţa, la primul fluier al unui neamţ.

Iar Rădăslăvescu, de la FCSB, se va număra printre cei 5 prim-divizionari de la 4 cluburi din SuperLiga convocaţi la Turul de Elită, ceilalţi fiind Pop, de la UTA, Sala de la Universitatea Craiova şi Borza respectiv Mazilu – ambii de la Farul Constanţa, aşadar şi 3 grupări calificate în play-off-ul elitei. Ca o paranteză, ultimele rezultate din sezonul regulat în SuperLiga şi clasamentul înaintea rejucării Sepsi – FC U Craiova 1948, pe coloana clasamentelor la zi a secţiunii Fotbal, incluzând ierarhiile de start şi programul etapei I în play-off-ul Ligii 2 şi grupele de play-out în Liga 2. Odată jucată restanţa de la Sfântu Gheorghe, şi clasamentele complete de start respectiv programul inaugural în grupele valorice I şi II din SuperLiga vor fi disponibile pe aceeaşi coloană.

Revenind la lotul convocat de Săndel Pelici, din liga a II-a câte 2 jucători de la CSA respectiv Unirea Slobozia iar câte unul de la Politehnica Iaşi, Unirea Dej, FC Buzău, Csikszereda şi Progresul Spartac, în ordinea finală a clasării acestor grupări după sezonul regulat, alţi 3 juniori mari provenind din Liga 3, doi de la Farul 2 respectiv portarul Lefter, al Corvinului Hunedoara, iar chiar 4 de la cluburi de peste hotare, un trio de la Lecce şi un sportiv de la Albacete.

Dar iată-i: (portari) David Dincă (Clubul Sportiv al Armatei Steaua), Ștefan Lefter (CS Corvinul 1921 Hunedoara), Mihai Ciontoş (AFC Progresul 1944 Spartac; (fundaşi) David Maftei (Unirea Dej), Robert Sălceanu (Gloria Buzău), Adrian Grigore-Huideș(Albacete Balompié / Spania), Răzvan Pașcalău (U.S. Lecce / Italia), Andrei Borza (Farul Constanţa), Ştefan Duşu (Farul Constanţa 2), Mark Kovacs (Csikszereda). 

Mijlocaşi: Eduard Radaslavescu (FCSB), Rareș Pop (UTA Arad), Alin Boțogan (AFC Unirea 04 Slobozia), David Sala (Universitatea Craiova), Alexandru Musi (Politehnica Iași), Vlasti Martinovic(Farul Constanţa 2), Denis Bujor (AFC Unirea 04 Slobozia), Cătălin Vulturar (U.S. Lecce / Italia); (atacanţi) Rareş Burnete (U.S. Lecce / Italia), Adrian Mazilu (Farul Constanţa) şi Atanas Trică(Clubul Sportiv al Armatei Steaua).

Titlul la zi este deţinut de Anglia U19, câştigătoare cu 3-1 în reprizele de prelungiri ale finalei Euro 2022 din Slovacia, contra Israelului, într-o competiţie a juniorilor mari în care Spania a fost cea mai competitivă de-a lungul timpului. Ediţiile din 2020 şi 2021, an în care turneul final ar fi trebuit să se dispute în România, viitoare gazdă în 2025, au căzut pradă farsei „pLandemiei”, fiind anulate ca urmare a închinării încolonate la diversiunea Stupid-19. 

Selecţionata de seniori a României va debuta sâmbătă 25 martie la ora 21:45 în Andorra în preliminariile Euro 2024 din Germania, marţi 28 martie la 21:45 primind pe Arena Naţională vizita Belarus, în etapa a II-a. În următoarea „fereastră”, din 16 şi 19 iunie, deplasările în Kosovo şi-n Elveţia, iar pe 9 septembrie prima întâlnire cu Israel, acasă. Retururile, pe 12 septembrie cu Kosovo, în 12 octombrie în Belarus, pe 15 octombrie cu Andorra, în 18 noiembrie în Israel şi peste alte 3 zile reprezentaţia finală acasă cu Elveţia. Primele două clasate după cele 10 etape se vor califica la turneul final, alte 3 bilete putând fi adjudecate în primăvara anului viitor după play-off-ul Nations League.

Mai joacă luna aceasta şi România U21, acasă cu Portugalia şi Germania în 24 şi 28 martie, iar România U20 în 23 şi 28 ale lunii în Portugalia şi în Norvegia. (foto: frf.ro)

 

Acest articol a fost publicat în Fotbal, Juniori și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi − 1 =

 


Ultimele articole din categoria Fotbal: